Δανείζουν οποιοδήποτε ποσό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.
Διευκολύνουν και ζητούν ένα μικρό λογικό αντίτιμο. Το κόστος για τα «δάνεια» που προσφέρουν ξεκινά από 9% το χρόνο.
Πλην όμως οι εξασφαλίσεις που απαιτούν –λόγω των «ιδιαίτερων συνθηκών»- ανεβάζουν το συνολικό «τίμημα της εξυπηρέτησης» ακόμη και στο 17%.
Την εποχή που σε ολόκληρο τον πλανήτη το χρήμα έχει χάσει παντελώς την αξία του, τα επιτόκια παγκοσμίως είναι μηδενικά ή αρνητικά και οι οικονομολόγοι αναζητούν τρόπους και μεθόδους επιστροφής στην λογική, η Ελλάδα ζει στον δικό της κόσμο.
Μια χώρα μόνη, στην έρημο της αναξιοπιστίας της, μετρά και ξαναμετρά τις ελάχιστες δεκάρες που έχουν απομείνει, προσπαθώντας –λέει- να αναδιανείμει δικαιότερα τα βάρη.
- Μια χώρα χωρίς εργαζόμενους, χωρίς επενδυτές, χωρίς δασκάλους και χωρίς γιατρούς.
- Ακόμη κι αυτοί που εισπράττουν ακόμη μισθό, σύνταξη, επίδομα ή αμοιβή, χάνουν τον έλεγχο, συνθλίβονται κάτω από το βάρος των απίστευτων, πρωτοφανών, παράλογων υποχρεώσεων.
Όλοι περιμένουν. Ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει κάποτε, αλλά μέχρι τότε φυλάγονται και περιμένουν.
Δεν πληρώνουν ότι μπορούν να αποφύγουν, δεν υπογράφουν ότι μπορεί να περιμένει, δεν αγοράζουν ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Την ώρα που οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων κραυγάζουν για τον αφελληνισμό των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων του Κράτους (τράπεζες, υποδομές, ακίνητα) στην πραγματική οικονομία, στην μίζερη καθημερινότητα του μέσου πολίτη, συντελείται η μεγαλύτερη μετατόπιση πλούτου στην ιστορία της χώρας.
Υποθηκεύονται περιουσίες στο 10% της αξίας τους, ενεχυριάζονται πραγματικά κειμήλια, ξεπουλιούνται συνειδήσεις. Πωλούνται διαμερίσματα στην αξία ενός καλού ρολογιού, ανακοινώνονται αποποιήσεις κληρονομιών λόγω αδυναμίας συντήρησης.
Στη χώρα με το ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, το χρήμα δεν κυκλοφορεί.
Ουδείς όμως ανησυχεί. Η κυβέρνηση πατάσσει τη διαπλοκή…
Του Χρ. Κώνστα στο toxrima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου