Την ανάγκη αποδοχής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ. Έστειλε μήνυμα ότι για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια.
Επίσης ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη για φιλικότερο φορολογικό σύστημα στις επενδύσεις, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να βάλει πλάτη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έρχονται καλύτερες μέρες.
Ο κ. Χαρδούβελης έκανε έναν απολογισμό για το έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια και ανέφερε ως κυριότερο το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη.
Συνέχισε λέγοντας πως επιτεύχθηκε η δημοσιονομική ισορροπία, ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα και όπως επισήμανε τώρα περιμένουμε τα stress tests.
Ο υπουργός τόνισε πως έγινε μια σοβαρή προσπάθεια, πως ήρθαν πολλοί ξένοι επενδυτές κι έφεραν χρήματα. Αναφέρθηκε στο φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, σχολιάζοντας πως με τη στροφή της οικονομίας θα έχουμε όφελος γιατί οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ υψηλότερες.
Όταν ο επενδυτής βλέπει ότι η Ελλάδα πάει καλά, δε βλέπει κάθοδο είπε και επεσήμανε: «Αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει σιγά-σιγά να τις κάνουμε δικές μας γιατί το δικό μας κράτος φτιάχνουμε».
Αν συνεχίσουμε θα φτιάξουμε τελικά μια ανταγωνιστική χώρα είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του και εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός επενδύσεων και εμπορικός κόμβος, να είναι μια οικονομία που θα στηρίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και κυρίως στις εξαγωγές.
«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική, όχι η δικαιοσύνη»
Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός και το πλεόνασμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι κάτι δεδομένο.
«Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι». Είναι δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις» είπε.
Αναφερόμενος στην ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική (π.χ. ειδικά μισθολόγια και αποφάσεις του ΣτΕ) ο κ. Χαρδούβελης είπε υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση.
«Οι πιέσεις είναι έντονες και αναφέρω ως παράδειγμα τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική».
Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, διότι θα είναι μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.
Αναδιάρθρωση στον ιδιωτικό τομέα
«Και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές» είπε και κάλεσε τους επιχειρηματίες να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά, όπως είπε, να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%.
«Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία».
Μάλιστα διευκρίνισε πως για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει φτιαχτεί μια Διυπουργική.
Πολύ σημαντικό ζήτημα χαρακτήρισε και την ανάγκη προσήλωσης στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη τώρα είναι η ευκαιρία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με την προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και με τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Χρειάζεται φιλικότερο φορολογικό σύστημα»
Για το φορολογικό ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε πως απαιτείται ένα φορολογικό σύστημα φιλικό στις επενδύσεις.
«Χρειάζεται μεγάλη απλοποίηση. Εγώ έχω πει ότι το κράτος τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έπρεπε να βρει έσοδα και έκανε απότομες κινήσεις. Αλλά δε μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έπρεπε να βρει τα έσοδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο ζητάνε και οι επενδυτές, ώστε μια εταιρεία να ξέρει τη φορολογία της στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια για να κάνει τον προγραμματισμό της.
«Δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις»
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης για να μπορέσει η Πολιτεία να πει ότι «αυτή είναι η φορολογία και δεν θα αλλάξει με τον εκλογικό κύκλο» θα πρέπει να υπάρχει και μια δομή που να το στηρίζει. Η λύση κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων.
«Είναι πολύ σημαντικό κι αυτό λείπει από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο το προσέχουμε και το τρέχουμε» είπε και υπογράμμισε: «Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας θα σηκωθούν και θα φύγουν. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά».
Σημείωσε πως τις μεταρρυθμίσεις ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί, να τις κάνει δικές του, να καταλάβει ότι τον ωφελούν και τότε και το πολιτικό σύστημα θα συμμορφωθεί με αυτό.
«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις διότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό που πρέπει να πούμε τώρα είναι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις για μας και θα τις συνεχίσουμε».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τις μεταρρυθμίσεις τις έχουν αποδεχθεί όχι μόνο τα κεντροδεξιά κόμματα, αλλά και η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, όπως είπε.
«Ο Ματέο Ρέντσι κάνει μπουμ στην Ιταλία, αυτή τη στιγμή, επειδή έχει αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία και η Ιταλία λένε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις, αλλά λένε να δούμε και το μακροοικονομικό πλαίσιο».
Το σκεπτικό σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις σ’ ένα σωστό μακροοικονομικό περιβάλλον, γιατί «με την ύφεση δεν μπορούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».
«Εκεί είναι το παιχνίδι. Άρα αυτό που μερικοί στην Ελλάδα αποκαλούν φιλελεύθερη λαίλαπα και επιστροφή στο μεσαίωνα, δεν είναι ο τρόπους που βλέπουν τα πράγματα οι Ευρωπαίοι, και της Κεντροαριστεράς οι Ευρωπαίοι».
Τέλος υποστήριξε ότι είμαστε ακριβώς στην καμπή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει μπρος και όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον.
«Πιστεύω ότι έρχονται καλύτερες μέρες και άρα από τη δική σας σκοπιά, σωστό είναι να αρχίσετε να επενδύετε από τώρα» είπε.
Πηγή Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου