Και αν για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτή είναι μια σοβαρή διαδικασία, όμως χωρίς να αναμένουν ιδιαιτέρα θέματα που να αφορούν την λειτουργία τους, για την χωρά μας ( όπως και για ορισμένες χώρες του Νότου) το θέμα αποκτά άλλη σημασία.
Και αποκτά για τις ελληνικές τράπεζες, άλλη σημασία, για δυο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται σε μια εσωτερική διαδικασία «συμμαζέματος» λόγω και των πολλών συγχωνεύσεων των δυο τελευταίων ετών, έχουν ουσιαστικά «παγώσει» κάθε κίνηση προς την αγορά.
Έχουν –και πιθανόν από την πλευρά τους να έχουν και ένα δίκιο- σταματήσει να χορηγούν δάνεια και άλλους είδους διευκολύνσεις, μια και δεν θελουν να έχουν μεγαλύτερα ανοίγματα και προβλήματα γενικότερα στην εικόνα τους , ενόψει αυτής της πρωτόγνωρης και κρίσιμης επιθεώρησης.
Ο δεύτερος λόγος , έχει να κάνει με την εικόνα των τραπεζών (αλλά και της ελληνικής οικονομίας) προς τα έξω. Η εικόνα που θα εμφανίσουν οι τράπεζες μας στα αποτελέσματα των τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αντανακλούν εν πολλοίς και βασικά στοιχειά της ελληνικής οικονομίας, πέραν από του τραπεζικού συστήματος.
Και αυτό είναι ένα σημαντικό κριτήριο για επενδυτές αλλά και γενικότερα για « παράγοντες» της διεθνούς οικονομίας και των αγορών , όπως και για τους περίφημους οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνά με τις πρώτες πληροφορίες, από τα στοιχειά που ήδη έμαθαν οι τράπεζες, από την ΕΚΤ χθες ( ώστε να στείλουν ως αύριο τις όποιες παρατηρήσεις τους) οι τέσσερεις ελληνικές «συστημένες» « τράπεζες, δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Οι ίδιες πληροφορίες, που μένει όμως να επιβεβαιωθούν , λένε ότι από την ανεπίσημη έκθεση που έλαβαν οι τράπεζες αλλά και η τράπεζα της Ελλάδος , Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ η Εθνική Τράπεζα έχει μικρό κεφαλαιακό κενό το οποίο όμως θα καλύψει άμεσα με την πώληση μέτοχων της FinansBank
Το ίδιο περίπου θα κάνει και η Eurobank, το χρηματοδοτικό κενό που σύμφωνά με τις πληροφορίες εμφανίζεται στις σχετικές εκθέσεις θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί, εξ ολοκληρου, από πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν την Κυριακή το μεσημέρι από την έκθεση της ΕΚΤ , που θα δοθεί τότε επίσημα, από την Δευτέρα κιόλας οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν προς την πλευρά της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Δεν θα υπάρχει κανένας λόγος πια να μην μπουν δυναμικά στην ενίσχυση της αγοράς ,. Των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεων που κυριολεκτικά «στενάζουν» τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη ρευστότητας, από την μη γενναία ρύθμιση προηγούμενων δανείων αλλά και από την παροχή νέων διευκολύνσεων , με βάσει αναπτυξιακά και βιώσιμα σχέδια.
Είχε δίκιο ο υπουργός Οικονομικών, ο κ Γκίκας Χαρδούβελης που μιλώντας χθες Οικονομικό Forum Γαλλοφωνίας κάλεσε τις τράπεζες “να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις”.
Ο κ Χαρδουβελης έβαλε ως προτεραιότητα ένα θέμα το οποίο αποτελεί όχι απλώς βασικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις, αλλά και στοιχείο επιβίωσης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, αν θέλουμε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην ανάπτυξη.
Μετά την Κυριακή , οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και δυναμικά στην ενίσχυση της ελληνικής αγοράς. Ενίσχυση όμως , όχι με τα κριτήρια του παρελθόντος αλλά με κριτήρια μέλλοντος. Ενίσχυση επιχειρήσεων , που έχουν συγκεκριμένο με σχέδιο, βιώσιμο και αναπτυξιακό.
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου