Παλαιότερη φωτό. Εδώ ο Σάκης υποδύεται τον τραγουδιστή... |
Φέτος συνεισέφερε στον ελληνικό πολιτισμό υποδυόμενος τον θεό Διόνυσο στο έργο του Ευριπίδη «Οι Βάκχες». Δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας, και κάποιας ανάγκης αυτοπροστασίας και οικονομίας του χρόνου που μου απομένει για να ζήσω, δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την παράσταση. Ελάχιστη σημασία έχει εξάλλου η προσωπική μου γνώμη για μια παράσταση τραγωδίας, και ακόμη λιγότερη όταν οι πλέον αρμόδιοι για να κρίνουν, η επιτροπή των βραβείων Κάρολος Κουν, αποφάσισαν να του απονείμουν το βραβείο αρχαίου δράματος.
Συνεπεία δε της βραβεύσεως, ηγέρθη θέμα μείζον στην ελληνική νομαρχία. Πρέπει να βραβεύονται οι τραγουδιστές που παριστάνουν τους ηθοποιούς που παριστάνουν τον Διόνυσο; Ή μήπως και στο θέατρο, όπως και στα υπόλοιπα επιτηδεύματα, υπάρχουν οι αρμόδιοι και οι αναρμόδιοι;
Μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε ηλεκτρολόγος; Οχι. Οταν λοιπόν προστατεύεις τους γλόμπους από τους ερασιτεχνισμούς επιτηδείων, πώς αφήνεις στο έλεος του οιουδήποτε επιτυχημένου τραγουδιστού την Εντα Γκάμπλερ, ή κοτζάμ θεό όπως εν προκειμένω;
Την υπεράσπιση των συμφερόντων της συντεχνίας ανέλαβε η επίσης βραβευθείσα κυρία Χρυσούλα Διαβάτη, η οποία επικαλέστηκε τη, δυστυχώς για εκείνη, ανύπαρκτη αισθητική αστυνομία και στηλίτευσε την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη διότι κατήργησε την άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Η κ. Διαβάτη προφανώς δεν γνωρίζει πως κανένας νόμος δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να θεραπεύσει την απουσία κριτηρίων, κυρίως όμως την ακαταμάχητη διάθεση που έχει ο ελληνισμός να αυτογελοιοποιείται όταν υποψιάζεται πως κάποιοι θέλουν να τον πάρουν στα σοβαρά.
Και έτσι έμαθε το ευρύ κοινό πως υπάρχουν βραβεία Καρόλου Κουν, τα οποία απονέμονται ετησίως σε σεμνούς εργάτες του θεάτρου και φέτος ένα απ’ αυτά πήρε ο Σάκης Ρουβάς. Διότι, βεβαίως, αποκλείεται να μη γνωρίζουν οι απαρτίζοντας την επιτροπή των βραβείων πως ο κ. Ρουβάς, εάν δεν ήτο ο κ. Ρουβάς, δεν επρόκειτο να παραστήσει τον Διόνυσο στην Επίδαυρο που να ήταν και ο σερ Λόρενς Ολίβιε. Δεν επελέγη ως ηθοποιός, αλλά βραβεύθηκε ως τοιούτος. Και είπαν να υποτιμήσουν τη δραχμή, εν προκειμένω τα αισθητικά τους κριτήρια, προκειμένου να φτηνύνει το προϊόν τους και να μπορέσει να το αγοράσει και ο κοσμάκης ημέρες που είναι και με τέτοια κρίση.
Τις ίδιες ημέρες, ένας βουλευτής της δημοκρατίας μας, ένας άνθρωπος που αν και δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα των απόψεών του, για την ύπαρξη απόψεων γενικά, ξεχωρίζει για τη σταθερότητα των αισθημάτων του, αποφάσισε ο ψυχοπονιάρης να πάρει έναν εκδρομικό σάκο ύπνου και να πάει να ξαπλώσει στο Σύνταγμα. Ηθελε να πεινάσει και να διαμαρτυρηθεί για το Μνημόνιο, τους Σύρους πρόσφυγες και αν δεν κάνω λάθος την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη λειψυδρία και την κακομεταχείριση του κροκοδείλου Σήφη. Υποτιμώντας κι αυτός τη δραχμή, κοινώς τη νοημοσύνη μας, δήλωσε πως τρέφεται αποκλειστικά με καφέ, κόκα-κόλα και όταν βρέχει πάει στο διπλανό καφενείο για να μην πλευριτωθεί. Και να δείξει υποθέτω στους ταλαίπωρους Σύρους τι θα πει Ελλάδα και πού τους έριξε η άδικη μοίρα τους. Οχι μόνον βρέθηκαν οι αλληλέγγυοι για να τους εξαπατήσουν με διάφορα αιτήματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να ικανοποιήσει, αλλά τους έλαχε ως συμπαραστάτης και ο Μιχελογιαννάκης. Κοινώς, πήγαν να μας πάρουν στα σοβαρά αγνοώντας προφανώς πως ο ελληνισμός έχει την ικανότητα να μετατρέπει σε κωμωδία ακόμη και τη χειρότερη τραγωδία. Πάντως κι ο κύριος βουλευτής τα επαγγελματικά του συμφέροντα υπερασπίζεται. Εκλογές έρχονται, άλλο «ανδρός πεσούσης» δεν διαθέτει, οπότε πήγε και ξάπλωσε στο Σύνταγμα.
Του Τ. Θεοδωρόπουλου από την Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου