Μια μεγάλη κρίση δεν δημιουργεί κατ' ανάγκη συνθήκες ανασυγκρότησης και ανάκαμψης με βάση το θεώρημα του «πάτου του πηγαδιού» . Μπορεί εξίσου εύκολα να δημιουργήσει ένα σκηνικό τέλματος στο οποίο «βαλτώνουν» τελικά και οι υγιείς και οι παθογενείς κοινωνικές δυνάμεις. Εκεί βρισκόμαστε σήμερα είτε το κατανοούμε είτε όχι ….
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό του Ελληνικού και της αξιοποίησής του εν μέσω κρίσης. Το γεγονός ότι πριν την κρίση το αθάνατο ελληνικό δημόσιο και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πέτυχαν ….να αποτύχουν αφήνοντας το φιλέτο του λεκανοπεδίου, την Αθηναϊκή Ριβιέρα, το διαμάντι του παραλιακού μετώπου και άλλα χαριτωμένα, αναξιοποίητο- φάντασμα δεν απασχόλησε κανέναν! Τα δισ. που δεν εισπράχτηκαν, τα έργα που δεν έγιναν, οι επενδυτές που δεν ήρθαν, οι θέσεις εργασίας που δεν δημιουργήθηκαν, η ανάπλαση που δεν πραγματοποιήθηκε είναι «ψιλά γράμματα». Τα ξεπερνά κανείς με ένα αδιάφορο ανασήκωμα των ώμων…. Και τι έγινε; Εγινε ότι τότε, προ κρίσης το «φιλέτο» θα απέδιδε πολλαπλάσια και επιπροσθέτως θα ήταν ένα σημαντικό asset εν μέσω κρίσης .
6 Ιουνίου 2015
«ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Κόμματος Το Ποτάμι): Δεν θα συνεχίσω με την κ. Κωνσταντοπούλου. Αλλά έχω να της θυμίσω πολλές ιστορίες -μια άλλη φορά- για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των γυναικών. Λέτε και δεν ξέρουμε την ιστορία του καθενός μέσα σε αυτό το μικρό Κοινοβούλιο. Τέλος πάντων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τι να πείτε;
ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ: Εμείς…(Δεν ακούστηκε)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τι είναι αυτά;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Πρόεδρος του Κόμματος Το Ποτάμι): Θέλετε απαντήσεις σε αυτό; Όχι. Ας το αφήσουμε. Δεν θέλει η κ. Κωνσταντοπούλου. Μια άλλη φορά. Όχι σήμερα.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Έχουμε μαζέψει τις ανακοινώσεις από τις γυναικείες οργανώσεις για τη δράση της πριν από μερικά χρόνια -θα τα πούμε τότε- και από μερικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε αρθρογραφούσαν στην ΑΥΓΗ, γι’ αυτούς που καλύπτουν τους βιαστές. Όμως, θα τα πούμε άλλη φορά αυτά.»
(Απόσπασμα από τη συζήτηση στη Βουλή στις 5 Ιουνίου 2015[1])
Όπως σχολιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν η μόνο επιθετική αναφορά εναντίον της την οποία η λαλίστατη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν σχολίασε, και ας ήταν η μόνη για την οποία είχε δικαίωμα απάντησης ακόμα και «επί προσωπικού». Τι να απαντήσει όμως; Για να της θυμίσουν πάμπολλα σχετικά κείμενα, όπως τα πέντε βασικά για την υπόθεση αυτή που αναπαράγονται στη συνέχεια;