Η υπερφορολόγηση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αγορά εν όψει της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Η «φοροεπιδρομή» της τελευταίας τριετίας πέραν του ότι έχει τινάξει τους σχεδιασμούς των συναδέλφους στον αέρα, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και στην διατήρηση των τιμών των προϊόντων σε υψηλά επίπεδα.
Η ΕΣΕΕ έχει ορίσει ως κύρια ζητούμενα της αναγκαίας φορολογικής μεταρρύθμισης την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και την αντίστοιχη μείωση
της φορολογικής επιβάρυνσης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή.
Η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη και σύνθετη, είναι παλαιά και άδικη, και βασίζεται στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους φορολογουμένους. Για να αλλάξει αυτό άμεσα πρέπει να μειωθούν και να γίνουν πιο δίκαιες οι φορολογικές επιβαρύνσεις και οι αποδείξεις αγορών και εξόδων να γίνουν οι κύριες φοροαπαλλαγές μας.
Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι επιβάλλεται να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ και να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από τα σημερινά επίπεδα του 20%, 26% και 33% σταδιακά στον τελικό στόχο του flat tax 15%.
Ο φορολογικός λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες των ιδιοχρησιμοποιούμενων και ιδιαίττερα των επαγγελματικών ακινήτων είναι βαρύς και εντελώς άδικος. Οι επιβαρύνσεις με 4 φόρους στα ακίνητα και ΦΠΑ αναζητούν έσοδα 3 δις ευρώ ετησίως μέσω του νέο μόνιμου ενιαίο φόρου από όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που κατέχουν εντός και εκτός σχεδίου.
Οι δανειστές μας, διαμέσου της τρόικας, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμόσει την πρακτική του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή». Εκτιμούμε, όμως, ότι κάνουν λάθος και ότι αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μέσα στην επόμενη τριετία. Μια τέτοια γενναία αλλαγή, δεν οδηγεί αναπότρεπτα σε μείωση των εσόδων του κράτους. Απεναντίας, η μείωση των φόρων και η ύπαρξη ενός χαμηλού συντελεστή, θα αποτελέσει το κίνητρο για ανάπτυξη και ένα σοβαρότατο αντικίνητρο για τη φοροδιαφυγή. Άλλωστε, η εμπειρία άλλων χωρών που μείωσαν τους συντελεστές φορολογίας μάς δείχνει ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης δεν συνοδεύεται απαραίτητα και από μείωση των εσόδων. Βεβαίως, ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να συνδυαστεί με μια σοβαρή προσπάθεια αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων, η οποία θα προσδιορίζεται από την πολιτική βούληση για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και από μεγάλη αυστηρότητα στην εφαρμογή της.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις από το μίνι και το νέο φορολογικό είναι υπέρογκες, υπερβολικές και άδικες. Το νέο φορολογικό μπορεί να έρθει την Άνοιξη, αλλά δεν θα φέρει την Άνοιξη στην αγορά, αντί για επιπλέον φορολογικά έσοδα θα δημιουργήσει περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
του Βασίλη Κορκίδη, προέδρου ΕΣΕΕ
Parapolitika.gr
1 σχόλιο:
Ο Σπύρος Μακρής, εύστοχα αναλύοντας τον John Locke , είπε ότι εκεί που «σταματάει ο Νόμος , αρχίζει η Τυρρανία». Υπάρχει και η σχετική διατύπωση του John Locke «όπου δεν υπάρχει νόμος, δεν υπάρχει και ελευθερία». Και εμείς σήμερα ως Κράτος , είμαστε στα σύνορα αυτής της νοητής γραμμής, αν δεν την έχουμε ξεπεράσει με τα νομοθετικά διατάγματα και την παντελή έλλειψη της δικαστικής εξουσίας στην προστασία του Συντάγματος(εργασιακά, συντάξεις, χαράτσι, υπερφορολόγηση και παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας).
Δημοσίευση σχολίου