Νίκη ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενη με «ανησυχητικά ερωτήματα» πως άπειρα στελέχη θα αναλάβουν καθήκοντα βλέπει το Ίδρυμα Αντενάουερ σε έκθεσή του. |
Με τίτλο «Η Ελλάδα στις κάλπες - Μια απεικόνιση των διαθέσεων», η έκθεση μεταξύ άλλων εκτιμά πως «η χώρα στέκεται και πάλι στο σταυροδρόμι» .
Συμπερασματικά, στην εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης, Σουζάνα Βογκτ και Γέρεν Κολς, ως προς τις προοπτικές μετά τις εκλογές της Κυριακής, υπογραμμίζονται τα εξής: «Ενα από τα πλέον ανησυχητικά ερωτήματα αφορά τις διοικητικές και τεχνοκρατικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των ιδεολογικών και προγραμματικών του διακηρύξεων. Η Ελλάδα δεν έχει τον χρόνο να περιμένει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, πώς από πολιτικής, τεχνοκρατικής και διοικητικής απόψεως άπειρα στελέχη θα αναλάβουν καθήκοντα και θα θέσουν τον ούτως ή άλλως δυσκίνητο κρατικό μηχανισμό σε κίνηση».
Όπως επισημαίνεται δε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλησιάσει περισσότερο από ποτέ την εκλογική νίκη. Το κόμμα διακηρύσσει μέτρα, τα οποία είναι για την χώρα, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, πολιτικά και οικονομικά ανεδαφικά. Ακόμη κι αν το κόμμα κάνει μία απότομη αλλαγή πορείας έπειτα από μία ενδεχόμενη αναρρίχηση στην κυβέρνηση, το ρίσκο παραμένει υψηλό λόγω των εσωτερικών τριβών, χωρίς να γίνεται λόγος για την απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας. Εως τότε όμως, οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέραση στους - απρόθυμους πλέον για μεταρρυθμίσεις - Ελληνες».
Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, στην έκθεση του ιδρύματος που συνδέεται πολιτικά με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, γίνεται λόγος για «εκλογές των αντιφάσεων» και στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι το 55% των πολιτών τάσσονταν τον Δεκέμβριο υπέρ της εκλογής του Στ. Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και της συνέχισης του βίου της κυβέρνησης συνασπισμού, «σήμερα 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να λάβουν αποφάσεις με σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική».
Επισημαίνεται επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και εμφανίζεται να αντιμετωπίζει με φόβο ένα ενδεχόμενο grexit, παρατηρείται μία ακόμη αντίφαση: ότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, «το κόμμα, το οποίο αντιτίθεται στις μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή δίνει τροφή στις προαναφερθείσες ανησυχίες με τις ανεδαφικές προεκλογικές του δεσμεύσεις».
Στην ίδια έκθεση του KAS περιγράφεται μία γενικευμένη έλλειψη προσανατολισμού του πολιτικού συστήματος και στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «ο Ελληνας ψηφοφόρος είναι αισθητά αβέβαιος ως προς το ποια πολιτική και στρατηγική είναι η ορθή. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2012 κατέστη σαφές με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι παλαιοί κομματικοί δεσμοί και βεβαιότητες που κυριάρχησαν επί δεκαετίες, δεν έχουν πλέον υπόσταση». Και όπως επισημαίνεται: «έκτοτε, το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας έχει κατακερματιστεί και πολωθεί».
Ως διαπίστωση τονίζεται κατόπιν αυτών, ότι «σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται κυρίως σε εκείνους που θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν και σε εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμια τους - προπάντων στον δημόσιο τομέα - μία επιστροφή στο status quo ante» και αναφέρεται ότι «πέραν αυτού το κόμμα κερδίζει απογοητευμένους ψηφοφόρους από όλες τις πτέρυγες».
Σε μία περιγραφή του πολιτικού τοπίου της χώρας, τα στελέχη του KAS στην Αθήνα αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί την αξιοπιστία του προ πάντων από το γεγονός ότι δεν συγκαταλεγόταν στο παλαιό κομματικό φάσμα και επίσης από το ότι στις περιόδους της κρίσης και του μνημονίου δεν είχε κυβερνητική ευθύνη».
Αντίστοιχες επισημάνσεις διατυπώνονται και για Το Ποτάμι, για το οποίο σημειώνεται ότι έχει ασαφείς θέσεις και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασίες, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με την ΝΔ.
Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι «αξιολογείται ως αντίδραση απέναντι στην διαρκή κρίση του ΠαΣοΚ, του οποίου η είσοδος στην επόμενη Βουλή δεν είναι βέβαιη».
Η εκτίμηση για το ΚΚΕ είναι πως θα εισέλθει στην Βουλή και θα αποδυθεί σε δομική αντιπολιτευτική τακτική.
Ως προς την ΝΔ, αναφέρεται ότι επιχειρεί να χτίσει την στρατηγική της επικαλούμενη την κυβερνητική εμπειρία και την αλήθεια.
Πηγή: Vima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου