Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δηλώσεις Σαμαρά και Merkel στο Βερολίνο...

AMerkel: Κυρίες και κύριοι, χαίρομαι που ο Έλληνας Πρωθυπουργός μας επισκέπτεται για μια ακόμη φορά. Αφορμή αποτελεί ένα συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και στο οποίο θα παραστεί.

Ασχοληθήκαμε με το πως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Ο κ. Πρωθυπουργός μου παρουσίασε μια σειρά από πολύ εντυπωσιακά στοιχεία.
Ήδη χθες ανέφερα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Αυτό καθίσταται σαφέστερα ορατό από το γεγονός ότι παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα. Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα προχωρούν σε βάθος.
Παράλληλα με τη βοήθεια από την Ε.Ε. η Γερμανία προσπαθεί να βοηθήσει σε διμερές επίπεδο. Από τη μία η Task Force έχει την ευθύνη για την παροχή συμβουλών στους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Όπως αναφέραμε στη συζήτησή μας, αυτά τα προγράμματα προχωρούν πολύ καλά και ήδη τρέχουν.
Επιπλέον, δημιουργείται στην Ελλάδα το λεγόμενο Ιnstitution of Growth με τη στήριξη της KfW. Και επ’ αυτού του θέματος συζητήσαμε για την πρόοδο που σημειώνεται και πράγματι το όλο project είναι σε πραγματικά καλό δρόμο.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από λίγο καιρό, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη η 4ηΕλληνογερμανική Συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα. Επ’ αυτού αποδείχθηκε εξαιρετική η συμβολή του κ. Fuchtel. Τώρα υπάρχει συνεργασία όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν δύο ακόμη θέματα: το ένα είναι ότι επί του παρόντος η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόση του προγράμματος βοήθειας. Συζητήσαμε σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι της τρόικα.
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ε.Ε. σε λίγες μέρες, από 1ηΙανουαρίου. Θα είμαστε μαζί τους και εννοείται  ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίοδο. Όπως είναι φυσικό, θέματα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, η παροχή κινήτρων για οικονομική ανάπτυξη είναι υψίστης σημασίας για την παρούσα Προεδρία.
Κατά δεύτερον, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας είναι σαφές ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Και ως προς αυτό το θέμα η Γερμανία θα συζητήσει διεξοδικά με την Ελλάδα. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Ελληνική Προεδρία να είναι μια επιτυχής Προεδρία.
Για μια ακόμη φορά σας καλωσορίζω θερμά. Στηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Ελλάδα. Βλέπουμε, όμως, τώρα ήδη τους πρώτους καρπούς των επιτυχιών σας, ένα πρώτο ορατό δείγμα των οποίων είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Α. Σαμαράς: Είχαμε, πράγματι, μία πολύ γόνιμη συζήτηση με την Καγκελάριο. Την ευχαριστώ θερμά για την εξαιρετική υποδοχή και την ευκαιρία που είχα να αναλύσω διεξοδικά την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα, τόσο στις δημοσιονομικές προσαρμογές, όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε πιάσει τους στόχους μας. Σε ορισμένα ζητήματα, θα έλεγα, ότι είμαστε και πέρα από τους στόχους μας. Η Ελλάδα παράγει, όπως είπε και η Καγκελάριος, πλέον, ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Και να θυμίσω ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί ως στόχος για το 2014, όχι για φέτος.
Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχουμε καλύψει μία μεγάλη απόσταση και θα πάμε ακόμα μακρύτερα. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια. Και τα οφέλη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πιστεύω ότι ήδη γίνονται αισθητά. Μεταξύ άλλων, θα έλεγα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σε ένα ραπόρτο της για το «επιχειρείν» διεθνώς- αυτό το «doing business report»-κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι κατατάξεις της ανταγωνιστικότητας της Xώρας μας, δείχνουν ότι βελτιωνόμαστε κατά δεκάδες θέσεις κάθε χρόνο.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές γίνονται, κύριες και κύριοι, πραγματικά αισθητές και θα σας έλεγα ότι το 2013 το εμπορικό μας ισοζύγιο εξισορροπήθηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Δείχνοντας ότι πέρα από τις όποιες δημοσιονομικές βελτιώσεις, διορθώνουμε ήδη και, θα έλεγα, διαρθρωτικές ανισορροπίες που επί χρόνια υπήρχαν στηνΕλληνική οικονομία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα οποία γίνονται, γίνονται με τεράστιες θυσίες και με τεράστιο κόστος. Θυσίες του Ελληνικού λαού. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν και για τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε. Τώρα, όμως, μπαίνουμε σε μία εποχή Ανάκαμψης, μετά από 7 οδυνηρότατα χρόνια ύφεσης. Επομένως, υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ που τώρα πια, όλοι το αντιλαμβάνονται. Και η Ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του Ελληνικού λαού να ολοκληρώσει την προσπάθεια, γιατί αυτή η Ανάκαμψη δικαιώνει και τις θυσίες του που, τώρα πλέον, αρχίζουν και αποδίδουν.
Οι διεθνείς αγορές, θα έλεγα ότι, ήδη δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Τα δεκαετή Eλληνικά ομόλογα βελτιώνονται συνεχώς. Έχουμε επιστρέψει στα προ της κρίσεως επίπεδα. Θυμάστε πριν 15 μήνες, τον Αύγουστο του 2012, όταν βρισκόμασταν εδώ πέρα στην ίδια αυτή αίθουσα, το δεκαετές ομόλογο της Ελλάδας είχε απόδοση 25%. Και τώρα η απόδοση αυτή έχει φτάσει το 8% και πέφτει συνεχώς. Αποδεικνύουμε, λοιπόν, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θέλουμε να τελειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.        
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο σημαντικό και θα έλεγα, καθολικά αποδεκτό επίτευγμα στην πορεία εξόδου από την κρίση. Η επικείμενη ανάκαμψη είναι το πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι. Οι τιμές των ομολόγων που συνεχώς πέφτουν, επιβεβαιώνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Θέλω να πω, επίσης, ότι με την Καγκελάριο μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Μεταξύ άλλων, για το σημαντικό της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, το περίφημο «toolkit» του ΟΟΣΑ, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σύνολο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς. Μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, που απελευθερώνουν την ανταγωνιστικότητα, εξαλείφουν τεχνικά εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά, καταργούν ειδικά προνόμια, καταργούν στρεβλώσεις και οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές και περισσότερες ευκαιρίες και για τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία και τον καταναλωτή.
Μιλήσαμε, επίσης, για το Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο εγκαινιάζεται τον επόμενο μήνα με ελάχιστο κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων από τα οποία  τα 100 θα εισφέρει η KFW. Αυτό το ποσό θα μοχλευθεί και θα πολλαπλασιαστεί για να στηρίξει τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια στιγμή που, όπως ξέρετε, η ρευστότητα είναι καθοριστική για την Ανάκαμψη της οικονομίας. Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλοι τομείς διμερούς συνεργασίας που συζητήσαμε, όπως είναι, για παράδειγμα, ο τομέας της υγείας, όπως είναι τα προγράμματα έρευναςκαι ανάπτυξης. Πεδία, δηλαδή, όπου υπάρχουν σημαντικές συνέργιες ανάμεσα σε επιστήμονες και ερευνητικά ιδρύματα και των δυο Χωρών.
Συζητήσαμε πράγματι με την Καγκελάριο και για τις δυνατότητες που ανοίγονται, για τις προοπτικές της Ελληνικής Προεδρίας, που αρχίζει τον επόμενο Ιανουάριο. Θα είναι μια σημαντική περίοδος για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όλοι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω την Καγκελάριο, ιδιαίτερα για τη συνεχή στήριξη, όπως και όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας άλλωστε, για την αλληλεγγύη που δείχνουν για την Ελλάδα. Η επιτυχία μας μέχρι τώρα πιστεύω ότι πρέπει να αντανακλά στην Ευρώπη συνολικά. Αυτό το μήνυμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί και θέλω να τα ξαναπώ άλλη μια φορά: θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν όταν σας μιλούσα από αυτήν την ίδια θέση. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη μια επιτυχία. Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Σαμαρά μπορείτε να μας πείτε για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα; Τα συζητήσατε με την κMerkel;
Κυρία Merkel αναγνωρίζετε τις θυσίες του Ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζετε και τη βελτίωση στην Ελληνική οικονομία, μιλήσατε για το πλεόνασμα, τώρα η τρόικα στην Αθήνα ζητά διαρκώς νέα μέτρα και περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.  Ανησυχείτε, φοβάστε  ότι ο Ελληνικός λαός θα πει κάποια στιγμή φτάνει κι αυτό ότι μπορεί να προκαλέσει εν συνεχεία πρόβλημα στην Ελλάδα και  σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Α. Σαμαράς: Δε θα ήθελα να συζητήσω δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή με την τρόικα, πολύ περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο τον τελευταίο καιρό. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα μια τελική συμφωνία, πιστεύω ότι οι τελευταίες δημόσιες επισημάνσεις που έγιναν από την τρόικα τεκμηριώνουν αυτήν τη θέση και, αν καταλαβαίνω σωστά την ερώτησή σας, δεν είμαστε στο Βερολίνο για να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, η Κυβέρνησή μου διεξάγει τις διαπραγματεύσεις πάνω στη στέρεα βάση των επιδόσεών μας- και πιστεύω πως έχουμε πολύ καλές επιδόσεις. Με την Καγκελάριο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις εξελίξεις, για την πρόοδο που σημειώνει η Ελληνική οικονομία και για τα άλλα Ευρωπαϊκά ζητήματα που μόλις σας ανέφερα.

Α. Merkel: Φυσικά γνωρίζω τις θυσίες τις οποίες έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες πολίτες, το έχω πει επανειλημμένως, αλλά πιστεύω παρόλα αυτά ότι οι Έλληνες για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα χρειάζονται αυτές τις διαθρωτικές αλλαγές  και την  σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, όπου ήδη τώρα βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες. Δεν προτίθεμαι να μιλήσω κι εγώ εδώ σήμερα για την Τρόικα και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και αυτό το συζητήσαμε σε αυτό το πνεύμα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιηθούν. Και στη βάση αυτή θα καταβληθεί και η επόμενη δόση. Μετά τη σημερινή συζήτηση κατάλαβα ότι δεν είναι πολύ εύκολη η εργασία αυτή, αλλά είναι εφικτή. Και τώρα περιμένω και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει κι ότι με μία Προεδρία Ελληνική θα έχουμε μία Ελλάδα η οποία θα είναι σε θέση να έχει την Προεδρία χωρίς να επιβαρύνεται με διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, η Γερμανία γι’ αυτό το λόγο, πέραν των απαιτήσεων της Τρόικα, έχει επανειλημμένως βοηθήσει και με την KfW για παράδειγμα, γιατί η ρευστότητα είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις ή με τα project της GIZ στους τομείς της έρευνας, υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις και συντάσσομαι πλήρως με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον κ. Πρωθυπουργό.

Δημοσιογράφος: Στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό περίπου 2 δις. Ισχύει αυτό το ποσό; Μάλιστα πρέπει να κλείσει γρήγορα. Έχετε καμία ιδέα για το πώς θα κλείσει;

Α. Σαμαράς: Εάν το ερώτημά σας είναι το εάν πρόκειται να υπάρξει νέο μνημόνιο ή νέο δάνειο, θα έλεγα ότι δε θα υπάρξει ανάγκη για νέο μνημόνιο ή νέο πακέτο χρημάτων. Θέλουμε να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας, όπως επίσης και στους στόχους του, αλλά και στις αποφάσεις που έχουν ως τώρα ληφθεί, τόσο από το Eurogroup όσο και από την τρόικα. Όπως ήδη εξήγησα, πιστεύω ότι όσον αφορά τους στόχους, σε μερικούς είμαστε σε καλό δρόμο προς την επίτευξή τους και άλλους τους έχουμε ήδη πετύχει. Έχουμε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και ανάκαμψη και αυτό θα εξουδετερώσει πλήρως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μας, ενώ θα μας επιτρέψει ακόμα να καλύψουμε και πληρωμές τόκων. Συμπερασματικά, η τρέχουσα συμφωνία είναι σε καλό δρόμο και όχι μόνο αυτό, αλλά ας σημειωθεί ότι δεν ζητάμε και τίποτα άλλο. Τηρούμε τις υποχρεώσεις της συμφωνίας μας και πιστεύουμε ότι δουλειά του καθενός μας είναι να τηρεί τις συμφωνίες που συνάπτει.

AMerkel: Γι’ αυτό το λόγο συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόικα διότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί και μεταξύ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός για το 2014. Συζητάμε τώρα για μισό, για ένα δις ή για ενάμιση δισεκατομμύριο. Εάν κάποιος δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δυναμική διαδικασία στην οποία έχει επίσης εξελιχθεί πολύ καλά το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι εύκολο   βάσει των φορολογικών εσόδων του Ιουνίου και Ιουλίου να κάνει κανείς προβλέψεις για ολόκληρο το επόμενο έτος. Θα δούμε εάν βάσει των στοιχείων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το επόμενο έτος. Μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα τα οποία θα διευκρινισθούν με την τρόικα και όχι για το ότι υπάρχει τεράστιο κενό. Αυτό αποτελεί απίστευτη πρόοδο σε σχέση με τις συζητήσεις που είχαμε παλιότερα. Ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας ότι η  Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Επ’ αυτού δεν έχω καμία αμφιβολία. Από τον Ludwig Erhard μάθαμε ότι είναι ζήτημα του πως βλέπει κανείς τα πράγματα. Εάν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο.  Έχουμε όμως μάθει ότι η αγορά λειτουργεί καλύτερα όταν το βλέπουμε μισογεμάτο. Και τώρα θα το γεμίσουμε εντελώς.
Αυτή την θεώρηση πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιος, χωρίς να παραποιεί τα στοιχεία. Αρκεί να δείχνει κανείς λίγη εμπιστοσύνη. Αυτό κάνω πάντοτε έναντι του κ. Σαμαρά και αυτό το πνεύμα διέπει τις συνομιλίες μας, να μην υποθέτουμε πάντα το χειρότερο, αλλά μερικές φορές να θεωρούμε ότι υπάρχει και κάτι καλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση των υποχρεώσεων. Κατά την άποψή μου έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση απευθύνεται στην κ.Καγκελάριο και τον κ. Πρωθυπουργό. Εχθές, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Dijsselbloem είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετές διαρθρωτικές αλλαγές. Θα ήθελα το σχόλιο σας επ’ αυτού. Επίσης, κ. Merkel εχθές, αλλά και σήμερα, αναγνωρίσατε ότι ο Ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες, αναφερόμενη μάλιστα στο γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κανένας δεν περίμενε, σύμφωνα με τα λεγόμενα σας. Κυρία Merkel, πιστεύετε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της απόφασης του 2012 εκ μέρους του Eurogroup για την Ελλάδα;

AMerkel: Εγώ δεν μίλησα χθες για πρώτη φορά για τις θυσίες, το κάνω κάθε φορά όταν μιλώ στο Κοινοβούλιο γιατί ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολος ο δρόμος για την Ελλάδα. Δεύτερον ο κ. Πρωθυπουργός ο ίδιος είπε ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να διασφαλισθεί και η στατιστική αξιολόγηση θα γίνει για το 2013 φυσικά μόλις το 2014. Δηλαδή περιμένουμε τα στοιχεία και το τέλος του δεύτερου Ελληνικού προγράμματος  και μετά θα έχουμε μία απόφαση του Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για αυτό το θέμα και η απόφαση αυτή δεσμεύει και τη Γερμανία. Αλλά αυτή τη στιγμή πρόκειται για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα στοιχείο, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας ο οποίος θα παίξει ρόλο. Θα πρέπει και κάποιες άλλες δεσμεύσεις να εκπληρωθούν και πιστεύω τώρα βλέποντας την πορεία των συζητήσεων ότι οι συνομιλίες με την τρόικα είναι καλές και θα έχουμε αίσιο τέλος.

Α. Σαμαράς: Σχετικά με το σχόλιο του κ. Dijssebloem, σίγουρα δε συμφωνεί με την έκθεση “Doing  Business” του ΟΟΣΑ, που διατυπώνει την αντίθετη άποψη. Θα σας αναφέρω μόνο ένα σημείο: στο κεφάλαιο “StartingBusiness”, που αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, έχουμε ανέβει 111 θέσεις. Άρα εξ ορισμού γίνονται πολλά στο διαρθρωτικό επίπεδο. Αυτό που επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι δε γίνεται μόνο με δημοσιονομικές αλλαγές να έχουμε ξαφνικά ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών εντελώς διαφορετικά από το παρελθόν. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται με την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά, με την απλοποίηση της αγοράς, με την απλοποίηση των ρυθμίσεων, πατάσσοντας το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, με το να γίνεσαι το τέταρτο-ενώ προηγουμένως ήσουν το δέκατο όγδοο- κράτος-μέλος της ΕΕ σε απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε, και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, συμφωνώ με την κ. Καγκελάριο, υπάρχει η απόφαση που ελήφθη την 27η Νοεμβρίου 2012, ότι δηλαδή σε περίπτωση που η Ελλάδα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα μπορούσε να υπάρξει δυνατότητα για μία ελάφρυνση του χρέους. Αυτή η πιθανότητα θα γίνει πραγματικότητα, μόνο αφότου τα τελικά αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανισθούν, τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου και τότε θα ληφθεί αυτή η απόφαση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, πιστεύετε ότι η αναπάντεχα καλή πρόοδος που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα,σημαίνει ότι η Χώρα αξίζει μία ανάπαυλα, ένα είδος ελάφρυνσης από τις επιταγές λιτότητας;

Α. Σαμαράς: Ως οικονομολόγος, είμαι προσανατολισμένος στην Ανάπτυξη. Πιστεύω ότι αν κοιτάξει κανείς την ιστορία, ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει κάπως λιγότερα στο δημοσιονομικό επίπεδο και κάπως περισσότερα στο διαρθρωτικό επίπεδο. Αλλά, όπως είναι η κατάσταση σήμερα, πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι δε θα χαλαρώσει η δημοσιονομική πλευρά, με την έννοια ότι θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, όπως έχουμε πει. Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που ελπίζω ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε το 70% αυτού του πλεονάσματος σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Αυτό είναι σημαντικό. Αλλά η διαρθρωτική όψη είναι αυτή που δίνει ανταγωνιστικότητα, που δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές, να υποδεχθείς ακόμη περισσότερους τουρίστες την επόμενη χρονιά– ήδη είχαμε ρεκόρ με 18 εκατομμύρια. Είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Πάντα πρόκειται για ένα μίγμα των δύο. Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε. Η Κυβέρνηση εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν ώστε να βγούμε από το μνημόνιο και να μη χρειάζεται να έχουμε την τρόικα στην Ελλάδα, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά πρέπει να έχουμε αποτελέσματα, και πιστεύω ότι, όπως έδειξα, έχουμε ήδη αποτελέσματα και δεν πρέπει να σταματήσουμε όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτείται ακόμη να κάνουμε. Η δημοσιονομική όψη πηγαίνει καλά, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, όσον αφορά συντάξεις ή περικοπές μισθών προφανώς, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε τα ορθά μέτρα σε όλο το εύρος της οικονομίας. Πρέπει να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό όπως είναι, και νομίζω ότι θα επιτύχουμε σε αυτό.

(Ανεπίσημη μετάφραση από την γερμανική και αγγλική γλώσσα).
Πηγή Taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Labels

