Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ολόκληρη η συνέντευξη του Β. Μεϊμαράκη στο FOCUS ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μεϊμαράκη, διαθέτετε βασικά και εσείς – όπως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – μαγικές δυνάμεις;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μαγικές δυνάμεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ο Ιησούς μετέτρεψε κάποτε το νερό σε κρασί. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για πολλούς Έλληνες ψηφοφόρους θεωρείτο μέχρι πρόσφατα σαν πολιτικός Μεσσίας, έχει de facto μετατρέψει το τρανταχτό „όχι“ του δημοψηφίσματος στις αρχές Ιουλίου σε „ναι“. Ένα πολιτικό μαγικό τρικ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, πώς συμβαίνει αυτό;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Α, μάλιστα… Όχι! Αυτού του είδους η μαγεία μού είναι ξένη. Το δημοψήφισμα ήταν μία φθηνή κίνηση ελιγμού (τακτικισμός) – και ένα μεγάλο λάθος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αξιολογείτε τη μέχρι τώρα επίδοση της κυβέρνησης;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες στην εξουσία. Αν και υποσχέθηκε στους Έλληνες ‘’τον ουρανό με τ’ άστρα’’, οδηγεί από τότε τη χώρα προς τα πίσω. Μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο και την εισαγωγή των ελέγχων κυκλοφορίας κεφαλαίων (capital controls) πρέπει να υπολογίζουμε ότι η ύφεση θα ξεπερνάει το 3%. Αυτό σημαίνει αυτομάτως αύξηση της ανεργίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε τον Αλέξη Τσίπρα αξιόπιστο;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εμένα ως Έλληνα με ανησυχεί ιδιαίτερα, όταν τίθενται τέτοια ερωτήματα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός μας, εκπροσωπεί τη χώρα, την οποία αγαπώ. Τί είναι για μένα επίσης εξίσου αδιαπραγμάτευτο: Το ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό δεν επιτρέπεται να αλλάξει με τίποτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε, λοιπόν, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα μπορούσαν να αποτύχουν ακόμη και στο τελευταίο λεπτό;

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Είστε σίγουροι ότι η συμφωνία έχει ήδη ολοκληρωθεί; Έως την επίτευξη μίας συμφωνίας πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη πολλά εμπόδια. Ένα είναι σίγουρο: εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα αποτελούσε (αυτό) μία καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά και μεγάλο πισωγύρισμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:O πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δε φαίνεται να τα βλέπει τα πράγματα τόσο σκοτεινά. Δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπήρχε ένα κρυφό παράξενο σχέδιο, το οποίο προετοίμαζε την επιστροφή στη δραχμή. Πώς το είδατε εσείς αυτό;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εξέταζα συχνά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Άμυνας, διάφορα σενάρια για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό συνέβαινε πάντοτε με μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό από το Υπουργείο. Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο κ. Βαρουφάκης παρακάλεσε ένα στενό του φίλο από το εξωτερικό να τον βοηθήσει να υποκλέψει το ίδιο του το Υπουργείο, διότι δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους. Αυτό είναι πρωτάκουστο, αδιανόητο! Δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα πολιτικό σκάνδαλο. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται: η πολιτική απειρία και αστάθεια του κ. Τσίπρα, ήταν και είναι ένα μεγάλο βάρος για τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας διακήρυτταν κάποτε μία νέα αρχή. Στα μάτια των περισσοτέρων Ελλήνων ταυτίζονται το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία με τις πελατειακές σχέσεις, το νεποτισμό και τη διαφθορά. Με λίγα λόγια, αυτά τα κόμματα αποτελούν σύμβολο μίας πολιτικής κάστας, που ώθησε τη χώρα στην καταστροφή.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Μια στιγμή! Αυτοί που διοικούσαν το κράτος ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ. Πίστεψαν ότι μπορούσαν να οικοδομήσουν μία δημοκρατική κοινωνία με χρέη και δάνεια. Αυτό αποδείχτηκε λάθος. Η Νέα Δημοκρατία  απαιτούσε πάντοτε ένα μικρό κράτος. Και δεν έχουμε φάει λίγο ξύλο για αυτό. Η ευθύνη μας σε κάθε περίπτωση είναι πολύ μικρότερη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α ναι (όντως); Όταν ο Κώστας Καραμανλής, ο ανιψιός του συνονόματου Ιδρυτή της Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το 2004, προσέλαβε αμέσως μετά μερικές δεκάδες χιλιάδες φίλους του κόμματος.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι που προσελήφθησαν τότε δεν ήταν πολιτικοί μας φίλοι. Άλλωστε δεν προσλάβαμε νέους δημοσίους υπαλλήλους. Ήταν άνθρωποι που για πολλά χρόνια είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες μετατράπηκαν  σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει! Το αποτέλεσμα δεν ήταν ωστόσο τίποτε άλλο παρά μία εκτόξευση του δημόσιου τομέα.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Και εδώ πρέπει να φέρω αντιρρήσεις. Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονταν για πολλά χρόνια για το Δημόσιο, ωστόσο δεν εμφανίζονταν σε καμία στατιστική ως κρατικοί υπάλληλοι. Εμείς παραμερίσαμε απλά και μόνο αυτή την αδικία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε επομένως να πείτε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία αρνητική εικόνα στην ελληνική κοινωνία;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η εικόνα της Παράταξής μου θα μπορούσε ασφαλώς να είναι καλύτερη. Φυσικά και έχουμε διαπράξει λάθη και εμείς. Η αυτοκριτική δεν είναι έννοια ξένη για εμάς. Μας ενδιαφέρει, όμως, να κοιτάμε μπροστά. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι το κόμμα σας θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Μπορεί επομένως να πει κανείς με σιγουριά  να έχει ως δεδομένο ότι εσείς ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο θα ψηφίσετε σε κάθε περίπτωση για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα με την Κυβέρνηση;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Όχι απαραίτητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι απαραίτητα;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής συνεννόησης. Εμείς δεν θέλαμε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά μια συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το χέρι στην καρδιά: Πιστεύετε πραγματικά ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 50 δισεκατομμύρια από την πώληση κρατικής περιουσίας;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι μία απαίτηση των δανειστών μας. Φρονώ ότι αυτή και άλλες σημερινές απαιτήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Στην οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε πραγματικές τιμές η δημόσια περιουσία. Ένα παράδειγμα: Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει έως και 70 %.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι, λοιπόν, κατά την άποψή σας βέβαιο ότι τουλάχιστον μέρη αυτού του τρίτου πιστωτικού προγράμματος θα αποτύχουν;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στο τραπέζι, ακόμη διεξάγονται διαπραγματεύσεις, αλλά θέλουμε το πρόγραμμα να είναι εφαρμόσιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει μετά από μισή ντουζίνα πακέτων λιτότητας από την Άνοιξη του 2010 να ζητηθούν από τους απλούς Έλληνες περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Για το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο αριθμό χρόνων μπορούμε να συζητήσουμε. Πιστεύω, ωστόσο, ότι όσον αφορά τους μισθούς και πάνω απ’ όλα όσον αφορά τις ήδη χαμηλές συντάξεις των Ελλήνων, που έχουν ήδη περικοπεί πολλές φορές, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δίχως περαιτέρω μειώσεις δεν θα προχωρήσει καθόλου η συνεννόηση. Πολλοί ειδικοί στη Γερμανία υποστηρίζουν εδώ και καιρόν την άποψη ότι ένα Grexit, μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν η καλύτερη λύση για όλους. Επίσης το Focus συνηγόρησε αρκετές φορές υπέρ ενός Grexit. Τι πιστεύετε για αυτό, κ. Μεϊμαράκη;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη. Όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα. Όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό. Για το λόγο αυτό πρέπει να πω επίσης: ότι θεωρώ την πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ μη κατανοητή. Εάν καταστήσουμε την οικονομική κατάσταση μίας ευρωπαϊκής χώρας κεντρικό κριτήριο για την ιδιότητα του μέλους του Ευρώ, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μία καλύτερη ιδέα;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αντί να αποδυναμώσουμε το Ευρώ, οφείλουμε να το ενισχύσουμε, λόγου χάρη με τη συζήτηση που ήδη γίνεται για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο θα πρέπει βεβαία να συζητήσουμε ποιες αρμοδιότητες θα του δοθούν. Η λύση επομένως δεν ονομάζεται Grexit. Η λύση έγκειται σε μία ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, μία ακόμη στενότερη προσέγγιση, μία ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η βάση για αυτό θα ήταν επομένως η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Φαίνεται προς το παρόν ότι δεν υπάρχει.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει στην Ευρώπη να προσέξουμε τρομερά να μην επιτρέψουμε ένα αμιγώς οικονομικό θέμα να ανακόψει την εμβάθυνσή μας (την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μας συνδέουν, από παλιά, πολλά άλλα θέματα, όπως η Ειρήνη, η Ελευθερία, η Ασφάλεια, η Εκπαίδευση και ασφαλώς οι κοινές μας πολιτιστικές αξίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μόλις το αναφέρετε: Στη Γερμανία αγνοούν (δεν αναγνωρίζουν) ορισμένοι πολιτικοί την ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τα δάνεια των πολλών εκατομμυρίων. Μπορείτε να το εξηγήσετε;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να το τονίσω: Ήμαστε ανέκαθεν ευγνώμονες για τη στήριξη, την οποία έχουμε λάβει από την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόμμα σας αναγνωρίζεται ως το Ευρωπαϊκό Κόμμα στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Η Ελλάδα κατηγορείται συχνά ότι δήθεν μόνο παίρνει από την Ευρώπη. Ωστόσο, η χώρα μας έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης. Γεωπολιτικά βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τμήμα του κόσμου – συνορεύουμε με διαφορετικά θρησκευτικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Απλά να σας υπενθυμίσω: Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που τα Βαλκάνια ήταν μία εμπόλεμη περιοχή. Η Ελλάδα χρησιμεύει, εδώ και δεκαετίες, ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτή η ανεκτίμητη αξία (που έχουμε εμείς) για την Ευρώπη υποτιμάται αρκετά συχνά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σταθερότητα είναι επίσης ένα από τα μεγάλα θέματα του κυβερνητικού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υποθάλπεται η ανησυχία ότι οι φασιστικές δυνάμεις θα λάμβαναν μία τεράστια ώθηση μέσω της Χρυσής Αυγής, εάν η κυβέρνηση Τσίπρα αποτύγχανε. Πώς αξιολογείτε την εσωτερική κατάσταση, ισχύει αυτό;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι παράλογο! Ο ΣΥΡΙΖΑ υποφέρει από μεγαλομανία. Υπερεκτιμούν χωρίς όρια την αξία τους. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν σε δικτάτορες. Με αυτές τις δηλώσεις δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιδημοκρατικό του πρόσωπο και την έλλειψη σεβασμού στην ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων. Στην Ελλάδα θα υπάρξει και μετά το ΣΥΡΙΖΑ νέα κυβέρνηση και όχι χάος. Τόσο απλό είναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υποδηλώσει πιο πριν, παλαιότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο κατ’ ανάγκη ως πολιτική αριστερά μπορεί να καταταγεί. Πώς πρέπει να το εκλάβει κανείς αυτό;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ακριβώς με τον τρόπο, με τον οποίο το έχω πει. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μία αριστερή κυβέρνηση. Οι αριστεροί πολιτικοί επαινούν συχνά τους εαυτούς τους για το ότι μάχονται για τους πιο αδύναμους μίας κοινωνίας. Αλλά όταν κλείνεις τις τράπεζες και επιτρέπεις να περιμένουν οι πιο αδύναμοι στις ουρές, ο ένας πίσω από τον άλλο, ποιο είναι το αριστερό πρόσημο σε αυτό; Πού είναι το αποτύπωμα της αριστερής πολιτικής σε σχέση με τη χαμένη γενιά των νέων Ελλήνων, οι οποίοι βλέπουν μία μόνο διέξοδο, δηλαδή τη μετανάστευση; Πού και πώς υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  τους τόσο πολλούς ανέργους στη χώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρνείστε τις δικές σας ευθύνες; Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει -παρά την όποια δικαιολογημένη κριτική- μόλις μισό χρόνο θητείας.
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κάθε άλλο! Σας θυμίζω ότι και σε εμάς, στην αρχή της κυβερνητικής μας θητείας, το 2012, βρέθηκε  μπροστά μας η επιλογή, εάν θα έπρεπε να κλείναμε τις τράπεζες και να δείχναμε με το δάχτυλο τους “κακούς Ευρωπαίους“, που ίσως να μας είχε αποφέρει την εύνοια κάποιων ψηφοφόρων. Εμείς αποκλείσαμε, χωρίς δεύτερη κουβέντα, οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως κάποιοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ λένε ανοιχτά: ‘’οι άνθρωποι θα το συνηθίσουν“. Φανταστείτε τι σκέπτονται! Και αυτό υποτίθεται ότι είναι μία αριστερή κυβέρνηση; Για πολλούς ψηφοφόρους θα υπάρξει σύντομα μία απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα και μεγάλη απογοήτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχει παταγωδώς και θα διασπαστεί;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τι θέλετε να ακούσετε από εμένα; Την ελπίδα μου ή τη ρεαλιστική μου εκτίμηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ελπίδα, που τρέφετε, πιστεύουμε ότι τη γνωρίζουμε. Πώς αποτιμάτε το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της “Αριστερής Πλατφόρμας” του Παναγιώτη Λαφαζάνη;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Πρώτον: Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα πολύ νωρίτερα και όχι σε μία περίοδο, στην οποία πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, για να αναλώνονται σε εσωκομματικό πόλεμο χαρακωμάτων. Δεύτερον, ελπίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει επιτέλους αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και θα αρχίσει, πάνω σε αυτή τη βάση, να κάνει πολιτική. Τρίτον: Έχουμε πολύ δύσκολες και εξαιρετικά αγωνιώδεις ημέρες μπροστά μας. Στηρίξαμε τον κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη και στο ευρώ. Αλλά δεν είμαστε το στήριγμα του Τσίπρα. Εναπόκειται σε αυτόν να φέρει την – κατά την άποψή του – καλύτερη λύση για τη χώρα. Τι θα συμβεί μετέπειτα, θα το δούμε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προκαλέσει σύντομα ο Τσίπρας νέες εκλογές;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Γιατί να το κάνει; Ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιες γωνίες, σε δρόμους της Αθήνας, κρέμονται ακόμη αφίσες του “Όχι” από το δημοψήφισμα, στις οποίες ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών παρουσιάζεται ως βρικόλακας. Πώς κρίνετε αυτές τις αφίσες;
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Τα έχουμε καταδικάσει όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά σημάδια φθηνού και περιθωριακού λαϊκισμού. Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν κάποιοι στην Ελλάδα, οι οποίοι θα με κατηγορήσουν για το ότι μιλάω τόσο ανοιχτά και μάλιστα με ένα γερμανικό Μέσο Ενημέρωσης. Αλλά, εμένα δεν με παρασύρουν ακραίες, λαϊκίστικες φωνές! Όχι. Το αντίθετο. Απευθύνομαι με χαρά στους Γερμανούς πολίτες. Οι Γερμανοί είναι εταίροι και φίλοι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Labels

Σπατάλες Γ.Α.Π Οικονομία ΔΙΑΚΟΠΕΣ (1) "ΚΟΥΡΕΜΑ" (10) 100 ΜΕΡΕΣ (7) 17Ν (9) 2011 (5) 2012 (5) 2013 (1) 2014 (5) 2015 (2) 2016 (3) 2018 (2) 21 Νοεμβρίου (3) ΑΒΑΤΟ (1) ΑΓΟΡΕΣ (4) ΑΓΡΟΤΕΣ (21) ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ (10) ΑΔΙΚΙΕΣ (30) ΑΔΩΝΙΣ (40) ΑΕΠΙ (2) Αεροδρόμια (26) Αεροπορία (47) Αεροπορικές Εταιρείες (54) ΑΘΗΝΑ (13) ΑΙΓΥΠΤΟΣ (47) ΑΚΡΑ (65) ΑΚΡΙΒΕΙΑ (62) ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (315) ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ (35) ΑΛΑΛΟΥΜ (1190) ΑΛΒΑΝΙΑ (15) ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ (2) ΑΜΥΝΑ (9) ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (2081) ΑΝΑΠΤΥΞΗ (141) ΑΝΑΡΧΙΑ (297) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (454) ΑΝΕΡΓΙΑ (73) ΑΝΤΑΡ-CIA (2) ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ (95) ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ (7) ΑΟΖ (3) Απεβίωσε (17) Απεργίες (245) ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ (3) Αποχή (3) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (18) ΑΡΙΣΤΕΡΑ (829) ΑΡΧΑΙΑ (7) ΑΣΥΛΟ (19) Ασφαλιστικό (136) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (1) ΑΥΣΤΡΙΑ (16) Αυτισμός (50) Β. ΚΟΡΕΑ (27) ΒΑΓΕΝΑ (1) ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ (8) ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (101) ΒΕΛΓΙΟ (3) ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ (77) ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (228) ΒΙΑ (144) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (1) Βλακεία (55) ΒΟΛΙΒΙΑ (5) ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (3) Βουλή 2009 (147) Βουλή 2012 (237) Βουλή 2015 (101) ΒΟΥΤΣΗΣ (7) ΒΡΑΖΙΛΙΑ (22) ΒΡΟΥΤΣΗΣ (9) Γ.Α.Π (605) ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (2) ΓΑΖΑ (8) ΓΑΛΛΙΑ (89) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (14) ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΟΜΜΑΤΑ (41) ΓΕΡΜΑΝΙΑ (315) ΓΙΑΝΝΑ (5) ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΜΟΣ (11) ΓΚΕΡΕΚΟΥ (2) ΓΛΕΖΟΣ (7) ΓΣΕΕ (12) Δ.Ν.Τ (285) Δ.Ξ (1) ΔΑΚΕ (1) ΔΑΝΙΑ (7) ΔΑΠ (6) ΔΕΗ (7) ΔΕΘ (18) ΔΕΚΟ (84) ΔΕΞΙΑ (64) ΔΗΜΑΡ (49) ΔΗΜΑΣ (2) Δημιουργία Ξανά (6) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (175) Δημοκρατική Συμμαχία (58) δημοσ (1) Δήμος (9) Δήμος Πειραιά (32) Δημοσιογράφοι (454) ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ (199) ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (36) ΔΙΑΓΡΑΦΗ (1) ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ (167) ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ (21) ΔΙΑΚΟΠΕΣ (18) Διαπλοκή (856) Διαφθορά (502) Διεθνείς Σχέσεις (342) Δικαιοσύνη (368) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (13) ΔΟΥΡΟΥ (19) ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (7) ΔΡΑΣΗ (63) ΔΡΑΧΜΗ (138) ΔΡΙΤΣΑΣ (4) Ε.Σ (15) ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (101) Εθνική Επέτειος (43) ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΣΗ (32) ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ (23) ΕΚΚΛΗΣΙΑ (7) Εκλογές (899) Εκλογές 2012 V2 (104) Εκλογές 2015 (47) Εκλογές Τ.Α. 2010 (57) Εκλογές Τ.Α. 2014 (11) Εκλογές Τ.Α. 2019 (2) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (310) ΕΛ.ΑΣ (78) ΕΛΒΕΤΙΑ (4) ΕΛΙΑ (2) ελλ (1) ΕΛΛΑΔΑ (1465) Ελλάδα (62) Ελλείματα (107) Ελλείμματα (363) ΕλληνικόΔημόσιο (510) ΕΛΣΤΑΤ (14) ΕΜΠ (2) ΕΜΠΟΡΙΟ (34) ΕΜΦΥΛΙΟΣ (7) Έναρξη (2) ΕΝΦΙΑ (16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (4) ΕΞΑΓΩΓΕΣ (19) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ (50) Εξωγήϊνοι (2) ΕΟΖ (2) Επεισόδια (19) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (196) ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (1301) Επισόδεια (20) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ (15) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (77) ΕΡΓΑΣΙΑ (60) ΕΡΤ (133) ΕΣΗΕΑ (62) ΕΣΘΟΝΙΑ (1) ΕΣΠΑ (1) ΕΣΡ (23) ΕΣΥΕΑ (2) Ετικέτες: ΑΛΑΛΟΥΜ (6) Ετικέτες: Εκλογές (2) Ευρωεκλογές (85) Ευρωεκλογές 2009 (5) Ευρωπαϊκή Ένωση (964) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (46) Ευχές (57) Εφημερίδες (1167) ΖΑΕΦ (3) ΖΟΥΡΑΡΗΣ (4) ΖΩΑ (1) Η.Π.Α (26) Η1Ν1 (2) ΗΣΑΠ (2) Θάνος Τζήμερος (8) ΘΑΝΟΥ (3) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (62) Θρησκεία (63) ΙΑΠΩΝΙΑ (52) ιμ (1) ΙΜΙΑ (4) ΙΝΔΙΑ (4) ΙΟΡΔΑΝΙΑ (2) ΙΡΑΝ (12) ΙΡΛΑΝΔΙΑ (20) ΙΣΛΑΝΔΙΑ (6) ΙΣΠΑΝΙΑ (49) ΙΣΡΑΗΛ (37) ΙΣΤΟΡΙΑ (6) Κ.Κ (25) ΚΑΖΑΚΟΣ (1) ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ (10) ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΙΑ (19) ΚΑΛΑ ΝΕΑ (9) ΚΑΜΜΕΝΟΣ (275) ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ (1) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ (1) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (110) ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (26) ΚΑΡΚΙΝΟΣ (4) ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ (171) ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ (1) ΚΑΤΑΡ (5) ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (19) ΚΑΥΣΙΜΑ (40) ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ (7) ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ (3) ΚΙΝΑ (50) ΚΙΝΑΛ (12) κίνημα (1) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (26) ΚΚΕ (264) ΚΚΚ (3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (91) Κοινωνία (35) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (7) κομ (1) κομματικοι (342) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ (194) ΚΟΡΕΑ (3) ΚΟΤΖΙΑΣ (12) ΚΟΥΒΑ (17) ΚΟΥΒΕΛΗΣ (2) ΚΟΥΡΕΜΑ (18) ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ (6) ΚΟΥΤΙ_ΠΑΝΔΩΡΑΣ (2) ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (9) ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ (4) ΚΟΦΤΗΣ (2) ΚΡΑΤΟΣ (6) ΚΡΑΧ (4) ΚΡΗΤΗ (5) κρίση (29) ΚΡΟΑΤΙΑ (2) ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ (1) Κυβέρνηση Θάνου (2) Κυβέρνηση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (12) Κυβέρνηση ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ (114) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (556) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.1 (468) Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ V.2 (225) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ (414) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V2 (251) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ V3 (113) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ (482) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V2 (65) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V3 (625) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V4 (486) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V5 (114) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ V6. (54) ΚΥΠΡΟΣ (159) ΚΥΡΙΤΣΗΣ (3) ΚΥΡΚΟΣ (1) ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (29) Λ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ (30) ΛΑΕΝ (1) ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ (3) ΛΑΘΡΟ (4) Λαϊκισμός (2361) ΛΑΟΣ (104) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (39) ΛΕΒΕΝΤΗΣ (4) ΛΙΒΥΗ (24) ΛΟΒΕΡΔΟΣ (20) ΛΟΝΔΙΝΟ (4) ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (5) ΛΥΚΟΥΔΗΣ (1) Μ Θεοδωράκης (2) Μ.Κ.Ο (23) ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ (2) ΜΑΔΟΥΡΟ (10) Μαϊμού (2) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (69) ΜΑΚΡΗ (5) ΜΑΚΡΟΝ (3) ΜΑΝΟΣ (1) ΜΑΡΔΑΣ (1) ΜΑΡΚΟ (1) Μαύρο Χρήμα (36) ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ (20) ΜΕΞΙΚΟ (2) Μετανάστευση (282) Μετανάστευση Βαρβαρότητες (76) Μετοχές (1) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (209) ΜΜΕ (480) ΜΜΜ (15) ΜΝΗΜΟΝΙΟ (992) ΜΟΛΔΑΒΙΑ (1) ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ (3) ΜΟΥΖΑΛΑΣ (8) ΜΠΑΝΑΝΙΑ (4) ΜΠΑΧΡΕΙΝ (3) ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ (1) ΜΥΘΟΙ (3) ΝΑΖΙ (2) ΝΑΥΤΙΛΙΑ (9) ΝΔ (1098) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ (2) Νέα Με.Ρ.Α (1) ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ (47) ΝΟΡΒΗΓΙΑ (1) ΝΤΟΡΑ (75) Ντόρα Μπακογιάννη (53) Ξένος Παράγοντας (9) Ο.Α (21) Ο.Η.Ε (9) Οικοδομή (117) Οικολόγοι (17) Οικονομία (2972) ΟΛΘ (1) ΟΛΛΑΝΔΙΑ (11) ΟΛΜΕ (7) ΟΛΠ (6) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (30) ΟΝΕ (5) ΟΝΝΕΔ (4) ΟΟΣΑ (3) ΟΠΑΠ (6) ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ (70) ΟΣΕ (5) ΟΤΕ (7) Ουγγαρία (5) ΟΥΓΚΑΝΤΑ (1) ΟΥΚΡΑΝΙΑ (31) ΠΑΓΚΑΛΟΣ (66) ΠΑΙΔΙ (5) ΠΑΚΙΣΤΑΝ (6) ΠΑΜΕ (50) Παναρίτη (2) Παπαγαλάκια (106) ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (3) ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (12) ΠΑΠΠΑΣ (30) ΠΑΡΑΓΩΓΑ (10) Παραιτήση (42) ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ (11) ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ (48) ΠΑΣΟΚ (686) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (13) ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ (4) ΠΕΡΟΥ (1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (37) ΠΟΛΑΚΗΣ (10) ΠΟΛΙΤΙΚΗ (58) Πολιτική (638) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (11) ΠΟΛΩΝΙΑ (1) ΠΟΝΕΜΕΝΟΙ (4) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (28) ΠΟΤΑΜΙ (52) ΠΟΥΤΙΝ (5) Πρόεδρος Δημοκρατίας (115) Προεδρος Ν.Δ (143) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ (30) ΠΩΣ (1) ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (5) ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ (34) ΡΑΧΗΛ (3) Ρεπορτάζ (7) ΡΙΖΕΣ (1) ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ (8) ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (1) ΡΩΣΙΑ (95) ΣΑΒΒΙΔΗΣ (5) Σαμαράς (581) ΣΑΝΟ (2) ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (17) ΣΕΒ (20) ΣΕΙΣΜΟΣ (48) ΣΕΝΓΚΕΝ (7) ΣΕΡΒΙΑ (1) ΣΕΧΤΑ (1) ΣΗΜΙΤΗΣ (2) ΣΚΑΝΔΑΛΑ (281) ΣΚΟΤΙΑ (1) ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ (3) ΣΚΩΤΙΑ (2) ΣΛΟΒΑΚΙΑ (3) ΣΟΒΙΕΤΙΑ (3) ΣΟΙΜΠΛΕ (32) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (69) ΣΟΥΗΔΙΑ (4) Σπατάλες (258) ΣΤ (1) ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ (10) ΣτΕ (15) ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (58) Στρατός Κατοχής. (132) ΣΥΜΒΑΝΤΑ (37) ΣΥΜΜΟΡΙΑ (1) ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ (176) Συνέδριο ΝΔ (38) ΣΥΝΤΑΓΜΑ (13) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (21) Σύντομα Σχόλια (2) ΣΥΡΙΑ (17) ΣΥΡΙΖΑ (1717) ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (246) ΣΩΡΡΑΣ (2) ΤΑΙΠΕΔ (1) ΤΑΞΗ (1) ΤΑΡΑΧΕΣ (2) ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (4) ΤΕΕ (1) ΤΕΚΜΗΡΙΑ (14) ΤΕΛΕΙΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (29) ΤΖΟΓΟΣ (5) Τζούλια Αλεξανδράτου (3) Τηλεμαχία (14) Τοπία (4) Τοπική Αυτοδιοίκηση (92) ΤΟΣΚΑΣ (5) Τουρισμός (100) Τουρκία (216) ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ (1) ΤΡΑΠΕΖΕΣ (176) ΤΡΟΙΚΑ (209) Τρομοκρατία (266) Τροπολογίες (11) ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (33) ΤΣΙΠΡΑΣ (1187) ΤΣΟΛΙΑΣ (3) ΤΣΟΥΝΑΜΙ (40) ΤΤΕ (13) ΤΥΝΗΣΙΑ (11) Υγεία (100) Υπ Προ Πο (61) ΥΠ.ΕΞ (20) ΥΠ.Οικονομικών (442) Υπηρεσιακή Κυβέρνηση 2012 (2) ΥΦΕΣΗ (183) ΦΑΣΙΣΜΟΣ (317) ΦΑΣΙΣΤΕΡΑ (170) ΦΗΜΕΣ (4) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ (28) ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (5) ΦΙΛΗΣ (21) ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (14) ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ (2) φοροκλοπή (138) Φορολογία (1027) ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ (3) ΦΠΑ (32) Φωτιές (42) Χ.Α (307) ΧΑΜΑΣ (2) ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ (1) Χιούμορ (267) ΧΟΥΝΤΑ (64) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ (312) Χριστοφοράκος (6) Ψωμιάδης (6) A3 (18) AEE (33) Aegean Airlines (33) Airbus (6) Amy Winehouse (1) ANDROID (1) Antilogos (848) Apple (22) ASE (15) B.A (4) Bakoyannis (37) Baroufakis (27) BBC (3) BIG Brother (6) Bilderberg (3) Blogs (301) BMW (3) BREXIT (29) BRICS (2) C.C (14) clicks (4) COSCO (3) DAVOS (1) DEBATE (14) Dubai (3) E-ΕΠΙΛΟΓΕΣ (907) E.T (4) EasyJet (4) ECB (13) EPP (3) ERDOGAN (7) Errata (3) EUROGROUP (330) EURONEWS (1) EUROSTAT (16) Eurovision (10) EUROZONE (16) EXIT POLLS (2) ExoPC (1) F.Y.R.O.M (122) F1 (3) F16 (4) FACEBOOK (6) FAKE NEWS (2) Fukushima (29) Google (1) GREXIT (56) Huffington Post (1) IBERIA (1) ICELAND (4) IKA (3) IKEA (1) Indymedia (30) INTERNET (42) iPad (6) iPhone (12) IRAQ (2) ISLAM (187) ITALY (69) iWatch (1) JAL (1) JULIA ALEXANDRATOU (2) MACRON (1) MARFIN (6) Mercedes (1) MIG (10) Mobile Phones (6) NASA (3) NATO (16) OBAMA (10) OFFSHORE (4) Olympic Air (34) OpenGov (2) Oranje (1) OTAN (13) OTE (2) Porsche (1) PSI (2) Relax (4) RyanAir (11) Scotland (12) SHOWBIZ (19) Siemens (22) sopa (1) SPREADS (60) STAGE (1) Steve Jobs (2) TABLET (2) TPP (1) Trash (318) troktiko (27) TRUMP (16) Tsounami (42) U.K (129) UAE (4) USA (180) Verhofstadt (1) WikiLeaks (15) XAA (14)