Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μήπως θα έβγαζαν και τα τανκς στους δρόμους;;;

Και ξαφνικά, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται θορυβημένος από τις κινήσεις κάποιων να δίνει εντολή στην ΕΥΠ να… παρακολουθεί το Νομισματοκοπείο, μήπως κάποιοι από τους υπουργούς του - με τους οποίους έμεινε σφιχταγκαλιασμένος μέχρι και την 30ή Ιουνίου, το καταστροφικό δημοψήφισμα και τη συμφωνία του Ιουλίου – πραγματοποιήσουν έφοδο στο Νομισματοκοπείο!
Η προσπάθεια είναι σαφής: Να βγει ο κ. Τσίπρας λάδι όσον αφορά τον κίνδυνο που διέτρεξε (και μάλλον διατρέχει ακόμη) η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ.
Δηλαδή, συγγνώμη, αλλά πότε θα έμπαιναν στο Νομισματοκοπείο; Και ποιοι θα μετείχαν στα «τάγματα εφόδου»; Και τι θα τα έκαναν τα λεφτά που υποτίθεται ότι θα έκλεβαν, αν δεν συμφωνούσε μαζί τους η κυβέρνηση και η Βουλή;
Θα έκαναν πραξικόπημα; Μήπως θα έβγαζαν και τα τανκς στους δρόμους;

Η αλήθεια είναι μία: Όλοι τους φλερτάρισαν με την ιδέα της εξόδου.
Διότι γνώριζαν πως όλα όσα έλεγαν και υπόσχονταν δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν εντός ευρώ.
«Καμιά θυσία για το ευρώ», δεν μας έλεγαν σε όλους τους τόνους; Με πρώτο τον κ. Τσίπρα;
Είναι επίσης αλήθεια ότι έγινε μια κινητοποίηση για να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας, αλλά αυτή αφορούσε το σύνολο της κυβέρνησης.
Και μπορεί τώρα από το Μαξίμου να μιλούν για «γελοιότητες», αλλά παραμένει σκοτεινό σημείο το ζήτημα της εκπόνησης μυστικού σχεδίου από τους Βαρουφάκη – Γκαλμπρέιθ, με εντολή Τσίπρα, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής και σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.
Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές αυτής της άθλιας υπόθεσης έπεσαν σε αναρίθμητες αντιφάσεις, καθώς πότε μας έλεγαν ότι επρόκειτο για «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και πότε για «μελέτη επιπτώσεων».
Θυμίζουμε:
4 Ιουλίου. Η πρώτη αναφορά στην εφημερίδα Telegraph, όπου ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μία μακρά πολιορκία» - καύσιμα για έξι μήνες και φάρμακα για τέσσερις.  Προσθέτει ότι μία ειδική πενταμελής επιτροπή από το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας, τα σωματεία και τις τράπεζες εργάζεται πυρετωδώς σε μια ειδική «αίθουσα πολέμου» κοντά στο γραφείο του για τον καταμερισμό των πολύτιμων αποθεμάτων στις άμεσες προτεραιότητες.

11 Ιουλίου. Γίνεται γνωστό ότι την επομένη, η γερμανική εφημερίδα FAZ, πρόκειται να αναφερθεί σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών με πρόταση για ένα «time out», στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, αναδιαρθρώνει το χρέος της, παραμένει μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη.

11 Ιουλίου. Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν ότι ουδέποτε τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit.

13 Ιουλίου. Σε συνέντευξη στο περιοδικό New Statesman, ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το Eurogroup ελέγχεται πλήρως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ότι… την έστησαν στην Ελλάδα, ενώ σχετικά με το θέμα των IOUs, λέει ότι δεν πίστευε πως η Αθήνα θα έπρεπε να οδηγηθεί απευθείας στην υιοθέτηση ενός καινούριου νομίσματος, αλλά να εκδώσει το δικό της νόμισμα, να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και να απειλήσει ότι θα «κουρέψει» τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Λέει επίσης ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος (5 Ιουλίου), έξι μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να ψηφίσουν επί του σχεδίου του, υποστηρίζοντας πως μόνο δύο ψήφισαν υπέρ και τέσσερις κατά, μεταξύ των οποίων ο κ. Τσίπρας. Έχει προηγηθεί η περιγραφή Βαρουφάκη, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος πήγε στο Μαξίμου πετώντας στα σύννεφα λόγω του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα, αλλά εκεί, προς μεγάλη του έκπληξη, τους βρήκε όλους κατηφείς.  Στην ίδια συνέντευξη και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το Grexit ήταν πολύ συγκεκριμένος, απαντώντας: «Ναι, απολύτως. Σκεφτόμουν το Grexit από την πρώτη ημέρα».

13 Ιουλίου. Ο Γ. Βαρουφάκης ανεβάζει στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ περίληψη άρθρου του, υπό τον τίτλο «Το σχέδιο του δρα Σόιμπλε το εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι;», που πρόκειται να δημοσιευτεί στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, στις 16 Ιουλίου. Εκεί υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του μίλησε (του Βαρουφάκη) για το σχέδιό του (το σχέδιο του Σόιμπλε), να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης! Είχαν προηγηθεί πολλά σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt της 10ης Μαΐου, υπό τον τίτλο  «Σενάριο Geuro», όπου ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ δηλώνει πως σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στις 28 Απριλίου, συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Προσθέτει ότι ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

13 Ιουλίου. Στην εκπομπή Late Night Live της Αυστραλίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει: «Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι υπήρχε μια πολύ σημαντική συμμαχία εντός του Eurogroup της οποίας σκοπός ήταν να μας πετάξει έξω από το ευρώ, θα έπρεπε να εκπονήσουμε έκτακτα σχέδια. Έπρεπε να έχουμε μια  μυστική μικρή ομάδα ανθρώπων που θα εκπονούσε το σχέδιο σε περίπτωση που ήμασταν αναγκασμένοι να βγούμε από την Ευρωζώνη… Φυσικά, υπάρχει ένα αίνιγμα εδώ. Όταν το σχέδιο αυτό θα άρχιζε να εφαρμόζεται τη στιγμή που για αυτό θα δούλευαν αντί για 5, 500 άτομα, θα γινόταν ευρέως γνωστό. Τη στιγμή που γίνεται γνωστό, η δύναμη της προφητείας δημιουργεί της δικής της δυναμική... Ποτέ δεν κάναμε αυτή τη μετάβαση από τα 5 στα 500 άτομα. Ποτέ δεν αισθάνθηκε ότι είχαμε μια εντολή για να το κάνουμε. Ποτέ δεν σχεδιάζαμε να το κάνουμε. Είχαμε το σχεδιασμό επί χάρτου, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».

13 Ιουλίου. Βαρουφάκης στο τουίτερ: «Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε να μην μας επιβληθεί».

13 Ιουλίου. Βαρουφάκης λέει στον Real Fm ότι με εντολή του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, δημιουργήθηκε στο υπουργείο των Οικονομικών μια μικρή ομάδα που «έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο».

14 Ιουλίου. Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ: «Έχοντας την εικόνα ότι κάποιοι κάνουν σχέδια για Grexit, ζήτησα μελέτη για να ξέρω τις επιπτώσεις. Ζήτησα σχετική μελέτη και όταν τη διάβασα, πείστηκα ότι δεν είναι λύση. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος μου». 
14 Ιουλίου, Μέγκα, Βαρουφάκης. Η προετοιμασία για γκρέξιτ έγινε με εντολή του πρωθυπουργού/Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν για κάθε ενδεχόμενο και κάθε απειλή.

25 Ιουλίου. Η «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει λεπτομέρειες του μυστικού σχεδίου Βαρουφάκη, ο οποίος, με εντολή του πρωθυπουργού, σχεδίαζε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, κατ’ αρχήν εντός ευρώ, αλλά με τη δυνατότητα εν μια νυκτί να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή. Τις λεπτομέρειες αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, στις 16 Ιουλίου, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη hedge funds, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ. Ο κ. Βαρουφάκης του λέει πως το σχέδιό του περιλάμβανε υποκλοπές ΑΦΜ, με τη βοήθεια παιδικού του φίλου που ο ίδιος είχε διορίσει στο υπουργείο, προκειμένου να παρακάμψει την «ελεγχόμενη από τις Βρυξέλλες» γενική γραμματέα δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Η υποκλοπή θα γινόταν με «χακάρισμα» της ιστοσελίδας της γραμματείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργούνταν μυστικοί λογαριασμοί, «χωρίς να το πούμε σε κανέναν», έτοιμοι να ενεργοποιηθούν «με το πάτημα ενός κουμπιού». Κάθε φορολογούμενος θα λάμβανε ένα ειδικό pin, που θα αντιστοιχούσε σε αυτόν τον μυστικό παράλληλο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα μπορούσε ο πολίτης ή η επιχείρηση να πραγματοποιήσει πληρωμές. Έτσι, για όσο διάστημα οι τράπεζες θα παρέμεναν κλειστές, θα λειτουργούσε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει πως δεν υπήρχε μεν εντολή του ελληνικού λαού για έξοδο από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος άφηνε ανοιχτό το περιθώριο «να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», σε περίπτωση που δεν καθίστατο εφικτή μια βιώσιμη συμφωνία. Όσον αφορά στον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το σχέδιό του, ο Βαρουφάκης εμφανίζεται να λέει πως «και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω».

27 Ιουλίου. Δίδεται στη δημοσιότητα, με την άδεια Βαρουφάκη, το 23 λεπτών ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεδιάσκεψης. Τότε αποκαλύπτεται επίσης ότι είπε πως πριν ακόμη από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο επεξεργαζόταν μυστικά μια ομάδα πέντε ατόμων ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014.

27 Ιουλίου. Ανακοίνωση Βαρουφάκη. «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης».

Και προσθέτει: «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στο ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως».

27 Ιουλίου. Ανακοίνωση του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ: «Από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου συνεργάστηκα εκ του σύνεγγυς με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ». Διευκρινίζει ότι σε καμιά περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης και ότι οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ. Προς το τέλος της ανακοίνωσης πέφτει στην αντίφαση, ως προς τον χρόνο εργασίας της ομάδας: «Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε».

27 Ιουλίου. Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «εκείνο που καθίσταται ξεκάθαρο από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη είναι ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή.  Εκείνο που υπήρξε ήταν μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit». Υπενθυμίζουν ότι αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις του καθηγητή Γκαλμπρέιθ για τη μελέτη επιπτώσεων στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και ότι σε αυτή την έκθεση επιπτώσεων είχε αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

28 Ιουλίου. Άρθρο Βαρουφάκη στους Financial Times, στο οποίο εξηγεί το σκεπτικό του για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, ώστε  το Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μεταξύ του δημοσίου και των ιδιωτών. Υποστηρίζει ότι το σχέδιό του αυτό αποτελεί απάντηση σε περιορισμούς που τίθενται λόγω της δομής και λειτουργίας της ευρωζώνης. Αναφέρει, μάλιστα, ότι οι σχεδιασμοί του για το σύστημα αυτό πληρωμών ήταν μέρος της παρουσίασης που είχε κάνει για τις δράσεις του στην πεντάμηνη παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ κατά την παράδοση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά κανένα μέλος των ΜΜΕ δεν το κατάλαβε τότε. «Όταν η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, λόγω του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους, και η απόδοση των πολιτικών έρχεται σε αναντιστοιχία με τα έθνη, τότε ξέρει κανείς ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του ευρώ» καταλήγει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

28 Ιουλίου. Απολύτως ψευδή χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, κ. Μ. Χατζηθεοδώρου, διαψεύδοντας τον κ. Βαρουφάκη ότι αυτός είναι ο «χάκερ» φίλος του.

28 Ιουλίου. Ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει στην «Politico», τον τρόπο λειτουργίας της μυστικής ομάδας. Γίνεται γνωστό ότι «αντάλλασσαν πληροφορίες μέσω κρυπτογραφημένων email, κρατούσαν τον κύκλο της ομάδας κλειστό και συναντιούνταν μακριά από κυβερνητικά κτίρια», αλλά «δεν ήταν μια επιχείρηση χωρίς έγκριση». Σύμφωνα με τον Γκαλμπρέιθ, η εντολή της ομάδας ήταν να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ενοχλητικών ερωτημάτων, όπως: «Πού θα έπρεπε να στραφεί η προσοχή της κυβέρνησης σε περίπτωση που την ωθήσουν στον γκρεμό; Ζητήματα όπως ποια είναι τα αποθέματα πετρελαίου; Ποια είναι η κατάσταση με τα τρόφιμα; Πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα σε φάρμακα; Τέτοιους είδους πράγματα, που προφανώς δεν μπορούσαμε να βρούμε γιατί εάν αρχίσεις να κάνεις ερωτήσεις βάζεις τους ανθρώπους σε συναγερμό ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις», αναφέρει ο Γκαλμπρέιθ και προσθέτει: «Δεν είχα καμία άμεση επαφή με τον Αλέξη (Τσίπρα) μετά τα τέλη Φεβρουαρίου. Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη (Βαρουφάκη). Δεν προσπαθούσαμε και δεν είχαμε καμία εμπλοκή και με κανένα τρόπο σε συζητήσεις πολιτικής στην Ελλάδα. Ήταν απλώς ένα ζήτημα προετοιμασίας σε περίπτωση που η χώρα εξαναγκαζόταν σε εισέλθει σε μια θέση στην οποία δεν ήθελε να μπει». Σύμφωνα με το Politico, ο Γκαλμπρέιθ είπε πως η μυστική ομάδα εργασίας δεν είχε καμία εμπλοκή με σχέδια υποκλοπής στοιχείων από το φορολογικό σύστημα της ελληνικής φορολογικής αρχής.

31 Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Δίνει πλήρη κάλυψη στον Γ. Βαρουφάκη και δηλώνει ότι ο ίδιος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης, όπως είπε, ώστε να είναι απολύτως προετοιμασμένη απέναντι στα σχέδια ακραίων ευρωπαϊκών κύκλων που ήθελαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα λέει: 

-«Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε ποτέ και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Προφανώς και είχαμε ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε αν δεν το είχαμε και αν δεν προσπαθούσαμε να έχουμε». 

-«Καλύτερα να απευθυνθείτε σε αυτούς που ετοίμαζαν το grexit. Βοά ο Τύπος για αυτούς. Δεν ακούσατε τίποτα για το plan B των 1.000 σελίδων της Κομισιόν; Ακούστηκε για πρώτη φορά το 2012 και επικαιροποιείται διαρκώς. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα. Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση. Παραμένει στο τραπέζι διαρκώς. Γιατί ρωτάτε εμάς; Ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση στη Ρίγα είπε ότι ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν την αγωνία τους και ζήτησαν να αρχίσει η προετοιμασία για σχέδιο B. Οι εταίροι, οι δανειστές μας προετοίμαζαν ή καλύτερα, είχαν σχέδιο B. Εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας σε ένα ενδεχόμενο grexit; Υποχρέωση είχαμε απέναντι στη χώρα και τους πολίτες να προετοιμαστούμε. Καταλαβαίνω τη πολιτική σκοπιμότητα αντιπερισπασμού που επιχειρείται. Είναι όμως δυνατόν μια χώρα να βρίσκεται σε πολεμική απειλή απόβασης εχθρικών δυνάμεων και εσείς να κατηγορείτε το επιτελείο της άμυνας ως φιλοπόλεμο; Αυτό που κάνετε είναι έξω από κάθε λογική».

-«Φυσικά και αυτονοήτως είχα δώσει εντολή να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας για να ετοιμάσει ένα σχέδιο άμυνας σε περίπτωση ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος να μην το έκανα για την άμυνα της χώρας».

-«Ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για να υπάρχει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα δώσει τη δυνατότητα στο πολίτη να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να μπορεί να συμψηφίζει τις οφειλές του».

1 Αυγούστου. Συνέντευξη Γκαλμπρέιθ στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης τα έδωσε όλα». Διευκρινίζει ότι η αποστολή του ιδίου ως συμβούλου του πρώην υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ήταν να αναπτύξουμε ένα μυστικό σχέδιο, αλλά να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ».

Και ιδού οι αντιφάσεις (τις οποίες πρέπει να ξαναθυμίσουμε):
  1. Στις 11 Ιουλίου κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν με non paper ότι ουδέποτε τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit, διαψεύδοντας σχετικές αναφορές του Γ. Βαρουφάκη. Στις 31 Ιουλίου, στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται λεπτομερώς στα σχέδια περί Grexit των εταίρων και δανειστών, αναφερόμενος στα γεγονότα της Ρίγας και ονομαστικά στους πρωταγωνιστές τους και λέγοντας ότι «βοά ο τόπος». 
  2. Ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει σε όλες του τις συνεντεύξεις πως η ομάδα εκπονούσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στις 14 Ιουλίου, στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας λέει ότι ζήτησε «μελέτη επιπτώσεων», χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε έδωσε την εντολή. 
  3. Στο ηχητικό ντοκουμέντο της επίμαχης τηλεδιάσκεψης ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι την εντολή από τον κ. Τσίπρα την έλαβε πριν από τις εκλογές και η μυστική ομάδα άρχισε να εργάζεται από τον Δεκέμβριο του 2014.  Στην ανακοίνωσή του της 27ας  Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ομάδα εργάσθηκε «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος»,  «κατ’ εντολή του πρωθυπουργού», επεξεργαζόμενη «σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης». 
  4. Στην ανακοίνωση της 28ης Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους», αλλά διευκρινίζει ότι «το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων». Στην ομιλία του στη Βουλή, στις 31 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σύστημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό ήταν το σχέδιο, προκειμένου να δώσει άφεση αμαρτιών στην όλη μεθόδευση. 
  5. Στην ανακοίνωσή του της 27ας Ιουλίου, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αναφέρει ότι η ομάδα εργάστηκε «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου», αλλά λίγο παρακάτω αναφέρει  ότι «οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου». 
  6. Στην ίδια ανακοίνωση ο Γκαλμπρέιθ μιλά για «μέτρα έκτακτης ανάγκης» για τα οποία μάλιστα εκδόθηκε αναλυτικό πόρισμα. Ωστόσο, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 14 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας μιλά για «μελέτη επιπτώσεων» την οποία παρέλαβε. Και την 1η Αυγούστου μιλώντας στο «Σπήγκελ» ο κ. Γκαλμπρέιθ, λέει ότι η αποστολή τους ήταν «να αναγνωρίσουμε προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν» - και επομένως όχι να εκπονήσουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης. 
  7. Σε «μελέτη επιπτώσεων» αναφέρεται και το κυβερνητικό non paper της 27ης Ιουλίου. Ωστόσο, στην ομιλία του στη Βουλή στις 31 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας δεν μιλά για «μελέτη επιπτώσεων» αλλά για «ένα σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης». 
  8. Στις 13 Ιουλίου, στο New Statesman, ο Γ. Βαρουφάκης μιλά ανοιχτά για σχέδιο έκδοσης IOUs, έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας και χρήση απειλής για κούρεμα των ομολόγων του 2012, δηλώνει πως σκεπτόταν το Grexit από την πρώτη ημέρα και αποκαλύπτει ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος έθεσε την πρότασή του σε ψηφοφορία μέσα στο Μαξίμου και μειοψήφησε, με τον πρωθυπουργό να διαφωνεί μαζί του. Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας τον απαλλάσσει, δεν αναφέρεται στο περιστατικό και επιμένει ότι το μόνο που έκανε ήταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
  9. Στις 3 Αυγούστου, μιλώντας στην Telegraph και προσπαθώντας να αποσείσει την κατηγορία του συνωμότη, ο Γκαλμπρέιθ ξεχνά τα «μέτρα έκτακτης ανάγκης» και «αναγνώρισης προβλημάτων» και δίνει νέα εκδοχή: Περιέγραψε το έργο της επιτροπής της οποίας προΐστατο ως μια «προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων»! Όσον αφορά στη δημιουργία ενός συστήματος «παράλληλης ρευστότητας», που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους προμηθευτές της, «με το πάτημα ενός κουμπιού», όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, υποβάθμισε τα σχέδια αυτά ως «διοικητικό» θέμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της ευρωζώνης και δεν θα είχε επιπτώσεις τη στρατηγική εξόδου».
    «Θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλομένων του και ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε επεκταθεί και στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει.
  10. Αλλά στις 7 Αυγούστου, σε συνέντευξή του στο «Σπήγκελ» ο Γκαλμπρέιθ αλλάζει ξανά τις ημερομηνίες. Λέει ότι οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν προς το τέλος Μαρτίου και ολοκλήρωσε την «ιστορική έρευνα», όπως την χαρακτήρισε, γύρω στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Στόχος της ήταν η εκπόνηση σχεδίου σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
  11. Στις 4 Αυγούστου, μιλώντας στον «Σκάι», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ξεχνώντας προφανώς ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στις 31 Ιουλίου, μίλησε για «σχέδιο άμυνας για τη χώρα, ένα σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης», επανέφερε την πρώτη εκδοχή περί «μελέτης επιπτώσεων». Είπε: «Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει διατυπώσει το τι έχει ζητήσει επακριβώς. Ζήτησε να ξέρει τις πιθανές επιπτώσεις από το Grexit, ως όφειλε να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, καθώς και το κυβερνητικό σχήμα». Και την ίδια στιγμή, στην ίδια συνέντευξη, αυτοδιαψεύστηκε, λέγοντας ότι «έπρεπε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της κακής εκδοχής». Και όταν ερωτήθηκε «και να είμαστε και πρακτικά προετοιμασμένοι;», επανήλθε στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης λέγοντας: «Ενδεχομένως, και πρακτικά. Νομίζω ότι έτσι οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση». Και επειδή οι ερωτήσεις ήσαν επίμονες, αφού δεν έβγαινε συμπέρασμα, επανήλθε στη μελέτη επιπτώσεων: «Προφανώς, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε από μια ομάδα για το τι θα μας συνέβαινε…». Για να καταλήξει: «Κατ’ εντολή, βεβαίως, του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τι θα μας συνέβαινε σημαίνει αμυντικές κινήσεις. Όχι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και, βεβαίως, όλα αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν, αυτά τα οποία έγιναν γνωστά και στον Πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου ευχάριστα. Ήταν επιλογές στις οποίες ουδέποτε θα περνούσε η ελληνική κυβέρνηση με την πρόθεσή της».
  12. Στις 25 Αυγούστου, απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζει πως… «δεν ήταν μελέτη επιπτώσεων, αλλά ανάλυση επιπτώσεων»!

Πράγματι, πρόκειται για γελοιότητες! 
Αλλά για πολύ επικίνδυνες γελοιότητες!

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Labels

Σπατάλες Γ.Α.Π Οικονομία ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) "ΚΟΥΡΕΜΑ" (10) 100 ΜΕΡΕΣ (7) 17Ν (9) 2011 (5) 2012 (5) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (2) 2016 (3) 2018 (2) 21 Νοεμβρίου (3) ΑΒΑΤΟ (1) ΑΓΟΡΕΣ (4) ΑΓΡΟΤΕΣ (21) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ (10) ΑΔΙΚΙΕΣ (30) ΑΔΩΝΙΣ (40) ΑΕΠΙ (2) Αεροδρόμια (26) Αεροπορία (47) Αεροπορικές Εταιρείες (54) ΑΘΗΝΑ (13) ΑΙΓΥΠΤΟΣ (47) ΑΚΡΑ (65) ΑΚΡΙΒΕΙΑ (62) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (315) ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ (35) ΑΛΑΛΟΥΜ (1190) ΑΛΒΑΝΙΑ (15) ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ (2) ΑΜΥΝΑ (9) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (2081) ΑΝΑΠΤΥΞΗ (141) ΑΝΑΡΧΙΑ (297) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (454) ΑΝΕΡΓΙΑ (73) ΑΝΤΑΡ-CIA (2) ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (95) ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ (7) ΑΟΖ (3) Απεβίωσε (17) Απεργίες (245) ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (3) Αποχή (3) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (18) ΑΡΙΣΤΕΡΑ (829) ΑΡΧΑΙΑ (7) ΑΣΥΛΟ (19) Ασφαλιστικό (136) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (1) ΑΥΣΤΡΙΑ (16) Αυτισμός (50) Β. ΚΟΡΕΑ (27) ΒΑΓΕΝΑ (1) ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ (8) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (101) ΒΕΛΓΙΟ (3) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (77) ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (228) ΒΙΑ (144) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) Βλακεία (55) ΒΟΛΙΒΙΑ (5) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (3) Βουλή 2009 (147) Βουλή 2012 (237) Βουλή 2015 (101) ΒΟΥΤΣΗΣ (7) ΒΡΑΖΙΛΙΑ (22) ΒΡΟΥΤΣΗΣ (9) Γ.Α.Π (605) ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (2) ΓΑΖΑ (8) ΓΑΛΛΙΑ (89) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (14) ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (41) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (315) ΓΙΑΝΝΑ (5) ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ (11) ΓΚΕΡΕΚΟΥ (2) ΓΛΕΖΟΣ (7) ΓΣΕΕ (12) Δ.Ν.Τ (285) Δ.Ξ (1) ΔΑΚΕ (1) ΔΑΝΙΑ (7) ΔΑΠ (6) ΔΕΗ (7) ΔΕΘ (18) ΔΕΚΟ (84) ΔΕΞΙΑ (64) ΔΗΜΑΡ (49) ΔΗΜΑΣ (2) Δημιουργία Ξανά (6) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (175) Δημοκρατική Συμμαχία (58) δημοσ (1) Δήμος (9) Δήμος Πειραιά (32) Δημοσιογράφοι (454) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (199) ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (36) ΔΙΑΓΡΑΦΗ (1) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ (167) ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ (21) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (18) Διαπλοκή (856) Διαφθορά (502) Διεθνείς Σχέσεις (342) Δικαιοσύνη (368) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (13) ΔΟΥΡΟΥ (19) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (7) ΔΡΑΣΗ (63) ΔΡΑΧΜΗ (138) ΔΡΙΤΣΑΣ (4) Ε.Σ (15) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (101) Εθνική Επέτειος (43) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗ (32) ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ (23) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (7) Εκλογές (899) Εκλογές 2012 V2 (104) Εκλογές 2015 (47) Εκλογές Τ.Α. 2010 (57) Εκλογές Τ.Α. 2014 (11) Εκλογές Τ.Α. 2019 (2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (310) ΕΛ.ΑΣ (78) ΕΛΒΕΤΙΑ (4) ΕΛΙΑ (2) ελλ (1) ΕΛΛΑΔΑ (1465) Ελλάδα (62) Ελλείματα (107) Ελλείμματα (363) ΕλληνικόΔημόσιο (510) ΕΛΣΤΑΤ (14) ΕΜΠ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ (34) ΕΜΦΥΛΙΟΣ (7) Έναρξη (2) ΕΝΦΙΑ (16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (4) ΕΞΑΓΩΓΕΣ (19) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ (50) Εξωγήϊνοι (2) ΕΟΖ (2) Επεισόδια (19) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (196) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1301) Επισόδεια (20) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (15) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (77) ΕΡΓΑΣΙΑ (60) ΕΡΤ (133) ΕΣΗΕΑ (62) ΕΣΘΟΝΙΑ (1) ΕΣΠΑ (1) ΕΣΡ (23) ΕΣΥΕΑ (2) Ετικέτες: ΑΛΑΛΟΥΜ (6) Ετικέτες: Εκλογές (2) Ευρωεκλογές (85) Ευρωεκλογές 2009 (5) Ευρωπαϊκή Ένωση (964) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (46) Ευχές (57) Εφημερίδες (1167) ΖΑΕΦ (3) ΖΟΥΡΑΡΗΣ (4) ΖΩΑ (1) Η.Π.Α (26) Η1Ν1 (2) ΗΣΑΠ (2) Θάνος Τζήμερος (8) ΘΑΝΟΥ (3) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (62) Θρησκεία (63) ΙΑΠΩΝΙΑ (52) ιμ (1) ΙΜΙΑ (4) ΙΝΔΙΑ (4) ΙΟΡΔΑΝΙΑ (2) ΙΡΑΝ (12) ΙΡΛΑΝΔΙΑ (20) ΙΣΛΑΝΔΙΑ (6) ΙΣΠΑΝΙΑ (49) ΙΣΡΑΗΛ (37) ΙΣΤΟΡΙΑ (6) Κ.Κ (25) ΚΑΖΑΚΟΣ (1) ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (10) ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑ (19) ΚΑΛΑ ΝΕΑ (9) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (275) ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ (1) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (110) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (26) ΚΑΡΚΙΝΟΣ (4) ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (171) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (1) ΚΑΤΑΡ (5) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (19) ΚΑΥΣΙΜΑ (40) ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (7) ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ (3) ΚΙΝΑ (50) ΚΙΝΑΛ (12) κίνημα (1) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (26) ΚΚΕ (264) ΚΚΚ (3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (91) Κοινωνία (35) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (7) κομ (1) κομματικοι (342) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (194) ΚΟΡΕΑ (3) ΚΟΤΖΙΑΣ (12) ΚΟΥΒΑ (17) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (2) ΚΟΥΡΕΜΑ (18) ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ (6) ΚΟΥΤΙ_ΠΑΝΔΩΡΑΣ (2) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (9) ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ (4) ΚΟΦΤΗΣ (2) ΚΡΑΤΟΣ (6) ΚΡΑΧ (4) ΚΡΗΤΗ (5) κρίση (29) ΚΡΟΑΤΙΑ (2) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ (1) Κυβέρνηση Θάνου (2) Κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (12) Κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (114) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (556) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.1 (468) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.2 (225) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ (414) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V2 (251) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V3 (113) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ (482) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V2 (65) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V3 (625) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V4 (486) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V5 (114) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V6. (54) ΚΥΠΡΟΣ (159) ΚΥΡΙΤΣΗΣ (3) ΚΥΡΚΟΣ (1) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (29) Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (30) ΛΑΕΝ (1) ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (3) ΛΑΘΡΟ (4) Λαϊκισμός (2361) ΛΑΟΣ (104) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (39) ΛΕΒΕΝΤΗΣ (4) ΛΙΒΥΗ (24) ΛΟΒΕΡΔΟΣ (20) ΛΟΝΔΙΝΟ (4) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (1) Μ Θεοδωράκης (2) Μ.Κ.Ο (23) ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2) ΜΑΔΟΥΡΟ (10) Μαϊμού (2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (69) ΜΑΚΡΗ (5) ΜΑΚΡΟΝ (3) ΜΑΝΟΣ (1) ΜΑΡΔΑΣ (1) ΜΑΡΚΟ (1) Μαύρο Χρήμα (36) ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (20) ΜΕΞΙΚΟ (2) Μετανάστευση (282) Μετανάστευση Βαρβαρότητες (76) Μετοχές (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (209) ΜΜΕ (480) ΜΜΜ (15) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (992) ΜΟΛΔΑΒΙΑ (1) ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ (3) ΜΟΥΖΑΛΑΣ (8) ΜΠΑΝΑΝΙΑ (4) ΜΠΑΧΡΕΙΝ (3) ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ (1) ΜΥΘΟΙ (3) ΝΑΖΙ (2) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (9) ΝΔ (1098) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (2) Νέα Με.Ρ.Α (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (47) ΝΟΡΒΗΓΙΑ (1) ΝΤΟΡΑ (75) Ντόρα Μπακογιάννη (53) Ξένος Παράγοντας (9) Ο.Α (21) Ο.Η.Ε (9) Οικοδομή (117) Οικολόγοι (17) Οικονομία (2972) ΟΛΘ (1) ΟΛΛΑΝΔΙΑ (11) ΟΛΜΕ (7) ΟΛΠ (6) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (30) ΟΝΕ (5) ΟΝΝΕΔ (4) ΟΟΣΑ (3) ΟΠΑΠ (6) ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ (70) ΟΣΕ (5) ΟΤΕ (7) Ουγγαρία (5) ΟΥΓΚΑΝΤΑ (1) ΟΥΚΡΑΝΙΑ (31) ΠΑΓΚΑΛΟΣ (66) ΠΑΙΔΙ (5) ΠΑΚΙΣΤΑΝ (6) ΠΑΜΕ (50) Παναρίτη (2) Παπαγαλάκια (106) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (3) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (12) ΠΑΠΠΑΣ (30) ΠΑΡΑΓΩΓΑ (10) Παραιτήση (42) ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (11) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ (48) ΠΑΣΟΚ (686) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (13) ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (4) ΠΕΡΟΥ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (37) ΠΟΛΑΚΗΣ (10) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (58) Πολιτική (638) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΩΝΙΑ (1) ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ (4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (28) ΠΟΤΑΜΙ (52) ΠΟΥΤΙΝ (5) Πρόεδρος Δημοκρατίας (115) Προεδρος Ν.Δ (143) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (30) ΠΩΣ (1) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (5) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (34) ΡΑΧΗΛ (3) Ρεπορτάζ (7) ΡΙΖΕΣ (1) ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ (8) ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (1) ΡΩΣΙΑ (95) ΣΑΒΒΙΔΗΣ (5) Σαμαράς (581) ΣΑΝΟ (2) ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (17) ΣΕΒ (20) ΣΕΙΣΜΟΣ (48) ΣΕΝΓΚΕΝ (7) ΣΕΡΒΙΑ (1) ΣΕΧΤΑ (1) ΣΗΜΙΤΗΣ (2) ΣΚΑΝΔΑΛΑ (281) ΣΚΟΤΙΑ (1) ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (3) ΣΚΩΤΙΑ (2) ΣΛΟΒΑΚΙΑ (3) ΣΟΒΙΕΤΙΑ (3) ΣΟΙΜΠΛΕ (32) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (69) ΣΟΥΗΔΙΑ (4) Σπατάλες (258) ΣΤ (1) ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ (10) ΣτΕ (15) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (58) Στρατός Κατοχής. (132) ΣΥΜΒΑΝΤΑ (37) ΣΥΜΜΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (176) Συνέδριο ΝΔ (38) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (13) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (21) Σύντομα Σχόλια (2) ΣΥΡΙΑ (17) ΣΥΡΙΖΑ (1717) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (246) ΣΩΡΡΑΣ (2) ΤΑΙΠΕΔ (1) ΤΑΞΗ (1) ΤΑΡΑΧΕΣ (2) ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (4) ΤΕΕ (1) ΤΕΚΜΗΡΙΑ (14) ΤΕΛΕΙΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (29) ΤΖΟΓΟΣ (5) Τζούλια Αλεξανδράτου (3) Τηλεμαχία (14) Τοπία (4) Τοπική Αυτοδιοίκηση (92) ΤΟΣΚΑΣ (5) Τουρισμός (100) Τουρκία (216) ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ (1) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (176) ΤΡΟΙΚΑ (209) Τρομοκρατία (266) Τροπολογίες (11) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (33) ΤΣΙΠΡΑΣ (1187) ΤΣΟΛΙΑΣ (3) ΤΣΟΥΝΑΜΙ (40) ΤΤΕ (13) ΤΥΝΗΣΙΑ (11) Υγεία (100) Υπ Προ Πο (61) ΥΠ.ΕΞ (20) ΥΠ.Οικονομικών (442) Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 2012 (2) ΥΦΕΣΗ (183) ΦΑΣΙΣΜΟΣ (317) ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ (170) ΦΗΜΕΣ (4) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ (28) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (5) ΦΙΛΗΣ (21) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (14) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (2) φοροκλοπή (138) Φορολογία (1027) ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (3) ΦΠΑ (32) Φωτιές (42) Χ.Α (307) ΧΑΜΑΣ (2) ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (1) Χιούμορ (267) ΧΟΥΝΤΑ (64) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (312) Χριστοφοράκος (6) Ψωμιάδης (6) A3 (18) AEE (33) Aegean Airlines (33) Airbus (6) Amy Winehouse (1) ANDROID (1) Antilogos (848) Apple (22) ASE (15) B.A (4) Bakoyannis (37) Baroufakis (27) BBC (3) BIG Brother (6) Bilderberg (3) Blogs (301) BMW (3) BREXIT (29) BRICS (2) C.C (14) clicks (4) COSCO (3) DAVOS (1) DEBATE (14) Dubai (3) E-ΕΠΙΛΟΓΕΣ (907) E.T (4) EasyJet (4) ECB (13) EPP (3) ERDOGAN (7) Errata (3) EUROGROUP (330) EURONEWS (1) EUROSTAT (16) Eurovision (10) EUROZONE (16) EXIT POLLS (2) ExoPC (1) F.Y.R.O.M (122) F1 (3) F16 (4) FACEBOOK (6) FAKE NEWS (2) Fukushima (29) Google (1) GREXIT (56) Huffington Post (1) IBERIA (1) ICELAND (4) IKA (3) IKEA (1) Indymedia (30) INTERNET (42) iPad (6) iPhone (12) IRAQ (2) ISLAM (187) ITALY (69) iWatch (1) JAL (1) JULIA ALEXANDRATOU (2) MACRON (1) MARFIN (6) Mercedes (1) MIG (10) Mobile Phones (6) NASA (3) NATO (16) OBAMA (10) OFFSHORE (4) Olympic Air (34) OpenGov (2) Oranje (1) OTAN (13) OTE (2) Porsche (1) PSI (2) Relax (4) RyanAir (11) Scotland (12) SHOWBIZ (19) Siemens (22) sopa (1) SPREADS (60) STAGE (1) Steve Jobs (2) TABLET (2) TPP (1) Trash (318) troktiko (27) TRUMP (16) Tsounami (42) U.K (129) UAE (4) USA (180) Verhofstadt (1) WikiLeaks (15) XAA (14)