Το 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 553 υπέρ, 33 κατά και 44 απεχόντων υπέρ της θεσμοθέτησης της 23ης Αυγούστου, ημέρας των θυμάτων του ναζισμού και του σταλινισμού.
Η ημερομηνία ήταν αυτή κατά την οποία υπεγράφη το σύμφωνο Ρίμπεντροπ Μολότοφ μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης με το οποίο τα δυο απολυταρχικά καθεστώτα σχεδίαζαν να μοιραστούν την Ευρώπη, ξεκινώντας από το διαμελισμό της Πολωνίας.
Η επέτειος ονομάστηκε "Black Ribbon Day”, ημέρα της μαύρης κορδέλας εξαιτίας της μαύρης κορδέλας που φορούσαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν ήδη από τη δεκαετία του ‘80, κάθε χρόνο, σε διάφορες πόλεις σε όλον τον κόσμο για να τιμήσουν τα θύματα του σταλινισμού.
Υπέρ, της θέσπισης της επετείου το 2009 ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι κλπ.
Κατά ψήφισαν ορισμένα ακροδεξιά κόμματα και η κομμουνιστική τάση του Κόμματος της Αριστεράς.
Μοναδική εξαίρεση στον ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού ήταν η πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τήρησαν στάση αποχής...