ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ κ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΗ επιστολή του Ζαχαριάδη 26 Νοεμβρίου 1940:
«Μεταξάν Πρωθυπουργόν
Ανοιχτό Γράμμα
"Ολόκληρος ό λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τά σχέδια τον φασισμού. Με το αίμα του ό λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. "Εξω άπ΄ αυτά ή Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ίταλία-Γερμανία. Αφού ό λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα μέ τούτους τους όρους:
1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Όχτώβρη 1940 δίχως καμιά έδαφική-οίκονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας.
2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας νά φύγουν όλες άπ΄ τά χώματα και τά νερά της Ελλάδας.
Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει έλληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό έθνικολαϊκό συμφέρον. Και ή πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον ή Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.
Ν.Ζαχαριαδης
Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον έθνικό-άμυντικό-άπελευθερωτικό χαρακτήρα τοϋ πολέμου πού κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πού κάνουν οι πλουτοκρατικες μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ό πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θά έχει αντίθετο το λαό.»
26 τοϋ Νοέμβρη 1940
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Γραμματεας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ενδιαφερον εδω ειναι γιατι ζηταει "ειρηνη εντιμη και διχως κυρωσεις" απο τους επιτιθεμενους Ιταλους. Δηλαδη οι νεκροι του πρωτου μηνα δεν μετρανε? Πανε υπερ διατηρησης της ακεραιοτητας του Φασισμου- Ναζισμου? Ελα ομως που υπηρχε ακομα το Συμφωνο Ριμπεντροπ-Μολοτωφ και ειχε ηδη καταβληθει η πρωτη δοση στον Σταλιν με τον διαμελισμο της Πολωνιας. Και το ΚΚΕ εκανε την προσπαθεια του γιατι αν πετυχαινε καποιο ανταλλαγμα θα επαιρνε ο Σταλιν.
Αυτου του ανθρωπου το εμβατηριο βαλατε κ. Δημαρχε στην επετειο του "ΟΧΙ" και την κανατε επετειο του "ΝΑΙ".
Από τον τοίχο του Menelaos Zisopoulos στον φ/β και τό Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου