Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον “ΑΝΤ1” (& Video)...

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ που παραχωρείτε στον ΑΝΤ1 τη συνέντευξη αυτή. Είναι η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή σας ενόψει της κάλπης, η οποία έχει πλησιάσει πλέον. Ξεκινώντας, λοιπόν, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί θέτετε ως δίλημμα το “σταθερότητα ή περιπέτεια”; Πάμε να εκλέξουμε δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση της Χώρας. Εκτός κι αν κρίνετε ότι κάτι τέτοιο θα παιχτεί.

Α. Σαμαράς:  Διασφαλίσαμε, κ. Χούκλη, ότι η Χώρα γύρισε σελίδα και ότι βγαίνουμε από την κρίση, βγαίνουμε από τον εφιάλτη της κρίσης και δεν πρέπει με τίποτα να ξαναπέσουμε στην κρίση. Αυτό είναι ένα τεράστιο διακύβευμα.

Όπως είναι και διακύβευμα να στείλουμε τους σωστούς, από τους “Ευρωπαίους”, εκείνους τους οποίους πραγματικά γνωρίζουν τα θέματα, τη θεματολογία και τα προβλήματα της Ευρώπης και οι οποίοι είναι και μαχητές και θα μπορέσουν να δώσουν την απαιτούμενη μάχη για την Ελλάδα, αύριο στην Ευρώπη.

Επομένως, υπάρχει διακύβευμα και είναι πολύ σοβαρό.


Δημοσιογράφος: Μήπως, όμως, έτσι προσχωρείτε στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δίνετε χαρακτήρα δημοψηφίσματος σε αυτήν την αναμέτρηση;

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, εμείς προτείνουμε σταθερά βήματα. Σταθερά βήματα που θα αποκλείσουν την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της Χώρας, τη λαθεμένη ψυχολογία, θα αποκλείσουν την ανυποληψία από το εξωτερικό, που μέχρι τώρα δέχθηκε πολύ βαριά βέλη, πολύ βαριές κατηγορίες η Ελλάδα στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε μία δυνατή Ελλάδα με Ανάπτυξη.

Θα σας πω κάτι για τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για ένα χθες το οποίο έχει χρεοκοπήσει. Σύνθημά του, άλλωστε, είναι αυτό το περίεργο, το “Go back” που είπε. Δεν είπε “πάμε μπροστά”, είπε “προς τα πίσω” και λέω που πίσω; Στις μόνιμες πορείες; Στις διαρκείς καταλήψεις;

Δημοσιογράφος: Το απηύθυνε στην κ. Merkel…

Α. Σαμαράς:  Ναι, αλλά πρέπει να προβάλλεις το αύριο. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, θυμίζοντας το χειρότερο λαϊκισμό, όπως αυτό που συνέβη προ ημερών, που υποσχέθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους, σε μία τελευταία του ομιλία κάπου – δεν θυμάμαι που – ότι θα τους δώσει δωρεάν ρεύμα και θα τους δώσει δωρεάν πετρέλαιο.

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, για να προσθέσετε την απάντησή σας, γιατί ο κόσμος να μην τιμωρήσει την Κυβέρνηση για αυτή τη δραματική αλλαγή της ζωής του, που συμφωνείτε ότι έχει επέλθει, για την ανεργία και τη φυγή και να μην πάει στον Τσίπρα;

Α. Σαμαράς:  Ναι, αλλά πρώτα να τελειώσω το εξής: Ότι ο κόσμος δεν θα πάει εκεί που υπάρχει ο λαϊκισμός και το “καινούργιο” – αν είναι δυνατόν – αυτή τη στιγμή μετά από το τραύμα το τεράστιο που δεχθήκαμε ως Ελλάδα, του “Λεφτά υπάρχουν”. Γιατί αυτό μας είπε! Ότι “Λεφτά υπάρχουν”. Και, πραγματικά, πρέπει να είναι πολύ σκούρα τα πράγματα για το ΣΥΡΙΖΑ, για να λέει αυτή τη στιγμή ότι λεφτά υπάρχουν στον Ελληνικό λαό. Ούτε ο Ελληνικός λαός μπορεί να ξαναπάει σε λογικές πολιτικής συντεχνίας, όπου ο αποτυχημένος συνδικαλισμός όχι του χθες, του προχθές, είναι και πάλι με το ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος ο οποίος πραγματικά ελέγχει.

Αλλά θα σας πω και κάτι ακόμα. Το χειρότερο το οποίο εγώ βλέπω – και έχω εμπιστοσύνη στον Ελληνικό λαό ότι το καταλαβαίνει αυτό – είναι ότι καπηλεύεται, εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα του Έλληνα, την οδύνη, τον πόνο του.

Εγώ, κ. Χούκλη, αγωνίζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ για να δώσουμε και πάλι αισιοδοξία, χαμόγελο στον Έλληνα. Φοβάμαι, ότι από την άλλη πλευρά, όταν έρχεται το χαμόγελο, χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους. Γιατί ζουν, βιώνουν θετικά μόνο το αρνητικό. Εκείνο το οποίο δεν πάει καλά. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ.

Και να σας πω και κάτι; Ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση. Γιατί ζει, όπως λέω, μέσα από την κρίση. Όταν φύγει η κρίση, θα εξαφανιστεί και αυτός. Γιατί; Γιατί αυτό το οποίο θα γίνει στην Ελλάδα που εμείς, όχι απλά πλέον ονειρευόμαστε, αλλά έχουμε σχεδιάσει και το βλέπουμε ότι περπατάει καλά, είναι σταθερά βήματα για την Ανάπτυξη. Και εγώ το εγγυώμαι, ότι γίνεται, μπορεί να γίνει και θα γίνει αυτή η Ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Τσίπρας όμως, σας κατηγορεί ότι έχετε ήδη στο συρτάρι σας ένα νέο Μνημόνιο, ότι στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχουν 7 δισ. τα οποία δεν φαίνεται από που θα βγουν και να σας πω την αλήθεια, με δεδομένη την προϊστορία και με την τρόικα, δεν θα μου έκανε καθόλου μεγάλη εντύπωση, το επόμενο διάστημα η τρόικα να έρθει και να ζητήσει νέα μέτρα. Πως μπορείτε εσείς να διασφαλίσετε, ή τουλάχιστον να πείσετε τον Ελληνικό λαό, ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον όλο αυτόν τον κίνδυνο, ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα;

Α. Σαμαράς:  Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται να υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν πρόκειται να υπάρχουν νέα μέτρα, δεν πρόκειται να υπάρχουν μειώσεις συντάξεων ή μισθών ή αύξηση φόρων. Αντίθετα, θα σας έλεγα ότι το υπουργείο Οικονομικών σε μία λεπτομερέστατη ανάλυσή του, έβγαλε ότι αυτό το οποίο ονομάζεται Δημοσιονομικό Κενό μέχρι το 2018 θα είναι, αν είναι, γιατί κάνουμε διάφορες υποθέσεις, της τάξης του 1 δισ. Δεν θα χρειαστούν, όχι 7, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.

Αντίθετα, θα σας έλεγα ότι και η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν παραδεχθεί ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι συνεχώς αυξανόμενα στην Ελλάδα. Που δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Και εδώ θα σας πω, ότι αυτή η θεωρία ότι δήθεν θα χρειαστούμε νέα μέτρα, είναι και το παιχνίδι το οποίο έπαιξε μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας κάθε τόσο τον κόσμο σε εξέγερση, σε εκλογές και τα λοιπά.

Έλεγε ότι πέρυσι θα έχουμε, μας είπε, νέα μέτρα λιτότητας. Διαψεύσθηκε. Είπε τώρα ότι το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο κατετέθη χθες στη Βουλή, θα έχει νέα μέτρα. Διαψεύσθηκε. Είπε ότι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις Αγορές. Διαψεύσθηκε. Όταν βγήκαμε στις Αγορές, είπε ότι – αφού εν τω μεταξύ είχαμε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, που πάλι είχε διαψευσθεί – «Μα κακώς βγήκατε στις Αγορές και πήρατε 4%. Μέσα οι κακοί οι “τοκογλύφοι”, που έλεγε μέχρι τότε, σας δίνουν 1,5%». 0,8 μέχρι 1,4 είναι το επιτόκιο το οποίο παίρνουμε. Που είναι οι τοκογλύφοι; Και γιατί ξαφνικά είναι καλύτερα για τον κ. Τσίπρα μέσα στο Μνημόνιο, παρά να βγούμε στις Αγορές;

Είναι αυτά τα αντιφατικά τα οποία ο καθένας τα καταλαβαίνει και θέλω να σας πω ότι και πολλές φορές όταν η ίδια η τρόικα τα βάζει μαζί μας – σας θυμίζω ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο η τρόικα είχε πει ότι θα είχαμε όχι πλεόνασμα, αλλά 900 εκατ. πρωτογενές έλλειμμα – πανηγύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι και η τρόικα μας λέει ότι δεν τα πάμε καλά. Διαψεύσθηκε η τρόικα και βέβαια στεναχωρήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό με στεναχωρεί εμένα. Γιατί εγώ θέλω τον Ελληνικό λαό να είναι ενωμένος, πέρα και πάνω από κόμματα, πίσω από μία επιτυχία της Χώρας, η οποία μάλιστα, προέρχεται μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού.

Δεν είναι ωραίο, κ. Κοτταρίδη, να κερδοσκοπεί κανείς στην οδύνη, στον πόνο του Ελληνικού λαού.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο, όμως, αν μου επιτρέπεις Δημήτρη, και το ίδιο το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θεωρεί ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξες οι προβλέψεις του, οι προσδοκίες του, οι στόχοι του. Και έχουν, εν τω μεταξύ, αρχίσει να μαζεύονται γκρίζα σύννεφα. Δηλαδή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, προστέθηκαν 3 δισ. ληξιπρόθεσμα, έχει εκτραπεί η φαρμακευτική δαπάνη, τα ταμεία από το καλοκαίρι που θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και βεβαίως θα ανακουφιστούν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα παρουσιάσουν έλλειμμα. Επομένως, μήπως το Σεπτέμβρη παρουσιαστούν πάλι μαύρες τρύπες και θα έρθει η τρόικα όντως να ζητήσει περικοπές. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον Ελληνικό λαό ότι δεν θα ξαναπειραχθούν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα;

Α. Σαμαράς:  Το διαβεβαίωσα μόλις τώρα και το ξαναδιαβεβαιώνω. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτά είναι τα αρνητικά σκηνικά, τα αρνητικά σενάρια, τα οποία στήθηκαν πάρα πολλές φορές και τα οποία ποτέ δεν δούλεψαν.

Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη τελευταία εκκρεμότητα – αν θέλετε – η οποία υπάρχει, είναι η εκκρεμότητα του χρέους.

Δημοσιογράφος: Ούτε θα ζητήσουμε νέο χρηματοδοτικό πακέτο;

Α. Σαμαράς:  Δεν πρόκειται.

Δημοσιογράφος: Για το χρέος, επειδή είπατε για το χρέος, χθες οι Ευρωπαίοι άνοιξαν μία πόρτα για τη διευθέτηση του χρέους, είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Η Αντιπολίτευση θεωρεί, μάλλον έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας ότι θα προχωρήσει ακόμα σε μονομερή διαγραφή του χρέους αν εκλεγεί. Είστε αισιόδοξος τελικά ότι οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν, θα μπορέσουν να μας στηρίξουν και να υλοποιήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους;

Α. Σαμαράς:  Αυτή, όπως είπα, είναι η τελευταία εκκρεμότητα η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού, το Φθινόπωρο δηλαδή, είναι η νέα ανακούφιση, αν θέλετε, η οποία χθες επαναβεβαιώθηκε από το Eurogroup ότι πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα. Προσέξτε, όχι επειδή η Ελλάδα το έχει ανάγκη, αλλά αν θέλετε, είναι μία ανταμοιβή, μία επιβράβευση για το γεγονός ότι πετύχαμε τους στόχους μας. Και τους πετύχαμε ένα χρόνο πριν, κ. Κοτταρίδη, σε σχέση με αυτό το οποίο εκείνοι προέβλεπαν στην καλύτερη περίπτωση, όχι ότι θα πηγαίναμε χειρότερα, αλλά προέβλεπαν το καλύτερο, να γινόταν ένα χρόνο μετά.

Και προβλέπω, αν θέλετε, ότι θα γίνει μία λογική εξέλιξη του χρέους, αν θα είναι αυτό μετάθεση πληρωμών, τοκοχρεολυσίων στο μέλλον ή αν θα είναι μείωση του επιτοκίου, αυτό θα το δούμε, αλλά αυτό το οποίο είναι το σημαντικό…

Δημοσιογράφος: Μα μόνο έτσι θα ελαφρυνθεί το χρέος. Αν μειωθεί το επιτόκιο.

Α. Σαμαράς: Ασφαλώς. Αλλά, κ. Χούκλη, πριν την κρίση πληρώναμε, πριν την κρίση, επιτόκιο 4,3 με 4,9%. Μετά, ήρθε η κρίση, πληρώναμε πάνω 5%, μετά σταματήσαμε να πληρώνουμε και αυτή τη στιγμή το επιτόκιο το οποίο πληρώνουμε είναι 0,8% με 1,4%.

Δημοσιογράφος: Με την προοπτική να αυξηθεί όμως στο μέλλον, σε 2-3 χρόνια.

Α. Σαμαράς: Όχι, αντίθετα. Αν αυξηθεί το libor. Αυτό δεν τον προβλέπω εγώ να αυξάνεται αμέσως, αντίθετα θα σας έλεγα ότι πρόκειται να μειωθεί σε εμάς το επιτόκιο αυτό. Αν αυξηθεί, θα αυξηθεί για όλο τον κόσμο. Δεν θα είναι η Ελλάδα, η οποία ειδικότερα θα πληρώσει αυτήν τη διαφορά.

Αλλά το θέμα είναι ότι οι «κακοί τοκογλύφοι» δεν υπάρχουν. Η Ελλάδα παίρνει και για αυτόν τον λόγο θα πάει καλά το χρέος της, πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το μέσο όρο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για αυτό το λόγο, μπορεί μεν το χρέος να είναι υψηλό, 170% του ΑΕΠ πράγματι, αλλά από την άλλη πλευρά εγώ διασφαλίζω ότι θα υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους από το γεγονός και μόνο ότι είναι τόσο χαμηλά τα επιτόκιά μας. Αν θέλετε, ο μέσος όρος του δικού μας επιτοκίου που πληρώνουμε, είναι λίγο πάνω από 2%. Βρείτε μου άλλες χώρες των οποίων το χρέος να έχει τόσο χαμηλό επιτόκιο.

Δημοσιογράφος: Χθες, πάντως, ο κ. Daiselbloom έκανε μία πολύ περίεργη δήλωση. Είπε το Σεπτέμβρη και θα δούμε αν θα εξετάσουμε την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Έβαλε το «if» πολλές φορές. Εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι οι εταίροι θα προχωρήσουν σε ρύθμιση του χρέους;

Α. Σαμαράς:  Δεδομένο και άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο χθες δόθηκε η εντολή στο Euro Working Group, δηλαδή στο υποσύνολο του Eurogroup, εκεί που είναι οι τεχνικοί που δουλεύουν, να προχωρήσουν από τώρα σε τεχνική ανάλυση. Το είπε χθες ο κ. Στουρνάρας ξεκάθαρα.

Δημοσιογράφος: Είπατε και σήμερα πολλές φορές, κ. Πρόεδρε, ότι βγαίνουμε από την κρίση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως πιστεύετε ότι ακούει αυτήν την εκτίμησή σας, τη βεβαιότητά σας, την άποψή σας ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο γονιός που βλέπει το παιδί του να φεύγει στο εξωτερικό γιατί δεν έχει δουλειά εδώ, εκείνος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του, αυτοί οι οποίοι έτρεχαν στις ουρές για να πάρουν φρούτα και λαχανικά που δίνονταν δωρεάν. Ο κόσμος δεν νιώθει ότι βγαίνει από την κρίση, δεν βλέπει, δηλαδή, ότι στο ορατό μέλλον η ζωή του θα καλυτερεύσει.

Α. Σαμαράς:  Εγώ νομίζω ότι αντίθετα έχει αλλάξει η ψυχολογία και ο κόσμος αρχίζει και το αισθάνεται ότι βγαίνουμε από την κρίση.

Να σας πω, στην κρίση μπήκαμε, πολύ απλά το λέω, γιατί κανείς δεν μας δάνειζε. Είχαμε ανάγκη χρήματα για να πληρώσουμε αυτόν τον κόσμο, να του δώσουμε τη φαρμακευτική του δαπάνη, να μπορέσει να πάρει τη σύνταξή της  η γριούλα στο χωριό – και εγώ σε χωριά, 300 χωριά έχει η Μεσσηνία, εκλέγομαι από το 1977, αυτούς πονάω, αυτούς συμπάσχω, γνήσια, πραγματικά. Και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μία πολιτική ευρύτατης αλλαγής της Ελλάδας, ακριβώς για να μην ξαναπάθουμε τα ίδια.

Το τεράστιο χρέος από τη μία, τα υψηλά επιτόκια από την άλλη, το γεγονός ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί γιατί καταναλώναμε μόνο ως λαός και δεν κάναμε κανενός είδους παραγωγή.

Σήμερα, λοιπόν, τι κάνουμε; Τις τρέχουσες ανάγκες του σπιτικού μας, του νοικοκυριού μας, της επιχείρησής μας ως Χώρα τις καλύπτουμε. Πρωτόγνωρο για πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Και ό,τι υπόλοιπο υπάρχει, σε αυτές τις ασθενείς ομάδες το δίνουμε ακριβώς. Γιατί εκεί υπάρχει η ανάγκη και ο πόνος. Εκεί πάμε να βοηθήσουμε.

Δημοσιογράφος: Το οποίο είναι πραγματικό ή λογιστικό όπως σας κατηγορεί η Αντιπολίτευση;

Α. Σαμαράς:  Κάθε άλλο. Πρόκειται τώρα 527 εκατ., ήδη ξεκίνησαν να πληρώνονται. Αλλά θα σας πω το εξής: Πετύχαμε, λοιπόν, να αποπληρώνουμε ό,τι χρειαζόταν με το πρωτογενές πλεόνασμα για τη χρονιά. Από του χρόνου, το τέλος του 2015, θα μπορούμε να αποπληρώνουμε και τους τόκους των περασμένων ετών που σήμερα ακόμα δεν μπορούμε να τους πληρώνουμε, δηλαδή δεν θα έχουμε μόνο το λεγόμενο πρωτογενές, θα ακούσουμε τότε αυτό το πλεόνασμα, θα λέγεται δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα μπορούμε να πληρώνουμε και τους προηγούμενους τόκους. Στις Αγορές μπορέσαμε και βγήκαμε. Δείξαμε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της, έχει την ανεξαρτησία από μόνη της να βγει στις Αγορές και σήμερα, μία που είπατε για τόκους, να σας πω ότι το 2011, λίγο πριν έρθω εγώ στα πράγματα δηλαδή, η Ελλάδα πλήρωνε 16 δισ. τόκους το χρόνο. Σήμερα πληρώνουμε 6 δισ. τόκους το χρόνο. Πετύχαμε μεταρρυθμίσεις, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας, δεν είμαστε πια μόνο για την κατανάλωση, υπάρχει η παραγωγή και έτσι σήμερα, εχθροί και φίλοι υπολογίζουν και η τρόικα, ότι η Ελλάδα θα έχει φέτος 0,6% Ανάπτυξη, θα έχει του χρόνου, παρακαλώ, 2,9% Ανάπτυξη και ένα χρόνο αργότερα 3,7% Ανάπτυξη.

Επομένως, αυτά είναι πραγματικά στοιχεία και μέσα από την Ανάπτυξη σιγά – σιγά και ο πόνος θα πέφτει.

Δημοσιογράφος: Αυτοί οι αριθμοί, όμως, δεν είναι κλειδωμένοι, δεν είναι γραμμένοι στο μάρμαρο, έτσι να το πω απλά. Χρειάζεται κάτι να γίνει για να φτάσουμε στην Ανάπτυξη, η οποία είναι, ξέρετε, λίγο πιο μακρινή και από την Καβαφική Ιθάκη. Ακούμε για Ανάπτυξη και δεν την βλέπουμε, διότι χωρίς Ανάπτυξη δεν μπορεί να θεραπευτεί η ανεργία και ήδη θεωρείται πολύ μαξιμαλιστικός ο στόχος σας, το 2018 να πέσει από το 27 στο 16%. Δηλαδή, να βρεθούν 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Και Ανάπτυξη για ποιους, για τους λίγους ή για τον κόσμο;

Α. Σαμαράς:  Ανάπτυξη, ασφαλώς, για τον κόσμο. Πρώτα από όλα να εξηγήσω τη διαφορά μεταξύ Ανάκαμψης και Ανάπτυξης.

Έχετε ένα μαγαζί και βλέπετε ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και είστε υποχρεωμένη να πείτε ότι εγώ, δυστυχώς, πρέπει να διώξω τον υπάλληλό μου. Όταν ξαφνικά πείτε ότι, βλέπω ότι κάτι “τσιμπάει” στην Αγορά, δεν τον διώχνω τον υπάλληλο, είναι η Ανάκαμψη. Όταν προσλάβετε και άλλον υπάλληλο, είναι η Ανάπτυξη. Για να βάζουμε τα πράγματα, πως τα βλέπουμε πρακτικά. Όταν εγώ λέω, λοιπόν, Ανάπτυξη, εννοώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει, αν προηγουμένως δεν υπάρχει επένδυση, αν δεν γίνουν επενδύσεις.

Και δεν μιλάω, προσέξτε για τη μεγάλη ανεργία την οποία λέτε, για την ανακούφισή της, γιατί αυτά είναι τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, άριστα κάνει, ανακουφίζει τον πόνο του άλλου, αλλά δεν φτάνει. Μιλάω για την πραγματική πτώση της ανεργίας. Πως πέφτει η ανεργία; Με επενδύσεις. Με τη βοήθεια του καινούργιου ΕΣΠΑ, των Ευρωπαϊκών χρημάτων, που ορισμένοι την Ευρώπη δεν την θέλουν, πρόκειται μέχρι το 2018 που είπατε, να επενδυθούν στην Ελλάδα 26,5 δισ. Αυτά θα είναι 30 δισ. και κάτι παραπάνω μέχρι το 2020. Αυτά τι είναι; Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν σίγουρα, τα έχουμε ήδη για να τα πάρουμε και θα πέσουν. Και θα πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο εμπροσθοβαρώς, δηλαδή να πέσουν από την αρχή τα περισσότερα, για να ξεκινήσει η δραστηριότητα της Οικονομίας και μετά έχεις τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες είναι είτε εγχώριες, είτε από το εξωτερικό.

Και σας λέω λοιπόν, ότι τους τελευταίους 4 μήνες, μπήκαν στην Ελλάδα 15 δισ. από το εξωτερικό. Πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ, είτε για τοποθετήσεις στις τράπεζες, είτε για μετοχές, γι’ αυτό ανέβηκε το Χρηματιστήριο, είτε για τα ομόλογα των επιχειρήσεων, 6 κολοσσοί σήμερα θέλουν να διεκδικήσουν τον Πειραιά, το λιμάνι από το διαγωνισμό. Βλέπουμε παντού τον Τουρισμό να απογειώνεται.

Δημοσιογράφος: Δεν φτάνουν στον κόσμο αυτά, κ. Πρόεδρε.

Α. Σαμαράς:  Γιατί με τον Τουρισμό δεν πάει στον κόσμο; Απευθείας πάνε αυτά τα χρήματα και φέτος θα είναι ρεκόρ του Τουρισμού, θα πάνε απευθείας στον κόσμο.

Και προσέξτε, ποιο ήταν το πρόβλημα; Η ρευστότητα. Σήμερα βγήκαν οι τράπεζες, οι ίδιες και βρήκαν λεφτά στο εξωτερικό. Η ΔΕΗ, που έπαιρνε από το κράτος και άρα το κράτος έπρεπε να τα δώσει στη ΔΕΗ για να έχει ρεύμα και όχι στον κόσμο, η ΔΕΗ η ίδια βγήκε στο εξωτερικό και βρήκε χρήματα. Οι ιδιώτες ξεμύτισαν ήδη. Με τις δικές τους επιχειρήσεις βγαίνουν εκεί που δεν τολμούσαν να σκεφτούν ότι θα έβγαιναν στο εξωτερικό για να πάρουν δάνεια οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Επομένως, αν προσθέσετε σε αυτό ότι εμείς, για την Ανάπτυξη μιλάω πάντα που είπατε, διεκδικούμε και έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη. Δηλαδή, τον ΤΑΡ, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πάνω από 10 δισ. κοιτάσματα Ελλάδας τα οποία υπάρχουν και τα οποία έχουν υπολογίσει οι ξένοι και όχι εμείς ότι μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% στα επόμενα 30 χρόνια των ενεργειακών αναγκών των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, όταν αυτά μπορέσουμε να τα βγάλουμε. Για τις επόμενες γενεές, αντί να καταχρεώνουμε με τη λογική της κατανάλωσης τις σημερινές γενιές, πιστεύω ότι θα είναι η μεγάλη αλλαγή. Αλλά αυτήν την αλλαγή, μου επιτρέπετε να διαφωνώ μαζί σας, τη βλέπω ήδη ότι υπάρχει. Έχει αλλάξει η ψυχολογία.

Και να σας πω γιατί έχει αλλάξει η ψυχολογία; Γιατί σε σχέση με τις επενδύσεις, εμείς τολμήσαμε και για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε αυτό, απενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα. Μέχρι τώρα, είτε ήσουν ξένος, είτε ήσουν Έλληνας, είτε ήσουν μεγάλος, είτε ήσουν μικροεπιχειρηματίας το να βγάλεις κέρδος ήταν κάτι κακό. Δεν έπρεπε να το πεις. Η Ελλάδα σήμερα έγινε χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Ο ΟΟΣΑ ο ίδιος ήρθε και μας είπε ότι και το 2012 και το 2013 είσαστε η πρώτη χώρα σε μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο το Συμβούλιο της Λισσαβόνας, η Παγκόσμια Τράπεζα μας έδειξε ότι ανεβήκαμε 97 θέσεις για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, που παλιά δεν μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο.

Επομένως, εγώ διαφωνώ και θα σας πω ότι κάναμε σε 2 χρόνια μαζεμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν γίνει από δεκαετίες.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, αυτά όμως, δεν ξέρω κατά πόσο έχουν περάσει στη βάση. Δηλαδή, ένας άνεργος τώρα δεν ξέρω πως θα τα ακούει όλα αυτά. Πως θα ακούει τα κοιτάσματα, πως θα ακούει τον ΤΑΡ, πως θα ακούει τις μεταρρυθμίσεις. Και ένα τεράστιο τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας, έχει υποστεί τεράστια πίεση τα τελευταία χρόνια και τεράστιες αδικίες. Πότε αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να νιώσει ότι βλέπει φως πρακτικό; Ότι αρχίζει να έχει και μία δουλειά; Ότι μπορεί να κάνει και κάτι παραπάνω, μπορεί να αποπληρώσει κάποια από τα δάνεια ή όλα αυτά τα χαράτσια που συνεχίζουν και τα έχει;

Α. Σαμαράς:  Ωραία. Αποκατάσταση αδικιών λοιπόν. Θα σας πω το εξής. Δεν διεκδικεί κανένας να θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες στον απλό Έλληνα, περισσότερο από ότι το θέλω εγώ. Εγώ πονάω, συμπάσχω και κάθε βράδυ μόνο αυτό σκέφτομαι. Και τι μπορέσαμε και κάναμε; Πριν να το έχει υπολογίσει κανένας στο εξωτερικό, και βεβαίως η τρόικα δεν το είχε ποτέ υπολογίσει, εμείς βγάλαμε αυτό το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Από το οποίο δίνουμε, ήδη, 527 εκατ. σε αυτούς που είναι οι πιο πονεμένοι. Όχι από δανεικά, από το πλεόνασμα.

Δημοσιογράφος: Τώρα, πολλοί σας κατηγορούν ότι είναι και λίγο προεκλογικό αυτό. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν δεν ήταν οι εκλογές, μπορεί και να μην τα δίνατε αυτά τα 500 εκατ.

Α. Σαμαράς:  Να με συγχωρείτε, το είχα πει από 6 μήνες πριν, 6 μήνες πριν. Όταν μου έλεγαν ότι δεν επρόκειτο ποτέ να βγει τέτοιο πλεόνασμα και ο Σαμαράς ονειρεύεται. Δηλαδή, αν δίνεις λεφτά είναι κακό, αν δεν δίνεις λεφτά είναι κακό. Αυτά είναι τρελά πράγματα.

Δίνουμε λοιπόν τα λεφτά αυτά στους πιο αδύναμους και στους ένστολους, τους οποίους εγώ πάντα τους έχω – να το ξέρουν – πάντα τους έχω στο μυαλό μου. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων. Είπε προηγουμένως η κ. Χούκλη για τις ληξιπρόθεσμες οι οποίες ανεβήκαν. Μάλιστα, εγώ παρέλαβα 9,5 δισ. ληξιπρόθεσμες και σήμερα είναι οι οφειλές αυτές προς τον πολίτη 4,5 δισ., έχουν μειωθεί. Θα καλυτερεύσει ακόμα. Γιατί με το που ανεβαίνει η δραστηριότητα της οικονομίας και πέφτει η ύφεση, τότε τι γίνεται; Τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν και πληρώνουν τον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ δεν ανοίγει αυτές τις τρύπες που είπατε προηγουμένως, που πράγματι, επί χρόνια τις πληρώνουμε με πολλά δισ. Αυτό είναι η κυρίως τρύπα η οποία υπάρχει, που ήταν κυρίως λόγω της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας.

Τώρα, η βασική θέση η δική μου. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω μειώσεις φόρων. Το πετύχαμε μετά από μάχη επί μαχών με την τρόικα, η οποία δεν ήθελε με τίποτα για το θέμα των φόρων που πέσανε για το φαγητό και τα λοιπά. Το θέλω και στο εισόδημα. Το θέλω και στα κέρδη των επιχειρήσεων. Έχω πει ξεκάθαρα ότι θέλω να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος, το λεγόμενο flat rate tax 15%.

Δημοσιογράφος: Πότε το βλέπετε να γίνεται;

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, η θέση είναι αυτή και με το που θα συνεχίσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ταυτοχρόνως θα προχωράμε και εμείς, όπως το κάναμε με την εστίαση για το ΦΠΑ, θα προχωράμε στη μείωση των φόρων. Αυτή είναι η δική μου θέση, αυτή τη μάχη δίνω. Την έχω πει στην τρόικα, την γνωρίζει πολύ καλά.

Αλλά θα σας πω και το εξής. Υπάρχει ταυτόχρονα και η ανάγκη δικαιοσύνης, η απόδοση δικαιοσύνης, η αποκατάσταση σε ορισμένες κατηγορίες, οι οποίες έχουν πραγματικά από το Δημόσιο υπεραδικηθεί. Θα σας έλεγα δηλαδή, τριτοκοσμικοί μισθοί σε γιατρούς, σε πανεπιστημιακούς, στη Δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό ακριβώς βιαζόμαστε να εξυγιανθεί το Δημόσιο με αξιοκρατία, με σωστές επιλογές, ώστε να ανοιχθεί αυτή η προοπτική για τον καθένα.

Δημοσιογράφος: Σε πρώτη φάση μπορείτε να καταργήσετε την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης από το Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, που θα επανεξετασθεί. Αυτό μπορείτε να το υποσχεθείτε;

Α. Σαμαράς:  Δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι για το οποίο δεν το ξέρω 100%. Η πρόθεσή μας είναι να γίνει κάτι τέτοιο, όπως το λέτε.

Δημοσιογράφος: Τώρα σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, το αναφέρατε. Οι παρεμβάσεις σας μέχρι στιγμής, περισσότερο αφορούν το Ανθρώπινο Δυναμικό. Κινητικότητα, απολύσεις. Οι δομές οι ίδιες δεν έχουν αλλάξει. Και εν πάση περιπτώσει, σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε νέα μείωση του Δημόσιου Τομέα;

Α. Σαμαράς:  Κοιτάξτε, ο Δημόσιος Τομέας είναι αυτή τη στιγμή ένας τομέας, ο οποίος πραγματικά έχει αρχίσει και αλλάζει πάρα πολύ. Θα πω δύο πράγματα. Θα πω ότι η μεταρρύθμιση αρχίζει και γίνεται παντού. Θα πω ότι στην πράξη αλλάζουμε τα πάντα. Και επειδή ήξερα ότι κάτι τέτοιο θα θέλατε να με ρωτήσετε, σημείωσα αλλαγές πολύ γρήγορα που έχουν γίνει, που όπως εσείς σωστά λέτε και εγώ το παραδέχομαι, δεν έχουν γίνει ακόμα, όσο έπρεπε, γνωστές.

Σημείωσα – το έχω εδώ – ότι γίνεται για πρώτη φορά αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπήρχε στην Ελλάδα, όλοι έπαιρναν 10, όλοι άριστα.

Γίνεται ενιαίο μισθολόγιο παντού. Καταργήθηκαν και τα προνόμια ακόμα του μισθολογίου των υπαλλήλων της Βουλής που είχαν 16 μισθούς, τώρα παίρνουν 12 και είναι και αυτοί στο ενιαίο μισθολόγιο.

Γίνεται κατάργηση – θα πω ορισμένα πράγματα τα οποία θα τα καταλάβει ο Έλληνας – του γνήσιου της υπογραφής και της επικύρωσης των αντιγράφων. Και επιτρέψτε μου να σας πω αυτό τι σημαίνει. Είχαμε 35 εκατ. επικυρώσεις αντιγράφων τον χρόνο. Αυτό σήμαινε με μέσο όρο 3 λεπτά για την καθεμία, 1,75 εκατ. ανθρωπο-ώρες, 218000 ανθρωπο-ημέρες, που σήμαινε 1000 άνθρωποι το έτος αποκλειστικά για να δουλεύουν σε αυτήν την υπηρεσία. Για την κατάργηση του γνήσιου της υπογραφής και της επικύρωσης των αντιγράφων, αν είναι δυνατόν. Αυτό αλλάζει.

Ψηφιακά πιστοποιητικά σε όλα δίνουμε. Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, το βλέπει ο κόσμος αν μετακινείται μέσα στην Ελλάδα, ξαναξεκίνησαν οι δρόμοι, 5 νέοι σταθμοί Μετρό παραδόθηκαν, 2 του προαστιακού. Για πρώτη φορά γίνονται μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι στο Ελληνικό.

