Ο νέος «σάλος» που προκλήθηκε από την τελευταία έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, με νέο κύκλο αυτοκριτικής για το ελληνικό πρόγραμμα, αποδεικνύει ότι κάποιοι σ’ αυτή τη χώρα διαθέτουν (σκόπιμα, προφανώς) μνήμη χρυσόψαρου.
Και πλήρη ικανότητα για οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο βασική, ανάλυση.
Ως γνωστόν, στα τέλη Ιουλίου, το ΔΝΤ, μέσω του περίφημου «Ανεξάρτητου Γραφείου», παραδέχθηκε για άλλη μια φορά τα λάθη και τις παραλείψεις του όσον αφορά στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα – δεν παρακολουθούσε προσεκτικά την κατάσταση στην Ελλάδα πριν από την κρίση και με ευκολία την επαινούσε, δεν απαίτησε άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο λόγω πολιτικών πιέσεων που ασκούνταν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προέβαινε σε ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις ως προς την ικανότητα των Αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που όμως διαψεύδονταν, υποτίμησε τους περιορισμούς της νομισματικής ένωσης και τελικά βρέθηκε απροετοίμαστο, αποσπασματική διάθεση προσωπικού.
Αμέσως μετά, η επικεφαλής του Ταμείου κ. Λαγκάρντ αναίρεσε όλα τα παραπάνω, λέγοντας πως η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και πως οργανωμένα συμφέροντα και επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις υπονόμευσαν το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση.
Φυσικά, πρόκειται για… πρωτόκολλο.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή το ΔΝΤ κάνει την αυτοκριτική του και παραθέτει τα λάθη του, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο αναθεωρεί τις προβλέψεις του και την Κυριακή την αφήνει για να δέχεται τις επισκέψεις και να διαβάζει την αλληλογραφία των κυρίων Τσίπρα και Τσακαλώτου – και παλαιότερα του Βαρουφάκη.
Ως γνωστόν, οι παραπάνω έχουν «κυνηγήσει» το Ταμείο και τα στελέχη του από την «κοιλιά του κήτους» (όταν, τον Ιανουάριο του 2013 ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το στρατηγείο του στις ΗΠΑ), ως τις Βρυξέλλες, το Νταβός, ακόμη και τη… Λίμα του Περού. Και πέρσι τέτοιον καιρό (24 Ιουλίου), η κ. Λαγκάρντ έλαβε την περίφημη επιστολή Τσακαλώτου με την οποία καλούσε το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσβλέποντας σε συνεργασία μαζί του.
Κι’ ας είχε μόλις λίγες μέρες πριν ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ότι… «το Ταμείο δεν είναι αντισυμβαλλόμενο»!
Κι’ ας είχε κηρύξει την… επανάστασή του ο κ. Παππάς δηλώνοντας εδώ κι’ εκεί πως το Ταμείο πρέπει να φύγει.
Συνέχισαν να κυνηγούν το Ταμείο, ακόμη και όταν ο κ. Παππάς έφθασε στο σημείο να ακυρώσει ακόμη και το βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΔΝΤ – ότι δηλαδή συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους.
Για ποιο λόγο; Μα επειδή ο κ. Παππάς συνειδητοποίησε ότι για το Ταμείο ελάφρυνση του χρέους σημαίνει και νέα σκληρότερα μέτρα.
Οπότε, ο κ. Παππάς κατηγόρησε το Ταμείο ότι… θέλει να μειωθεί ένα χρέος που δεν του ανήκει καν!
Μέχρι στιγμής ουδείς έχει καταλάβει τι θέλουν και τι λένε. Σκόπιμα, διότι παίζουν προπαγανδιστικό παιχνίδι και με το χρέος και με το ΔΝΤ.
Είναι ένα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, που για την Ελλάδα έχει ήδη αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο.
Και μέσα σ’ αυτό το χάος, ουσιαστικά εμποδίζουν τους πάντες να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλα αυτά αποτελούν πάγια πρακτική του ΔΝΤ με συγκεκριμένη στόχευση.
Γενικά, το Ταμείο ακολουθεί συστηματικά την πρακτική της αυτοκριτικής, της αναγνώρισης λαθών και της αναθεώρησης των προβλέψεών του, ώστε μετά να ανακοινώνει πως παρ’ όλα αυτά πέτυχε τούτο ή εκείνο, έμαθε από τα λάθη του και επομένως παραμένει χρήσιμη η τεχνογνωσία του, αντιμετώπισε προκλήσεις και διορθώθηκε μαζί με τις χώρες που «διόρθωσε».
Ειδικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, η αναγνώριση των «λαθών» και η «κλάψα» περί υποτίμησης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, αποτελούν μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους.
Πίσω δηλαδή από τα ομολογημένα «λάθη» κρύβεται η κόντρα του Ταμείου με το Βερολίνο.
Το Ταμείο θέλει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να παραμείνει και το Βερολίνο (όπως και άλλες χώρες) δεν μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα αν μειωθεί το ελληνικό χρέος, διότι κάτι τέτοιο δεν θα το ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο.
Έτσι είναι. Αυτή είναι η κατάσταση. Και είναι πολύ επικίνδυνη όσο πλησιάζει η επόμενη αξιολόγηση, καθώς το Ταμείο χρησιμοποιεί πάντα τις αξιολογήσεις για να πιέζει και προς την κατεύθυνση της μείωσης του χρέους και προς αυτήν την υιοθέτησης ακόμη σκληρότερων μέτρων.
Η Ιστορία του ΔΝΤ είναι γραμμένη με «λάθη»!
Τα «Λάθη» του 2010
Στις 4 Νοεμβρίου 2010, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, ο κ. Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναθεώρησε προς τα κάτω τις ίδιες τις προβλέψεις του ΔΝΤ που είχαν μόλις δημοσιοποιηθεί (στις αρχές Οκτωβρίου) με την εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου και σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια ανάπτυξη υπολογιζόταν στο 4,8% το 2010 και στο 4,2% το 2011. Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης, ο Μπλανσάρ κατέβαζε το ποσοστό κάτω του 4% και πιο κοντά στο 3%. Και μ’ αυτό, αναθεωρούσε προς τα κάτω προηγούμενη πρόβλεψή του (του Ιουλίου 2010)!
Νωρίτερα, στις 25 Μαΐου του 2010, στην εφημερίδα La Tribune, ο Μπλανσάρ είχε πει ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Ελλάδα» και πως η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διότι «δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας»!
Μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, επομένη της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης, με την πρώτη έκθεση – αποτίμηση του μνημονίου, το ΔΝΤ διακήρυσσε πως… «δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος βρίσκεται σε καλό δρόμο, η δημοσιονομική εξυγίανσηπροχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί, εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο. Και βέβαια, σύμφωνα με την έκθεση, «η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί». Άρα, για το ΔΝΤ (και τον κ. Μπλανσάρ), τότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον πολλαπλασιαστή της ύφεσης.
Τα «Λάθη» του 2011
-Στις 15 Μαρτίου του 2011, το ΔΝΤ, με την ενδιάμεση έκθεσή του, ανακοίνωνε πως «η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου» και πως «θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος», ενώ στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που είχε δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο του 2010, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011».
-Στην έκθεσή του που δημοσιοποίησε στις 11 Απριλίου του 2011, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στην ανάπτυξη το… 2012 με ποσοστό 1,1%. Στην ίδια έκθεση, επαινούνταν τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «επειδή περιόρισαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα έτος, απειλώντας προς στιγμήν να θέσει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη της ίδιας της διεθνούς οικονομίας, που εξερχόταν από τη δεινότερη ύφεσή της σε ένα βάθος χρόνου εξήντα ετών».
-Στις 20 Ιουνίου 2011, το ΔΝΤ απειλούσε να μην καταβάλει την πέμπτη δόση του δανείου, αν το Ταμείο δεν βεβαιωθεί πως «το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο». Την ίδια περίοδο, από το ΔΝΤ μας ενημέρωναν επίσης ότι το Ταμείο αντιτίθεται σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – αργότερα διαπίστωσαν πως είχαν κάνει λάθος και τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του «κουρέματος», διαβεβαιώνοντας επί τούτου και τον κ. Τσίπρα.
-Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011, το Ταμείο ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει «μια διαδικασία που θα του επιτρέψει να μην επαναλάβει τις αστοχίες των τελευταίων χρόνων όσον αφορά στις προβλέψεις του δημόσιου χρέους, π.χ. στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες». Τότε (τον Σεπτέμβριο του 2011) είχε δημοσιεύσει έκθεση των υπηρεσιών του για τον «εκσυγχρονισμό» των εργαλείων παρακολούθησης των δημοσίων χρεών, από την οποία προκύπτει σε ποιο βαθμό ο Οργανισμός έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
-Στις 20 Σεπτεμβρίου 2011, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ανώτατο επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 189% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 172%, που ανέφερε στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα αναθεωρούσε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, στο 1,6% το 2011 και στο 1,1% το 2012, έναντι αντιστοίχως 2% και 1,7% που προέβλεπε προηγουμένως.
Τα «Λάθη» του 2012
Στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ο Μπλανσάρ, που φαίνεται ότι δεν είχε ακόμη δει το «λάθος», μιλώντας σε συνέδριο στο ίδρυμα Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον, επέμενε στο «λάθος», υποστηρίζοντας ότι «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της».
«Δεν υπάρχουν μυστικά εδώ. Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», είπε. «Είναι ξεκάθαρο ότι (οι Έλληνες) πρέπει να κάνουν και τα δύο. Όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα --και βλέπουμε πολλούς τομείς όπου η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί-- χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν. Οπότε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει ενδεχομένως να κάνει κάτι και για τους μισθούς».
Άλλωστε, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε παραδώσει στην τότε κυβέρνηση έκθεση με προτάσεις για αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως οι εκπτώσεις τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, την ένταξη των αγροτών στον ΦΠΑ,
Στις 16 Μαρτίου 2012, με έκθεσή του, το ΔΝΤ ζήτησε άλλα 14 δις ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Επομένως, ζητούσε κι’ άλλα μέτρα, καθώς ούτε τότε υπήρχε κάποιο «λάθος».
Στις 3 Οκτωβρίου του 2012, μιλώντας στον ουγγρικό ιστότοπο www.portfolio.hu., ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε δηλώσει πως ο κύκλος της διεθνούς οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 ενδέχεται να κλείσει μετά από μια ολόκληρη δεκαετία, αλλά δεν θα είναι, όπως είπε, μια χαμένη δεκαετία – οπότε, δεν πρέπει να είχε γίνει κάποιο «λάθος».
Οπότε, μετά από όλα αυτά, ο κ. Μπλανσάρ μπορούσε (στις 3 Ιανουαρίου 2013) να δηλώσει πως στην Ελλάδα έγινε ένα μνημειώδες λάθος!
Τα «Λάθη» του 2013
-Στις 3 Ιανουαρίου 2013, δημοσιοποιείται η περίφημη έκθεση Μπλανσάρ, όπου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παραδέχεται πως το Ταμείο έκανε λάθος στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης.
-Στις 26 Ιανουαρίου 2013, από το Νταβός, η κ. Λαγκάρντ, στον απόηχο της έκθεσης Μπλανσάρ, παραδέχθηκε ότι οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας επί της ανάπτυξης είναι τελικά πιο ισχυρές απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ πριν από τρία με τέσσερα χρόνια. Ήταν μια «εσφαλμένη προσδοκία» δήλωσε, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει πως τα σχέδια αυτά ήταν αναγκαία, αλλά έπρεπε να εφαρμοστούν «λίγο πιο μαλακά για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη».
-Στις 10 Φεβρουαρίου 2013, με άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Μπλανσάρ υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα από το να συνεχισθεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς η χώρα έχει ήδη πετύχει σημαντική πρόοδο. Υποστήριξε επίσης πως «το να συνδέει κανείς αυτό (σ.σ. τις υφεσιακές συνέπειες) με τον σχεδιασμό του προγράμματος συνιστά ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές».
-Στις 14 Φεβρουαρίου 2013, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις μίλησε για «ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα έχει ήδη τροποποιηθεί, με μεγαλύτερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μείωση του χρέους», ενώ, όπως είπε, «η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε την ελάφρυνση του χρέους, γι' αυτό, καθήκον τώρα είναι η εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί». Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το θέμα που προέκυψε, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, επισημαίνοντας την «περίοδο πολιτικής αστάθειας», την «κακή εφαρμογή του προγραμματισμού», όπως και την «απώλεια της εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές της Ελλάδας εντός του ευρώ, καθώς και τα γενικότερα προβλήματα στην ευρωζώνη.
-Στις 5 Ιουνίου 2013, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι τότε, στο πρώτο πρόγραμμα, υπήρξε συγκέντρωση «λανθασμένων στοιχείων και πληροφοριών» που συνέτειναν στο να υπάρξουν «λανθασμένες εκτιμήσεις», παραδέχεται «ατυχείς χειρισμούς», αλλά υπογραμμίζει ότι δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι τότε επικρατούσε αβεβαιότητα και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις για να αποφευχθεί η μετάδοση του ελληνικού προβλήματος σε άλλα κράτη. Αναφέρει επίσης πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, καθώς, όπως αναφέρεται, η έκθεση του ΔΝΤ «δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ».
-Στις 8 Ιουνίου 2013 ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο "France Inter", δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της. Όπως είπε, το ΔΝΤ, είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, ο Μπανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.
«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», τόνισε.
-Στις 22 Αυγούστου 2013, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αποδίδει την αδύναμη υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος στην υπερβολική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία της χώρας και όχι στους λάθος πολλαπλασιαστές. Όπως σημειώνει, ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής δεν θα οδηγούσε σε βελτίωση των προβλέψεων, αποδίδοντας τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ύφεση στην αδύναμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε και σε χαμηλότερα αποτελέσματα καθώς, στις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις και σε «άλλους παράγοντες» που συνέβαλαν σε πολύ ισχνότερη οικονομική απόδοση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
-Στις 8 Οκτωβρίου 2013, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την περίοδο 2013-2014, για έκτη φορά κατά σειρά από τις αρχές της περασμένης χρονιάς, λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
-Στις 8 Οκτωβρίου 2013, δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει ότι το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπούν περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, αμφισβήτησαν έντονα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
-Στις 2 Νοεμβρίου 2013, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι απαιτήσεις της τρόικας ήταν πολύ υψηλές, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση με μεγάλη ανεργία, είπε ότι εκ των υστέρων είναι εύκολο να πει κανείς ποια απόφαση ήταν καλή και ποια κακή. Παραδέχεται ωστόσο ότι το Ταμείο έμαθε πολλά από την Ελλάδα και από τα σφάλματα που έγιναν στο πρώτο πρόγραμμα.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα λάθη που έγιναν τότε μπορούσαν να αποφευχθούν. Το πρώτο ελληνικό πακέτο φτιάχτηκε, ενώ το οικονομικό σύστημα και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονταν σε ευάλωτη κατάσταση. Τότε κυριαρχούσε ο φόβος μετάδοσης στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ο κίνδυνος για χρηματοοικονομική αστάθεια. Εκτός αυτού δεν υπήρχε πρακτική εμπειρία συνεργασίας για την υποστήριξη μίας οικονομίας σε τέτοια κατάσταση. Από τότε η συνεργασία έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα είναι πολύ καλή», κατέληξε ο κ. Λίπτον.
-Στις 10 Δεκεμβρίου 2013, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι για το ΔΝΤ ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως ακόμη και στην περίπτωση που το εν λόγω λάθος είχε εντοπισθεί εγκαίρως οι συστάσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα ήταν οι ίδιες, αλλά εκτεταμένες σε βάθος χρόνου. Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως το λάθος στην περίπτωση των πολλαπλασιαστών έγκειται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά σε σχέση με την έκταση της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών οικονομικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν όχι μόνο στην ίδια αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Απέδωσε δε το λάθος στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας στη διεθνή οικονομική σκηνή.
Τα «Λάθη» του 2014
-Στις 19 Μαρτίου 2014, οι ανεξάρτητοι ελεγκτές αποφάνθηκαν πως το ΔΝΤ
είχε την τάση να παρουσιάζει υπερβολικά αισιόδοξα σενάρια για την ανάπτυξη των χωρών που ζητούσαν πολύ μεγάλα δάνεια από αυτό. Έτσι, ανέφερε η έκθεση, οι αισιόδοξες προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να δανείσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία.
Το Γραφείο ανέλυσε τις οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου από το 2002 έως το 2011. Στις περιπτώσεις των προγραμμάτων που συνοδεύονταν από πολύ υψηλά δάνεια, το ΔΝΤ τροποποιεί τους κανόνες του, ώστε να δίνει δάνεια που αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσιο ποσό από τη συμμετοχή της χώρας (quota) στο Ταμείο, σε ένα μόνο έτος. Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 85% των συνολικών δανείων που έδωσε το ΔΝΤ στο παραπάνω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Γραφείο Αξιολόγησης διαπίστωσε, επίσης, ότι το Ταμείο υπερεκτιμούσε την ανάπτυξη και υποεκτιμούσε τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια περιφερειακών ή παγκόσμιων υφέσεων, ή κατά τη διάρκεια κρίσεων σε μεμονωμένες χώρες.
-Στις 16 Ιουνίου 2014, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω, στο 2% την πρόβλεψε για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
-Στις 2 Ιουλίου 2014, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολογητών ασκεί κριτική στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ως προς την ικανότητά του να επιβλέπει και να κατευθύνει τον Οργανισμό.
-Στις 24 Ιουλίου 2014, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014, επικαλούμενο τις «άσχημες εκπλήξεις» που απορρέουν από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και την επιδείνωση των «γεωπολιτικών κινδύνων» στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή.
Τα «λάθη» του 2015
-Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 το Δ.Σ. του ΔΝΤ εγκρίνει έκθεση σύμφωνα με την οποία έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2010, διότι δεν περιελήφθη σ’ αυτό η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητά του – ίδια δηλαδή πράγματα με αυτά που προκάλεσαν και τον φετινό σάλο.
Τα «Λάθη» του 2016
-Στις 19 Ιανουαρίου 2016, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,4% για το 2016 και αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 1,7%.
-Στις 20 Ιανουαρίου 2016, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.
-Στις 29 Ιανουαρίου 2016, το ΔΝΤ ανακοίνωσεότι άλλαξε τους κανονισμούς του για την χορήγηση δανείων κατ' εξαίρεση, αφήνοντας ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να χορηγεί μεγάλα δάνεια σε χώρες, το χρέος των οποίων δεν θεωρείται βιώσιμο με υψηλή πιθανότητα.
-Στις 11 Απριλίου 2016, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, η κ. Λαγκάρντ είπε: «Παραδεχθήκαμε ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, όπου - όλοι μας, το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) - υποεκτιμήσαμε τις υφεσιακές συνέπειες που είχαν ορισμένα μέτρα που συστήσαμε. Υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει πραγματικά και να ενστερνιστεί τα μέτρα που ήταν αναγκαία, επειδή προχωρούσαμε από τη μία κυβέρνηση στην άλλη και πάντα ακούγαμε: "δεν είναι πραγματικά το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι πραγματικά τα μέτρα μας. Έχουν επιβληθεί από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη της στο ίδιο τσουβάλι". Επομένως, νομίζω ότι αυτό είχε υπερεκτιμηθεί».
-Τέλος, στις 28 Ιουλίου 2016, είχαμε την τελευταία (αλλά προφανώς όχι έσχατη) έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), όπου γίνεται ξανά η απαρίθμηση των λαθών του πρώτου προγράμματος.
Συμπέρασμα: Τα «λάθη» βολεύουν μόνο το ΔΝΤ στην κόντρα του με την Ευρώπη!
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου