Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο Καρανίκας και τα ιερά ...

Να σου πω την αλήθεια… Ψιλοβαριέμαι που σου γράφω. Χάσιμο δυνάμεων. Ετσι όπως έχετε αποφασίσει, ομαδικώς, να μας παρουσιάζετε -σ΄όλα- τη νύχτα ως μέρα και τη μέρα ως νύχτα. Τόσο που έχετε στήσει στο κεφάλι σας, έναν κόσμο μασίφ, που δεν του χωράει το «μήπως;». Θα άφηνα ακόμα μια κουβέντα σου-σας, να πάει κι αυτή στο διάβολο. Μια ακόμα μαλακία στην αρένα

Αλλά μου έθιξες τρία ιερά. Δυο που ανέφερες, τον Μπακούνιν και τους 4 Τροχούς και ένα που δεν είπες, το τσοντοπεριοδικό «Ελαφίνα». 
Διάβαζες, λέει, Μπακούνιν. Μα, όλοι τότε διαβάζαμε. Το είχε η γενιά. Γενιά «Κυριακάτικο τραπέζι». Ετσι στην κωδικοποιώ για να μην μακρηγορώ. Μεγάλη τύχη! Στο ίδιο μακρύ τραπέζι, ο ένας τραγουδούσε το «Ετίναξα την ανθισμένη αμυγδαλιά», ο άλλος προέτρεπε «Να τραγουδήσουμε και τ΄απαγορευμένα» ήτοι Θεοδωράκη, ο άλλος, ο «κομμουνιστής» της οικογένειας το έφτανε μέχρι «Τ΄αντάρτικα του Τζαβέλα» ενώ οι άλλοι τον προέτρεπαν «Να πας βρε στη Ρωσία, να δεις ελευθερίες» και η «νεολαία» χτύπαγε και ένα σέικ υπό το «Mammy Blue» στο κασετόφωνο και όλοι «Ο Γιώργος είναι πονηρός».

Στον όμιλο Καλογρίτσα το ήμισυ του αυτοκινητόδρομου ...

Aπό έναν εργολάβο φαίνεται ότι θα κατασκευαστεί τουλάχιστον ο μισός αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, αρχικού προϋπολογισμού 470 εκατ. ευρώ, παρά την αρχική πρόθεση του υπουργείου Υποδομών το έργο να ανατεθεί σε πολλές εταιρείες, αιτιολογία βάσει της οποίας προχώρησε στη δημοπράτησή του σε 8 τμήματα.

Χθες κατατέθηκαν οι προσφορές για την 4η από τις 8 συνολικά εργολαβίες που αφορά το τμήμα Βάρδα - Κυλλήνη, μήκους 9 χλμ., προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ, όπου μειοδότης είναι και πάλι η εταιρεία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, του ομίλου Καλογρίτσα, με ποσοστό έκπτωσης 50,39%.

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό χτύπημα στην οικοδομή ...

Όταν μιλούν οι αριθμοί (9).

Η οικοδομική δραστηριότητα, άλλοτε «ατμομηχανή της οικονομίας», στην οποία εμπλέκονται δεκάδες επαγγέλματα, δέχθηκε το πιο μεγάλο χτύπημα στα χρόνια της κρίσης.

Από τα στοιχεία που παραθέτω, βλέπουμε την καταβύθισή της αρχής γενομένης από το 2011, με τους αριθμούς να είναι δραματικοί και το 2012 και το 2013, με μια ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο του 2013, που ωστόσο παρέμεινε μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Ωστόσο, τα πράγματα βελτιώνονται στα τέλη της χρονιάς με την οικοδομική δραστηριότητα να εμφανίζει αύξηση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η άνοδος συνεχίζεται σε όλο το 2014, με το γ’  τρίμηνο του 2014 να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 61,3%!
Αλλά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014, όταν η χώρα μπήκε σε νέο κύκλο αστάθειας, η οικοδομική δραστηριότητα πήρε πάλι την κατιούσα, με μια μικρή αναλαμπή τον Δεκέμβριο.
Από εκεί και πέρα, τα νούμερα παραμένουν αρνητικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον (εκλογικό) Ιανουάριο του 2015, είχαμε πτώση 7,1% και δεν εκδόθηκε καμία οικοδομική άδεια που να αφορά δημόσια οικοδομική δραστηριότητα.

Η ώθηση από το 2014 βοήθησε την κατάσταση στο α΄ τρίμηνο του 2015 και αμέσως μετά αρχίζει ο καταποντισμός. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν δραματικά μετά τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή των capital controls.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε μείωση 29,5% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του γ΄ τριµήνου 2014, έναντι αύξησης 28,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2014 προς το 2013.
Και φθάσαμε στον Οκτώβριο του 2015, όταν είχαμε μεγάλη μείωση 38,2%, ενώ στο δεκάμηνο του 2015, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε μείωση 6,1% στην επιφάνεια και 6,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2014.
Έκτοτε, πηγαίνουμε από μείωση σε μείωση. Με τελευταίο στοιχείο αυτό του δεκαμήνου 2016, όταν είχαμε μείωση 6,9% στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα.
Μια ματιά στους αριθμούς (με έμφαση στις υπογραμμίσεις) αποδεικνύει του λόγου το αληθές:

Τόμσεν: Χρειάζονται επώδυνες μεταρρυθμίσεις ...

Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις καθώς και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει περιοριστεί το χάσμα» καθώς οι «Ευρωπαίοι δέχθηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.