Δημοσιογράφος: Ειδικά οι αποκρατικοποιήσεις δεν πάνε και πολύ καλά, κ. Πρόεδρε. Από χρόνο σε χρόνο κατεβάζετε τους στόχους. Τι περιμένετε από τις αποκρατικοποιήσεις. Είχαμε ξεκινήσει από τα 50 δισ. το 2010 – δεν είσαστε εσείς βεβαίως στα πράγματα – και έχουμε φτάσει τώρα, πόσο να περιμένετε; 8 – 9 δισ.;

Α. Σαμαράς:  Όχι, δεν είναι έτσι. Αλλά να σας πω κάτι. Το μεγάλο, εντός εισαγωγικών, ατύχημα που συνέβη, ήταν με τη ΔΕΠΑ, όπου ήταν μόνο η Gazprom η οποία επρόκειτο να την πάρει, κανένας άλλος, επειδή ήταν ο κολοσσός η Gazprom, δεν μπήκε στον διαγωνισμό. Και τελικά οι Βρυξέλλες δώσανε μήνυμα προς τους Ρώσους “μην μπείτε γιατί θα έχετε γραφειοκρατικά προβλήματα από τις Βρυξέλλες”. Οι Ρώσοι δεν μπήκαν και το κομμάτι αυτό το οποίο επρόκειτο να δώσουμε για την απομείωση του χρέους, τελικά δεν μπήκε μέσα.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν και θα δείτε ότι θα υπάρξουν μεγάλες εξελίξεις θετικές εκεί πέρα.

Είπατε, όμως  προηγουμένως για το Δημόσιο. Καταργήθηκαν 21 άχρηστοι φορείς του Δημοσίου. Άχρηστοι. Και επιτρέψτε μου να σας πω. Υπήρχε ο οργανισμός της Αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαΐδας, που έχει αποξηρανθεί το 1931, υπήρχε η Ακαδημία Ελευθερίας του Μεσολογγίου, η οποία ποτέ δεν λειτούργησε. Αυτά έπρεπε να συνεχίσει να τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός; Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι εάν έρθει στην Κυβέρνηση ποτέ, που δεν θα έρθει, τότε είναι που θα τους ξαναπάρει πίσω όλους αυτούς τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές. Θεωρώ ότι έκανε πολύ καλό στον κόσμο.

Εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων. Διαφανείς προμήθειες τις οποίες τις βλέπεις από τον υπολογιστή, την ώρα που γίνεται η προμήθεια.

Δημοσιογράφος: Παρ ‘όλα  αυτά το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα αισθάνεται ο κόσμος ότι δεν έχει αλλάξει, δεν έχει βελτιωθεί. Εξακολουθεί να είναι μίζερο και καθηλωμένο.

Α. Σαμαράς: Ναι, αλλά προχωράμε σε τεράστια άλματα, αυτά τα οποία μέχρι τώρα δεν είχανε γίνει. Είχε γίνει κ. Χούκλη ποτέ ο συμψηφισμός του ΦΠΑ; Δεν είναι τεράστιο βήμα ο συμψηφισμός του ΦΠΑ; Λέγαμε ότι υπάρχει, αν θέλετε από θέμα ευαισθησίας, υπερσυγκέντρωση κρατουμένων στις φυλακές. Πώς θα κάνεις την αποσυμφόρηση; Για πρώτη φορά φέρνουμε εμείς κάτι το μοντέρνο που το έχουνε άλλες χώρες, τα βραχιολάκια. Να μπορείς να βγεις  από τη φυλακή, να είσαι σπίτι σου, αλλά να σε ελέγχουν ότι δεν πρόκειται να φύγεις από τη Χώρα. Φέραμε για πρώτη φορά, αν θέλετε ακόμα και το δικαίωμα του σταυρού στις Ευρωεκλογές. Το οποίο για μένα, είναι επιλογή των αξιοτέρων.  Εγώ είχα ζήσει ως Υπουργός Πολιτισμού, είχα πάει στους Δελφούς και είχε έρθει ένας από την Ιαπωνία, ο οποίος ο άνθρωπος μόνο που δεν έκλαιγε. Ήρθα μου λέει από τη Χώρα μου και είναι κλειστό το Μουσείο. Σήμερα τα ανοίγουμε από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο όλα αυτά τα μεγάλα τα Μουσεία, τα Ελληνικά, για να μπορεί να πάει ο κόσμος να δει τους αρχαιολογικούς χώρους  και τους χώρους της τέχνης.

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά όλα αυτά είναι λίγο αυτονόητα  για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Α. Σαμαράς: Αυτονόητα. Να κάνεις τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης τόσα χρόνια, το Φιξ εδώ πέρα στη Συγγρού ήταν αυτονόητο. Τώρα θα γίνει σε λίγο καιρό, μετά από προσπάθεια. Στο τέλος του έτους θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση στο Internet. Είτε πας στα νοσοκομεία, είτε πας στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, είτε πας σε αρχαιολογικούς χώρους , είτε πας στο Πανεπιστήμιο, είτε πας σε χώρους συγκέντρωσης σε πλατείες  που έχουν υποδείξει οι ίδιοι οι δήμοι, θα υπάρχει εκεί πέρα αυτό το πράγμα. Επομένως έγιναν σε πολύ λίγο χρόνο πάρα πολλά πράγματα. Και νομίζω ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε αυτήν την ενέργεια και ξαναβλέπουμε και αισθανόμαστε κύτταρα τα οποία είναι κύτταρα ενέργειας. Και βεβαίως λέτε από την άλλη πλευρά έχει ανέβει πολύ η ανεργία. Θα σας πω κάτι. Η ανεργία κ.Χούκλη είναι ένα γεγονός.

Δημοσιογράφος: Δεν το αμφισβητείτε φαντάζομαι.

Α. Σαμαράς: Δεν το αμφισβητώ, μας σας λέω πονάω πρώτος. Αλλά θέλω να σας πω, αντιπαθώ και εγώ όπως και εσείς προφανώς  τα πολλά τα νούμερα. Αλλά θέλω να σας πω ένα πράγμα. Κάποια στιγμή η καμπύλη που ανεβαίνει-ανεβαίνει , θα αρχίσει να σπάει. Και θα αρχίσει να πέφτει. Ε, είμαστε ήδη εκεί που έχει αρχίσει να πέφτει. Σας λέω λοιπόν, πότε φτάσαμε το ρεκόρ ανεργίας; Σεπτέμβριο του 2013, 27,7 %.  Δεκέμβριο του 2013, λέω τα νούμερα που μας δίνει η Ευρώπη, από 27,7 το Σεπτέμβριο, 27,2 το Δεκέμβριο. Το Γενάρη 26,7. Η ΕΡΓΑΝΗ του Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας  μας λέει ότι μόνο τον Απρίλιο είχαμε 60.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας. Η πρόβλεψη όπως είπατε για το τέλος του 2014 είναι 24,5 και για το τέλος του 2018 είναι περίπου 15.

Δημοσιογράφος: Αν μου επιτρέπετε, οι αριθμοί που αναφέρετε είναι σταγόνα στον ωκεανό και επιπλέον έχει σημασία η ποιότητα της θέσης εργασίας. Δηλαδή να είναι με πλήρες ωράριο, καλά αμειβόμενοι, ασφαλισμένοι, όχι μαύρη εργασία. Δηλαδή δεν χρειάζεται κανείς να δουλέψει, να βρει μια θέση με δύο ώρες δουλειά και με 300 ευρώ. Ειδικά οι νέοι οι οποίοι έχουν και όλα τα προσόντα και έχουν και όνειρα και ελπίδες και αναγκάζονται να φύγουν από τη Χώρα.

Α. Σαμαράς: Ασφαλώς, θα δείτε όταν αρχίζει και μειώνεται η ανεργία παγκοσμίως, τότε είναι που αρχίζουν και αυξάνονται και οι μισθοί. Και εγώ δέχομαι, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, αλλά θα σας πω ότι στην αρχή της εξόδου από την κρίση πρώτα βλέπεις τους αριθμούς που αλλάζουνε για το καλύτερο και μετά έρχονται σιγά-σιγά και οι άνθρωποι. Άμα ξαναπάς πίσω στην κρίση, είναι χειρότερα για τους ανθρώπους και βέβαια και οι αριθμοί θα είναι χειρότεροι. Και εγώ πιστεύω ότι η καμπύλη θα συνεχίσει να κατεβαίνει και αν δεν γίνουν λάθη, εγώ το εγγυώμαι ότι χωρίς λάθη, εννοώ λάθη επιλογής, η Ανάπτυξη θα έρθει πολύ γρήγορα  και αυτά θα αποτελούν κάτι το οποίο το 2020, σας επαναλαμβάνω, θα έχουμε ξανακερδίσει όλα αυτά τα οποία χάσαμε αυτά τα 4-5 απίστευτα χρόνια.

Δημοσιογράφος:  Κύριε Πρόεδρε, να ξαναπάω λίγο στις ευρωεκλογές. Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: ο κ. Τσίπρας καλεί τον Ελληνικό λαό ουσιαστικά με την ψήφο του να ανατρέψει  την Κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες έχουμε και μια πίεση από τον κ. Βενιζέλο ότι θα πρέπει η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ να πάρει καλά ποσοστά για να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα. Τι απαντάτε σε αυτό; Και θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών και με τα δεδομένα τα καινούρια, αυτά που λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επηρεάσει την κυβερνητική σταθερότητα;

Α. Σαμαράς: Πολύ στο “φεύγα” είναι  ο κ. Τσίπρας. Φύγε από την κυβέρνηση, φύγε από το ευρώ, φύγε από το ΝΑΤΟ, πολύ φευγάτο τον βλέπω. Εγώ αντίθετα λέω “επιστρέφω”. Και προχωράω, πάω μπροστά. Επιστρέψαμε στο ευρώ ενώ παραλίγο να φύγουμε. Και είμαστε τώρα στέρεα μέσα στο ευρώ. Επιστρέψαμε στο διεθνές προσκήνιο. Επιστρέψαμε σε μια αίσθηση ασφάλειας την οποία έχει πλέον ο Ελληνικός λαός. Επιστρέψαμε όχι μόνο στην αισιοδοξία, την οποία εγώ επαναλαμβάνω, την βλέπω, την αισθάνεται κανείς ότι ξαφνικά υπάρχει αισιοδοξία ιδιαίτερα στην αγορά και στον κόσμο. Καταλαβαίνει ότι πράγματα αλλάζουν, αλλά κυρίως στην αξιοπρέπεια επιστρέψαμε. Γιατί μπορέσαμε να δώσουμε να καταλάβει όλος ο πλανήτης,  ότι ο Έλληνας μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια του, μόνος του. Και αυτό έγινε κυρίως όταν βγήκαμε στις αγορές. Μπαίνουμε στην Ανάπτυξη, επομένως επιστρέφει η σταθερότητα, η αξιοπιστία από τους έξω. Η Ελλάδα γίνεται σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας  και από εκεί και πέρα το ποιος θέλει να φύγει , να πάει στη Βενεζουέλα ή αλλού είναι κάτι το οποίο εμένα δεν με ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει , γιατί νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας νομίζω δεν τα καταλαβαίνει αυτά, ή αν τα καταλαβαίνει δεν θέλει να πει ότι τα καταλαβαίνει, αυτό που με νοιάζει είναι ένα. Πως με σταθερά βήματα θα πάμε μπροστά. Τώρα είπατε εσείς  για τις εκλογές και τι θα γίνει και πώς θα πάμε. Θα σας πω το εξής. Στην αρχή ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα σαρώσει στις Ευρωεκλογές και ότι θα σαρώσει και στις περιφέρειες. Σήμερα για τις ευρωεκλογές δεν κάνουν κουβέντα, λέει «θα δούμε», αρχίζουν και κάνουν αθροίσεις. Και εκεί που έχει τελείως χάσει τη γλώσσα του, είναι για τις περιφερειακές εκλογές.  Εγώ το βλέπω απλά. Θέλω το αποτέλεσμα των εκλογών να μου δώσει το δικαίωμα να βγω από την κρίση για τα καλά. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι για αυτό. Δεν μπορεί να πάμε σε αβεβαιότητες, δεν μπορεί να πάμε σε νέα μέτρα. Τώρα, το μεγάλο ερώτημα πριν απαντήσω στο άλλο που είπατε για το ΠΑΣΟΚ, είναι τι θα γίνει αν η στόχευση Τσίπρα, δηλαδή η αστάθεια. Σταθερότητα ο ένας, όχι στασιμότητα, σταθερότητα για να πάμε μπροστά, αστάθεια ο άλλος. Γιατί αυτό τον τρέφει. Αν δεν του βγει η αστάθεια, τι θα γίνει τότε; Άλλοι θα έχουν το πρόβλημα. Και μήπως η αστάθεια αυτή αντί να μετακομίσει στην Ελλάδα, μετακομίσει στο κόμμα του κ. Τσίπρα; Για το ερώτημα το οποίο μου είπατε για την Ελιά κλπ., κοιτάξτε. Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα. Να είστε σίγουρος ότι θα αντέξει και τώρα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο.

Δημοσιογράφος: Την αβεβαιότητα όμως ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν τη βάζει στο προσκήνιο λέγοντας ότι αν δεν στηριχτεί η Ελιά, θα φύγει από την Κυβέρνηση; Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνετε εσείς; Δημοσκοπικά είναι πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή να πάει καλά η Νέα Δημοκρατία, σχετικά καλά, και να μην πάει καλά η Ελιά. Σε αυτήν την περίπτωση τι θα κάνετε εσείς; Θα αναζητήσετε νέες συμμαχίες, νέες δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης;

Δημοσιογράφος: Δεν είναι λίγο εκβιαστικό κιόλας αυτό από την πλευρά του κ. Βενιζέλου προς τον κόσμο;

Α. Σαμαράς: Δεν θέλω να κρίνω τις απόψεις ενός άλλου κόμματος ως προς τη στρατηγική του. Αυτό το οποίο εγώ σας λέω, με ρωτήσατε και αυτό με νοιάζει. Σταθερότητα κυβερνητική υπήρξε στα δύσκολα. Και πιστέψτε με ήταν πάρα, πάρα, πάρα, πολύ δύσκολα. Και οι βουλευτές άντεξαν και απάντησαν με συνείδηση Ελληνική και φωνή ισχυρή σε πολλά κελεύσματα. Γιατί είναι εύκολο να είσαι βουλευτής και να απαντήσεις λέγοντας δεν ψηφίζω κάτι. Το δύσκολο είναι να ψηφίσεις. Απάντησαν οι βουλευτές με συνείδηση, με αποφασιστικότητα και νομίζω ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές σε καμία περίπτωση. Άλλωστε τα αποτελέσματα τα οποία ορισμένοι ονειρεύονται  δεν θα τα δουν.

Δημοσιογράφος: Όλα όσα προσάπτετε στον κ. Τσίπρα, γιατί δεν δεχτήκατε να του τα πείτε σε ένα debate; Εκείνος σας κατηγορεί ότι αποφεύγετε τις δημόσιες εμφανίσεις είτε στη Βουλή να βρεθείτε απέναντί του είτε να συμμετάσχετε σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση.

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε κ. Χούκλη, θέλει πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μην έχεις πάει και να έχεις φυγομαχήσει από τα δύο μεγάλα, κορυφαία ευρωπαϊκά debates, τα οποία έγιναν με αυτούς οι οποίοι, όπως ο κ. Τσίπρας, θέλουν να πάρουν τη θέση του Barroso ή του Rompay, του Barroso , του Υπευθύνου της Κομισιόν, και ενώ φυγομαχείς, να έρχεσαι και να ζητάς debate στην Ελλάδα. Την ώρα που μάλιστα είχε γίνει η συνάντηση των κομμάτων, και του δικού σου κόμματος,  με τα άλλα κόμματα ακριβώς  για το πώς θα πάμε στις Ευρωεκλογές και εκεί δεν έκανε κανένας κουβέντα. Ας πάει λοιπόν πρώτα ο ίδιος σε αυτές τις Ευρωπαϊκές τηλεμαχίες, να σταθεί απέναντι στους Ευρωπαίους ανθυποψηφίους του. Γιατί εκεί πέρα θα τον ρωτήσουν πράγματα τα οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσει. Όχι μόνο που θα βρεις τα χρήματα και αν θα σκίσεις το Μνημόνιο τελικά ή όχι. Αυτά τα θεωρούνε και αστεία. Αυτό το οποίο θα τον ρωτήσουν γιατί εδώ πέρα τώρα πια τελειώνουν και τα κόλπα, έτσι; Είναι: Θες να γίνεις στη θέση του Barroso στην Ευρώπη και είσαι υποψήφιος και λες στο πρόγραμμα σου τώρα ότι η Ευρώπη είναι ιμπεριαλιστική δύναμη; Υπάρχει κανένας ο οποίος  να μη γελάσει στην Ευρώπη αν το ακούσει αυτό; Θες να καταργήσεις τη Frontex; Χθες δεν είχαμε στη Σάμο τα τεράστια, απίστευτα- που σε γεμίζουν, σε πλημμυρίζουν από λύπη- γεγονότα, νέα παιδάκια τα οποία σκοτώθηκαν; Δεν έχει σημασία από πού προέρχονται, από τη Σομαλία ή οπουδήποτε. Ζωές πνίγηκαν. Και είναι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει αρκετή Frontex, δεν υπάρχει αρκετή επιτήρηση. Κι αυτός λέει θα καταργήσω τη Frontex, “μπάτε σκύλοι αλέστε μέσα”, να έρθει όποιος θέλει από τους λαθρομετανάστες, να μπορεί να  εγκατασταθεί στην Ελλάδα, οπουδήποτε θελήσει πρέπει να υπάρχει και σπίτι κλπ. Αυτά είναι πράγματα τα οποία κανένας Ευρωπαίος δε θα καταλάβει. Αυτά θα τον ρωτήσουν. Εδώ έφτασε να πει ότι θα φύγει από το ΝΑΤΟ. Εδώ έφτασε να πει ότι δεν πρόκειται- στο πρόγραμμα τους αυτό- να επιτρέψουν να έχει συνέχιση μιας καλύτερης σχέσης εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά. Γιατί; Αυτό θα βοηθήσει το ελεύθερο εμπόριο και τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι θέματα τα οποία δεν τα καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι, δεν τα καταλαβαίνω κι εγώ. Ρωτάω, όπως θα το ρωτήσουν κι εκείνοι σε μια τέτοια τηλεμαχία “Γιατί θες να τα δώσεις όλα στο κράτος;”. Σε ποιο σημείο του κόσμου- ούτε καν στη Βενεζουέλα δεν πέτυχε παντού το κράτος. Πουθενά δεν θα είναι ο ιδιώτης; Και εν πάση περιπτώσει εάν έχει το θάρρος ο κ. Τσίπρας να βγει και να μας πει: ποια είναι η παρέα του με την οποία κατεβαίνει για την Ευρώπη; Ποιοι είναι οι σύμμαχοι του; Να βγει να πει τα ονόματα. Γιατί θα τον ρωτήσουν οι Ευρωπαίοι και θα του πουν: ”Καλά, εμάς μας έχετε τους Ευρωπαίους δεκαετίες και παλεύουμε για την Κύπρο, που έχει κατοχή από ξένα στρατεύματα, κι εσείς κατεβαίνετε παρέα στο δικό σας ψηφοδέλτιο με κόμματα, τα οποία προέρχονται από την κατεχόμενη Βόρειο Κύπρο; Και μετά μας λέτε να σας βοηθάμε;”. Και θα τον ρωτήσουν…

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας λέει ότι φέρει την ευθύνη της δικής του πολιτικής πρότασης.

Α. Σαμαράς: Μα, αυτοί είναι οι σύντροφοι του. Αυτοί είναι μαζί. Όπως είναι σύντροφοι του εκείνοι οι οποίοι είναι στο Linke το γερμανικό, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα από αυτά τα μικρά κόμματα τα οποία κατεβαίνουν με τον κ. Τσίπρα, που του λένε ότι “Εμείς ούτε για διαγραφή χρέους κάνουμε κουβέντα ούτε για το κατοχικό δάνειο κάνουμε κουβέντα”. Οι Αριστεροί της Γερμανίας δεν κάνουν κουβέντα για το κατοχικό δάνειο. Κι όμως είναι μαζί τους. Κι εκεί πέρα θα τον ρωτήσουν επίσης: Βγήκε η Ελλάδα στις ξένες αγορές και ξέρετε τι είπε ο κ. Τσίπρας; Είπε ότι ήταν κρυφή συμφωνία για “στημένη έξοδο”. Το διανοείται κανένας; Τραβάει τα μαλλιά του. Με συγχωρείτε. Εγώ θέλω να είμαι αγκαλιά με όλους τους Έλληνες, αλλά πως μπορώ να είμαι σε συνεννόηση με έναν άνθρωπο ο οποίος λέει ότι όταν βγήκαμε στις αγορές όλοι όσοι αγόρασαν τα Ελληνικά ομόλογα ήταν “στημένοι”; Και γιατί δεν τους είχαμε “στήσει” νωρίτερα όταν είχαμε τις δυσκολίες; Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει στημένη έξοδος;

Ιθαγένεια, σπίτι, κοινωνική πρόνοια σε κάθε λαθρομετανάστη. Και να πεις κάτι από την άλλη πλευρά, ότι “Ξέρεις κάτι, εγώ διαφωνώ με αυτό” ποια είναι η γρήγορη, η εύκολη απάντηση του κ. Τσίπρα; “Α, διαφωνείς; Είσαι ακροδεξιός”. Ε, αυτό πια, τελείωσε.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας πάντως, πολλές φορές το έχει πει, ότι χαϊδεύετε τα αυτιά Χρυσαυγιτών, ότι προσβλέπετε στη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής.

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να σας πω- εάν μου επιτρέπετε- δυο ακόμα πράγματα για τον κ. Τσίπρα και θα έρθω στη Χρυσή Αυγή και ό,τι άλλο θέλετε. Κοιτάξτε κάτι, εγώ θέλω τον κόσμο ενωμένο. Δε θέλω να χύνει κανένας δηλητήριο όπου βρει μπροστά του. Δεν ξέρω εάν θα, πολιτικά, ενηλικιωθεί ο κ. Τσίπρας αλλά ελπίζω τουλάχιστον να διαβάσει Ιστορία για να δει ότι αυτός ο τόπος από το διχαστικό μήνυμα, που πολλές φορές έστειλαν στο παρελθόν διάφοροι ηγέτες, έχει περάσει τραγικές περιπέτειες. Κι εγώ θέλω να υπερασπιστώ το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Δε θέλω να είμαι σε συναντήσεις με ακατάσχετο υβρεολόγιο. Και σας λέω: Τι κοινοβουλευτική τακτική, τι θέση- κορυφαία- είναι, όταν ένα κόμμα κάνει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών; Πότε; Την ώρα που την επομένη μέρα πρόκειται ο υπουργός Οικονομικών να πάει να πάρει ένα τεράστιο ποσό, το οποίο το έχουμε ανάγκη για να πληρώσουμε ακριβώς αυτές τις ανάγκες που έχει ο πιο φτωχός Έλληνας. Και κάνει πρόταση μομφής μες στη Βουλή. Γιατί; Για να μην “ξεμπλοκάρει” η τελευταία αυτή δόση που είχαμε. Γιατί να μην “ξεμπλοκάρει”; Μα, πώς να “ξεμπλοκάρει” αν του υπουργού των Οικονομικών του έχεις κάνει μομφή και δεν μπορεί να βρεθεί εκεί πέρα; Αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και κάνει μετά το δεύτερο λάθος. Και λέει ότι “Κάνουμε πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής” χωρίς καν να έχει διαβάσει ότι μια τέτοια πρόταση μομφής για να την κάνεις, θα είναι σε άλλη μέρα η συζήτηση για αυτή.

Δημοσιογράφος: Η κοινοβουλευτική πρακτική, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ τι σχέση έχει, κ. Πρόεδρε, με την ευαισθησία του Αλέξη Τσίπρα; Διεκδικείτε για εσάς την ευαισθησία για τον κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίση. Γιατί να μην έχει και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ίδια ευαισθησία στο να αποκαταστήσει με τη δική του πολιτική πρόταση, όπως πιστεύει τα κακώς κείμενα;

Α. Σαμαράς: Γιατί θεωρώ ότι αυτή η ευαισθησία είναι ψευδεπίγραφη. Γιατί θεωρώ ότι αυτή την ευαισθησία την κατασκευάζει για το βραχύθωρο. Πως αλλιώς εγώ μπορώ να εξηγήσω το εξής φαινόμενο, κ. Χούκλη, όταν έρχεται προ ημερών και παρουσιάζοντας την Ευρωβουλή του, τους ευρω-υποψηφίους του, το ευρω-ψηφοδέλτιό του, μας λέει ότι θα είναι πρώτος ο κ. Γλέζος- συμπαθέστατος σε όλο τον Ελληνικό λαό ο Γλέζος, έτσι; Μην κάνουμε λάθος- 92 ετών. Γιατί, λέει, όντας ο γεροντότερος θα μπορέσει να πάει στην Ευρωβουλή και επειδή ο γεροντότερος στην Ευρωβουλή είναι ο Πρόεδρος, ο οποίος θα προεδρεύσει στην πρώτη συνάντηση όλης της Ευρωβουλής, που θα εκλέξει το κανονικό του Προεδρείο.

Δημοσιογράφος: Ναι, είχε καταργηθεί αυτή η διάταξη.

Α. Σαμαράς: Για αυτό το λόγο θα μπορέσει να μιλήσει εκεί πέρα ο κ. Γλέζος. Και δεν έχει διαβάσει ότι αυτό έχει καταργηθεί από το 2009. Και ότι ως εκ τούτου δεν πρόκειται να είναι ο κ. Γλέζος Πρόεδρος, αλλά ένας από τους απερχόμενους προηγούμενους Αντιπροέδρους. Αυτό το οποίο εγώ λέω είναι ότι είναι η μία γκάφα μετά την άλλη. Εδώ προφανώς, πήγε να καλύψει τη γκάφα Λαζόπουλου και έπεσε σε δεύτερη γκάφα. Αλλά το πρόβλημα, πλέον, είναι ότι έχεις να κάνεις με άτομα τα οποία κινούνται  “στο γόνυ”, που λέει ο κόσμος, “στο γόνατο”, επιδερμικά, επιφανειακά, δεν πάνε σε βάθος σε τίποτα. Και δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, τα οποία τελικά τι είναι; Είναι προβλήματα τα οποία διχάζουν συνέχεια τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι ξεπερνάμε την κρίση ενωμένοι, ο Ελληνικός λαός το ήθελε αυτό. Το αν πουλάς σήμερα μιζέρια και διχασμό δεν περνάει. Και πιστεύω ότι δε θα του περάσει του κ. Τσίπρα.

Δημοσιογράφος: Το ζήτημα της Χρυσής Αυγής;

Α. Σαμαράς: Για τη Χρυσή Αυγή κοιτάξτε, είναι μια διαφορετική άποψη και εδώ θα σας πω ότι θέλει πάρα πολύ θράσος εμείς- που επί των ημερών μας μπήκε η Χρυσή Αυγή στη φυλακή- να γίνεται αυτό το οποίο είπε ο κ. Κοτταρίδης πριν, δηλαδή να μας λένε ότι τους χαϊδεύουμε τα αυτιά. Κοιτάξτε κάτι, θα τα ακούσουν βέβαια στη Βουλή και δε θα τους αρέσει καθόλου, αλλά εδώ επιμένω εγώ σε ένα πράγμα: Παραπέμψαμε το ζήτημα στον μόνο αρμόδιο, που είναι η Δικαιοσύνη. Την υπόθεση την έχει η Δικαιοσύνη στα χέρια της, είναι αυτή η οποία ξέρει να εφαρμόζει τους νόμους όπως πρέπει και είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης. Και δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω για αυτό τίποτα άλλο.

Δημοσιογράφος: Θα επιθυμούσατε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή; Ή πιστεύετε ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή;

Δημοσιογράφος: Η πολιτική σας θέση ποια είναι;

Α. Σαμαράς: Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.

Δημοσιογράφος: Όχι, να μην τεθεί λέτε.

Α. Σαμαράς: Να μην τεθεί. Το είπε και ο Γραμματέας του κόμματος προ ημερών, ο κ. Παπαμιμίκος. Αυτή είναι η θέση η δική μου. Επαναλαμβάνω: Όλο το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν θεωρώ κανέναν ότι δεν μπορώ να τον νικήσω, να τον κερδίσω, με την ιδεολογία μου. Εγώ δε θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι παππούδες οι οποίοι ζήσανε την τραγωδία των Ναζί στην Ελλάδα για να το πουν στα εγγόνια τους. Εγώ δε θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να έχει τέτοια κόμματα ισχυρά. Αλλά από την άλλη πλευρά, δε μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αλλά επαναλαμβάνω: Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, είναι στη Δικαιοσύνη και δεν ασχολείται κανένας απολύτως από την Κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Ναι, όμως, κ. Πρόεδρε, μέμφεστε το ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την Κυβέρνηση για ακροδεξιά συμπεριφορά ή ακροδεξιούς θυλάκους, ωστόσο ένα κυβερνητικό στέλεχος εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να μιλάει φιλικά με ένα μέλος τη Χρυσής Αυγής. Και με την ευκαιρία θέλω να σας ρωτήσω και κάτι προσωπικό, εάν επιτρέπετε.

Α. Σαμαράς: Γι’ αυτό και δεν είναι πια κυβερνητικό στέλεχος.

Δημοσιογράφος: Έχετε μετανιώσει που εμπιστευτήκατε τον κ. Μπαλτάκο;

Α. Σαμαράς: Σας είπα, γι’ αυτό και δεν είναι πια κυβερνητικό στέλεχος. Πιο καθαρός δεν μπορώ να είμαι.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Δημοσιογράφος: “Το Ποτάμι” πως το βλέπετε, κ. Πρόεδρε; Έχουμε ένα νέο σχηματισμό, ο οποίος δημοσκοπικά πάει πολύ καλά, με μια διαφορετική κάπως ατζέντα.

Α. Σαμαράς: Εγώ σε αντίθεση με πολλούς οι οποίοι δε θέλουν τίποτα το καινούργιο, θεωρώ κάθε τι το καινούργιο καλοδεχούμενο. Από εκεί και πέρα, οφείλω να πω ότι για να μπορώ να το χαρακτηρίσω, να το κρίνω, να πω ο,τιδήποτε για αυτό, θα πρέπει κάτι να ξέρω. Κι αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω καθόλου τις θέσεις που έχουν.

Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε λίγο στη μέρα μετά τις εκλογές, την επόμενη μέρα. Ακούγεται ότι θα πάρετε πρωτοβουλίες για να ανασυνθέσετε το χώρο της Κεντροδεξιάς, να αλλάξετε τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν βάση αυτά τα σενάρια;

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή αν θέλετε να μιλάμε για τη σταθερότητα, την οποία εγώ πιστεύω πολύ και υπηρετώ, πιστεύω ότι είναι τρία τα πράγματα τα ζητούμενα τώρα, από εδώ και πέρα μπροστά, όπως πηγαίνουμε αμέσως μετά τις εκλογές:

Το πρώτο είναι- κι εδώ θα έπρεπε να βοηθήσει ο κ. Τσίπρας και δεν το βλέπω να του επιτρέψουν μέσα από το κόμμα του να το κάνει- να σταματήσει η αβεβαιότητα με το θέμα της Ευρωζώνης, το ευρώ. Η Ελλάδα για να απογειωθεί, όπως απογειώνεται ήδη και να πάει σταθερά το ταξίδι, πρέπει να υπάρχει σιγουριά και στους έξω και στους μέσα ότι είμαστε στη ζώνη του ευρώ. Να μην υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Το δεύτερο, το οποίο εγώ θα ήθελα, θα ήταν να υπάρχει το ’15 εκλογή νέου Προέδρου. Εγώ νομίζω ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη Βουλή το ’15.

Δημοσιογράφος: Έχετε σκεφθεί πρόσωπο που θα προτείνετε;

Α. Σαμαράς: Όχι, δεν έχω σκεφθεί. Αλλά νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει στην Ελλάδα κάποιος ο οποίος να μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες. Αλλά δημιουργεί αστάθεια το γεγονός…

Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας το έχει αποκλείσει αυτό, να συναινέσει, οπότε…

Α. Σαμαράς: Είναι αστάθεια το να λες ότι δεν πρόκειται να υπάρχει, εγώ θεωρώ ότι θα υπάρξει αλλά είναι κρίμα να λες “ότι εγώ δεν ψηφίζω” από τώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τρίτη κορυφαία, αν θέλετε, πρόκληση για το αύριο είναι το θέμα του Συντάγματος. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ένα καινούργιο Σύνταγμα στη Χώρα και να προχωρήσουμε αμέσως στην αναθεώρηση ορισμένων άρθρων τώρα, να κρίνουμε ποιες είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, προκειμένου η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Δημοσιογράφος: Είναι, όμως, η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει αυτό το θέμα, κ. Πρόεδρε, προεκλογικά, με το πολωτικό και διχαστικό κλίμα…

Α. Σαμαράς: Με ρωτήσατε και λέω τι βλέπω. Από εκεί και πέρα, στο συγκεκριμένο που είπατε.

Δημοσιογράφος: Άρα, εσείς αύριο ετοιμάζεστε να παρουσιάσετε προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Α. Σαμαράς: Ναι, για το συγκεκριμένο που είπατε: Εγώ θεωρώ ότι σήμερα αυτό το αίτημα της σταθερής πορείας, που έχει η Νέα Δημοκρατία- που θεωρώ ότι είναι και ο πιο σταθερός πυλώνας σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα- είναι μια πορεία, την οποία την καταλαβαίνουν και την ασπάζονται πολλοί περισσότεροι από τους Νεοδημοκράτες. Δηλαδή, το να έχεις Ευρώπη, Ανάπτυξη, σταθερότητα, θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο είναι πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Και ως εκ τούτου συμμερίζεται αυτό το αίτημα ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του λαού από ό,τι είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αυτό, επίσης, πρέπει να το έχουμε κατά νου για τις εξελίξεις που με ρωτήσατε, για μετά τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή, πάντως, σας επαναλαμβάνω ότι ένα από τα κορυφαία ζητήματα τα οποία εμείς βάζουμε- το τρίτο στη σειρά που σας είπα- είναι το θέμα του Συντάγματος. Και πράγματι, το θέμα του…

Δημοσιογράφος: Άρα, για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, μου επιτρέπετε, το θέμα της πρωτοβουλίας που ενδεχομένως σκέφτεστε να αναλάβετε για την ανασύνθεση αυτού του χώρου που περιγράψατε, υπάρχει στο τραπέζι σας ή στο συρτάρι σας αυτό το σχέδιο, αυτό το σενάριο, αυτή η σκέψη.

Α. Σαμαράς: Η ανασύνθεση του χώρου είναι κάτι το οποίο αν κανείς το συζητήσει προ των εκλογών, θα είναι ανόητος. Είναι κάτι το οποίο αν προβάλλει ως πρωταρχικό αίτημα μετά τις εκλογές, θα είναι μάλλον λάθος. Αυτό το οποίο σας είπα, τα τρία θέματα είναι τα σημαντικά για την Ελλάδα. Δηλαδή, αν βάζεις κριτήριο- που βάζω εγώ- πρώτα η Ελλάδα, μετά όλα τα κόμματα, θεωρώ ότι αυτά πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε. Από εκεί και πέρα αν ρωτήστε στο κόμμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα τι πρόκειται να γίνει, πως θα προχωρήσουμε είναι θέμα το οποίο θα το δούμε. Δεν είναι κάτι το οποίο βιάζει. Αυτό που μπορώ σίγουρα να σας πω, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πράγματι ένας μεγάλος πυλώνας, ο μεγαλύτερος, σταθερότητας, και είναι πολλοί οι οποίοι ακριβώς θέλουν πορεία με Δημοκρατία, Ευρώπη και Ανάπτυξη, το οποίο λέμε εμείς.

Δημοσιογράφος: Μετά τις εκλογές να περιμένουμε ανασχηματισμό; Και επειδή ακούγονται και γράφονται πάρα πολλά και για το μέλλον του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Α. Σαμαράς: Κοιτάξτε, ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματισμό είτε θα νομίζετε ότι τα προαναγγέλλω είτε θα νομίζετε..

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μας δώσετε και ονόματα.

Α. Σαμαράς: Είτε θα νομίζετε ότι τον αποκλείω, για αυτό δεν θα σας απαντήσω.

Δημοσιογράφος: Ο κ. Στουρνάρας θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ή θα φύγει;

Α. Σαμαράς: Για αυτό δεν θα σας απαντήσω.

Δημοσιογράφος: Τώρα σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, άρση μονιμότητας θα προτείνατε κ. Πρόεδρε, των δημοσίων υπαλλήλων;

Α. Σαμαράς: Είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τη Βουλή. Θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Δεν είναι ούτε στη Νέα Δημοκρατία, αν θέλετε, κατοχυρωμένη πλειοψηφικά αυτή η άποψη. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που εμείς θέλουμε με το καινούριο Σύνταγμα κ. Χούκλη, είναι να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα χωρίς τις αδυναμίες του χθες. Δηλαδή γι’ αυτό και προτείνουμε αλλαγές. Και στην εκτελεστική και  στη νομοθετική και στη δικαστική εξουσία. Να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, να φύγουμε από τα στεγανά της γραφειοκρατίας. Να γίνουν αλλαγές  στα ζητήματα της αξιοσύνης που έχει ανάγκη ο κόσμος και αυτό να υπάρχει μες στο Σύνταγμα. Δηλαδή, παράδειγμα: Εκσυγχρόνισε τα κόμματα, ναι, όχι στην κομματοκρατία. Να μπορέσεις να δώσεις μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, αποθαρρύνοντας έτσι την αστάθεια. Είναι θέματα τα οποία νομίζω ότι η Δημοκρατία και όχι ο λαϊκισμός τα θέλουν. Πρέπει να βγουν με ένα καινούριο Σύνταγμα. Δεν μπορείς να χτίσεις την Νέα Ελλάδα χωρίς νέο Σύνταγμα. Έχει κλείσει αυτή τη στιγμή ο κύκλος της παλιάς Ελλάδας. Πρέπει να ξαναγίνουμε μια φυσιολογική χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας. Δεν αποκλείουμε κανέναν στο να πει τις δικές του. Δεν έχουμε εγωισμούς, προσκαλούμε όλους στο διάλογο. Και το μόνο το οποίο μας ενδιαφέρει και θα το δείτε αύριο που θα κάνουμε και τη σχετική παρουσίαση, είναι η Ελλάδα να μπορέσει βγαίνοντας από την κρίση να πάει με σταθερά βήματα μπροστά. Έχει ανάγκη πίσω να δουλεύει ένα καινούριο μηχάνημα, να δουλεύει, ένα καινούριο Σύνταγμα το οποίο θα προστατεύει την αξιοσύνη, τη Δημοκρατία, το διάλογο, με διαφορετικό τρόπο τα θέματα αν θέλετε των Υπουργών και το πότε θα πρέπει η Δικαιοσύνη, ο νόμος περί ευθύνης, το πόθεν έσχες κλπ.

Δημοσιογράφος: Θα συμφωνήσετε όμως ότι δεν φταίει το Σύνταγμα αν υπάρχει μια κακή πολιτική. Εδώ δεν είχαμε κακά Συντάγματα, απλώς για χρόνια τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν στην πράξη και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Α. Σαμαράς: Εγώ προσέξτε, δεν θέλω αυτή τη στιγμή να βγω και να πω ότι ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε από πριν γιατί είναι σαν να… Όλοι έχουμε τα μειονεκτήματα μας. Αυτό το οποίο θέλω να ξέρετε είναι ότι σίγουρα όλος ο κόσμος και δεν μπορεί όλος ο κόσμος να κάνει λάθος, αισθάνεται ότι ο κύκλος έκλεισε. Και πρέπει να ξανανοίξουμε έναν καινούριο κύκλο. Με σταθερότητα, με Ευρώπη, με Ανάπτυξη. Αυτό κάνουμε, αυτό φαίνεται ότι βγαίνει, αυτό πρέπει να βοηθήσουμε να βγει μέχρι τέλους.

Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε μια προσωπική κάπως ερώτηση. Επειδή έχετε περάσει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου και προφανώς υπό πίεση όπως και ο Ελληνικός λαός, θέλω να μου πείτε την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη στιγμή μέχρι τώρα.

Α. Σαμαράς: Την πιο δύσκολη και την πιο ευχάριστη; Κοιτάξτε δεν θα σας πω προσωπικές μου δυσκολίες, ξέρω εγώ το μάτι μου που είχα ή την κανονική πνευμονία που πέρασα τελευταία. Θα σας πω όμως ότι ήταν πολύ άσχημο να μιλάς με ξένους στην αρχή και από τη ματιά τους να καταλαβαίνεις ή από τα συμφραζόμενα, να καταλαβαίνεις ότι σε θεωρούνε “μελλοθάνατο”. Πολύ άσχημο. Πολύ δυσάρεστη εμπειρία και να μην τη ζήσει κανένας. Στα ευχάριστα οφείλω να σας πω ότι το πιο ευχάριστο και μάλιστα τελευταίο το οποίο υπήρχε για μένα, ήταν όταν πετύχαμε να βγούμε μάλιστα, με πέντε έξι φορές παραπάνω από τα λεφτά που ζητούσαμε, στις αγορές. Και μας τα δώσανε σε χαμηλό επιτόκιο, όπου εκεί χειροκρότησαν ακόμα και παλιοί εχθροί της Ελλάδος, υποχρεώθηκαν. Γιατί; Γιατί έκαναν υπόκλιση στις θυσίες του Ελληνικού λαού, πέτυχαν. Εκείνη την ώρα, όταν αισθάνθηκα ότι η Ελλάδα βγαίνει μόνη της, δεν έχει ανάγκη κανέναν, στέκεται στα δικά της τα πόδια. Ήτανε απίστευτη χαρά και θα σας έλεγα ότι αυτό είναι σημαντικό για έναν λόγο. Γιατί εγώ μπορεί τώρα να λέω αυτό που εγώ θέλω ή εσείς μπορείτε να λέτε αυτό το οποίο θέλετε ή κ. Χούκλη αυτό το οποίο θέλει ή κάποιος τέταρτος αυτό το οποίο θέλει. Ο μόνος αντικειμενικός παρατηρητής  που δεν λέει ποτέ ψέματα, είναι οι αγορές και οι αγορές είπαν την αλήθεια για την Ελλάδα. Αυτό μου έδωσε τεράστια χαρά και ελπίζω να έχουμε και άλλα τέτοια.

Δημοσιογράφος: Και κυρίως να φτάσουν στον κόσμο κ. Πρόεδρε, να το καταλάβει και ο κόσμος και να αλλάξει η ζωή του. Να ανακουφιστεί λίγο γιατί  μετά από 4 χρόνια τόσο μεγάλων δυσκολιών χρειάζεται και εκείνος να ανασάνει.

Α. Σαμαράς:  Αυτό είναι το τεράστιο στοίχημα. Αυτή είναι η καθημερινή μου αγωνία. Θέλετε να σας το πω και προσωπικά; Είμαι 24 ώρες τη μέρα εδώ μέσα για αυτό το λόγο. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα είχα το κίνητρο που έχω σήμερα. Πρέπει να του δώσουμε το χαμόγελο που του αξίζει.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα κατά την άποψή μας και ζωηρή συζήτηση. Ελπίζω να τη βρει ενδιαφέρουσα και ο κόσμος. Να είστε καλά.

Α. Σαμαράς: Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Labels

Σπατάλες Γ.Α.Π Οικονομία ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) "ΚΟΥΡΕΜΑ" (10) 100 ΜΕΡΕΣ (7) 17Ν (9) 2011 (5) 2012 (5) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (2) 2016 (3) 2018 (2) 21 Νοεμβρίου (3) ΑΒΑΤΟ (1) ΑΓΟΡΕΣ (4) ΑΓΡΟΤΕΣ (21) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ (10) ΑΔΙΚΙΕΣ (30) ΑΔΩΝΙΣ (40) ΑΕΠΙ (2) Αεροδρόμια (26) Αεροπορία (47) Αεροπορικές Εταιρείες (54) ΑΘΗΝΑ (13) ΑΙΓΥΠΤΟΣ (47) ΑΚΡΑ (65) ΑΚΡΙΒΕΙΑ (62) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (315) ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ (35) ΑΛΑΛΟΥΜ (1190) ΑΛΒΑΝΙΑ (15) ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ (2) ΑΜΥΝΑ (9) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (2081) ΑΝΑΠΤΥΞΗ (141) ΑΝΑΡΧΙΑ (297) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (454) ΑΝΕΡΓΙΑ (73) ΑΝΤΑΡ-CIA (2) ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (95) ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ (7) ΑΟΖ (3) Απεβίωσε (17) Απεργίες (245) ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (3) Αποχή (3) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (18) ΑΡΙΣΤΕΡΑ (829) ΑΡΧΑΙΑ (7) ΑΣΥΛΟ (19) Ασφαλιστικό (136) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (1) ΑΥΣΤΡΙΑ (16) Αυτισμός (50) Β. ΚΟΡΕΑ (27) ΒΑΓΕΝΑ (1) ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ (8) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (101) ΒΕΛΓΙΟ (3) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (77) ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (228) ΒΙΑ (144) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) Βλακεία (55) ΒΟΛΙΒΙΑ (5) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (3) Βουλή 2009 (147) Βουλή 2012 (237) Βουλή 2015 (101) ΒΟΥΤΣΗΣ (7) ΒΡΑΖΙΛΙΑ (22) ΒΡΟΥΤΣΗΣ (9) Γ.Α.Π (605) ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (2) ΓΑΖΑ (8) ΓΑΛΛΙΑ (89) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (14) ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (41) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (315) ΓΙΑΝΝΑ (5) ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ (11) ΓΚΕΡΕΚΟΥ (2) ΓΛΕΖΟΣ (7) ΓΣΕΕ (12) Δ.Ν.Τ (285) Δ.Ξ (1) ΔΑΚΕ (1) ΔΑΝΙΑ (7) ΔΑΠ (6) ΔΕΗ (7) ΔΕΘ (18) ΔΕΚΟ (84) ΔΕΞΙΑ (64) ΔΗΜΑΡ (49) ΔΗΜΑΣ (2) Δημιουργία Ξανά (6) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (175) Δημοκρατική Συμμαχία (58) δημοσ (1) Δήμος (9) Δήμος Πειραιά (32) Δημοσιογράφοι (454) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (199) ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (36) ΔΙΑΓΡΑΦΗ (1) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ (167) ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ (21) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (18) Διαπλοκή (856) Διαφθορά (502) Διεθνείς Σχέσεις (342) Δικαιοσύνη (368) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (13) ΔΟΥΡΟΥ (19) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (7) ΔΡΑΣΗ (63) ΔΡΑΧΜΗ (138) ΔΡΙΤΣΑΣ (4) Ε.Σ (15) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (101) Εθνική Επέτειος (43) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗ (32) ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ (23) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (7) Εκλογές (899) Εκλογές 2012 V2 (104) Εκλογές 2015 (47) Εκλογές Τ.Α. 2010 (57) Εκλογές Τ.Α. 2014 (11) Εκλογές Τ.Α. 2019 (2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (310) ΕΛ.ΑΣ (78) ΕΛΒΕΤΙΑ (4) ΕΛΙΑ (2) ελλ (1) ΕΛΛΑΔΑ (1465) Ελλάδα (62) Ελλείματα (107) Ελλείμματα (363) ΕλληνικόΔημόσιο (510) ΕΛΣΤΑΤ (14) ΕΜΠ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ (34) ΕΜΦΥΛΙΟΣ (7) Έναρξη (2) ΕΝΦΙΑ (16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (4) ΕΞΑΓΩΓΕΣ (19) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ (50) Εξωγήϊνοι (2) ΕΟΖ (2) Επεισόδια (19) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (196) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1301) Επισόδεια (20) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (15) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (77) ΕΡΓΑΣΙΑ (60) ΕΡΤ (133) ΕΣΗΕΑ (62) ΕΣΘΟΝΙΑ (1) ΕΣΠΑ (1) ΕΣΡ (23) ΕΣΥΕΑ (2) Ετικέτες: ΑΛΑΛΟΥΜ (6) Ετικέτες: Εκλογές (2) Ευρωεκλογές (85) Ευρωεκλογές 2009 (5) Ευρωπαϊκή Ένωση (964) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (46) Ευχές (57) Εφημερίδες (1167) ΖΑΕΦ (3) ΖΟΥΡΑΡΗΣ (4) ΖΩΑ (1) Η.Π.Α (26) Η1Ν1 (2) ΗΣΑΠ (2) Θάνος Τζήμερος (8) ΘΑΝΟΥ (3) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (62) Θρησκεία (63) ΙΑΠΩΝΙΑ (52) ιμ (1) ΙΜΙΑ (4) ΙΝΔΙΑ (4) ΙΟΡΔΑΝΙΑ (2) ΙΡΑΝ (12) ΙΡΛΑΝΔΙΑ (20) ΙΣΛΑΝΔΙΑ (6) ΙΣΠΑΝΙΑ (49) ΙΣΡΑΗΛ (37) ΙΣΤΟΡΙΑ (6) Κ.Κ (25) ΚΑΖΑΚΟΣ (1) ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (10) ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑ (19) ΚΑΛΑ ΝΕΑ (9) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (275) ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ (1) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (110) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (26) ΚΑΡΚΙΝΟΣ (4) ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (171) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (1) ΚΑΤΑΡ (5) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (19) ΚΑΥΣΙΜΑ (40) ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (7) ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ (3) ΚΙΝΑ (50) ΚΙΝΑΛ (12) κίνημα (1) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (26) ΚΚΕ (264) ΚΚΚ (3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (91) Κοινωνία (35) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (7) κομ (1) κομματικοι (342) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (194) ΚΟΡΕΑ (3) ΚΟΤΖΙΑΣ (12) ΚΟΥΒΑ (17) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (2) ΚΟΥΡΕΜΑ (18) ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ (6) ΚΟΥΤΙ_ΠΑΝΔΩΡΑΣ (2) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (9) ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ (4) ΚΟΦΤΗΣ (2) ΚΡΑΤΟΣ (6) ΚΡΑΧ (4) ΚΡΗΤΗ (5) κρίση (29) ΚΡΟΑΤΙΑ (2) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ (1) Κυβέρνηση Θάνου (2) Κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (12) Κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (114) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (556) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.1 (468) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.2 (225) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ (414) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V2 (251) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V3 (113) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ (482) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V2 (65) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V3 (625) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V4 (486) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V5 (114) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V6. (54) ΚΥΠΡΟΣ (159) ΚΥΡΙΤΣΗΣ (3) ΚΥΡΚΟΣ (1) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (29) Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (30) ΛΑΕΝ (1) ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (3) ΛΑΘΡΟ (4) Λαϊκισμός (2361) ΛΑΟΣ (104) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (39) ΛΕΒΕΝΤΗΣ (4) ΛΙΒΥΗ (24) ΛΟΒΕΡΔΟΣ (20) ΛΟΝΔΙΝΟ (4) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (1) Μ Θεοδωράκης (2) Μ.Κ.Ο (23) ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2) ΜΑΔΟΥΡΟ (10) Μαϊμού (2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (69) ΜΑΚΡΗ (5) ΜΑΚΡΟΝ (3) ΜΑΝΟΣ (1) ΜΑΡΔΑΣ (1) ΜΑΡΚΟ (1) Μαύρο Χρήμα (36) ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (20) ΜΕΞΙΚΟ (2) Μετανάστευση (282) Μετανάστευση Βαρβαρότητες (76) Μετοχές (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (209) ΜΜΕ (480) ΜΜΜ (15) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (992) ΜΟΛΔΑΒΙΑ (1) ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ (3) ΜΟΥΖΑΛΑΣ (8) ΜΠΑΝΑΝΙΑ (4) ΜΠΑΧΡΕΙΝ (3) ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ (1) ΜΥΘΟΙ (3) ΝΑΖΙ (2) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (9) ΝΔ (1098) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (2) Νέα Με.Ρ.Α (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (47) ΝΟΡΒΗΓΙΑ (1) ΝΤΟΡΑ (75) Ντόρα Μπακογιάννη (53) Ξένος Παράγοντας (9) Ο.Α (21) Ο.Η.Ε (9) Οικοδομή (117) Οικολόγοι (17) Οικονομία (2972) ΟΛΘ (1) ΟΛΛΑΝΔΙΑ (11) ΟΛΜΕ (7) ΟΛΠ (6) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (30) ΟΝΕ (5) ΟΝΝΕΔ (4) ΟΟΣΑ (3) ΟΠΑΠ (6) ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ (70) ΟΣΕ (5) ΟΤΕ (7) Ουγγαρία (5) ΟΥΓΚΑΝΤΑ (1) ΟΥΚΡΑΝΙΑ (31) ΠΑΓΚΑΛΟΣ (66) ΠΑΙΔΙ (5) ΠΑΚΙΣΤΑΝ (6) ΠΑΜΕ (50) Παναρίτη (2) Παπαγαλάκια (106) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (3) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (12) ΠΑΠΠΑΣ (30) ΠΑΡΑΓΩΓΑ (10) Παραιτήση (42) ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (11) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ (48) ΠΑΣΟΚ (686) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (13) ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (4) ΠΕΡΟΥ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (37) ΠΟΛΑΚΗΣ (10) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (58) Πολιτική (638) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΩΝΙΑ (1) ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ (4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (28) ΠΟΤΑΜΙ (52) ΠΟΥΤΙΝ (5) Πρόεδρος Δημοκρατίας (115) Προεδρος Ν.Δ (143) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (30) ΠΩΣ (1) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (5) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (34) ΡΑΧΗΛ (3) Ρεπορτάζ (7) ΡΙΖΕΣ (1) ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ (8) ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (1) ΡΩΣΙΑ (95) ΣΑΒΒΙΔΗΣ (5) Σαμαράς (581) ΣΑΝΟ (2) ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (17) ΣΕΒ (20) ΣΕΙΣΜΟΣ (48) ΣΕΝΓΚΕΝ (7) ΣΕΡΒΙΑ (1) ΣΕΧΤΑ (1) ΣΗΜΙΤΗΣ (2) ΣΚΑΝΔΑΛΑ (281) ΣΚΟΤΙΑ (1) ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (3) ΣΚΩΤΙΑ (2) ΣΛΟΒΑΚΙΑ (3) ΣΟΒΙΕΤΙΑ (3) ΣΟΙΜΠΛΕ (32) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (69) ΣΟΥΗΔΙΑ (4) Σπατάλες (258) ΣΤ (1) ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ (10) ΣτΕ (15) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (58) Στρατός Κατοχής. (132) ΣΥΜΒΑΝΤΑ (37) ΣΥΜΜΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (176) Συνέδριο ΝΔ (38) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (13) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (21) Σύντομα Σχόλια (2) ΣΥΡΙΑ (17) ΣΥΡΙΖΑ (1717) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (246) ΣΩΡΡΑΣ (2) ΤΑΙΠΕΔ (1) ΤΑΞΗ (1) ΤΑΡΑΧΕΣ (2) ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (4) ΤΕΕ (1) ΤΕΚΜΗΡΙΑ (14) ΤΕΛΕΙΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (29) ΤΖΟΓΟΣ (5) Τζούλια Αλεξανδράτου (3) Τηλεμαχία (14) Τοπία (4) Τοπική Αυτοδιοίκηση (92) ΤΟΣΚΑΣ (5) Τουρισμός (100) Τουρκία (216) ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ (1) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (176) ΤΡΟΙΚΑ (209) Τρομοκρατία (266) Τροπολογίες (11) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (33) ΤΣΙΠΡΑΣ (1187) ΤΣΟΛΙΑΣ (3) ΤΣΟΥΝΑΜΙ (40) ΤΤΕ (13) ΤΥΝΗΣΙΑ (11) Υγεία (100) Υπ Προ Πο (61) ΥΠ.ΕΞ (20) ΥΠ.Οικονομικών (442) Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 2012 (2) ΥΦΕΣΗ (183) ΦΑΣΙΣΜΟΣ (317) ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ (170) ΦΗΜΕΣ (4) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ (28) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (5) ΦΙΛΗΣ (21) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (14) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (2) φοροκλοπή (138) Φορολογία (1027) ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (3) ΦΠΑ (32) Φωτιές (42) Χ.Α (307) ΧΑΜΑΣ (2) ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (1) Χιούμορ (267) ΧΟΥΝΤΑ (64) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (312) Χριστοφοράκος (6) Ψωμιάδης (6) A3 (18) AEE (33) Aegean Airlines (33) Airbus (6) Amy Winehouse (1) ANDROID (1) Antilogos (848) Apple (22) ASE (15) B.A (4) Bakoyannis (37) Baroufakis (27) BBC (3) BIG Brother (6) Bilderberg (3) Blogs (301) BMW (3) BREXIT (29) BRICS (2) C.C (14) clicks (4) COSCO (3) DAVOS (1) DEBATE (14) Dubai (3) E-ΕΠΙΛΟΓΕΣ (907) E.T (4) EasyJet (4) ECB (13) EPP (3) ERDOGAN (7) Errata (3) EUROGROUP (330) EURONEWS (1) EUROSTAT (16) Eurovision (10) EUROZONE (16) EXIT POLLS (2) ExoPC (1) F.Y.R.O.M (122) F1 (3) F16 (4) FACEBOOK (6) FAKE NEWS (2) Fukushima (29) Google (1) GREXIT (56) Huffington Post (1) IBERIA (1) ICELAND (4) IKA (3) IKEA (1) Indymedia (30) INTERNET (42) iPad (6) iPhone (12) IRAQ (2) ISLAM (187) ITALY (69) iWatch (1) JAL (1) JULIA ALEXANDRATOU (2) MACRON (1) MARFIN (6) Mercedes (1) MIG (10) Mobile Phones (6) NASA (3) NATO (16) OBAMA (10) OFFSHORE (4) Olympic Air (34) OpenGov (2) Oranje (1) OTAN (13) OTE (2) Porsche (1) PSI (2) Relax (4) RyanAir (11) Scotland (12) SHOWBIZ (19) Siemens (22) sopa (1) SPREADS (60) STAGE (1) Steve Jobs (2) TABLET (2) TPP (1) Trash (318) troktiko (27) TRUMP (16) Tsounami (42) U.K (129) UAE (4) USA (180) Verhofstadt (1) WikiLeaks (15) XAA (14)