Τελευταίες πινελιές πριν την συνέντευξη στη ΔΕΘ... |
Με αιχμή του δόρατος τα περίφημα 246 εκ. ευρώ τα οποία ΘΑ λάβει από τις «άδειες» των καναλιών – την ώρα, βέβαια, που θα υπάρξουν τριπλάσιες απώλειες από τον τζίρο αυτών στα οποία θα ρίξει μαύρο.
Και πού δεν θα τα διοχετεύσει αυτά τα χρήματα ο κ. Τσίπρας – στα σχολικά γεύματα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και γενικά προσωπικού για τα νοσοκομεία, σε ένα πρόγραμμα που προχείρως έφτιαξε για την επιστροφή των νέων οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει.
Στον… γάμο της Κανά να έβγαζε λόγο ο κ. Τσίπρας (και όχι στην αγαπημένη του ΔΕΘ), τέτοιο πολλαπλασιασμό δεν θα μπορούσε να κάνει.
Πολύ περισσότερο που φέτος δεν θα λάβει πάνω από 80 εκ. ευρώ και το ποσό είναι εφάπαξ – ενώ οι προσλήψεις είναι μόνιμες.
Και ακόμη περισσότερο που ο ίδιος λέει πως τα έσοδα από τις «άδειες» υπήρχαν στο μνημόνιο.
Άρα, πώς θα τα δώσει;
Είναι προφανές πως η παλιά τέχνη των ψεμάτων δεν ξεχνιέται.
Και το παραδέχεται!
Γιατί πόσο πιο γελοία δήλωση μπορεί να κάνει κανείς από αυτήν του κ. Τσίπρα όταν είπε:
«Από θέαμα, δεν έχετε παράπονο. Στο πρώτο εξάμηνο παίζαμε με φαντεζί ομάδα, σε υπονομευμένο τοπίο και με στημένη διαιτησία. Τώρα στην άμυνα είναι ο Τσακαλώτος, είμαι αισιόδοξος».
Είναι προφανές ότι θεωρεί τους πάντες ηλίθιους! Κοκορεύεται για τα πλουμιστά πουκάμισα του Βαρουφάκη!
Προκύπτει άλλωστε αυτό – το περί υποτίμησης της νοημοσύνης – και από το γεγονός ότι είπε δημόσια πως δεν παντρεύτηκε «κιόλας» για να βάλει γραβάτα στον γάμο του!
Σα να λέει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που παντρεύονται και βαφτίζουν τα παιδιά τους πως ό,τι και να πει, ό,τι και να κάνει, αυτοί θα τον ψηφίζουν.
Από εκεί και πέρα, τα γνωστά: Οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες, οι off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα, η διαρκής μάχη, οι καθημερινοί σκληροί αγώνες, ο ίδιος σε ρόλο μαραθωνοδρόμου και βέβαια, ο ενεστώς διαρκείας, στο οποίο με άνεση πέρασε από τα «θα» του:
«Μετασχηματίζεται», «προωθούμε», «συγκεντρώνουμε», «αξιοποιούμε», «αυξάνουμε», «προχωράμε», «δημιουργούνται», «συνεχίζουμε και διευρύνουμε»…
Και βέβαια, οι επίσης γνωστές «δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Και όχι οι ολόδικές του δεσμεύσεις για το υπερταμείο των εκατό χρόνων (λέξη δεν είπε γι’ αυτό), για τα δάνεια, εξυπηρετούμενα και μη, που ο ίδιος έδωσε στα ξένα funds, σ’ αυτά που κάποτε αποκαλούσε «κοράκια της καταστροφή».
Η ομιλία του κ. Τσίπρα στη φετινή ΔΕΘ ήταν επανάληψη της περσινής (προστατεύουμε την πρώτη κατοικία – την ώρα που παραδίδει τα δάνεια των Ελλήνων στα ξένα funds - ο ΑΔΜΗΕ, η «μικρή ΔΕΗ» - την ώρα που ετοιμάζεται να πουλήσει τη… μεγάλη - η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού, το επίσης περσινό «παράλληλο πρόγραμμα» και γενικά μια επιλογή των περσινών, ενόψει εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, υποσχέσεών του).
Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στο καλοκαίρι του 2015, εξαιτίας του οποίου και της «φαντεζί» ομάδας του, οδηγηθήκαμε σε άλλα δύο μνημόνια.
Πέρσι, βέβαια, έλεγε πως μόνο αυτός μπορεί να προστατέψει το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές.
Φέτος, οι λέξεις «επικουρικές» και «ΕΚΑΣ» δεν έφυγαν από το έρκος των οδόντων του.
Και ξαναείπε τα γνωστά. Ότι το Γενάρη του 2015 έλαβε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης (υποστηρίζει δηλαδή πως γι’ αυτό τον ψήφισαν και όχι για να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, να δώσει την 13η σύνταξη και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και όλα τα σχετικά).
Και αφού, όπως είπε, «φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτή την εντολή», κατέληξε στη Συμφωνία του Ιούλη.
Και τότε, «είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος».
«Αυτή την εντολή υλοποιούμε», είπε, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά πως ο λαός τους ψήφισε γνωρίζοντας ουσιαστικά πως θα του έκοβε τις επικουρικές και θα παρέδιδε στους ξένους όλη τη δημόσια περιουσία.
Και είχε το θράσος να απαριθμήσει τις περσινές δεσμεύσεις του – παραλείποντας, βέβαια, ό,τι δεν τον συμφέρει.
Και παραλείποντας να θυμηθεί πως πέρσι άλλα έλεγε. Πως «η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επουδενί τελειώσει». Και πως:
«Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους». Διότι:
«Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη».
Ποια ισοδύναμα βρήκε και τι έκανε με το χρέος;
Τίποτε!
Όσο για το θέμα των δανείων, αυτό ήταν ένα θέμα που το είχε αφήσει σκόπιμα ανοιχτό:
«Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων», είχε πει.
Πώς το χειρίστηκε; Μα παραδίδοντας όχι μόνο τα κόκκινα, αλλά και τα πράσινα!
Το μόνο από τα περσινά που έχει αφήσει «ανοιχτό» - και είναι βέβαιο ότι θα το κλείσει κάνοντας και πάλι ό,τι του επιβάλουν – είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και τα σχετικά.
Όσο για την ανεργία, ο κ. Τσίπρας προτίμησε να μιλήσει για τα ποσοστά της και να ξεχάσει ότι πέρσι είχε υποσχεθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πρόσληψη 300.000 ανέργων σε βάθος δύο ετών, καθώς ο ένας χρόνος έχει κιόλας περάσει.
Και μην μας πει ότι δεν τα έλεγε όλα αυτά, διότι και τα έλεγε και τα υποσχόταν. Και ιδού δύο μικρές αποδείξεις:
-30 Αυγούστου 2015, Αλ. Τσίπρας, Real News: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά με τη δική μας πάλη και επιμονή. Παραδείγματος χάρη το εργασιακό καθεστώς. Οι επικουρικές συντάξεις. Η φορολόγηση των αγροτών. Τα κόκκινα δάνεια. Και αρκετά άλλα».
-25 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα για τα θέματα αυτά που είναι ανοιχτά: (…) και φυσικά το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού».
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου