Έχει αξία να μάθουμε τη γνώμη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι πρόκειται για δύο ζητήματα που αναλόγως απασχολούν και την Ελλάδα και επί των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά λαμβάνει θέση – ου μην αλλά και λαμβάνει μέρος σε κινητοποιήσεις, αντιδράσεις και άλλες μορφές πάλης.
Τη Δευτέρα, λοιπόν, τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών έξω από το σημείο διεξαγωγής δημόσιου διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος πετρελαίου του Κάμπου ντζι Λίμπρα, στη Βραζιλία.
Όπως πληροφορηθήκαμε, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν συνδικαλιστές, φοιτητές και μέλη αριστερών κομμάτων επιχείρησαν να διασπάσουν την αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις περίμετρο γύρω από ένα γνωστό ξενοδοχείο στην Τιζούκα.
Και μετά τα γνωστά: Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να απωθήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες και ύψωσαν ένα οδόφραγμα χρησιμοποιώντας ένα φορτηγάκι που ανήκε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Record.
«Που είναι η δικαστική διαταγή που επιτρέπει στην αστυνομία να αποκλείει τους δρόμους; Οι δρόμοι ανήκουν στους πολίτες», δήλωσε ο Ιραπουάν Σάντους, ηγέτης του αριστερού Κόμματος Ελεύθερης Πατρίδας, ο οποίος τραυματίσθηκε στον αστράγαλο από σφαίρα της αστυνομίας.
Σας θυμίζει τίποτε αυτό;
Μήπως θυμίζει Σκουριές Χαλκιδικής;
Και τελικά η κυβέρνηση της Βραζιλίας καλώς ή κακώς «βγάζει στο σφυρί» (όπως θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως περίπου είπε κατά τη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας) το συγκεκριμένο κοίτασμα πετρελαίου;
Σ’ αυτήν την περίπτωση, με ποιον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Με την «σωτήρια» για το λαό και τη χώρα κυβέρνηση της Βραζιλίας ή με τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται;
Το δεύτερο θέμα που απασχολεί συγχρόνως τη Βραζιλία και την Ελλάδα (και επί του οποίου επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση μόνο ως προς τη χώρα μας), είναι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.
Στη Βραζιλία η απεργία των εκπαιδευτικών διαρκεί εδώ και 70 ημέρες και οι διαδηλώσεις του καταλήγουν σχεδόν πάντα σε συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς, όπως και εδώ, παρεισφρέουν οι αναρχικοί των Black Blocs, που σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις από την αρχή.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι δάσκαλοι ζητούν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το δήμο που διαχειρίζεται τα σχολεία και να αποσυρθεί ένα σχέδιο επαγγελματικής εξέλιξης που δεν αφορά παρά αυτούς που εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα στο ίδιο σχολείο, δηλαδή το 7% των εκπαιδευτικών και οι οποίοι αμείβονται με μόνο 25 ρεάλ (8 ευρώ) την ώρα.
«Το σχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό και πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από το σχέδιο του συνδικάτου των εκπαιδευτικών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δασκάλα 45 ετών.
Στο Σάο Πάολο πάλι, ταραχές σημειώθηκαν και στη διάρκεια διαδήλωσης ακτημόνων χωρικών.
Βλέπετε καμιά ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα στην Ελλάδα;
Προφανώς.
Αυτό που δεν βλέπουμε, είναι μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Βραζιλία.
Να μάθουμε επιτέλους, έχουν κατά τη γνώμη του (του ΣΥΡΙΖΑ) δίκιο οι Βραζιλιάνοι που διαδηλώνουν ή όχι;
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου