Σε άρθρο του Αριστείδη Χατζή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στους NYT, επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της, η Ελλάδα πάντα κατάφερνε να είναι μέλος των νικηφόρων συμμαχιών. «Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα συνδέθηκε με την πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους η Ελλάδα ήταν σύμμαχος των Δυτικών Δυνάμεων. Μετά από έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο, γλίτωσε από την ένταξη της ως νότιο κομμάτι της ''Σιδηράς Κουρτίνας'' και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτές οι συμμαχίες, βοήθησαν την Ελλάδα να πετύχει δύο όνειρα: Εθνική αφομοίωση και οικονομική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα και μιλά για την οικονομική κρίση, για την οποία επισημαίνει πως «πολλοί Ελληνες θεωρούν πως η κρίση είναι ένα σφάλμα της Ευρώπης: Οτι η Ε.Ε πρέπει να κατηγορηθεί για φθηνά δάνεια, πως η Ευρωζώνη κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και πως το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ευθύνεται για τον καταναλωτισμό των υπολοίπων. Αυτές οι αρνητικές, μερικές φορές παρανοϊκές και σχεδόν πάντα ημιμαθείς εκφράσεις κατά της Ευρώπης, έχουν επιδεινωθεί με την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας που έχει είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Ωστόσο στις τελευταίες εκλογές, οι Ελληνες ψήφισαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, συνειδητοποιώντας πόσο εφιαλτική θα είναι η εναλλακτική λύση μιας εξόδου από το ευρώ.
Η Ελλάδα είναι ένα μέρος μιας Ηπείρου συγκλονισμένης από την κρίση, ενώ η οικονομική δύναμη μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες χώρες. Ωστόσο, μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. Θα πρέπει πάντως να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες:
- Η απελευθέρωση των αγορών από ρυθμίσεις πέρα από τον κανονισμό και από την υπερβολική φορολόγηση
- Να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό της κοινωνικής πρόνοιας και να βρει ένα νέο τρόπο για να προστατεύσει σωστά τις ανίσχυρες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι
- Να μεταρρυθμιστούν τα απαρχαιωμένα συστήματα της Παιδείας και της Υγείας
Κλείνοντας, ο Αριστείδης Χατζής επισημαίνει πως η «Ελλάδα χρειάζεται ένα φρέσκο ξεκίνημα, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο σε μια χώρα όπου οι αντιδραστικές λαϊκιστικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς το καθυστερούν».
Πηγή : iefimerida.gr
1 σχόλιο:
Σιδηρούν Παραπέτασμα όχι ...κουρτίνα.
Δημοσίευση σχολίου