Με μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που ξεκίνησαν εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας της 9ηςΙουλίου στο Eurogroup των Βρυξελλών και συνεχίστηκε για έναν ολόκληρο μήνα σε καθημερινή βάση, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η επαναδιαπραγμάτευση όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε αλλά έχει ξεκινήσει και ήδη αποδίδει καρπούς.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο καθώς οι αντοχές του κόσμου έχουν στερέψει, και πολιτικά δύσκολα διαχειρίσιμοι αφού κυριαρχεί ο στρατηγικός κανόνας της επιλογής του κατάλληλου χρόνου προκειμένου να έχει επιτυχία το ελληνικό αίτημα.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, είναι και οι δυο γνώστες της διαπραγματευτικής δυνατότητας.
Γνωρίζουν πολύ καλά (ο πρώτος εξαιτίας των περίπλοκων ζητημάτων που έχει χειριστεί ως υπουργός Εξωτερικών και ο δεύτερος από την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις διαπραγματεύσεις που έκανε την περίοδο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ) ότι –όπως οι στρατηγοί στον πόλεμο – πρώτα επιλέγεις τον τόπο και τον χρόνο της μάχης και, αφού έχεις συγκεντρώσει αρκετές και αξιόμαχες δυνάμεις, ξεκινάς την επίθεση.
Στην κατάσταση πλήρους αναξιοπιστίας που βρισκόταν η χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα, οποιοδήποτε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης άνοιγε η ελληνική πλευρά, θα αντιμετώπιζε την απόρριψη και την καταστροφή.
Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Γιάννης Στουρνάρας όταν μετείχε στο κρίσιμο eurogroup του Ιουλίου, όπου απλά οι ομόλογοί του περίμεναν να δουν άλλη μια επανάληψη της ελληνικής τραγωδίας. Αυτής που αντιπροσώπευαν οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών, με αποκορύφωμα τον Ε. Βενιζέλο που στην πρώτη του παρουσία στο κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο αγόρευε σαν να βρισκόταν σε αίθουσα πανεπιστημίου. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο γνωστός Όλι Ρεν τον διέκοψε ζητώντας του να καθίσει κάτω…
Γνώριζε ότι αν έθετε ευθέως θέμα επαναδιαπραγμάτευσης εκείνη την ημέρα, θα έχανε κάθε ευκαιρία να τη διεκδικήσει στο μέλλον. Γι αυτό και προτίμησε τη έμμεση προσέγγιση, αναλύοντας στους ευρωπαίους τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μνημόνια στα μέτωπα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και στην ανεργία. Και το antinews είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς τι συζητήθηκε εκείνο το βράδυ.
Το επόμενο διάστημα ήταν ακόμα πιο κρίσιμο. Η κυβέρνηση έπρεπε να πείσει ότι οι υποσχέσεις για σοβαρότητα και τήρηση των υποχρεώσεων που έχουμε έναντι των δανειστών, θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Αυτό όμως δεν ήταν εύκολο, αφού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είχαν την παλιά κλασική συνταγή του –ελληνικής έμπνευσης θεώρημα- βλέποντας και κάνοντας…
Πολλές φορές οι τροικανοί έβγαιναν από τα ρούχα τους όταν του παρουσιάζονταν μέτρα που δεν απέδιδαν ή ήταν εκτός λογικής, με αποκορύφωμα την ξαφνική «επανάσταση» του Ευάγγελου Βενιζέλου απέναντι στον εαυτό του και στα μέτρα που υπέγραψε ο ίδιος, γεγονός που παρολίγο να οδηγήσει σε αποχώρηση των επικεφαλείς της τρόικας.
Απαιτήθηκαν το κύρος και οι γνωριμίες του κ. Στουρνάρα μαζί με την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά για να αποτραπεί αυτή η απειλή και να συνεχίσουν οι συζητήσεις με την τρόικα και οι ατέλειωτες ώρες και ημέρες στη συνέχεια όπου η κυβέρνηση συγκροτούσε το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.
Χρειάστηκε η συνάντηση των δυο με τους τροικανούς και το σημαντικό γεύμα Στουρνάρα – Τόμσεν για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα της επαναδιαπραγμάτευσης όταν ο υπουργός Οικονομικών απείλησε με παραίτηση τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ εάν επέμεινε στη σκληρή του γραμμή.
Τώρα πια έχει ανοίξει ο δρόμος για να έχει τύχη ένα ελληνικό αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του σκληρού πακέτου, καθώς και το αίτημα ενδιάμεσης βοήθειας δεδομένου ότι καθυστερεί η καταβολή της επόμενης δόσης.
Το οποίο με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για περισσότερες διεκδικήσεις, αντίστοιχης της σοβαρότητας που θα δείξει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες…
www.antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου