Παλιά αλλά επίκαιρη... |
Κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν πως τα παραπάνω μέτρα αποτελούν την πρώτη "δόση" του νέου Ασφαλιστικού, η οποία σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2016, η οποία πρέπει να θεσπιστεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα εκκρεμεί η δεύτερη "δόση" η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές και αφορά "σκληρό πυρήνα" της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης, δηλαδή την κρατική δαπάνη για τις κατώτατες συντάξεις. Η δεύτερη "δόση" των μέτρων συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους που αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.
Με τα μέτρα του προϋπολογισμού πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τέλους του 2016. Αυτά τα μέτρα αναλύονται σε δύο βασικές κατηγορίες :
- Το 1 δισ. ευρώ εξ αυτών περίπου είναι καινούρια και αφορούν τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, τη μείωση στα εφάπαξ, την αύξηση των εισφορών για τον ΟΓΑ. Παράλληλα, στις προβλέψεις για τις δαπάνες για επικουρικές συντάξεις (-10% ή -392 εκατ. ευρώ) υποκρύπτονται μέτρα περικοπών τους –σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας- αν και αυτά δεν κατονομάζονται στη λίστα των παρεμβάσεων στην οποία υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα 646 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την "ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων". Έτσι πιθανόν να μείνουν τελικά αδιευκρίνιστα μέτρα περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν αποκλείεται να προέλθουν από αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%. Κύκλοι του Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι εξετάζεται συγκεκριμένα μεσοσταθμική μείωση 6% στις (υψηλές) επικουρικές συντάξεις (ως επί τω πλείστον του Δημοσίου και των πρώην ΔΕΚΟ), μείωση 5-8% στα εφάπαξ του Δημοσίου και διπλασιασμός ή ακόμα και τριπλασιασμός των εισφορών υπέρ του ΟΓΑ.
- Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη ψηφισμένα μέτρα, δηλαδή οι παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, το πάγωμα κατώτατης σύνταξης και η διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους στο Δημόσιο (0,1 εκατ. ευρώ). Η έμμεση μείωση σε όλες τις συντάξεις που προκύπτει από τις παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 3%.
Έκρηξη ελλειμμάτων στα Ταμεία
Σημειώνεται, επίσης, πως ο κρατικός προϋπολογισμός θα δαπανήσει για ασφάλιση - περίθαλψη και κοινωνική προστασία 13,925 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 14,495 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή θα υπάρξει μείωση 3,9% της σχετικής χρηματοδότησης (-570 εκατ. ευρώ).
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό θα προέλθει από τη μείωση προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία . Συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα Ταμεία θα είναι κατά 4,6% λιγότερες το 2016 σε σχέση με το 2015. Συγκεκριμένα θα ανέλθουν στα 9,496 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 9,954 δισ. ευρώ το 2015 (-458 εκατ. ευρώ)
Το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ.). το 2015 θα διαμορφωθεί στα 1,815 δισ. ευρώ και στα 2,191 δισ. ευρώ το 2016.
Τα μέτρα – φωτιά
Αναλυτικά τα μέτρα για το Ασφαλιστικό το 2015 -16 συνολικού ύψους 1,834 δις. ευρώ έχουν ως εξής:
1. Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση - σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο (15,6 εκατ. ευρώ). Πάγωμα κατώτατης σύνταξης – διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους στο Δημόσιο (0,1 εκατ. ευρώ)
2. Εξοικονόμηση από ασφαλιστική μεταρρύθμιση συντάξεων στο Δημόσιο (172 εκατ. ευρώ)
3. Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση – σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα (29 εκατ. ευρώ)
4. Πάγωμα κατώτατης σύνταξης – διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού μέχρι το 67ο έτος και κατώτατης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (16 εκατ. ευρώ)
5. Εξοικονόμηση από ασφαλιστική μεταρρύθμιση συντάξεων (493 εκατ. ευρώ)
6. Αύξηση εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% (532,5 εκατ. ευρώ)
7. Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (178 εκατ. ευρώ)
8. Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ (77,9 εκατ. ευρώ)
9. Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ (86,9 εκατ. ευρώ)
10. Σταδιακή αύξηση εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (102 εκατ. ευρώ)
11. Μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ με αναπροσαρμογή ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων (223 εκατ. ευρώ)
12. Εναρμόνιση του % εισφοράς υπέρ κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (-25,8 εκατ. ευρώ)
13. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες (-62 εκατ. ευρώ).
Του Δημήτρη Κατσαγάνη από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου