Quote
Με την έντονη ανησυχία ότι το σύστημα της δημόσιας υγείας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση ο διευθύνων σύμβουλος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος ζήτησε πριν από λίγο, την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα τρία απλά βήματα για την ανόρθωση της δημόσιας υγείας και την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2,5 δις.
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία ζήτησε έμμεσα την παραίτηση της υπουργού Υγείας, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν αμφισβητώ το πολιτικό της ήθος, αλλά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει. Ας διευκολύνει τον πρωθυπουργό».
Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία ζήτησε έμμεσα την παραίτηση της υπουργού Υγείας, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν αμφισβητώ το πολιτικό της ήθος, αλλά αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει. Ας διευκολύνει τον πρωθυπουργό».
Τα τρία βήματα οργάνωσης του συστήματος υγείας
Όπως τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα μπορεί να οργανωθεί με τρία απλά βήματα.
Πρώτον, να κληθούν οι ελεγκτικές εταιρίες, να αναλάβουν τα νοσοκομεία και σε λίγους μήνες να έχουν στήσει διπλογραφικό σύστημα και ισολογισμούς.
Δεύτερο, να κληθούν εταιρίες μηχανογράφησης από Ελλάδα και εξωτερικό και να τους ανατεθεί η μηχανογράφηση των νοσοκομείων.
Τρίτον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης να θεσπιστεί το ηλεκτρονικό πρόγραμμα e-procurement, ώστε να γίνονται οι διαγωνισμοί ηλεκτρονικά.
"Είναι τρία πράγματα που μπορούν να γίνουν, αν με ακούει κανείς, σήμερα το απόγευμα, αύριο, και σε έξι μήνες το σύστημα θα λειτουργεί", τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι τα τρία μέτρα έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και από την υπουργό υγείας εδώ και οκτώ μήνες αλλά δεν γίνονται.
Ο κ. Βγενόπουλος απέδωσε την αναποτελεσματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα, στη σθεναρή αντίσταση του συστήματος, δηλώνοντας ότι «τα όσα γίνονται στη δημόσια υγεία αποτελούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ελλάδα».
«Είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό της Siemens», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναρρωτώμενος, γιατί δεν έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών νοσοκομείων, όταν η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία πλειστάκις έχει αναφερθεί σε όργιο υπερτιμολογήσεων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βγενόπουλος, μετά από έξι μήνες, που θα έχουμε δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της νέας οργάνωσης, η πολιτική ηγεσία θα έχει την ποιοτική πληροφόρηση που χρειάζεται για να συγκρίνει και να παίρνει αποφάσεις.
"Όλα τα υπόλοιπα, με επιτροπές, παρατηρητήρια τιμών και διατιμήσεις φαρμάκων... Είμαστε στο 2010, υπάρχει η μηχανογράφηση. Τι παρατηρητήρια τιμών, τι διατιμήσεις; Τι είναι αυτά τα πράγματα;", σχολίασε ο αντιπρόεδρος του Υγεία.
"Το ξέρετε ότι ο Ευαγγελισμός, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει ένα σύστημα διαχείρισης αποθηκών; Πώς παραγγέλνουν, τι παραγγέλνουν;", αναρρωτήθηκε.
Τί είπε για την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων
Αντίθετα, με την υπό προώθηση ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι απατεώνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, έναντι των τιμίων.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δυο ειδών προμηθευτές. Υπάρχουν αυτοί που έπαιρναν τις δουλειές με απευθείας αναθέσεις και περιθώρια κέρδους 800% - 1.300% και άλλοι που έπαιρναν μέρος σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς με περιθώριο κέρδους 3-5%.
Τώρα, με τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων με μια έκπτωση, εξομοιώνονται οι δυο αυτές κατηγορίες. «Όσοι προμήθευσαν με απευθείας αναθέσεις κάνουν πάρτι με τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να κλείσουν», σημείωσε.
"Ουδέποτε θελήσαμε να κλείσει το Γαία"
Ο κ. Βγενόπουλος, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση, που όπως είπε, έχει λάβει δημόσιο χαρακτήρα, με το μαιευτήριο Γαία, τόνισε χαρακτηριστικά: "Ουδέποτε θελήσαμε να κάνουμε οτιδήποτε για να κλείσουμε το Γαία".
Το αίτημα, σημείωσε, δεν είναι να κλείσει η κλινική. Απλώς δεν θα έπρεπε να γίνει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και θα έπρεπε το Ερρίκος Ντυνάν να προχωρήσει μόνο του.
"Εάν η Γαία θέλει να ανταγωνιστεί στο χώρο, να κάνει επενδύσεις σε κτίρια και υποδομές", ανέφερε.
Δύσκολοι καιροί για τον κλάδο ιδιωτικής υγείας
Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει μια αντίληψη στα ΜΜΕ ότι ιδιωτική και δημόσια υγεία έχουν σύγκρουση συμφερόντων.
"Ουδέν ψευδέστερον αυτού", σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι άλλη η αποστολή της δημόσιας υγείας. "Εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε καλύτερα όταν η δημόσια υγεία λειτουργεί καλύτερα", εξήγησε.
Όπως ανέφερε, για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας είναι μια δύσκολη περίοδος, όχι μόνο γιατί υπάρχει κάμψη του εισοδήματος σε διάφορες κοινωνικές τάξεις και αυτό έχει επιπτώσεις, αλλά κυρίως γιατί όλος ο χώρος της ιδιωτικής υγείας υφίσταται και τις επιπτώσεις από τις δυσμενείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.
"Στον δικό μας όμιλο οι επιπτώσεις αυτές δεν είναι σημαντικές, αλλά σε άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είναι, γιατί έχουν πάρει δάνεια και οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να τα αναχρηματοδοτήσουν", τόνισε.
UnQuote
Πηγή :Π.Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου