Η είδηση ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκάλεσε την απότομη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, όπως σχολιάζει η Capital Economics σε note της για την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για να εξασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.
Οι Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) είχαν προφανώς αρκετά κοινά σημεία με την Ελλάδα που θα τους επιτρέψουν να προγραμματίσουν την επιστροφή τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Ενώ η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει νέες μεταρρυθμίσεις, η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τη λιτότητα σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, επιτρέποντας έτσι στην ελληνική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι το αίτημά της για καμία πρόσθετη λιτότητα έγινε δεκτό.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα - μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τώρα. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη αποπληρωμή τον Ιούλιο, η οποία είναι δύσκολο να τηρηθεί χωρίς την εκταμίευση της δόσης. Έτσι, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τον Ιούλιο. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι θα υπάρξει ένα κάποιο deal, συμφωνούμε με την άποψη του ΔΝΤ ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που ορίζονται στο σχέδιο διάσωσης δεν θα επιτευχθούν, ιδιαίτερα τη στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να συρρικνώνεται και πάλι το τέταρτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Capital Economics, η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,5% φέτος, πολύ μακριά από τον στόχο του 2,7%. Και όσο περισσότερο διαρκεί το τρέχον αδιέξοδο, τόσο πιο μακριά φαίνεται η προοπτική της Ελλάδας να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος, όπως έχει προγραμματιστεί. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος του Grexit και της χρεοκοπίας παραμένει σημαντικός, όπως καταλήγει.
Ελευθερία Κούρταλη στο Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου