Έχουμε γυρίσει κοντά στις εποχές του περασμένου Απριλίου –Μαΐου, μας έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών , που αν και δεν είναι «με την σημερινή κυρίαρχη πολιτική κατάσταση στην χώρα», για να το πω κομψά, είναι στο κέντρο των σχετικών συζητήσεων , γιατί ξέρει πολύ καλά το όλο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια και για δυο τουλάχιστον δεκαετίες ασχολείται (εκ με ρους της χωράς μας) με ζητήματα σχέσεων με την Ένωση.
Αντιλαμβάνομαι μας έλεγε, χαρακτηριστικά την Παρασκευή, πως το κλίμα αλλάζει , από την συμπεριφορά αλλά και τα μυθολογώ συναδέλφων μου στις Βρυξέλλες , με τους οποίους μιλάμε χρόνια. Το τελευταίο δεκαήμερο, λίγες μέρες πριν κλείσει ο χρόνος, άρχισε κάτι να αλλάζει στα όσα μου έλεγαν συνάδελφοι μου κοινοτικοί αξιωματούχοι σε σχέση με την χώρα μας.
Η φράση , μετά τις γιορτές θα τα δούμε όλα, ήταν σχεδόν κοινή σε αρκετούς από αυτούς με κάποιους να προσθέτουν πως « θα δείτε αρκετά το 2016».
Το όλο αυτό κλίμα και την μεταστροφή του, επιβεβαίωσε και Έλληνας ευρωβουλευτής στον οποίο απευθύνθηκα, για να επιβεβαιώσω το ζήτημα, το απόγευμα της Παρασκευής.
Εδώ στις Βρυξέλλες, μου είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν μπει στα αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Αθήνα, είναι σαν να είχαν συμφωνήσει όλες οι πλευρές, να Κρατίνε το στόμα τους κλειστό μέχρι να περάσουν τα προαπαιτούμενα και αμέσως μετά άρχισαν να μιλούν. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε πως μέλος της Κομμισσιον,έλεγε σε παρέα ευρωβουλευτών πριν 2-3 μέρες, πως «η αξιολόγηση είναι το ζήτημα στο οποίο θα κριθούν πάρα πολλά» και μάλιστα έβαζε στοίχημα πως « η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα ή θα βάλει πάρα πολύ νερό στο κρασί της και θα τα αλλάξει κυβερνητικούς συνεταίρους η θα πρέπει να αναζητήσει από αλλού χρήματα»…
Αλλά και από άλλες ενδείξεις, γίνεται σαφές πως το κλίμα στις Βρυξέλλες για την χώρα μας, δεν είναι αυτό που ήταν πριν δυο μήνες. Έχουμε γυρίσει στην περίοδο της περασμένης Άνοιξης και έχει αρχίσει να υπάρχει και πάλι μεγάλη αμφιβολία για το αν η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να περάσει μεταρρυθμίσεις αλλά και προβληματισμός για το μήπως τελικά ξεκίνησε και πάλι το παιχνίδι των καθυστερήσεων και της διαπραγμάτευσης.
Και όπως φαίνεται, όλο αυτό το αρνητικό κλίμα διαχέεται και πάλι στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να σταματούν για μια ακόμα φορά οι όποιες σκέψεις επενδύουν , να δουν ως πεδίο δράσης λαμπρό την χώρα μας. Και αυτό είναι ότι το χειρότερο για την Αθήνα.
Το ξεπέρασμα της κρίσης δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξουν άμεσα μαζικές , μεγάλης κλίμακας και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.
Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται εμπιστοσύνη, μεταρρυθμίσεις, σταθερό οικονομικό και πολίτικο περιβάλλον και κυρίως «θετική αντιμετώπιση από τους δανειστές». Και δυστυχώς, πάλι ως χώρα δεν έχουμε τίποτε από αυτά.
Επιστρέφουμε σε παλαιές πρακτικές που καταδικαστήκαν πέρυσι και τώρα πληρώνουμε όλοι τον λογαριασμό.
Μόνον που τώρα πια ο νέος λογαριασμός θα είναι τόσο μεγάλος που δεν θα έχουμε να τον πληρώσουμε ως χώρα…
Του Π. Τρουπιώτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου