Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Συλλογικές συμβάσεις: Η προπαγάνδα που κατέστρεψε την οικονομία...

Όσο περνά (άπρακτος) ο καιρός, τόσο ενισχύονται οι υποψίες και επιβεβαιωνόμαστε όσοι πιστεύουμε πως η κυβέρνηση σκόπιμα κωλυσιεργεί για να φθάσει (πάλι) ο κόμπος στο χτένι, να υπογράψουν τα πάντα και να προβάλουν ξανά (το είπε ήδη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Ρώμη, αναφερόμενος στο 2015) το προπαγανδιστικό επιχείρημα «κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια».
Στις 23 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας έστειλε μια επιστολή στους Γιουνκέρ, Τουσκ, προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής και λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους ζητούσε να δώσουν μια «ξεκάθαρη απάντηση» για τα εργασιακά και για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα είναι πάλι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα. Είναι νοοτροπία, επάγγελμα, τρόπος ζωής. Δεν είναι Αριστεροί, δεν είναι Δεξιοί. Είναι οι άνθρωποι της κάθε εποχής. Γεννημένοι νικητές, παιδιά της αυταπάτης, παράφορα ερωτευμένοι με την εξουσία. Είναι ΠΑΣΟΚ, μεταμορφωμένοι άλλοτε σε «Δεξιούς» και άλλοτε σε «Αριστερούς». Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, του Άκη και του Κουτσόγιωργα που μεταλλάσσεται διαρκώς και επιβιώνει. Θα γλιτώσουμε ποτέ;

Αυτό το ΠΑΣΟΚ μισεί θανάσιμα τον Σημίτη, τον Βενιζέλο, τον Μητσοτάκη. Μισεί κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης αυτής της χώρας. Μισεί την ίδια την χώρα. Δεν θέλουν να αλλάξουν το παραμικρό.  Αντιστέκονται στην αξιολόγηση, στην αριστεία, στην τεχνολογία, σε κάθε πρόοδο. Αντιστέκονται σε οτιδήποτε θεωρούν ότι μπορεί να απειλήσει τον τρόπο ζωής τους.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ηθικό "πλεονέκτημα" στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , η αλλιώς πόσο ρόμπες είναι στην αριστερά...

Καταγγελίες για συντροφικά μαχαιρώματα από συνδικαλιστές των δύο Συλλόγων των Υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος έκανε ο Μάκης Μπαλαούρας στο περιστύλιο της Βουλής, με αφορμή την είδηση ότι έλαβε το βοήθημα της λεγόμενης 13ης σύνταξης στο τέλος του 2016.

Επανέλαβε ότι ενημέρωσε εγκαίρως για το θέμα που δημιουργήθηκε, και ότι δώρισε τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, κάνοντας λόγο για «καρφώματα», ωστόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΤΕ), στον οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος, τον διαψεύδει, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση εννέα ημερών.

Ο… επαναστατικός Μάρτιος του Τσίπρα!

Εδώ και μερικά χρόνια, ο κ. Τσίπρας γιορτάζει με τον δικό του τρόπο… την Επανάσταση του 1821!
Κάθε Μάρτιο, ο κ. Τσίπρας φοράει τα… φυσεκλίκια του και λαμβάνει μέρος στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου Transform Europe. Το έκανε τον καιρό του αντιμνημονιακού οίστρου, το κάνει και στα χρόνια του δικού του μνημονίου.
Δηλαδή, την ώρα που εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο, κάνει ένα διάλειμμα για να εκφωνήσει πύρινες ομιλίες κατά του μνημονίου.
Φέτος, στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, στο συνέδριο του συγκεκριμένου δικτύου, κήρυξε ξανά τον πόλεμο στον «Νεοφιλελευθερισμό που έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη», θυμήθηκε την «συστηματική επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας», ενημέρωσε ότι «η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ» (το οποίο ο ίδιος παρακαλά να επιστρέψει), διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και έφθασε στο σημείο να πει πως «το καλοκαίρι του 2015 κάναμε την πολιτική επιλογή να μην τινάξουμε την Ελλάδα σε κομμάτια, αλλά δεν συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την κυριότητα των αποτυχημένων προγραμμάτων και των πολιτικών τους».
Δηλαδή, εφαρμόζουν τα αποτυχημένα προγράμματα (που θα… καταργούσαν), αλλά δεν συμφωνούν!

Ιερό κειμήλιο...

Οπως η Μονή Βατοπεδίου βγάζει κατά καιρούς την «Αγία Ζώνη» για να την προσκυνήσουν οι πιστοί, έτσι και το ΚΚΕ παρουσίασε το ιερόν πιστόλιον του Μπελογιάννη, στα προχθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στην Αμαλιάδα. Επρόκειτο για ένα γερμανικής κατασκευής Walther PPK του 1938, για το οποίο, όταν ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε από τον πρωθυπουργό πώς κατέληξε στα χέρια του, απάντησε: «Είναι ολόκληρη ιστορία... Το κρύβανε οι αγωνιστές και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί». Οπως διάβασα, το πιστόλι έμεινε για λίγο στον χώρο της έκθεσης και μετά όπως είχε εμφανισθεί έτσι εξαφανίσθηκε. Τώρα, το φυλάνε οι «αγωνιστές».

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Πόλεμος για το ψωμί στην αγαπημένη Βενεζουέλα του Α. Τσίπρα...

Στις 17 Μαρτίου, ο πρέσβης της Μπολιβιαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα (ο… καινούργιος όχι ο γνωστός παλιός των σεξουαλικών παρενοχλήσεων), στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου, που διοργάνωσε η πρεσβεία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, δήλωσε:
«Στόχος μας να αποδείξουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης προβάλουν λανθασμένα μια χαοτική εικόνα για τη Βενεζουέλα, κάτι που δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Γιατί αν υπήρχε χάος τότε πώς εξηγείται η κινηματογραφική παραγωγή 70 ταινιών τον χρόνο με κρατική χρηματοδότηση»!
Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι ο κινηματογράφος υπήρξε πάντα το βασικό επικοινωνιακό όπλο διαφόρων καθεστώτων – και επομένως, ακόμη κι’ αν λείπει το ψωμί, οι ταινίες δεν θα λείψουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, είχαν ξοδευτεί χρήματα και για ελληνικούς υποτίτλους!
Και γενικότερα στην περίπτωση της Βενεζουέλας, έλειψε τελικά και το ψωμί!

Ε, όχι και σύμβολο της Δημοκρατίας!

Το τι ακούστηκε από τους επισήμους στα εγκαίνια του «μουσείου» για τον Μπελογιάννη δεν το χωρά ο νους. Μορφή που «υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς» χαρακτήρισε τον εκτελεσθέντα για κατασκοπεία ο Τσίπρας. Είναι, είπε, «σύμβολο για την ειρήνευση και τη δημοκρατία»! Αυτός που είχε πολεμήσει για να επιβληθεί κομμουνισμός στην Ελλάδα; Και ποια δημοκρατία, τη «λαϊκή», σαν αυτές που είχαν οι γείτονες στα Βαλκάνια και κατέληξαν να έχουν για μια ολόκληρη δεκαετία την πορνεία ως μόνο εξαγώγιμο προϊόν; Εδώ υπάρχει μια τεράστια αντίφαση, η οποία είναι φυσικό να μην ενοχλεί καθόλου τους κομμουνιστές που μας κυβερνούν. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Κέρδισαν τον Εμφύλιο το 1981, αναγνωρίστηκε η «Εαμοκρατία» στην ύπαιθρο ως «εθνική αντίσταση» και, έκτοτε, συστηματικά συγχέουν την πραγματική δημοκρατία, όπως αναπτύχθηκε στη Δύση, με τις στυγνότερες δικτατορίες που γνώρισε ο 20ός αιώνας. Επιβάλλουν σταδιακά –και το έχουν ήδη καταφέρει― τη δική τους, μεροληπτική ανάγνωση της Ιστορίας.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το αριστερόμετρο…

Ο Τσίπρας έβγαλε στο Μαξίμου το αριστερόμετρο και μέτρησε τον Σκουρλέτη. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τον υπουργό. Κανένας -άρα και ο Σκουρλέτης- δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό, αποφάνθηκε. Και διοχέτευσε την μέτρηση στα Μέσα ενημέρωσης.

Φοβήθηκε ο Τσίπρας τον Σκουρλέτη που εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την πώληση μεγάλων κομματιών της ΔΕΗ; Νομίζω πως όχι. Ο Σκουρλέτης όταν κληθεί θα ψηφίσει και την συγκεκριμένη πώληση και τις περικοπές στις συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου και οτιδήποτε άλλο. Και θα το κάνει και με τα δυο χέρια αν χρειαστεί. Κάτι άλλο προκάλεσε αυτή την αντίδραση του  Τσίπρα: α) απαντώντας στον υπουργό του θέλησε να περιορίσει άλλα στελέχη, υπουργούς ή βουλευτές που θα επιχειρούσαν να διατυπώσουν ανάλογες διαφωνίες και β) ήθελε  να στείλει ένα μήνυμα πως δεν δέχεται κανενός είδους αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στο κόμμα.

Το 2014 έβριζαν, τώρα δεν κουνιέται φύλλο!

Πέρασαν πάνω από δύο χρόνια από την Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του 2015, την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης επιμελώς είχαν αποκρύψει από τον λαό και το ελληνικό κοινοβούλιο.

Πάνω από δυο χρόνια πέρασαν και από την 20ή Μαρτίου 2015, όταν ο κ. Τσίπρας έλαβε μέρος σε μια οκταμερή και συναντήθηκε με την κ. Μέρκελ, προκειμένου να…επιβεβαιωθεί η Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015 (που πέρασε πια στην Ιστορία ως ένα από τα πιο κρυφά κείμενα της ζώσας μνήμης).

Τότε, είχαν συμφωνήσει επί όλων εκείνων που, ως αντιπολίτευση, πολεμούσαν και διακήρυσσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν.

Είναι η χώρα, όχι οι κυβερνήσεις της ...

Ας μην το κάνουμε πια μέγα θέμα. Είναι λογικό το ΔΝΤ αλλά και ο Σόιμπλε να λένε ό,τι θέλουν ή ότι θα ήθελαν δέσμευση και της αντιπολίτευσης, για την εφαρμογή των μέτρων στα οποία θα συμφωνήσει η κυβέρνηση. Οτι το ζητούν δεν σημαίνει ότι περιμένουν να γίνει – και οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι ζητούν κάτι παράλογο. Αλλωστε, νεότερες πληροφορίες από τη Γερμανία ανέφεραν ότι το Βερολίνο δεν ενδιαφέρεται για μια τέτοια δέσμευση. Είναι, επίσης, λογικό η αντιπολίτευση να μην καταδέχεται καν να συζητήσει το θέμα. Οποιαδήποτε άλλη στάση εκ μέρους της θα ήταν κάτι χειρότερο από έγκλημα, θα ήταν ένα λάθος, για να θυμηθούμε τον μέγιστο αριστοτέχνη της πολιτικής επιβίωσης κατά τον 19ο αιώνα, τον Ταλλεϋράνδο.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση ...

Δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης απευθύνει - σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Capital.gr - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Δεν είμαστε ακόμα σε αδιέξοδο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στον τοίχο σημειώνει, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται, κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών.
"Έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία", προσθέτει ο Γ. Στουρνάρας, μια διατύπωση που μοιάζει μάλλον με τον ορισμό του understatement, όταν η αγορά έχει παγώσει, τα χρέη του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα έχουν πιάσει ταβάνι, η εκροή των καταθέσεων συνεχίζεται, η εξάρτηση των Τραπεζών απο τον ELA αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και δυο χρόνια, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η κρίση εμπιστοσύνης διευρύνεται.

Για τον συνομιλητή του Γ. Στουρνάρα είναι σαφές ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χρησιμοποιεί αυτή την τόσο διπλωματική γλώσσα, γιατί δεν θέλει να βάλει τρικλοποδιά στην κυβέρνηση. Αναγνωρίζει ότι πολιτικά η συμφωνία είναι δύσκολη και θέλει να βοηθήσει σε μια κατάληξη (χωρίς ατύχημα) της διαπραγμάτευσης. Δεν θέλει να εμφανιστεί ότι "νουθετεί" την κυβέρνηση. Δεν θέλει να δημιουργήσει περιττή ένταση. Άλλωστε η καλή χημεία του Γ. Στουρνάρα με το σημερινό οικονομικό επιτελείο είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση θέλουν την συμφωνία ή καλύτερα το περίγραμμά της να έχει πλέον διαμορφωθεί, και μένει πλέον στον πρωθυπουργό να αποφασίσει αν η κυβέρνηση "αντέχει πολιτικά" να κλείσει την αξιολόγηση. Περνάει η συμφωνία απο την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα επιχειρήσει άλμα στο κενό...
"Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας" προειδοποιεί πάντως ο Γ. Στουρνάρας, που ξορκίζει το ενδεχόμενο της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες. "Έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης για να τελειώσει το πρόγραμμα" δηλώνει στο Capital.gr ο Γ. Στουρνάρας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πισωγύρισμα. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη το '17 μετά το πολύ κακό 4 τρίμηνο του 2016, ενώ τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας μπορεί, ξεκαθαρίζει ο διοικητής της ΤτΕ, να ξαναρίξει σε ύφεση την ελληνική οικονομία ολόκληρο το 2017. Ήδη η Citi προβλέπει ύφεση όλο το α' εξάμηνο του '17, ενώ προς τα κάτω αναθεώρησε την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη και η Barclays.

Η συμφωνία ούτως ή άλλως θα είναι οδυνηρή. Θα προβλέπει την μείωση των συντάξεων από το 2018, την μείωση του αφορολόγητου, ενώ οι προσπάθειες για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην οποία είχε ποντάρει πολλά η κυβέρνηση θα μείνει στα χαρτιά. "Αυτό που δεν πρέπει επ' ουδενί να τεθεί σε αμφιβολία, εξηγεί ο Γ. Στουρνάρας, είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".... Exit για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και οι συντάξεις; "Το ερώτημα είναι: Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων;" Το αφορολόγητο; "Αν συνδυαστεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών" έχει κάτι το θετικό, προσθέτει.
Σε κάθε περίπτωση "αφήστε πρώτα να δούμε τη συμφωνία"... επιμένει συναινετικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας τον συνομιλητή του να καταλάβει ότι αναγνωρίζει πως μια συμφωνία πρέπει να είναι αποδεκτή πολιτικά από την κυβέρνηση που την υπογράφει.
Μένει να δούμε τα αντίμετρα... Η ομάδα του Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι το ισοζύγιο των μέτρων θα είναι μηδενικό. Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης, θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνση. Too good to be true...

Του Μανόλη Καψή Capital.gr
Η συνέντευξη έχει ως εξής: 
- Κύριε Στουρνάρα, πόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμη η διαπραγμάτευση; Φτάνουμε στο σημείο μηδέν; Φτάνουμε στον τοίχο; 
Κοιτάξτε, όχι δεν είμαστε ακόμη σε τοίχο. Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος ενθαρρύνει την κυβέρνηση να την κλείσει το συντομότερο δυνατό. 
- Ο κ. Τσακαλώτος είπε αν φτάσουμε Μάιο καήκαμε. Ο κ. Χουλιαράκης είπε καλύτερα μια κακή συμφωνία νωρίς, παρά μια καλή πιο αργά. Πως συμβιβάζονται αυτές οι δηλώσεις με οκτάμηνη καθυστέρηση; 
Ναι, και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις. Αυτή την φορά όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη η καθυστέρηση. Άρα πρέπει να κλείσει. Έχει καθυστερήσει αρκετά. Έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία. Νομίζω, αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους φέτος, θα πρέπει η συμφωνία να κλείσει το συντομότερο δυνατό. 
- Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχαμε ύφεση. Η ύφεση που παρατηρήθηκε έχει σχέση με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση; 
Βεβαίως έχει σχέση. Ο λόγος που δεν είχαμε θετικό τελευταίο τρίμηνο είναι η πολύ μεγάλη πτώση των επενδύσεων. Στο μέρος που αφορά ιδιωτικές επενδύσεις έχει να κάνει με την αβεβαιότητα από τη διαπραγμάτευση.
- Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ύφεση σε  όλη τη διάρκεια του 2017 λόγω της καθυστέρησης; 
Προς το παρόν όχι, αλλά εάν καθυστερήσει κι άλλο δεν αποκλείεται τίποτα. Όσο καθυστερεί, τόσο χάνουμε το στόχο. 
- Μπορούμε να αποτιμήσουμε το κόστος της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία; 
Μπορούμε. Έχουμε μια πρώτη ένδειξη που είναι το carry over από το τελευταίο περυσινό τρίμηνο στο τωρινό έτος και είναι 0,6%. 
- Αυτό θα έχει επιπτώσεις... ενδεχομένως θα ζητηθούν και περαιτέρω...
Των άλλων παραγόντων παραμενόντων σταθερών -αυτός είναι ένας πολύ τεχνικός όρος, σημαίνει όμως ότι αν τίποτα δεν αλλάξει και αν κλείσει η συμφωνία τώρα-, το γεγονός ότι είχαμε αυτό το κακό τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σημαίνει ότι η ανάπτυξη -αν εμείς παραδείγματος χάριν που λέγαμε ότι θα είναι 2,5%- θα είναι 1,9%. Το 0,6% είναι περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ, είναι...
-... ένα δισεκατομμύριο. 
Είναι σημαντικό ποσό.  
- Εσείς μιλάτε και με τους δανειστές και με το οικονομικό επιτελείο. Που οφείλεται η οκτάμηνη καθυστέρηση; 
Προφανώς στο ότι δεν συμφωνεί η κυβέρνηση με τα αιτήματα των δανειστών. 
- Αυτό είναι προφανές. 
Αυτό είναι.
- Που  βρίσκεται η μεγάλη εμπλοκή; 
Φαίνεται ότι είναι μια σειρά από θέματα: είναι τα εργασιακά, είναι το ενεργειακό, είναι η μείωση των συντάξεων μετά το τέλος της περιόδου του προγράμματος. Είναι θέματα δύσκολα. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι το εξής -και αυτή είναι η ουσία που πρέπει να κρατήσουμε. Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης που πρέπει να καλύψουμε μέχρι που να τελειώσει το πρόγραμμα. Άρα μένει ένα 10%. Είναι πολύ μικρό σε σχέση με την απόσταση που έχει καλυφθεί. Δεν αξίζει για αυτό το 10% να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς. 
- Το αίτημα πάντως για μείωση των συντάξεων ακούγεται ως μια υπερβολική απαίτηση των δανειστών. Είναι όντως υπερβολική; 
Είναι πολύπλοκο θέμα. Δεν θα ήθελα στο μικρό αυτό διάστημα που έχουμε εδώ... Αν θέλετε να μιλήσουμε για το συνταξιοδοτικό πολύ ευχαρίστως. Είναι όμως μεγάλο θέμα. Το ερώτημα είναι: προτιμούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση εισφορών ή με μείωση συντάξεων. Το ερώτημα αυτό είναι. 
- Και το αφορολόγητο είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία για την κυβέρνηση, η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου... Ακατανόητη ενδεχομένως και στον κόσμο. 
Εάν η μείωση του αφορολόγητου συνδυαστεί και με μείωση φορολογικών συντελεστών έχει κάτι θετικό. Γι’ αυτό ας περιμένουμε να κλείσει το πακέτο, πριν το κρίνουμε. 
- Η κυβέρνηση λέει ότι είναι παράλογο η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εύλογη η ένσταση της κυβέρνησης...
Ναι, από την άλλη μεριά όμως μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 2000 χάσαμε πολύ μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας. Κι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει αυτή την απόσταση. Άρα θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις στο εργασιακό να μην θίξουν πάλι την ανταγωνιστικότητα. Διότι με ιδρώτα και αίμα την κερδίσαμε πάλι. Δηλαδή το ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει εξαφανιστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί πάλι. 
- Ήταν σοφή η ιδέα να συνδέσει η κυβέρνηση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη Διακήρυξη της Ρώμης; 
Δεν θέλω να το κρίνω αυτό. Δεν θέλω να μπω σε πολιτικά ζητήματα. Δεν με αφορούν. 
- Εκτιμάτε ότι θα φτάσουμε σύντομα σε λύση και σε συμφωνία ή έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας; 
Πολύ χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε. Για αυτό και εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα.
-Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και πάμε σε εκλογές; 
Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο δεν είναι επιθυμητό, από πλευράς οικονομικής. 
- Οι επιπτώσεις ποιες μπορεί να είναι; 
Περαιτέρω καθυστέρηση και άρα απώλεια στόχων. Στόχων στην πραγματική οικονομία, στόχων δημοσιονομικών, στόχων κόκκινων δανείων. 


Ψέμα και Διχασμός για ένα Έθνος που πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό ...

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό»:

Η φράση ανήκει στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και την επαναλαμβάνουμε σταθερά κοντά δυο αιώνες τώρα, χωρίς ωστόσο να τη συνειδητοποιούμε.

Σήμερα, η φράση αυτή είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.

Πολλά ψέματα άκουσε και ακούει ο λαός μας και πολλές φορές πίστεψε στα ψέματα από την Εθνική Παλιγγενεσία μέχρι σήμερα.

Και άλλες τόσες ένιωσε στο πετσί του πως το ψέμα οδηγεί πάντα στην καταστροφή.

Και στον εθνικό διχασμό, καθώς αυτοί που λένε τα ψέματα γίνονται εύκολα αγαπητοί και εκείνοι που προτιμούν την οδό της αλήθειας περίγελως.

Οι σχολάρχες της Ουγκάντα ...

Την περασμένη εβδομάδα ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος έλαβε ένα email έκπληξη. Η Εθνική Ένωση ιδιωτικών σχολείων της Ουγκάντα, αιτήθηκε επισήμως τεχνογνωσίας από τους Έλληνες συναδέλφους της. Ζήτησε επιπλέον να επισκεφτεί την χώρα μας προκειμένου να δει από κοντά πως λειτουργεί η ιδιωτική εκπαίδευση σε μια χώρα του αναπτυγμένου κόσμου.

Ωστόσο, η εικόνα που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες το ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά «εξαγώγιμη» είναι.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΕΚΤ: "Βροχή" 233 δισ. στις (εκτός από τις ελληνικές) ευρωτράπεζες...

Την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, η ΕΚΤ "έβρεξε" για άλλη μια φορά εκατοντάδες δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες με μηδενικό επιτοκιακό κόστος.
Πρόκειται για την τέταρτη και, προς το παρόν, τελευταία πράξη χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από το δεύτερο πλάνο χρηματοδότησης TLTRO (Ιούνιος 2016) και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ιταλικές τράπεζες απορρόφησαν συγκριτικά με τις άλλες τα περισσότερα κεφάλαια.
Το πόσο κρίσιμη είναι αυτή η κατά τα φαινόμενα τελευταία "ένεση" ρευστότητας από την ΕΚΤ αποτυπώνεται ότι στο ότι περισσότερες από 470 τράπεζες ζήτησαν να πάρουν χρήματα αυτήν τη φορά και η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσό διάθεσης σε σχέση με την προηγούμενη φορά (τρίτη), που ήταν μόλις 62 δισ. ευρώ.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

«Βουντού economics» ...

Ακούγοντας κάποιος χτες στην Αθήνα τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και προχτές στην Οξφόρδη τον Πωλ Τόμσεν, θα αναρωτιόνταν αβίαστα: με τι ακριβώς πάει να συμφωνήσει η κυβέρνηση Τσίπρα;

Ο γερμανός πολιτικός εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι επιτεύξιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια, σε καμία περίπτωση για μεγαλύτερο διάστημα. Χαρακτήρισε δε τα οικονομικά που γνωρίζουν όσοι πιστεύουν ότι είναι επιτεύξιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως «βουντού economics».

Ο δανός οικονομολόγος του ΔΝΤ επανέλαβε την σύσταση ότι με την υπάρχουσα κατάσταση της Ελλάδας, το ενδεδειγμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5%. Ούτε λόγος για μεσοπρόθεσμο επίπεδο, απορρίπτοντας και την πρόταση που συζητά η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%, μετά από την πρώτη πενταετία και σε βάθος δεκαετίας.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Η ναρκισσιστική ευθιξία της Σίας Αναγνωστοπούλου...

Υπάρχουν ανθρωπολογικοί χαρακτηρισμοί που παρά τον φαινομενικό αρνητικό τους φορτίο διαθέτουν μία εξωτική γοητεία για τον ψυχισμό πολλών ατόμων. Είναι συνήθως πράγματα που συνδέονται με τα πάθη. Υπάρχουν ακόμη και συμπεριφορές ακραίας και προσχηματικής ευθιξίας και αυτοθυματοποίησης που εκτονώνονται με ασήμαντη αφορμή, και υπερβαίνουν σε ένταση και περιεχόμενο την πρόκληση. Ο συνδυασμός των δύο είναι μία ολόκληρη επικοινωνιακή και ψυχική, αλλά μάλλον ασυνείδητη μηχανοραφία. «Το ασυνείδητο εχει τη δομή της γλώσσας» έλεγε ο Λακάν. «Το εγώ είναι έξω από το ασυνείδητο» συμπλήρωνε.

Ο κόσμος δεν τους πιστεύει, δεν τους εμπιστεύεται...

Ας πούμε ότι σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν ότι συμφωνούν σε όλα με τους δανειστές και κλείνουν την αξιολόγηση. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι θα αλλάξει από την Δευτέρα η εικόνα της αγοράς; Στο πρώτο τρίμηνο η λιανική διαλύθηκε! Οι Έλληνες έκοψαν μέχρι και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ισοπεδώνει την Οικονομία.

Ρωτήστε ανθρώπους που έχουν μαγαζιά. Η πτώση στον τζίρο τους είναι κατακόρυφη. Ο κόσμος δεν καταναλώνει. Φοβάται, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του. Δεν έχει να ελπίζει σε κάτι. Μιλάμε πλέον για έναν νέο κύκλο αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης. Το 2017 ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο, διαψεύδοντας όλα τα σενάρια. Η αγορά περίμενε στην χειρότερη των περιπτώσεων να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2016. Αποδείχτηκε όμως ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο…

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τα ψέματα για τα μέτρα και τα «αντίμετρα» ...

Ο τρόπος με τον οποίο η συζήτηση περί μέτρων και «αντίμετρων» έχει εξελιχθεί συνιστά άλλη μια επικοινωνιακή επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης.
Όπως όλοι έχουμε γνωρίζουμε, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί προνομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 και απλώς κάνει προπαγάνδα, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξουν μέτρα και τα λεγόμενα «αντίμετρα».
Στην αρχή, δήλωναν πως προνομοθέτηση μέτρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή…
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, πληροφορηθήκαμε από κυβερνητικό αξιωματούχο (που δεν κατονομάστηκε) ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ πως «ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, από το Ηράκλειο τη Κρήτης και με ένα σαρίκι ριγμένο στους ώμους του, ο κ. Τσίπρας διατράνωσε: «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υποχωρήσουμε. Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα. Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».
Μετά, άρχισαν να μιλούν για… περιγραφές μέτρων…

Το δικό τους Στάλινγκραντ ...

Αυτή η στοιχειωμένη αξιολόγηση τείνει να εξελιχθεί στο δικό τους Στάλινγκραντ. Εγκλωβισμένοι σε θέσεις από τις οποίες γίνεται ολοένα δυσκολότερο να αποσυρθούν, περιμένουν να τους σώσει ο Σουλτς, που υποτίθεται ότι έρχεται ακάθεκτος σαν Panzer Division – όπως, δηλαδή, οι Γερμανοί περίμεναν τον Μάνσταϊν να τους λυτρώσει...

Δεν είναι απίθανο να κερδίσει τις γερμανικές εκλογές ο Σουλτς. Όμως, δεδομένου του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι τότε, αλλά και των ποικίλων παραγόντων που επηρεάζουν την οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση, η πρόβλεψη είναι όχι απλώς παρακινδυνευμένη, αλλά ηλίθια, εφόσον μάλιστα βασίζεσαι σε αυτή για να σχεδιάσεις την πολιτική σου. Αυτό κάνει η κυβέρνηση: το λένε οι υπουργοί της, το εξηγούν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, το ενισχύει ως πιθανότητα και η προετοιμασία της κυβέρνησης για καλοκαίρι ελεύθερων πολιορκημένων. Θυμίζω ότι το Δημόσιο έχει παύσει να πληρώνει τις οφειλές του, με τον σκοπό να μπορούν να πληρωθούν τα ομόλογα και οι τόκοι του Ιουλίου, αν δεν υπάρξει ώς τότε εκταμίευση δόσης από την Ευρώπη.

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Αφού είχαν «νικήσει» τι διαπραγματεύονται σήμερα;

Η υπόθεση της ΔΕΗ και της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις – την ώρα που η χώρα παραπαίει και ασφυκτιά – είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της «περήφανης διαπραγμάτευσης» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η διαπραγμάτευση για το θέμα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας είχε τελειώσει τον Ιούλιο του 2014 με την ψήφιση του νόμου για την λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ».
Τότε, είχε συμφωνηθεί η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» από την πώληση του 30% της ΔΕΗ, με τίμημα 5 δις, τα οποία θα επανεπενδύονταν στην «Μεγάλη ΔΕΗ», αλλά και θα αποτελούσαν το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να μην υπάρξουν αυξήσεις ρεύματος. Η «Μικρή ΔΕΗ» ήταν μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία θα δημιουργείτο  με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.
Ήταν τότε που ο κ. Τσίπρας είχε φορέσει τα… φυσεκλίκια του και είχε ανέβει στο Αμύνταιο, κηρύσσοντας την επανάσταση, προσπαθώντας να προκαλέσει δημοψήφισμα (!) και διακηρύσσοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελούσε κόκκινη γραμμή.
Σήμερα, κινδυνεύει με ξεπούλημα ολόκληρη η ΔΕΗ, ενώ παριστάνουν ότι δίνουν μάχη για να μεταφερθεί το 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο (λες και το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί τμήμα του αιωνόβιου υπερταμείου που οι δανειστές ζήτησαν και αυτοί υπέγραψαν).
Και επιπλέον, τους πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ!

I̶S̶I̶S̶ Ερντογάν «Ευρωπαίοι θα φοβάστε να περπατήσετε στους δρόμους» ...

Εάν συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη στάση, οι Ευρωπαίοι θα φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο, προειδοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας την προκλητική του ρητορική απέναντι στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, καλεί την Ευρώπη να σεβαστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό το διάστημα οι σχέσεις της Τουρκίας με κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υπάρξει τεταμένες και ιδιαίτερα υπό το φόντο του επερχόμενου τουρκικού δημοψηφίσματος σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, που θα λάβει χώρα τη 16η Απριλίου.

Εμείς έχουμε ιστορία, εκείνοι ποινικό μητρώο ...

Σκληρή επίθεση στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΟΝΝΕΔ.

«Κάποιος που έχει συνηθίσει για χρόνια στην πολιτική ανυποληψία και την ποινική ασυλία, είναι λογικό να αντιδρά σπασμωδικά και επιθετικά όταν οι πολίτες που ασπάζονται την αστική δημοκρατία τον εγκαλούν για τις βαθιά γελοίες και αντιδημοκρατικές του απόψεις.

Αυτό συνέβη και με τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αντί να τολμήσει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη, επιδίδεται στην μόνη πρακτική που της δίδαξαν οι κομματικοί της αγκιτάτορες, να στρεψοδικούν έναντι των άλλων», αναφέρει η οργάνωση νέων της Ν.Δ και προσθέτει:

Εσύ, νέε μου, πόσα τρόλεϊ έκαψες σήμερα;

Είναι λίγο δύσκολο να βρει κανείς τίτλο για τον υπουργό Τόσκα. Δημόσια Τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε και η προστασία του πολίτη είναι άγνωστη έννοια. Τέλος πάντων, τον άκουγα προχτές να λέει ότι ζούμε σε μία ασφαλή χώρα. Την ίδια μέρα είχαμε μία απαγωγή και μερικές «συνηθισμένες ληστείες». Να μην το ξεχάσουμε, είχαμε και μερικά τρομοδέματα.

Ήταν πράγματι μία από αυτές τις ημέρες που ο ήλιος συνέχισε να βγαίνει από την Ανατολή, ήταν μία ακόμη συνηθισμένη ημέρα. Το «συνηθισμένη» είναι μία έννοια σχετική. Για άλλους οι μέρες αυτές είναι συνηθισμένες και για άλλους ασυνήθιστες.

Για παράδειγμα: Αν κάποιος είναι δημόσιος υπάλληλος, όλες οι μέρες μπορεί να είναι συνηθισμένες. Σηκώνεται το πρωί και πάει στην δουλειά του, για να επιστρέψει το απόγευμα στο σπίτι, να ξεκουραστεί και να είναι έτοιμος την άλλη μέρα για να πάει και πάλι στην δουλειά του. Είναι μία βαρετή ζωή!

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σόιμπλε: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαρτάται από την Ελλάδα...

«Η ολοκλήρωση της (δεύτερης) αξιολόγησης εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», παρατήρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνεδρίας του Ecofin.

Για την επόμενη δόση του προγράμματος πάντως, ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευθεί. 

Για το ζήτημα του χρέους, ο Γερμανός υπουργός περιορίστηκε να σχολιάσει πως «ακόμη και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν καταλάβει πως μία ελάφρυνση δεν είναι εφικτή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και νέα παιχνίδια με τους αριθμούς!

Τελικά δεν είναι δύσκολο να παίζεις με τους αριθμούς, να επιδίδεσαι δηλαδή σε προπαγάνδα των αριθμών.

Τον τελευταίο καιρό η ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνει στις ανακοινώσεις της και κάποια στοιχεία για το 2014. Επιλεκτικά όμως!

Στις 16 Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 18,6% του δείκτη παραγωγής στις κατασκευές το δ' τρίμηνο 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2015, έναντι αύξησης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Ταρατατζούμ και άλλοι πανηγυρισμοί!

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ίδιος δείκτης, σημείωσε αύξηση 25,7% το δ' τρίμηνο 2016 σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2016, έναντι αύξησης 87,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δ' τριμήνου 2015 με το γ' τρίμηνο 2015.

Και πάλι ταρατατζούμ και άλλοι πανηγυρισμοί!

Το δίλημμα εκλογές ή "ελικόπτερο"...

Σε μια επανάσταση, όπως και σε ένα μυθιστόρημα, το πιο δύσκολο είναι να βρεις ποιο θα είναι το τέλος.
Αλέξης Ντε Τοκβίλ, 1805-1859, Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος

Στη στήλη δεν αρέσουν οι προβλέψεις, αλλά οι προεκτάσεις των δεδομένων που καταδεικνύουν μερικά από τα πιθανά μελλοντικά σενάρια. Η, για τρεις δεκαετίες σχεδόν, παρακολούθηση και σχολιασμός των αγορών  έχουν διδάξει αυτό που έλεγε ο Αντρέ Κοστολάνι: Στις  αγορές 2 + 2 δεν κάνει ποτέ 4, αλλά 5 μείον 1...
Το ίδιο ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, της πολιτικής μη εξαιρουμένης.
Πριν από ένα χρόνο η κατάρρευση της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έμοιαζε απίθανο για όποιον έβλεπε την επιφάνεια των πραγμάτων.
Αν κοίταζε κάποιος την οικονομία όμως θα παρατηρούσε πως η δυναμική που είχε αποκτήσει αυτή από τη βελτίωση της περιόδου 2013-15 των "Σαμαρο-Βενιζέλο-Στουρναραίων" είχε αρχίσει να υποχωρεί.

Κ. Καραμανλής για Βατοπέδι: Η απόφαση κλείνει μια μεγάλη πληγή ...

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου.

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία» σημειώνει ο κ. Καραμανλής.

Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σε Βατερλό της κυβέρνησης...

Μπορεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εάν ολοκληρωθεί) να φέρει σκληρά μέτρα καθώς θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο και οι συντάξεις, ωστόσο το μεγάλο Βατερλό για την κυβέρνηση είναι ο ΕΦΚΑ και ενδεχομένως μάλιστα να ξεπεράσει τους παλαιότερους σκληρούς φόρους που είχαν επιβληθεί όπως το χαράτσι της ΔΕΗ και ο ΕΝΦΙΑ. Επί της ουσίας η κυβέρνηση δημιούργησε το δικό της... ΕΝΦΙΑ, εξοργίζοντας ασφαλισμένους, επιχειρήσεις και λογιστές καθώς τρεις μήνες μετά την επίσημη εφαρμογή του ο νέος νόμος δεν μπορεί να... εφαρμοστεί.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή του νέου ασφαλιστικού φορέα, ακόμα και του κόμματος βγαίνουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μόλις προχθές ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα αυτή θα εκδοθούν νέες οδηγίες, ενώ επιχείρησε να αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επισημαίνοντας ότι δεν θα πληρώσουν διπλές εισφορές όσοι είναι μπλοκάκια με έως δύο εργοδότες και ταυτόχρονα τους έχει εκδοθεί το ειδοποιητήριο.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μειώνουν μισθούς και εισοδήματα για να… κρατήσουν «την κοινωνία όρθια»!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 13 Μαρτίου, το δ΄ τρίμηνο του 2016 ο δείκτης μισθών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 0,7%, έναντι μηδενικής μεταβολής το αντίστοιχο διάστημα του 2015 σε σχέση με αυτό του 2014.

Μάλιστα, ο ίδιος δείκτης, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, εμφάνισε μείωση 2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ' τριμήνου 2015, έναντι μείωσης 0,7% την αντίστοιχη σύγκριση το 2015 προς το 2014.

Δηλαδή, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που θα μοίραζαν λεφτά με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και άλλα παραμύθια, τελικά προκάλεσαν μείωση μισθών.

Bloomberg: Προς μία νέα κρίση τύπου 2015 η Ελλάδα ...

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μίας νέας κρίσης, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του για την ελληνική οικονομία, στο οποίο τονίζεται πως «οδεύουμε προς την επανάληψη του δράματος του 2015».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία και επομένως φαίνεται πως «χάνεται ακόμη μία προθεσμία» για την Ελλάδα.

Πέφτουν - πέφτουν - πέφτουν...

Η κοινωνία τους αποστρέφεται, τα ποσοστά τους στις δημσοκοπήσεις βυθίζονται όλο και πιο χαμηλά. Είναι θέμα χρόνου να διασπαστεί για τον ΣΥΡΙΖΑ καθοδικά το ψυχολογικό όριο του 10% και να φλερτάρουν πλέον με ποσοστά που θα προδίδουν την πλήρη κατάρρευσή τους. Στις συγκεντρώσεις των υπουργών τους στις επαρχιακές πόλεις δεν προσέρχονται ούτε καν τα κομματικά τους μέλη.

Έχουν ήδη πέσει. Στην συνείδηση του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κυβέρνηση, αλλά ένα αποτυχημένο τσούρμο ιδεοληπτικών που η πολιτική απάτη τους έχει αποκαλυφθεί πλήρως και γι' αυτό τον λόγο ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την εξουσία. Είναι σαν να έχουν χάσει μία εκλογική αναμέτρηση με ποσοστά συντριβής και να ετοιμάζονται να παραδώσουν την εξουσία σε προκαθορισμένο χρόνο. Ο ελληνικός λαός τους κρίνει καθημερινά, τους ζυγίζει και τους βρίσκει ελλιποβαρείς.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Φιλολαϊκή πολιτική τύπου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ : Παρατούν τα σπίτια των γονιών τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τους ΦΟΡΟΥΣ!

Η Ελλάδα της κρίσης δημιουργεί ένα νέο τύπο Νεοέλληνα, πολύ μακριά από τα στάνταρ των περασμένων δεκαετιών που κυριαρχούσε το δόγμα "να έχεις, παιδάκι μου, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου". Αυτός ο Νεοέλληνας, μη αντέχοντας τα βάρη που κουβαλούν πλέον τα ακίνητα, απομακρύνεται από αυτό που κάποτε όλοι θεωρούσαν σίγουρη επένδυση: Την ακίνητη περιουσία.
Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό (το Capital.gr έχει ασχοληθεί κατ' επανάληψη) αλλά επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση των αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς στα Ειρηνοδικεία της χώρας αυξήθηκε μεταξύ 2013-16 κατά 86%. Ουσιαστικά δηλαδή οι Έλληνες προχωρούν σε μια ιδιόμορφη αντίδραση που λαμβάνει… κινηματική μορφή, καθώς δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των  οφειλών προς το Δημόσιο κυρίως σε ό,τι αφορά τα ακίνητά τους.
Όπως προκύπτει, από το κίνημα "δεν πληρώνω" περνάμε στο πιο ρεαλιστικό "δεν κληρονομώ", αφού 6 στους 10 εμφανίζονται να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι αποποιούνται τις περιουσίες που τους κληροδοτούνται από τους συγγενείς τους! Γι’ αυτό και συνωστίζονται στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία της χώρας, προκειμένου να προβούν σε αποποίηση κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Τόση μοναξιά στην κορυφή ...

Μη με εγκαταλείπεις Γιώργο μου... Γιατί μου το κάνεις αυτό ;;; 
Για να παραιτηθείς έπειτα από μόλις 22 μέρες από μια τόσο σημαντική θέση, ένα από τα δύο πρέπει να παίζει: ή είσαι τρελός, κανονικά ανισόρροπος, ή είσαι άνθρωπος στις φλέβες του οποίου κυλάει το θέατρο. Η απάντηση στο δίλημμα περιττεύει για την περίπτωση της παραίτησης του Γιώργου Κιμούλη, καθώς όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι.

Τι να πει κανείς, ύστερα από τέτοιο σοκ; Το πλήγμα για τον πολιτισμό είναι τεράστιο έως ανυπολόγιστο. Με τον υπαινιγμό αυτό, άλλωστε, ξεκινά η επιστολή: «Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού (sic) μας χάρτη». Και ξέρουμε, αλίμονο, ότι ήδη χάθηκε με αυτή την παραίτηση – ευχαριστούμε, κ. Κιμούλη, που μας το λέτε με το μαλακό. Η επιστολή είναι προφανές ότι γράφτηκε σε στιγμές που το μεγαλείο μέσα στον Γ. Κιμούλη είχε φουσκώσει και κυμάτιζε, διότι η αναφορά σε «πολιτισμικό χάρτη» είναι μια μπαρούφα. Ωστόσο, απαραίτητη μπαρούφα και με σαφή αισθητική αξία, καθώς πιστοποιεί τη βαθιά ελληνικότητα του λόγου που χρησιμοποιεί ο μεγάλος ηθοποιός – και σκηνοθέτης, ζητώ συγγνώμη.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΟΟΣΑ: Πέντε μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα ...

Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξή της περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του (Going for Growth 2017) με συστάσεις για τις χώρες - μέλη του.

Οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αφορούν τη συνέχιση της ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη μείωση των ρυθμίσεων στις βιομηχανίες δικτύων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κ. Μητσοτάκης: Τη χώρα κυβερνούν παρακμιακές δυνάμεις ...

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω μίας δήλωσης με αιχμή την ασφάλεια και της πρόταση για εξεταστική στην Υγεία, εξαπολύει συνολική επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Η αξιολόγηση δεν κλείνει. Η εμπιστοσύνη των πολιτών εξανεμίζεται. Η ύφεση επέστρεψε. Οι επενδύσεις δεν έρχονται. Και τώρα τελευταία υπάρχει και εξαγωγή τρομοκρατικών δεμάτων στο εξωτερικό. Η χώρα είναι μετέωρη. Και πάει να γίνει παρίας. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Οι κυβερνώντες επιδεικνύουν και ανικανότητα και επιπολαιότητα και πολιτική ανεντιμότητα", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

2014 – 2016: Λεξικό ΣΥΡΙΖΑ, λήμμα «συναίνεση» ...

Μπορεί η άποψη που ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε (13 Μαρτίου 2017, Real Fm), σύμφωνα με την οποία τα επικείμενα για μετά το 2018 μέτρα χρειάζεται να ψηφιστούν από «μια ευρύτατη πλειοψηφία» στη Βουλή να αποκλήθηκε «προσωπική άποψη», τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί.

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης θυμήθηκε τώρα να μιλήσει για μια «ευρύτατη συναίνεση» - με τον κ. Τζανακόπουλο να αποκαλεί τη στάση του κ. Σκουρλέτη «ένα πολιτικό κάλεσμα προς το σύνολο της αντιπολίτευσης» και την κ. Γεροβασίλη να το τερματίζει λέγοντας (Παραπολιτικά fm) πως «στη χώρα μας θα έπρεπε και η αντιπολίτευση να έπαιζε έναν δημιουργικό ρόλο. Για μας το ζήτημα είναι να γίνει η αντιπολίτευση χρήσιμη, να αποκτήσει αίσθηση της πραγματικότητας και να μην κάνει κινήσεις για να δημιουργούν κάποιο θέμα αστάθειας»!

Αλήθεια;

Ραντεβού στα τυφλά με την Σκάρλετ Γιόχανσον ...

Το «τρένο» ξεκίνησε. Όποιος θέλει να ανέβει, μετά βίας προλαβαίνει. Οι Ολλανδικές εκλογές πέρασαν χωρίς κλυδωνισμούς, ενώ το ίδιο (ίσως με περισσότερο δράμα) αναμένεται να συμβεί και στις γαλλικές εκλογές. Η Τζάνετ Γέλεν έκανε την δουλειά της αυξάνοντας τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφτασε το 2%, όσο τον θέλουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ο Μάριο Ντράγκι στην προσεχή συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας στις 27 Απριλίου, θα βρεθεί αναμφίβολα σε κλοιό πιέσεων προκειμένου να άρει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, καθώς και στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός έφτασε το 2% (μέχρι και στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια ενισχύθηκε κατά 1,2%).

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Συντριπτική η σύγκριση του σήμερα με το 2014 (και με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ) ...

Δεν πρόκειται ούτε για εμμονή, ούτε για αριθμολαγνεία. Αλλά για την ανάγκη να καταλάβουμε όλοι σ’ αυτή την χώρα ότι στη διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η οικονομία έχει βυθιστεί. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία που συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, σε πολλές περιπτώσεις συγκριτικά με το 2014. Ενδεικτικά:

-Το 2016 το ΑΕΠ ανήλθε σε 184,5 δις ευρώ σε όρους όγκου, αμετάβλητο σε σχέση με το 2015. Σε αξία, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2016 σε 175,9 δις ευρώ και το 2015 σε 175,7 δις ευρώ. Ναι, αλλά το 2014 το ΑΕΠ ανήλθε σε 186,5 δις ευρώ και το 2013 σε 185,1 δις ευρώ. Και σε αξία, το 2014 ανήλθε σε 179,1 δις ευρώ και το 2014 σε 182,4 δις ευρώ. Δηλαδή το 2014 το ΑΕΠ της χώρας ήταν κατά 2 δις ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το 2016. Πότε είναι καλύτερα; Όταν λείπουν 2 δις ευρώ από το ΑΕΠ ή όταν δεν λείπουν;

Ο Μύθος της ισλαμικής ανοχής ...

Στις περισσότερες μελέτες για το Ισλάμ κάθε αναφορά στην μουσουλμανική παρουσία στην Δύση συνδέεται με την ανεκτική συμπεριφορά των  ισλαμιστών απέναντι στους κατακτημένους πληθυσμούς. Ιδιαίτερα πάντα μνεία γίνεται για την ισπανική κατάκτηση και για τον «παράδεισο» που είχε ουσιαστικά εγκαθιδρυθεί στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Την ιδανική αυτή εικόνα ήρθε να κλονίσει μια τελευταία μελέτη ενός ισπανο-αμερικανού καθηγητή του Πανεπιστημίου Northwestern, του Dario Fernandez Morera. Στο βιβλίο του The Myth of the Andalusian Paradise: Muslims, Christians, and Jews under Islamic Rule in Medieval Spain (ISI Books, 2016) αποδομεί τον θρύλο της μουσουλμανικής ανθρωπιστικής συμπεριφοράς και περιγράφει με γλαφυρότητα την πραγματικότητα της ισλαμικής κατάκτησης.

Με ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτογενείς πηγές της εποχής, αλλά και σε πιο σύγχρονες, περιγράφει  τις συνθήκες ζωής στην Ισλαμική Ισπανία αναδεικνύοντας την περιθωριοποίηση και την πολιτιστική καταπίεση των γηγενών πληθυσμών αλλά ακόμη και πολλών από τους ίδιους τους μουσουλμάνους. Περιγράφοντας σε αρκετή λεπτομέρεια τους κανόνες της νομικής σχολής του Σουνιτικού Ισλάμ  που κυριάρχησε στην Ισπανία, της σχολής Μαλάκι, την οποία και υιοθέτησαν οι Ουμαγιάδες στην αρχή Χαλίφηδες της Δαμασκού αλλά και οι Αμπασίδες της Βαγδάτης αργότερα, εξηγεί την βαρβαρότητα της καθημερινότητας που επέβαλαν αλλά και τις εξοντωτικές ποινές για κάθε απλή παράβαση.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Το Σύνταγμα τους πέφτει όλο και πιο στενό ...


Μετά και τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ (που πέφτουν βροχή και καταργούν ως αντισυνταγματικούς διάφορους νόμους αυτής της κυβέρνησης), καταλαβαίνει κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει έναν εντελώς εξωθεσμικό και εκτός κοινοβουλίου τρόπο αντισυνταγματικής αναθεώρησης.

Και γιατί, όταν τον Ιούλιο του 2016 παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πίσω από το βήμα διαβάζαμε διάφορες συνθηματικού τύπου και ύποπτων προθέσεων αναφορές σε «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα».

Και για ποιο λόγο μας είπε ότι «ο λαός θα πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του», «για πρώτη φορά η δημοκρατία στην εξουσία» και ότι «αυτή τη φορά η συνταγματική αναθεώρηση δεν θα αφορά μόνο τα κόμματα, τους τεχνοκράτες και τους ειδικούς, αλλά τους ίδιους τους πολίτες» και γι’ αυτό η διαδικασία πρέπει να βγει «έξω από τα στενά όρια του Κοινοβουλίου».

Τικ -Τακ . Τικ - Τακ: Απόκλιση 50% από το στόχο του ασφαλιστικού χαρατσιού ...

Μετά βίας ξεπερνούν το 50% του στόχου τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών για τους κλάδους κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης. Kαι αυτό μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού 26,9% (στις17 Μαρτίου).

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως μέχρι χθες είχαν εισπραχθεί μόλις 130 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο εισπρακτικός στόχος από την πρώτη δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού έως 26,9% για το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 250 -260 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, οι έως τώρα οι εισπράξεις από το χαράτσι βρίσκονται στο μισό του στόχου του Υπ. Εργασίας και του ΕΦΚΑ.

Στο πρώτο λάθος Τσίπρα, «πετάει» το waiver ...

Το καλοκαίρι του 2014, η Ελλάδα είχε ήδη βγει στις αγορές δύο φορές και οι τράπεζες της είχαν καταφέρει να μηδενίσουν την έκθεση τους (μετά την εκτίναξη στα 123 δις. τον Δεκέμβριο του 2012) στον «ακριβό» - και σημάδι αστάθειας για μια οικονομία – έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, τον γνωστό πλέον ELA.

Όσο πλησίαζε η προεδρική εκλογή τόσο εκδηλωνόντουσαν και τα πρώτα σημάδια επιστροφής της αβεβαιότητας στην οικονομία και η αρχική δειλή αύξηση του ELA. Τον Δεκέμβριο του 2015 ανέβηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε στα 5 δις. ευρώ.

Εκεί που πραγματικά απογειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA ήταν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αποφάσισε ότι σταματάει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες (waiver), ανεβάζοντας το ύψος του ELA στα 65 δις. ευρώ.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Το Brexit οδηγεί σε διάλυση και τους Εργατικούς ...

Μπορεί στις 29 Ιουνίου 2016 ο κ. Τσίπρας να επικοινώνησε με τον ηγέτη των Εργατικών
Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να εκφράσει «την αλληλεγγύη του για τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα του, η Βρετανία» και μπορεί, λίγο αργότερα ο κ. Τσίπρας να ανακοίνωσε μέσω τουίτερ πως «αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη διχαστική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, δεν μπορούν να κατηγορήσουν τις προοδευτικές δυνάμεις», τα μέλη των Εργατικών στη Βρετανία, όμως, δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό (βάσει εγγράφων που περιήλθαν στην εφημερίδα Times), σχεδόν 26.000 μέλη έχουν εγκαταλείψει το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας από το περασμένο καλοκαίρι και πάνω από τα τρία τέταρτα από αυτούς είχαν εγγραφεί στο κόμμα μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και μετά την άνοδο του Κόρμπιν στην ηγεσία του, που ακολούθησε την εκλογική ήττα του κόμματος.

Η φθίνουσα πορεία μετά σοβαρών κραδασμών ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και την επικράτηση του «Ναι» στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τότε, ο Κόρμπιν αντιμετώπισε πρόταση μομφής και το μισό σκιώδες υπουργικό του συμβούλιο παραιτήθηκε, κατηγορώντας τον για ανικανότητα να ηγηθεί του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

«Εξαφανίζονται» οι Έλληνες σαν τους μετανάστες της κερα-Τασίας…

Τον τελευταίο καιρό οι Έλληνες άρχισαν να εξαφανίζονται «μυστηριωδώς».

Χθες διαβάσαμε ότι οι τράπεζες έχασαν δανειολήπτες 150.000 κόκκινων δανείων. Πρόκειται για πελάτες της λιανικής τραπεζικής (το 20% περίπου όσων χρωστούν και δεν πληρώνουν), που άλλαξαν κατοικία και τηλέφωνο και οι τράπεζες, που δεν μπορούν να τους βρουν, ζητούν τη βοήθεια της εφορίας και της ΔΕΗ προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Πριν λίγες μέρες ανακαλύψαμε απολογιστικά ότι έφτασαν τους 450 χιλιάδες οι Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα. Οι περισσότεροι νεότεροι, κάτω των 45 ετών στην πλειοψηφία τους επιστήμονες, που κατευθύνθηκαν στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Εμιράτα, μέχρι και Κίνα μερικοί.

Πριν λίγες εβδομάδες, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πληροφορηθήκαμε ότι από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017, πάνω από 120 χιλιάδες επιτηδευματίες έκλεισαν τα βιβλία τους και σταμάτησαν την ατομική τους επαγγελματική δραστηριότητα. Εξαφανίστηκαν κι αυτοί επαγγελματικά.

Γιατί «εξαφανίζονται» οι Έλληνες, σαν τους μετανάστες της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου;

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η επίθεση του Ισλάμ ...

Αυτό που συνέχεια ακούγεται σχετικά με το Iσλάμ και τους μουσουλμάνους μετανάστες είναι πως αποτελούν θύματα της Δυτικής επιθετικότητας και πως η θρησκεία τους διώκεται απο φανατικούς ρατσιστές και φοβικούς νεο-σταυροφόρους. Ολοι όμως αυτοί οι ισχυρισμοί απέχουν από την πραγματικότητα και δείχνουν να αγνοούν την ιστορία.

Το Ισλάμ δεν είναι μιά θρησκεία ειρήνης και αγάπης. Η ίδρυσή του συνοδεύτηκε από εξοντωτικούς επεκτατικούς πολέμους και η παρουσία του στον κόσμο οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια των κατακτήσεων των στρατιών του και στο αίμα των αντιπάλων του. Δεν υπάρχουν χώρες που εξ αρχής να υπήρξαν μουσουλμανικές. Αυτές δημιουργήθηκαν κάτω από την επιβολή του ξίφους των πιστών ακολούθων του Προφήτη, που δίδαξε την επιβολή των απόψεών του σε όσους εξακολουθούσαν να τον αμφισβητούν και να αρνούνται να τον ακολουθήσουν.

Μπορούν αυτοί οι ά̶ν̶θ̶ρ̶ω̶π̶ο̶ι̶ τύποι να κυβερνήσουν οποιαδήποτε χώρα;;;

Θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε επιτομή της υποκρισίας και διαστροφή της πραγματικότητας. Αλλά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πια δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι απ’ όλα αποτελεί επιτομή της υποκρισίας και διαστροφής της πραγματικότητας.
Ακριβώς την ημέρα (10 Μαρτίου 2017),  που η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυπτε πως ο κ. Τσίπρας της έχει ζητήσει να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, στην Αθήνα κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν ξανά τον κ. Μητσοτάκη ότι, κατά τη συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, «φόρεσε πάλι τη φανέλα του ΔΝΤ».
Και την ίδια ώρα, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας διέστρεψε την πραγματικότητα, λέγοντας πως από τη Λαγκάρντ ζήτησε τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι αλά καρτ, μόνο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά και με την ελάφρυνση του χρέους.
Είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν έχουν μια ειδική σχέση πάθους και μίσους με το ΔΝΤ – καθαρά για προπαγανδιστικούς λόγους. Πότε το διώχνει (η Ελλάδα έγινε το 2015 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατέβαλε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ) και πότε το κυνηγάνε από τις Βρυξέλλες ως το Νταβός και τη Λίμα του Περού.

Ιστορίες φορολογικής τρέλας με βασικό στόχο των Αρχών την επιβολή προστίμων ...

Την άνοιξη του 2011, ο Γ.Κ., ελεύθερος επαγγελματίας, επισκέφτηκε το κατάστημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται για να καταθέσει κάποια χρήματα. Ο υπάλληλος της τράπεζας, από λάθος στο ποσό της κατάθεσης πληκτρολόγησε τον 12ψήφιο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του Γ.Κ., που αντιστοιχούσε σε ποσό άνω του δισεκατομμυρίου. Ο τραπεζικός αμέσως αντιλήφθηκε το λάθος και προχώρησε στον αντιλογισμό του ποσού και εν συνεχεία πληκτρολόγησε το σωστό ποσό της κατάθεσης. Χρόνια αργότερα ο Γ.Κ. έλαβε ένα φύλλο ελέγχου από την εφορία, το οποίο του ζητούσε να δικαιολογήσει εντός 5 ημερών το δισεκατομμύριο που εμφανίστηκε στον λογαριασμό του. Ακολούθησε ένας πολύμηνος Γολγοθάς: οι τραπεζικοί του λογαριασμοί δεσμεύθηκαν, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει σε βασικές οικονομικές υποχρεώσεις και απαιτήθηκαν εβδομάδες συναντήσεων και εξηγήσεων χωρίς οι ελεγκτικές αρχές να δεχθούν το προφανές τραπεζικό λάθος.
Υποπτο άθροισμα

Μια αφίσα που έβαλε φωτιά στην Ευρώπη ...

Ο Έρντοαν είναι ένας φασίστας εξουσιομανής σε μια χώρα που δεν έχει ζήσει ακόμα Δημοκρατία, από την ίδρυσή της πριν 90 χρόνια. Η Γερμανία είναι ο στρατιωτικός και οικονομικός στηλοβάτης της Τουρκίας ήδη από την εποχή των Οθωμανών. Οι Ολλανδοί είναι σταθεροί έμποροι με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και οι Αυστριακοί κρατάνε εδώ και 3 αιώνες προνομιακή θέση στη χώρα. Σε λίγες βδομάδες όλες αυτές οι σχέσεις θα έχουν ξαναγίνει bussines as usual!

Όσοι πιστεύουν ότι η σαφής δικτατορική πορεία του Έρντοαν είναι αιτία της αντίδρασης Αυστριακών, Ελβετών, Γερμανών, Δανών, Σουηδών και Ολλανδών στις προεκλογικές ομιλίες που επιχείρησαν Τούρκοι αξιωματούχοι στις χώρες τους μάλλον πλανώνται.

Οι χώρες αυτές, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό οποιαδήποτε μορφή, συναλλάσσονται με την Τουρκία των σουλτάνων και των στρατηγών όπως και με την Τουρκία των πολιτικών με την ίδια ευκολία. Το πολίτευμα δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα στις σχέσεις Ευρώπης- Άλλου κόσμου. Ο κύριος παράγοντας είναι ένας: Το χρήμα και η Κυριαρχία.