Σπατάλες Γ.Α.Π Οικονομία ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) "ΚΟΥΡΕΜΑ" (10) 100 ΜΕΡΕΣ (7) 17Ν (9) 2011 (5) 2012 (5) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (2) 2016 (3) 2018 (2) 21 Νοεμβρίου (3) ΑΒΑΤΟ (1) ΑΓΟΡΕΣ (4) ΑΓΡΟΤΕΣ (21) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ (10) ΑΔΙΚΙΕΣ (30) ΑΔΩΝΙΣ (40) ΑΕΠΙ (2) Αεροδρόμια (26) Αεροπορία (47) Αεροπορικές Εταιρείες (54) ΑΘΗΝΑ (13) ΑΙΓΥΠΤΟΣ (47) ΑΚΡΑ (65) ΑΚΡΙΒΕΙΑ (62) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (315) ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ (35) ΑΛΑΛΟΥΜ (1190) ΑΛΒΑΝΙΑ (15) ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ (2) ΑΜΥΝΑ (9) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (2081) ΑΝΑΠΤΥΞΗ (141) ΑΝΑΡΧΙΑ (297) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (454) ΑΝΕΡΓΙΑ (73) ΑΝΤΑΡ-CIA (2) ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (95) ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ (7) ΑΟΖ (3) Απεβίωσε (17) Απεργίες (245) ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (3) Αποχή (3) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (18) ΑΡΙΣΤΕΡΑ (829) ΑΡΧΑΙΑ (7) ΑΣΥΛΟ (19) Ασφαλιστικό (136) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (1) ΑΥΣΤΡΙΑ (16) Αυτισμός (50) Β. ΚΟΡΕΑ (27) ΒΑΓΕΝΑ (1) ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ (8) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (101) ΒΕΛΓΙΟ (3) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (77) ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (228) ΒΙΑ (144) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) Βλακεία (55) ΒΟΛΙΒΙΑ (5) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (3) Βουλή 2009 (147) Βουλή 2012 (237) Βουλή 2015 (101) ΒΟΥΤΣΗΣ (7) ΒΡΑΖΙΛΙΑ (22) ΒΡΟΥΤΣΗΣ (9) Γ.Α.Π (605) ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (2) ΓΑΖΑ (8) ΓΑΛΛΙΑ (89) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (14) ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (41) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (315) ΓΙΑΝΝΑ (5) ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ (11) ΓΚΕΡΕΚΟΥ (2) ΓΛΕΖΟΣ (7) ΓΣΕΕ (12) Δ.Ν.Τ (285) Δ.Ξ (1) ΔΑΚΕ (1) ΔΑΝΙΑ (7) ΔΑΠ (6) ΔΕΗ (7) ΔΕΘ (18) ΔΕΚΟ (84) ΔΕΞΙΑ (64) ΔΗΜΑΡ (49) ΔΗΜΑΣ (2) Δημιουργία Ξανά (6) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (175) Δημοκρατική Συμμαχία (58) δημοσ (1) Δήμος (9) Δήμος Πειραιά (32) Δημοσιογράφοι (454) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (199) ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (36) ΔΙΑΓΡΑΦΗ (1) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ (167) ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ (21) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (18) Διαπλοκή (856) Διαφθορά (502) Διεθνείς Σχέσεις (342) Δικαιοσύνη (368) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (13) ΔΟΥΡΟΥ (19) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (7) ΔΡΑΣΗ (63) ΔΡΑΧΜΗ (138) ΔΡΙΤΣΑΣ (4) Ε.Σ (15) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (101) Εθνική Επέτειος (43) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗ (32) ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ (23) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (7) Εκλογές (899) Εκλογές 2012 V2 (104) Εκλογές 2015 (47) Εκλογές Τ.Α. 2010 (57) Εκλογές Τ.Α. 2014 (11) Εκλογές Τ.Α. 2019 (2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (310) ΕΛ.ΑΣ (78) ΕΛΒΕΤΙΑ (4) ΕΛΙΑ (2) ελλ (1) ΕΛΛΑΔΑ (1465) Ελλάδα (62) Ελλείματα (107) Ελλείμματα (363) ΕλληνικόΔημόσιο (510) ΕΛΣΤΑΤ (14) ΕΜΠ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ (34) ΕΜΦΥΛΙΟΣ (7) Έναρξη (2) ΕΝΦΙΑ (16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (4) ΕΞΑΓΩΓΕΣ (19) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ (50) Εξωγήϊνοι (2) ΕΟΖ (2) Επεισόδια (19) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (196) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1301) Επισόδεια (20) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (15) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (77) ΕΡΓΑΣΙΑ (60) ΕΡΤ (133) ΕΣΗΕΑ (62) ΕΣΘΟΝΙΑ (1) ΕΣΠΑ (1) ΕΣΡ (23) ΕΣΥΕΑ (2) Ετικέτες: ΑΛΑΛΟΥΜ (6) Ετικέτες: Εκλογές (2) Ευρωεκλογές (85) Ευρωεκλογές 2009 (5) Ευρωπαϊκή Ένωση (964) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (46) Ευχές (57) Εφημερίδες (1167) ΖΑΕΦ (3) ΖΟΥΡΑΡΗΣ (4) ΖΩΑ (1) Η.Π.Α (26) Η1Ν1 (2) ΗΣΑΠ (2) Θάνος Τζήμερος (8) ΘΑΝΟΥ (3) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (62) Θρησκεία (63) ΙΑΠΩΝΙΑ (52) ιμ (1) ΙΜΙΑ (4) ΙΝΔΙΑ (4) ΙΟΡΔΑΝΙΑ (2) ΙΡΑΝ (12) ΙΡΛΑΝΔΙΑ (20) ΙΣΛΑΝΔΙΑ (6) ΙΣΠΑΝΙΑ (49) ΙΣΡΑΗΛ (37) ΙΣΤΟΡΙΑ (6) Κ.Κ (25) ΚΑΖΑΚΟΣ (1) ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (10) ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑ (19) ΚΑΛΑ ΝΕΑ (9) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (275) ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ (1) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (110) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (26) ΚΑΡΚΙΝΟΣ (4) ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (171) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (1) ΚΑΤΑΡ (5) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (19) ΚΑΥΣΙΜΑ (40) ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (7) ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ (3) ΚΙΝΑ (50) ΚΙΝΑΛ (12) κίνημα (1) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (26) ΚΚΕ (264) ΚΚΚ (3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (91) Κοινωνία (35) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (7) κομ (1) κομματικοι (342) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (194) ΚΟΡΕΑ (3) ΚΟΤΖΙΑΣ (12) ΚΟΥΒΑ (17) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (2) ΚΟΥΡΕΜΑ (18) ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ (6) ΚΟΥΤΙ_ΠΑΝΔΩΡΑΣ (2) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (9) ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ (4) ΚΟΦΤΗΣ (2) ΚΡΑΤΟΣ (6) ΚΡΑΧ (4) ΚΡΗΤΗ (5) κρίση (29) ΚΡΟΑΤΙΑ (2) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ (1) Κυβέρνηση Θάνου (2) Κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (12) Κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (114) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (556) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.1 (468) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.2 (225) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ (414) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V2 (251) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V3 (113) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ (482) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V2 (65) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V3 (625) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V4 (486) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V5 (114) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V6. (54) ΚΥΠΡΟΣ (159) ΚΥΡΙΤΣΗΣ (3) ΚΥΡΚΟΣ (1) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (29) Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (30) ΛΑΕΝ (1) ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (3) ΛΑΘΡΟ (4) Λαϊκισμός (2361) ΛΑΟΣ (104) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (39) ΛΕΒΕΝΤΗΣ (4) ΛΙΒΥΗ (24) ΛΟΒΕΡΔΟΣ (20) ΛΟΝΔΙΝΟ (4) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (1) Μ Θεοδωράκης (2) Μ.Κ.Ο (23) ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2) ΜΑΔΟΥΡΟ (10) Μαϊμού (2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (69) ΜΑΚΡΗ (5) ΜΑΚΡΟΝ (3) ΜΑΝΟΣ (1) ΜΑΡΔΑΣ (1) ΜΑΡΚΟ (1) Μαύρο Χρήμα (36) ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (20) ΜΕΞΙΚΟ (2) Μετανάστευση (282) Μετανάστευση Βαρβαρότητες (76) Μετοχές (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (209) ΜΜΕ (480) ΜΜΜ (15) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (992) ΜΟΛΔΑΒΙΑ (1) ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ (3) ΜΟΥΖΑΛΑΣ (8) ΜΠΑΝΑΝΙΑ (4) ΜΠΑΧΡΕΙΝ (3) ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ (1) ΜΥΘΟΙ (3) ΝΑΖΙ (2) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (9) ΝΔ (1098) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (2) Νέα Με.Ρ.Α (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (47) ΝΟΡΒΗΓΙΑ (1) ΝΤΟΡΑ (75) Ντόρα Μπακογιάννη (53) Ξένος Παράγοντας (9) Ο.Α (21) Ο.Η.Ε (9) Οικοδομή (117) Οικολόγοι (17) Οικονομία (2972) ΟΛΘ (1) ΟΛΛΑΝΔΙΑ (11) ΟΛΜΕ (7) ΟΛΠ (6) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (30) ΟΝΕ (5) ΟΝΝΕΔ (4) ΟΟΣΑ (3) ΟΠΑΠ (6) ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ (70) ΟΣΕ (5) ΟΤΕ (7) Ουγγαρία (5) ΟΥΓΚΑΝΤΑ (1) ΟΥΚΡΑΝΙΑ (31) ΠΑΓΚΑΛΟΣ (66) ΠΑΙΔΙ (5) ΠΑΚΙΣΤΑΝ (6) ΠΑΜΕ (50) Παναρίτη (2) Παπαγαλάκια (106) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (3) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (12) ΠΑΠΠΑΣ (30) ΠΑΡΑΓΩΓΑ (10) Παραιτήση (42) ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (11) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ (48) ΠΑΣΟΚ (686) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (13) ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (4) ΠΕΡΟΥ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (37) ΠΟΛΑΚΗΣ (10) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (58) Πολιτική (638) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΩΝΙΑ (1) ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ (4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (28) ΠΟΤΑΜΙ (52) ΠΟΥΤΙΝ (5) Πρόεδρος Δημοκρατίας (115) Προεδρος Ν.Δ (143) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (30) ΠΩΣ (1) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (5) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (34) ΡΑΧΗΛ (3) Ρεπορτάζ (7) ΡΙΖΕΣ (1) ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ (8) ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (1) ΡΩΣΙΑ (95) ΣΑΒΒΙΔΗΣ (5) Σαμαράς (581) ΣΑΝΟ (2) ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (17) ΣΕΒ (20) ΣΕΙΣΜΟΣ (48) ΣΕΝΓΚΕΝ (7) ΣΕΡΒΙΑ (1) ΣΕΧΤΑ (1) ΣΗΜΙΤΗΣ (2) ΣΚΑΝΔΑΛΑ (281) ΣΚΟΤΙΑ (1) ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (3) ΣΚΩΤΙΑ (2) ΣΛΟΒΑΚΙΑ (3) ΣΟΒΙΕΤΙΑ (3) ΣΟΙΜΠΛΕ (32) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (69) ΣΟΥΗΔΙΑ (4) Σπατάλες (258) ΣΤ (1) ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ (10) ΣτΕ (15) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (58) Στρατός Κατοχής. (132) ΣΥΜΒΑΝΤΑ (37) ΣΥΜΜΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (176) Συνέδριο ΝΔ (38) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (13) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (21) Σύντομα Σχόλια (2) ΣΥΡΙΑ (17) ΣΥΡΙΖΑ (1717) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (246) ΣΩΡΡΑΣ (2) ΤΑΙΠΕΔ (1) ΤΑΞΗ (1) ΤΑΡΑΧΕΣ (2) ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (4) ΤΕΕ (1) ΤΕΚΜΗΡΙΑ (14) ΤΕΛΕΙΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (29) ΤΖΟΓΟΣ (5) Τζούλια Αλεξανδράτου (3) Τηλεμαχία (14) Τοπία (4) Τοπική Αυτοδιοίκηση (92) ΤΟΣΚΑΣ (5) Τουρισμός (100) Τουρκία (216) ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ (1) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (176) ΤΡΟΙΚΑ (209) Τρομοκρατία (266) Τροπολογίες (11) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (33) ΤΣΙΠΡΑΣ (1187) ΤΣΟΛΙΑΣ (3) ΤΣΟΥΝΑΜΙ (40) ΤΤΕ (13) ΤΥΝΗΣΙΑ (11) Υγεία (100) Υπ Προ Πο (61) ΥΠ.ΕΞ (20) ΥΠ.Οικονομικών (442) Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 2012 (2) ΥΦΕΣΗ (183) ΦΑΣΙΣΜΟΣ (317) ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ (170) ΦΗΜΕΣ (4) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ (28) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (5) ΦΙΛΗΣ (21) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (14) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (2) φοροκλοπή (138) Φορολογία (1027) ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (3) ΦΠΑ (32) Φωτιές (42) Χ.Α (307) ΧΑΜΑΣ (2) ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (1) Χιούμορ (267) ΧΟΥΝΤΑ (64) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (312) Χριστοφοράκος (6) Ψωμιάδης (6) A3 (18) AEE (33) Aegean Airlines (33) Airbus (6) Amy Winehouse (1) ANDROID (1) Antilogos (848) Apple (22) ASE (15) B.A (4) Bakoyannis (37) Baroufakis (27) BBC (3) BIG Brother (6) Bilderberg (3) Blogs (301) BMW (3) BREXIT (29) BRICS (2) C.C (14) clicks (4) COSCO (3) DAVOS (1) DEBATE (14) Dubai (3) E-ΕΠΙΛΟΓΕΣ (907) E.T (4) EasyJet (4) ECB (13) EPP (3) ERDOGAN (7) Errata (3) EUROGROUP (330) EURONEWS (1) EUROSTAT (16) Eurovision (10) EUROZONE (16) EXIT POLLS (2) ExoPC (1) F.Y.R.O.M (122) F1 (3) F16 (4) FACEBOOK (6) FAKE NEWS (2) Fukushima (29) Google (1) GREXIT (56) Huffington Post (1) IBERIA (1) ICELAND (4) IKA (3) IKEA (1) Indymedia (30) INTERNET (42) iPad (6) iPhone (12) IRAQ (2) ISLAM (187) ITALY (69) iWatch (1) JAL (1) JULIA ALEXANDRATOU (2) MACRON (1) MARFIN (6) Mercedes (1) MIG (10) Mobile Phones (6) NASA (3) NATO (16) OBAMA (10) OFFSHORE (4) Olympic Air (34) OpenGov (2) Oranje (1) OTAN (13) OTE (2) Porsche (1) PSI (2) Relax (4) RyanAir (11) Scotland (12) SHOWBIZ (19) Siemens (22) sopa (1) SPREADS (60) STAGE (1) Steve Jobs (2) TABLET (2) TPP (1) Trash (318) troktiko (27) TRUMP (16) Tsounami (42) U.K (129) UAE (4) USA (180) Verhofstadt (1) WikiLeaks (15) XAA (14)