Ένας καθηγητής οικονομικών σε ένα τοπικό κολλέγιο δήλωσε, ότι δεν είχε αποτύχει ποτέ κάποιος σπουδαστής πριν, αλλά άφησε μεταξεταστέα πρόσφατα μια ολόκληρη τάξη.
Αυτή η τάξη επέμενε ότι ο Κομουνιστικός σοσιαλισμός θα λειτουργούσε και ότι αν κανένας δεν ήταν φτωχός και κανένας δεν ήταν πλούσιος, το σύστημα θα λειτουργούσε ως ένας μεγάλος εξισωτής.
Ο καθηγητής έπειτα είπε "Ο.Κ., θα κάνουμε κι εμείς ένα πείραμα σε αυτήν την τάξη με το σχέδιο που προτείνετε".
Αυτή η τάξη επέμενε ότι ο Κομουνιστικός σοσιαλισμός θα λειτουργούσε και ότι αν κανένας δεν ήταν φτωχός και κανένας δεν ήταν πλούσιος, το σύστημα θα λειτουργούσε ως ένας μεγάλος εξισωτής.
Ο καθηγητής έπειτα είπε "Ο.Κ., θα κάνουμε κι εμείς ένα πείραμα σε αυτήν την τάξη με το σχέδιο που προτείνετε".
Όλοι οι βαθμοί στα γραπτά διαγωνίσματα θα υπολογίζονται κατά μέσο όρο και ο καθένας θα λάβει τον ίδιο βαθμό - έτσι κανένας δεν θα αποτύχει αλλά και κανένας δεν θα πάρει Α (άριστα)...
Μετά από το πρώτο τεστ, οι βαθμοί υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο και ο καθένας πήρε ένα Β (λίαν καλώς).
Οι σπουδαστές που μελέτησαν σκληρά στενοχωρήθηκαν και οι σπουδαστές που μελέτησαν λίγο ήταν ευτυχείς.
Καθώς το δεύτερο τεστ διεκπεραιώθηκε, οι σπουδαστές που μελέτησαν ελάχιστα είχαν μελετήσει ακόμα λιγότερο και αυτοί που μελέτησαν σκληρά μελέτησαν λιγότερο.
Ο δεύτερος μέσος όρος των διαγωνισμάτων ήταν ένα Γ (βάση)!
Μετά το τρίτο τεστ, ο μέσος όρος ήταν ένα Δ (κάτω από τη βάση). Κανένας δεν ήταν ευτυχής.
Καθώς τα τεστ προχωρούσαν, τα αποτελέσματα δεν βελτιώνονταν.
Ξεσπούσαν μικροκαυγάδες, οι μαθητές κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο και όλο αυτό το κακό κλίμα οδήγησε στο να μην διαβάζει κανένας για το όφελος του άλλου.
Προς μεγάλη τους έκπληξη, ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ και ο καθηγητής τους είπε, ότι ο Κομουνιστικός σοσιαλισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Όταν η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η προσπάθεια των ανθρώπων να πετύχουν είναι μεγάλη, αλλά όταν η κυβέρνηση παίρνει όλη την ανταμοιβή, κανένας δεν θα προσπαθήσει ή θα θελήσει να πετύχει. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό από αυτό.
Αυτές είναι ενδεχομένως οι 5 καλύτερες προτάσεις που θα διαβάσετε και είναι εφαρμόσιμες στο παραπάνω πείραμα:
1. Δεν μπορείς να οδηγήσεις τους φτωχούς σε ευημερία, με το να θέσεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους.
2. Για να λάβει οτιδήποτε ένα άτομο που δεν εργάζεται, πρέπει κάποιο άλλο άτομο να εργάζεται χωρίς να λαμβάνει.
3. Για να δώσει κάτι η κυβέρνηση σε κάποιον, πρέπει πρώτα να το στερήσεις από κάποιον άλλο.
4. Δεν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τον πλούτο διαιρώντας τον!
5. Όταν οι μισοί νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν γιατί θα τους φροντίσουν οι άλλοι μισοί, και όταν οι μισοί που δουλεύουν καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθούν γιατί τον κόπο τους τον μοιράζονται με τους άλλους μισούς, τότε πλησιάζει η αρχή του τέλους για οποιοδήποτε έθνος.
1 σχόλιο:
Θεωρητικό άρθρο βγαλμένο απο το μυαλό του αρθρογράφου,υπεραπλουστευμένα αποτελέσματα και άσχετη σύγκριση τους με την οικονομία.
Απαντώ αν και δεν νομίζω οτι χρειάζεται ούτε εσύ ο ίδιος δεν τα πιστεύεις.
Στο 1 συμπέρασμα.δεν χρειάζεται να θέσεις εκτός ευημερίας τους πλούσιους για να οδηγήσεις τους φτωχούς σε ευημερία.Προφανώς ο λάτσης δε θα φτωχύνει άν δώσει 100 ευρώ αύξηση στους εργάτες του.
2.Ανοησία -μιλάμε για συνταξιούχους, ανέργους οι οποίοι προφανώς εργάστηκαν σκληρά με εισφορές οι οποίες φαγώθηκαν απο άλλους.Εγώ τώρα εργάζομαι λαμβάνω και ένα μέρος πηγαίνει σε αυτούς που δεν εργάζονται
3.βλακεία.Παίρνω 20 απο τους πλούσιους και δίνω σε φτωχούς.
4.Μπορώ.Ο πλούτος ο οποίος κάθεται σε τράπεζες και θαλαμηγούς ,γίνεται μέσο ανάπτυξης και φέρνει άλλο πλούτο.Ας μου πεί κάποιος ποιά η διαφορά ενός πλούσιου με 10 δις ευρώ και ενός με 20 δις.Καμμία.
5.
συμφωνώ αλλά δεν βλέπω που αντικατοπρίζεται αυτό στην κοινωνία.
Εγώ δουλεύω, ο Βενιζέλος μα το Σαμαρά τρώνε, και εσείς τους σιγοντάρετε.Γιαυτό ήρθε το τέλος.
Δημοσίευση σχολίου