Εν όψει της πιθανής αλλαγής της κυβέρνησης (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιεύσει τα ΜΜΕ) πρέπει να γίνει γνωστό σε τι επίπεδο παρελήφθη η μηχανοργάνωση του Δημοσίου το 2004 και τι θα παραδοθεί τώρα.
Οι πρώτες κινήσεις για χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στις δημόσιες υπηρεσίες ξεκίνησε κατ’ ουσία το 1999-2000 με την εγκατάσταση PC στις Εφορίες και αργότερα στα Τελωνεία .
Τα PC που είχαν αγοραστεί ήταν της Bull και πριν τοποθετηθούν (αφού το Software TAXIS και ICIS δεν είχε ολοκληρωθεί) είχαν μείνει στις αποθήκες δύο περίπου χρόνια !!!
Αποτέλεσμα : Πανάκριβα αγορασμένοι υπολογιστές οι οποίοι όταν τοποθετήθηκαν (Ολοκαίνουριοι) ήταν ήδη ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΙ .
O Antilogos , δεν θα μπει στον πειρασμό να μιλήσει για σπατάλες και μίζες γιατί ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να κατηγορήσει τις πρώην κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Οφείλει όμως να δώσει ορισμένα στοιχεία.
Για τους μη γνώστες σημειώνω ότι ένα έτος στην ηλικία ενός υπολογιστή είναι περίπου 10 χρόνια εξέλιξης στις τεχνολογίες.
Επίσης σημειώστε ότι αν αγοράσετε τον ποιο εξελιγμένο σημερινό υπολογιστή , σε δύο χρόνια δεν θα βρίσκετε ούτε ΕΝΑ ανταλλακτικό αφού η τεχνολογία θα έχει φύγει μπροστά και τα μέρη που τον αποτελούν θα έχουν σταματήσει να παράγονται.
Και κάτι τελευταίο , ο Super Duper υπολογιστής του σήμερα κοστίζει Π.Χ 1.000,00 € , σε δύο χρόνια όμως ο ΙΔΙΟΣ (αν υποθέσουμε πώς θα βρείτε τον ίδιο….) θα κοστίζει το 1/3……
Παρόλα αυτά , κουτσά στραβά το Ελληνικό Δημόσιο μπήκε στην ψηφιακή εποχή , μπορεί με Windows 98 , μπορεί με 16 ΜΒ μνήμης (που δεν επέτρεπε πλην του λειτουργικού και ΜΙΑΣ εφαρμογής την εκτέλεση δεύτερης) αλλά μπήκε.
Για πρώτη φορά οι Δημόσιοι υπάλληλοι είχαν μπροστά τους ένα PC !
Ορισμένοι έκαναν Master στην Πασιέντζα αλλά και ορισμένοι τράβηξαν «κουπί» και δούλεψε το σύστημα.
Οι πρώτες ασυμβατότητες φάνηκαν στην πράξη.
Οι βάσεις δεδομένων της Εφορίας και των Τελωνείων δεν ήταν συνδεδεμένες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διασταύρωση στοιχείων.
Πολλά μειονεκτήματα είχε και το H/W που λόγω ηλικίας (είπαμε παραπάνω γιαυτό) αν και ολοκαίνουργοι στη παραμικρή βλάβη έμεναν από ανταλλακτικά και ευτυχώς (…..) ορισμένοι σκέφτηκαν να «κανιβαλίζουν» τους χαλασμένους για να έχουν έστω μερικούς «ετοιμοπόλεμους» υπολογιστές.
Πέρασαν τα χρόνια ήρθε το 2004 μαζί με την κυβέρνηση της Ν.Δ και τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Με την λήξη των οποίων όλος ο εξοπλισμός (PC , οθόνες , εκτυπωτές κλπ) παρελήφθη από το Δημόσιο και προωθήθηκε στις Δημόσιες Υπηρεσίες για να αντικαταστήσουν τις ελλείψεις που είχαν δημιουργηθεί από τις βλάβες και τον «κανιβαλισμό» αλλά και για να αντικατασταθούν μερικοί απαρχαιωμένοι υπολογιστές.
Τουλάχιστον αυτοί οι υπολογιστές (Του ATHENS 2004) ήταν σύγχρονοι, με LCD οθόνες , Laser εκτυπωτές και αρκετά ισχυροί ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν όσα προγράμματα ήταν απαραίτητα ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ !!!
Παρέμεινε όμως το προβληματικό S/W που ήταν πλέον παρωχημένο και παρέμενε χωρίς διασύνδεση.
Η κυβέρνηση το 2007 ξεκίνησε ένα πραγματικά σπουδαίο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών.
Πλέον όλες οι υπηρεσίες θα είναι διασυνδεδεμένες με οπτικές ίνες , όλες θα έχουν email (ναι ακόμα και αυτό έλειπε….) και φυσικά οι βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο Δημόσιο θα «μιλούν» μεταξύ τους.
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα.
Εφορίες , Τελωνεία , Χημεία και οι λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες εξοπλίστηκαν με ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ τεχνολογίας PC , είναι συνεχώς online με τους servers του Υπ. Οικονομικών και έχοντας έναρξη την 01/01/2010 θα «τρέχουν» όλοι ένα ΚΟΙΝΟ πρόγραμμα (αντί της πολυμορφίας) το ELENXIS.
Για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου προγράμματος δεν θα μιλήσουμε σήμερα , είναι τόσο μεγάλο και πολυπλόκαμο που χρειάζονται δεκάδες σελίδες για να περιγραφεί.
Ανοίγει διάπλατα στους ελεγκτές Δημοσίους Υπαλλήλους την εικόνα του ελεγχόμενου και το κυριότερο είναι online με τις βάσεις δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης….
Με το δίκιο σας θα αναρωτηθείτε γιατί εν μέσω εκλογικής περιόδου ασχολείται το Blog με ένα εξεζητημένο θέμα.
Μα γιατί απλούστατα θέλω να τονίσω ότι η φοροδιαφυγή δεν πιάνεται με ευχολόγια και λόγια , αλλά με σύστημα και πράξεις.
Αυτά δεν γίνονται σε τηλεοπτικό χρόνο , χρειάζεται αρκετός για να ολοκληρώσεις ένα τόσο μεγάλο έργο που να καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους τομείς της οικονομικής ζωής στην χώρα μας .
Είναι επίσης ένα έργο που δεν μπορεί να δεί κανένας πολίτης (αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί έργο "βιτρίνας) " αν δεν παρακολουθεί την εξέλιξη της ψηφιοποίησης του κράτους .
Δεν είναι δρόμος , δεν είναι γεφύρι και δεν είναι πάρκο για να το δεί με τα μάτια του .
Είναι ένα έργο που δεν φέρνει ψήφους .
Είναι ένα έργο που η επόμενη κυβέρνηση θα το βρεί έτοιμο να ξεκινήσει το 2010.
Είναι το έργο που θα πιάσει (μέρος…..) την φοροδιαφυγή.
Το ακούσατε αυτό το έργο να το αναφέρει κανένας;;;
Ούτε η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν το αναφέρει !!!
Και μετά ακούω στελέχη της Ν.Δ να μιλάνε ότι δεν έχει γίνει γνωστό το έργο τους……..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου