Οι τοποθετήσεις όλων των βουλευτών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Λίγες μόνο ώρες μετά το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο τέσσερις υπουργοί (Λ.Κατσέλη, Μ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Ραγκούσης, Δ.Ρέππας) έχουν αναλάβει να βοηθήσουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην εκτόνωση του φορτισμένου κλίματος που υπάρχει μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ακολουθεί την συμβουλή που του έδωσαν να είναι συγκαταβατικός και προσηνής με τους βουλευτές στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά φαίνεται ότι δεν πιάνουν τόπο τα καλά λόγια. Ο υπουργός μίλησε δυο ώρες και παραδέχθηκε πως έγιναν αστοχίες και γι’ αυτό «δεν έχει πετύχει 100% η κυβερνητική πολιτική» (!!). Είπε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές στο φορολογικό, αλλά για τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε πως δέχεται μεγάλη πίεση από την τρόικα.
Για άλλη μία φορά η Βάσω Παπανδρέου «πήρε το όπλο της» λέγοντας ότι το υπουργείο δεν έχει σχέδιο, κατηγόρησε τον Παπακωνσταντίνου ότι «χρησιμοποιεί το opengov για να δικαιoλογείτε τους κολλητούς του», ενώ εντυπωσίασε με το κλείσιμο της παρέμβασής της, που είπε πως «όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία»!
«Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας».
Ο Π. Κουρουπλής τόνισε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει υπογράψει αυτή την δανειακή σύμβαση»
Ο Μ. Κατρίνης πήρε την φράση του Παπακωνσταντίνου για την αστοχία θέτοντας εμμέσως θέμα παραίτησης του υπουργού: «ζητάτε από την ΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της. Εσείς να τις αναλάβετε και κυρίως εκείνοι που έχουν αστοχήσει».
Ο Κ. Γείτονας είπε ότι δεν πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο και ο Α. Μακρυπίδης ότι πρέπει να γίνει στροφή στην ανάπτυξη.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι «ζούμε το τέλος των διλημμάτων, γιατί αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πάνω από 1 απόψεις», ενώ σημείωσε ότι «αδειάσαμε τις τράπεζες από καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο». Ήταν επικριτικός για το προπαγανδιστικό σποτ της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή σας είναι το σποτ, έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες».
Η Ελ. Παναρίτη ζήτησε «δομικές αλλαγές που δεν έγιναν ακόμη» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, ενώ έθεσε το θέμα της έλλειψης ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας που είναι το σωστό για να υπάρξει ανάπτυξη.
Ο Δ. Καρύδης αναρωτήθηκε «πώς θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο τη στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος θα διαδηλώνει μισό εκατομμύριο κόσμος», ενώ ο Γ. Αμοιρίδης τόνισε ότι «δεν είμαστε λογιστές» και το υπουργείο κάνει «λογιστική προσέγγιση». Για το μεσοπρόθεσμο ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να περάσει από την πλατεία και αν δεν περάσει από εκεί δεν θα περάσει ούτε από τη Βουλή».
Παραιτήσεις ζήτησε ο Εκτ. Νασιώκας που άφησε αιχμές και για τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να σχηματίζει κυβερνήσεις φίλων και υπεράριθμων. Υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε» και ότι έπρεπε να πουν την αλήθεια τον Οκτώβριο του 2009. «Δεν χρειάζονται εκλογές αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας», πρόσθεσε, αλλά σημείωσε ότι «αν δεν υπάρξει ευρύτερη στήριξη θα πρέπει να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία».
Σταματήστε να φορολογείτε τους ίδιους και τους ίδιους, είπε ο Λ. Μίχος που εντόπισε «έπαρση αυθεντίας» σε υπουργούς και συνέστησε «αν θέλουμε να θεωρούμαστε δημοκράτες και σοσιαλιστές να ζούμε ως τέτοιοι».
Ανασχηματισμό και διακομματική επιτροπεία στο Υπουργείο Οικονομικών, πρότεινε ο Π. Κρεμαστινός λέγοντας ότι χρειάζονται «πρόσωπα που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη, έμπρακτη συναίνεση με τη συμμετοχή στο Υπουργείο Οικονομικών υπουργών εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων».
Ο Χρ. Μαγκούφης, που έχει στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, έκανε λόγο για «γκαουλάιτερ της τρόικας στα υπουργεία».
Υπέρ της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, τάχθηκε η Τ. Αντωνίου που επέκρινε τον Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «μας εξήγησε γιατί το μνημόνιο 2 θα αποτύχει όπως το μνημόνιο 1», ενώ εκτίμησε ότι «δεν βγαίνει το πρόγραμμα».
«Κάποτε, κάποιοι που κορόιδεψαν το λαό, πήγαν στο Γουδή. Αν θέλετε να πουλήσετε βιομηχανίες και κτήματα της Θράκης, σκεφτείτε το καλά» τόνισε ο πρώην προέδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.
«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε ΔΕΗ – ΟΤΕ», είπε ο Θ. Παπαγεωργίου διαπιστώνοντας ανυπαρξία σχεδίου ανάπτυξης και εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί μέχρι να μιλήσουν οι περίπου 60 εγγεγραμμένοι βουλευτές!
Πηγή :AntinewsΣημείωση Αντίλογου : Φοβάμαι ότι όπως και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί με το ΠΑΣΟΚ , "σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκάνει" ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου