Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Ομιλία του Α.Σαμαρά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο ...

Αγαπητοί φίλοι,

Έχω κι εγώ θητεύσει εδώ, στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι και τόσο πολλά χρόνια πίσω. Και αναγνωρίζω σήμερα ανάμεσά σας δεκάδες παλαιούς φίλους. Κι έτσι νιώθω ότι βρίσκομαι σε οικογενειακό περιβάλλον. Περιστοιχισμένος από ανθρώπους με τους οποίους αγωνιστήκαμε για χρόνια μαζί, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη, καλύτερη, ισχυρότερη, κοινωνικά πιο συνεκτική, πιο ενωμένη πολιτικά και πιο ανταγωνιστική οικονομικά.
Ως Έλλην πολιτικός, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού.
Ως Ευρωπαίος πολιτικός, και ιδιαίτερα ως πολιτικός από τις γραμμές του Λαϊκού Κόμματος, είναι καθήκον μου να υπερασπίζομαι και να προωθώ τα ιδεώδη της Ευρώπης. Να υπερασπίζομαι την Ένωσή μας στα δύσκολα, και να προωθώ οτιδήποτε μας κάνει καλύτερους. Και στις δύσκολες στιγμές και στις καλύτερες μέρες.

Αυτά, ασφαλώς, είναι οι προτεραιότητες των εκλεγμένων πολιτικών απ’ όλη την Ευρώπη. Αλλά καθώς έρχομαι από την Ελλάδα σήμερα, έχω προφανώς πολλή δουλειά να κάνω. Για να αποτρέψω την κρίση που σοβεί και να εξασφαλίσουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί από την χώρα μου, αλλά και από την Ευρώπη συνολικά, τις τελευταίες δεκαετίες. Και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.
Για να το πω με δύο λόγια, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι είναι καθήκον μου να αποτρέψω αυτή την καταστροφική προοπτική.

Έχω υπηρετήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1977. Υποστήριξα τον ιστορικό μας ηγέτη Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, το 1981 ως το δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ. Ο Καραμανλής ένιωσε πολύ μόνος στη δεκαετία του ’70, όταν προσπαθούσε να ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο για τη χώρα μας. Αλλά τα κατάφερε παρά τις λαϊκίστικες αντιδράσεις της εποχής του. Τα κατάφερε γιατί οι Έλληνες πίστεψαν ειλικρινά στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η υπόλοιπη Ευρώπη προσέφερε μεγάλη στήριξη στις τότε προσπάθειες του Καραμανλή.
Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως υπουργός των Εξωτερικών της χώρας μου, είχα την τιμή να υπογράψω στο Μάαστριχτ την ιδρυτική Συνθήκη με την οποία η Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά μετεξελίχθηκε σε Νομισματική Ένωση.
Εκείνη η ιστορική πράξη ήταν εγγύηση ευημερίας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για να γίνει η Ευρώπη ξανά πρωταγωνιστής στη διεθνή σκηνή. Υπήρξε ένα τεράστιο άλμα μπροστά, για να υπερασπιστούμε συλλογικά τα εθνικά μας δίκαια, καθώς και τις ευκαιρίες μας να επικρατήσουμε και να ευημερήσουμε σε ένα κόσμο που γινόταν όλο και πιο ανταγωνιστικός.
  Τέλος, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μόλις τρία χρόνια πριν, έπρεπε να κάνω το παν για να αποτρέψω τη χρεοκοπία της χώρας μου στη Νομισματική Ένωση. Είχαμε τότε να διορθώσουμε τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί επί δεκαετίες, να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια και να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορούσε πλήρως να προσαρμοστεί στους κανόνες της Ευρωζώνης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τη στήριξη που μου δώσατε αυτά τα δύσκολα χρόνια.
--Όταν ορκίστηκε η κυβέρνησή μου, στα τέλη Ιουνίου του 2012, το έλλειμμα της χώρας μας έφτανε το 9,5%! Δυόμιση χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, είχαμε ήδη επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη κατά σειράν χρονιά, ενώ το έλλειμμά μας έφτανε πια αρκετά χαμηλότερα από το 3%.
--Όταν ορκιζόταν η κυβέρνησή μας, η Ελλάδα ήταν βυθισμένη σε ύφεση 7,2%! Δυόμιση χρόνια αργότερα, η χώρα μας είχε ήδη βγει από την ύφεση κι είχε περάσει στην ανάκαμψη. Για την ακρίβεια, στο τρίτο τρίμηνο του 2014, η Ελλάδα σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, μετά από έξι συνεχή χρόνια πολύ βαθιάς ύφεσης.
--Όταν ορκιζόταν η κυβέρνησή μας, το 2012, η Ελλάδα βρισκόταν πίσω από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - κι από πολλές μη ευρωπαϊκές, επίσης – σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας. Με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε στα τελευταία δυόμιση χρόνια, η Ελλάδα ήδη βελτίωσε τη θέση της κατά δεκάδες θέσεις, σε όλους τους παγκόσμιους δείκτες κατάταξης. Η χώρα μου έχει δρόμο ακόμα. Έχουμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ήδη σημειώσαμε δύο ρεκόρ χωρίς προηγούμενο: και στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.  
Αλλά τα επιτεύγματα αυτά προκάλεσαν πολύ πόνο στην Ελληνική κοινωνία. Και πριν ακόμα εξαντληθεί η τετραετία μας, για την ακρίβεια περίπου στα μισά του δρόμου, έγιναν πρόωρες εκλογές και εξελέγη νέα κυβέρνηση.

Αγαπητοί φίλοι,
Δεν βρίσκομαι εδώ για να επικρίνω τη σημερινή κυβέρνηση στη χώρα μου. Κριτική, όπως έχω υποχρέωση, την κάνω στην Ελλάδα. Εξ άλλου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από σας και ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου. Αλλά βρίσκομαι εδώ για άλλο λόγο. Σήμερα το μήνυμά μου προς εσάς είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή της χώρας μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
Όταν υπάρχουν προσωρινές ανατροπές στις κοινές μας προσπάθειες, είναι εύκολο να αρχίσουμε τις αμοιβαίες κατηγορίες. Κι εγώ ο ίδιος, προφανώς, έχω κάποια παράπονα με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κυβέρνησή μου και η χώρα κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής μας. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα τώρα. Βρισκόμαστε πάντα στο ίδιος σκάφος, παλεύουμε πάντα για τα ίδια κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη μας, της Δημοκρατίας, της Ασφάλειας, της Αλληλεγγύης προς όλους, της Ευθύνης απ’ όλους, της ανταγωνιστικότητας παντού, των ευκαιριών και της ανάπτυξης για όλους.
--Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο για να σας υπενθυμίσω τις οδυνηρές προσπάθειες και τις ακόμα πιο οδυνηρές θυσίες του Ελληνικού λαού, τα τελευταία χρόνια, για να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις τόσο απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βρίσκομαι εδώ για να σας ζητήσω να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να διασφαλίσουμε ότι όλες αυτές οι θυσίες δεν θα αποδειχθούν μάταιες.
-- Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι οι ανοικτά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανάμεσά στις οποίες η Νέα Δημοκρατία, είναι η μεγάλη πλειοψηφία, θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εξ άλλου, περίπου 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν σταθερά τις κοινές ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας.
-- Βρίσκομαι εδώ για να διακηρύξω ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, και δυνατότητα να αναπνεύσει και να βγει από την κρίση. Χρειαζόμαστε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ανάπτυξη μετά από τόσα χρόνια ύφεσης. Επιστροφή στην ύφεση ξανά θα ήταν αληθινά καταστροφική! Όχι μόνο για την Ελληνική οικονομία. Αλλά επίσης για το ηθικό του Ελληνικού λαού και για τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Φτάσαμε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τους Έλληνες. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε αρκετά αισθητό πριν τις εκλογές. Και σίγουρα δεν είναι αισθητό τώρα, που οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία μας.
Αλλά τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας έχουν ήδη βελτιωθεί θεαματικά από το 2012. Και πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο αυτό της εξυγίανσης, παρά τα προβλήματα των τελευταίων τριών μηνών. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί πρέπει να διατηρηθούν, ενώ χρειαζόμαστε και νέες μεταρρυθμίσεις, όχι να καταστρέφουμε αυτές που έγιναν, όπως συμβαίνει σήμερα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν πιστεύω ότι μια χώρα μπορεί να ζει διαρκώς με δανεικά λεφτά και δανεικό χρόνο. Γι αυτό ακριβώς στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης σπρώξαμε αποφασιστικά, ώστε να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας στο ακέραιο και νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα.
Η αξιοπρέπεια μιας χώρας είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση και για την Ελευθερία της και για την κοινωνική της Συνοχή. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την εξάρτησή της από δανεικά για μακρύ χρονικό διάστημα.
Αυτός είναι ο λόγος που μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα.

Αλλά οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται. Από την άλλη πλευρά οι χώρες και οι λαοί έχουν ιστορικές διαστάσεις. Διαρκούν για πολλούς αιώνες. Κι έτσι δεν πρέπει να επιτρέψουμε βραχυχρόνιες πολιτικές αναταράξεις να βλάψουν μακροχρόνιες τάσεις, δυνατότητες και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.
--Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ να διαβεβαιώσω όλους σας ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα των τελευταίων μηνών, έχει ήδη επιτύχει να απομακρυνθεί από το χείλος της καταστροφής. Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να τα καταφέρει οριστικά!
--Η Ελληνική κοινωνία, εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιεί μιαν ιστορική στροφή στην παραγωγικότητα, στην αποδοτικότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην ανταγωνιστικότητα. Κι έχει ήδη βγει από μια μακροχρόνια ύφεση.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι «θαύματα δεν γίνονται πια». Αλλά όλα αυτά τα «μικρά θαύματα» έχουν ήδη συμβεί στην Ελλάδα! Ας μην αφήσουμε λανθασμένες πολιτικές των τελευταίων λίγων μηνών να καταστρέψουν ό,τι επιτεύχθηκε με κόπο μέχρι τώρα.
--Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της.
Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια. Και την αξίζει!
Αν αφήσουμε την Ελλάδα να συρθεί μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό θα ήταν ολέθριο για την ίδια, αλλά θα ήταν και πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη στην οποία όλοι πιστεύουμε.
Από την άλλη πλευρά, η σωτηρία της Ελλάδας θα αποτελέσει τεράστιο επίτευγμα για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θα δώσει ισχυρή αίσθηση ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους τους Ευρωπαίους και θα ενισχύσει την πίστη στις κοινές τους προοπτικές.
Εγώ, αγαπητοί φίλοι, έτσι κι αλλιώς θα κάνω απολύτως το καθήκον μου απέναντι στη χώρα μου.
Θα ήταν πολύ καλό, να ξέρουμε όλοι μας, πως οι συνάδελφοί μας εδώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν κι αυτοί σθεναρά τον αγώνα μας.    
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Labels

Σπατάλες Γ.Α.Π Οικονομία ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) "ΚΟΥΡΕΜΑ" (10) 100 ΜΕΡΕΣ (7) 17Ν (5) 2011 (5) 2012 (5) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (2) 2016 (3) 2018 (2) 21 Νοεμβρίου (3) ΑΒΑΤΟ (1) ΑΓΟΡΕΣ (4) ΑΓΡΟΤΕΣ (21) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ (10) ΑΔΙΚΙΕΣ (30) ΑΔΩΝΙΣ (39) ΑΕΠΙ (2) Αεροδρόμια (26) Αεροπορία (47) Αεροπορικές Εταιρείες (54) ΑΘΗΝΑ (13) ΑΙΓΥΠΤΟΣ (46) ΑΚΡΑ (65) ΑΚΡΙΒΕΙΑ (62) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (284) ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ (33) ΑΛΑΛΟΥΜ (1157) ΑΛΒΑΝΙΑ (13) ΑΜΥΝΑ (8) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (2048) ΑΝΑΠΤΥΞΗ (139) ΑΝΑΡΧΙΑ (287) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (446) ΑΝΕΡΓΙΑ (72) ΑΝΤΑΡ-CIA (2) ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (94) ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ (7) ΑΟΖ (3) Απεβίωσε (15) Απεργίες (245) ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (3) Αποχή (3) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (18) ΑΡΙΣΤΕΡΑ (778) ΑΡΧΑΙΑ (7) ΑΣΥΛΟ (19) Ασφαλιστικό (135) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (1) ΑΥΣΤΡΙΑ (16) Αυτισμός (50) Β. ΚΟΡΕΑ (27) ΒΑΓΕΝΑ (1) ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ (7) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (98) ΒΕΛΓΙΟ (3) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (73) ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (223) ΒΙΑ (134) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) Βλακεία (54) ΒΟΛΙΒΙΑ (4) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (3) Βουλή 2009 (147) Βουλή 2012 (237) Βουλή 2015 (92) ΒΟΥΤΣΗΣ (6) ΒΡΑΖΙΛΙΑ (21) ΒΡΟΥΤΣΗΣ (8) Γ.Α.Π (605) ΓΑΖΑ (8) ΓΑΛΛΙΑ (88) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (10) ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (40) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (315) ΓΙΑΝΝΑ (5) ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ (8) ΓΚΕΡΕΚΟΥ (2) ΓΛΕΖΟΣ (7) ΓΣΕΕ (12) Δ.Ν.Τ (285) Δ.Ξ (1) ΔΑΚΕ (1) ΔΑΝΙΑ (7) ΔΑΠ (5) ΔΕΗ (4) ΔΕΘ (15) ΔΕΚΟ (83) ΔΕΞΙΑ (61) ΔΗΜΑΡ (49) ΔΗΜΑΣ (2) Δημιουργία Ξανά (5) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (161) Δημοκρατική Συμμαχία (60) δημοσ (1) Δήμος (9) Δήμος Πειραιά (32) Δημοσιογράφοι (452) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (196) ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (33) ΔΙΑΓΡΑΦΗ (1) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ (162) ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ (21) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (18) Διαπλοκή (813) Διαφθορά (479) Διεθνείς Σχέσεις (330) Δικαιοσύνη (351) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (13) ΔΟΥΡΟΥ (15) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (6) ΔΡΑΣΗ (61) ΔΡΑΧΜΗ (137) ΔΡΙΤΣΑΣ (4) Ε.Σ (15) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (98) Εθνική Επέτειος (42) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗ (32) ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ (22) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (5) Εκλογές (846) Εκλογές 2012 V2 (104) Εκλογές 2015 (47) Εκλογές Τ.Α. 2010 (57) Εκλογές Τ.Α. 2014 (11) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (305) ΕΛ.ΑΣ (78) ΕΛΒΕΤΙΑ (4) ΕΛΙΑ (2) ελλ (1) ΕΛΛΑΔΑ (1448) Ελλάδα (62) Ελλείματα (107) Ελλείμματα (361) ΕλληνικόΔημόσιο (507) ΕΛΣΤΑΤ (14) ΕΜΠ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ (34) ΕΜΦΥΛΙΟΣ (5) Έναρξη (2) ΕΝΦΙΑ (16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (3) ΕΞΑΓΩΓΕΣ (19) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ (50) Εξωγήϊνοι (2) ΕΟΖ (2) Επεισόδια (18) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (196) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1232) Επισόδεια (20) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (15) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (76) ΕΡΓΑΣΙΑ (59) ΕΡΤ (131) ΕΣΗΕΑ (61) ΕΣΘΟΝΙΑ (1) ΕΣΠΑ (1) ΕΣΡ (21) ΕΣΥΕΑ (2) Ετικέτες: ΑΛΑΛΟΥΜ (6) Ετικέτες: Εκλογές (2) Ευρωεκλογές (76) Ευρωεκλογές 2009 (5) Ευρωπαϊκή Ένωση (953) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (45) Ευχές (55) Εφημερίδες (1163) ΖΟΥΡΑΡΗΣ (4) ΖΩΑ (1) Η.Π.Α (25) Η1Ν1 (2) ΗΣΑΠ (2) Θάνος Τζήμερος (7) ΘΑΝΟΥ (2) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (60) Θρησκεία (59) ΙΑΠΩΝΙΑ (52) ιμ (1) ΙΜΙΑ (4) ΙΝΔΙΑ (4) ΙΟΡΔΑΝΙΑ (2) ΙΡΑΝ (12) ΙΡΛΑΝΔΙΑ (20) ΙΣΛΑΝΔΙΑ (6) ΙΣΠΑΝΙΑ (49) ΙΣΡΑΗΛ (35) ΙΣΤΟΡΙΑ (4) Κ.Κ (25) ΚΑΖΑΚΟΣ (1) ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (8) ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑ (19) ΚΑΛΑ ΝΕΑ (9) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (253) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (107) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (26) ΚΑΡΚΙΝΟΣ (4) ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (166) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (1) ΚΑΤΑΡ (5) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (18) ΚΑΥΣΙΜΑ (40) ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (6) ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ (2) ΚΙΝΑ (50) ΚΙΝΑΛ (7) κίνημα (1) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (26) ΚΚΕ (262) ΚΚΚ (3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (88) Κοινωνία (35) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (7) κομ (1) κομματικοι (338) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (180) ΚΟΡΕΑ (3) ΚΟΤΖΙΑΣ (4) ΚΟΥΒΑ (17) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (2) ΚΟΥΡΕΜΑ (18) ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ (6) ΚΟΥΤΙ_ΠΑΝΔΩΡΑΣ (2) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (9) ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ (4) ΚΟΦΤΗΣ (2) ΚΡΑΤΟΣ (6) ΚΡΑΧ (3) ΚΡΗΤΗ (5) κρίση (29) ΚΡΟΑΤΙΑ (2) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ (1) Κυβέρνηση Θάνου (2) Κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (114) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (556) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.1 (468) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.2 (225) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ (413) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V2 (251) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V3 (113) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ (465) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V2 (65) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V3 (625) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V4 (486) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V5 (89) ΚΥΠΡΟΣ (158) ΚΥΡΙΤΣΗΣ (3) ΚΥΡΚΟΣ (1) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (28) Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (30) ΛΑΕΝ (1) ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (3) ΛΑΘΡΟ (2) Λαϊκισμός (2331) ΛΑΟΣ (104) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (38) ΛΕΒΕΝΤΗΣ (4) ΛΙΒΥΗ (24) ΛΟΒΕΡΔΟΣ (20) ΛΟΝΔΙΝΟ (4) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (1) Μ Θεοδωράκης (2) Μ.Κ.Ο (19) ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2) ΜΑΔΟΥΡΟ (6) Μαϊμού (2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (32) ΜΑΚΡΗ (5) ΜΑΚΡΟΝ (3) ΜΑΝΟΣ (1) ΜΑΡΔΑΣ (1) ΜΑΡΚΟ (1) Μαύρο Χρήμα (33) ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (20) ΜΕΞΙΚΟ (2) Μετανάστευση (277) Μετανάστευση Βαρβαρότητες (74) Μετοχές (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (180) ΜΜΕ (474) ΜΜΜ (15) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (983) ΜΟΛΔΑΒΙΑ (1) ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ (2) ΜΟΥΖΑΛΑΣ (8) ΜΠΑΝΑΝΙΑ (2) ΜΠΑΧΡΕΙΝ (3) ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ (1) ΜΥΘΟΙ (3) ΝΑΖΙ (2) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (9) ΝΔ (1066) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (2) Νέα Με.Ρ.Α (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (47) ΝΟΡΒΗΓΙΑ (1) ΝΤΟΡΑ (77) Ντόρα Μπακογιάννη (52) Ξένος Παράγοντας (9) Ο.Α (21) Ο.Η.Ε (9) Οικοδομή (117) Οικολόγοι (17) Οικονομία (2946) ΟΛΘ (1) ΟΛΛΑΝΔΙΑ (11) ΟΛΜΕ (7) ΟΛΠ (6) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (30) ΟΝΕ (5) ΟΝΝΕΔ (3) ΟΟΣΑ (3) ΟΠΑΠ (6) ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ (70) ΟΣΕ (5) ΟΤΕ (7) Ουγγαρία (5) ΟΥΓΚΑΝΤΑ (1) ΟΥΚΡΑΝΙΑ (31) ΠΑΓΚΑΛΟΣ (66) ΠΑΙΔΙ (5) ΠΑΚΙΣΤΑΝ (5) ΠΑΜΕ (50) Παναρίτη (2) Παπαγαλάκια (106) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (3) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (11) ΠΑΠΠΑΣ (28) ΠΑΡΑΓΩΓΑ (10) Παραιτήση (41) ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (9) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ (44) ΠΑΣΟΚ (680) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (13) ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (4) ΠΕΡΟΥ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (37) ΠΟΛΑΚΗΣ (5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (38) Πολιτική (631) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (10) ΠΟΛΩΝΙΑ (1) ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ (4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (28) ΠΟΤΑΜΙ (50) ΠΟΥΤΙΝ (5) Πρόεδρος Δημοκρατίας (111) Προεδρος Ν.Δ (142) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (20) ΠΩΣ (1) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (5) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (33) ΡΑΧΗΛ (3) Ρεπορτάζ (7) ΡΙΖΕΣ (1) ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ (6) ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (1) ΡΩΣΙΑ (93) ΣΑΒΒΙΔΗΣ (5) Σαμαράς (578) ΣΑΝΟ (2) ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (17) ΣΕΒ (19) ΣΕΙΣΜΟΣ (48) ΣΕΝΓΚΕΝ (7) ΣΕΡΒΙΑ (1) ΣΕΧΤΑ (1) ΣΗΜΙΤΗΣ (2) ΣΚΑΝΔΑΛΑ (273) ΣΚΟΤΙΑ (1) ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (3) ΣΚΩΤΙΑ (2) ΣΛΟΒΑΚΙΑ (3) ΣΟΒΙΕΤΙΑ (2) ΣΟΙΜΠΛΕ (31) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (68) ΣΟΥΗΔΙΑ (4) Σπατάλες (255) ΣΤ (1) ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ (10) ΣτΕ (15) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (58) Στρατός Κατοχής. (132) ΣΥΜΒΑΝΤΑ (37) ΣΥΜΜΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (176) Συνέδριο ΝΔ (38) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (11) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (21) Σύντομα Σχόλια (2) ΣΥΡΙΑ (17) ΣΥΡΙΖΑ (1629) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (205) ΣΩΡΡΑΣ (2) ΤΑΙΠΕΔ (1) ΤΑΞΗ (1) ΤΑΡΑΧΕΣ (2) ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (4) ΤΕΕ (1) ΤΕΚΜΗΡΙΑ (14) ΤΕΛΕΙΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (29) ΤΖΟΓΟΣ (5) Τζούλια Αλεξανδράτου (3) Τηλεμαχία (14) Τοπία (4) Τοπική Αυτοδιοίκηση (89) ΤΟΣΚΑΣ (4) Τουρισμός (99) Τουρκία (212) ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ (1) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (174) ΤΡΟΙΚΑ (207) Τρομοκρατία (261) Τροπολογίες (11) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (32) ΤΣΙΠΡΑΣ (1079) ΤΣΟΛΙΑΣ (3) ΤΣΟΥΝΑΜΙ (40) ΤΤΕ (13) ΤΥΝΗΣΙΑ (11) Υγεία (98) Υπ Προ Πο (61) ΥΠ.ΕΞ (18) ΥΠ.Οικονομικών (440) Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 2012 (2) ΥΦΕΣΗ (183) ΦΑΣΙΣΜΟΣ (305) ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ (138) ΦΗΜΕΣ (4) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ (23) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (4) ΦΙΛΗΣ (21) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (14) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (2) φοροκλοπή (138) Φορολογία (1021) ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (3) ΦΠΑ (32) Φωτιές (36) Χ.Α (304) ΧΑΜΑΣ (2) ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (1) Χιούμορ (267) ΧΟΥΝΤΑ (58) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (311) Χριστοφοράκος (6) Ψωμιάδης (6) A3 (18) AEE (33) Aegean Airlines (33) Airbus (6) Amy Winehouse (1) ANDROID (1) Antilogos (848) Apple (22) ASE (15) B.A (4) Bakoyannis (38) Baroufakis (27) BBC (2) BIG Brother (6) Bilderberg (3) Blogs (301) BMW (3) BREXIT (29) BRICS (2) C.C (14) clicks (4) COSCO (3) DAVOS (1) DEBATE (14) Dubai (3) E-ΕΠΙΛΟΓΕΣ (907) E.T (4) EasyJet (4) ECB (13) EPP (3) ERDOGAN (6) Errata (3) EUROGROUP (329) EURONEWS (1) EUROSTAT (16) Eurovision (9) EUROZONE (14) EXIT POLLS (2) ExoPC (1) F.Y.R.O.M (103) F1 (3) F16 (4) FACEBOOK (6) FAKE NEWS (1) Fukushima (29) Google (1) GREXIT (55) Huffington Post (1) IBERIA (1) ICELAND (4) IKA (3) IKEA (1) Indymedia (30) INTERNET (42) iPad (6) iPhone (11) IRAQ (2) ISLAM (185) ITALY (67) iWatch (1) JAL (1) JULIA ALEXANDRATOU (2) MACRON (1) MARFIN (6) Mercedes (1) MIG (10) Mobile Phones (6) NASA (3) NATO (15) OBAMA (10) OFFSHORE (4) Olympic Air (34) OpenGov (2) Oranje (1) OTAN (12) OTE (2) Porsche (1) PSI (2) Relax (4) RyanAir (11) Scotland (12) SHOWBIZ (19) Siemens (22) sopa (1) SPREADS (60) STAGE (1) Steve Jobs (2) TABLET (2) TPP (1) Trash (310) troktiko (27) TRUMP (16) Tsounami (42) U.K (129) UAE (4) USA (179) Verhofstadt (1) WikiLeaks (15) XAA (14)