Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 4-10-2009 και όσα κολούθησαν και συνεχίζονται και σήμερα τόσο μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα της χώρας, άλλαξαν για πάντα τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα και θα συνεχίζουν να τα αλλάζουν διαρκώς μέχρι να βρεθεί καινούργιο σημείο πολιτικής ισορροπίας και καινούργιο πολιτικό σύστημα.
Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά για την αρχηγία στη Νέα Δημοκρατία, τα γεγονότα.....
μέσα στο κόμμα αυτό εκτυλίχτηκαν με κινηματογραφική ταχύτητα και μέσα σε λίγους μήνες άλλαξαν δομές και νοοτροπίες, μέσα στο πάλαι ποτέ οικογενειοκρατούμενο και υπερσυντηρητικό αυτό κόμμα, που δεν θα τις ανέμενε κανείς, ούτε σε δεκαετίες ολόκληρες.Θυμίζουμε λίγες από τις αλλαγές αυτές: Εκλογή του ίδιου του Προέδρου του κόμματος από τη βάση του κόμματος. Εκλογή του Προέδρου της νεολαίας (ΟΝΝΕΔ) από τη βάση της νεολαίας. Εκλογή των Προέδρων των Νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων από τη βάση του κόμματος. Αλλαγή συσχετισμών στο Συνέδριο του κόμματος, με πλειοψηφία εκλεγμένων μελών σε σχέση με τα εξ oficio μέλη του Συνεδρίου κ.λ.π.
Όλες οι πιο πάνω αλλαγές εκδημοκρατίζουν σαφώς το κόμμα και βάζουν την κομματική βάση, κατά ένα μέρος, να συμμετέχει στα κομματικά δρώμενα, μεταβιβάζοντας μέρος της ευθύνης της πορείας του κόμματος στα ίδια τα μέλη.
Όμως ο εκδημοκρατισμός πρέπει να ολοκληρωθεί.
Για να ολοκληρωθεί ο εκδημοκρατισμός της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνουν τρεις τελευταίες καταστατικές αλλαγές στο προσεχές 8ο Τακτικό Συνέδριο και συκεκριμένα:
1) θα πρέπει να μεταβιβαστεί στη βάση η ευθύνη για την προκριματική εκλογή των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος, στις περιπτώσεις που γίνονται κανονικά οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Για τις ξαφνικές εκλογές, δεν το συζητάμε, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και την αρμοδιότητα θα πρέπει να την έχει η ηγεσία του κόμματος. Σημειώνουμε εδώ ότι το ΠΑΣΟΚ, το προβλέπει αυτό ήδη στο καταστατικό του.
2) Να μεταβιβαστεί η ευθύνη στη βάση του κόμματος για την προκριματική εκλογή των υποψηφίων δημάρχων τουλάχιστον. Δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος του κόμματος να κάνει τον «τροχονόμο» μεταξύ των διαφόρων μνηστήρων και να δημιουργεί ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους, με κίνδυνο τη διάλυση της Παράταξης και την ήττα της λόγω ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων ή συμμαχίας με τον αντίπαλο των δυσαρεστημένων. Και αυτό προβλέπεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, με μια κάπως πολύπλοκη διαδικασία.
3) Να οργανωθεί το κόμμα ηλεκτρονικά, μέσα από το διαδίκτυο, με ειδικό user name και password για κάθε μέλος, ώστε να μπορεί η ηγεσία να έχει άμεσα, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας την άποψη των μελών του κόμματος, επί μεγίστης σπουδαιότητας θεμάτων.
Αντώνη Σαμαρά.
Όλες οι εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες που έγιναν μέχρι σήμερα, ελπίζουμε να έπεισαν και το πλέον «ανήσυχο» και δύσπιστο κομματικό στέλεχος, ότι αναζωογόνησαν το κόμμα, παρά το έφθειραν. Όσοι έζησαν από κοντά αυτές τις διαδικασίες διαπίστωσαν το πάθος των μελών του κόμματος, επιτέλους για ενεργό συμμετοχή των ίδιων στην πορεία του κόμματος και της χώρας.
Αντώνη Σαμαρά.
Μην ακούς στελέχη που δεν θέλουν εμπλοκή με τη βάση της Παράταξης, αλλά θέλουν χρίσματα κατευθείαν από εσένα.
Ρίξε μια ματιά στο διαδίκτυο. Συζήτησε με απλά μέλη του κόμματος.
Άκουσε την ψυχή της Παράταξης.
Ανέβα στο βήμα του Συνεδρίου και εξάγγειλε τα πιο πάνω ανοίγματα δημοκρατίας προς τη βάση του κόμματος.
Κέρδισε την ψυχή της Παράταξης και φύγε μπροστά.
Μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις αυτό.
Πηγη: Προεδρική Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου