Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, αφού προειδοποίησε ότι η τρίτη αξιολόγηση (εφόσον φυσικά κλείσει η δεύτερη) θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για την κυβέρνηση. Και τούτο διότι αφενός γιατί μπαίνουμε στον όγδοο χρόνο συμμετοχής σε πρόγραμμα και αφετέρου γιατί σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ο πολιτικός χρόνος θα είναι περιορισμένος.
«Εφόσον τελειώσουμε με την δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί η τρίτη, η οποία θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά σύντομο χρόνο. Άλλωστε, τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πέρα από εκκρεμότητες, αρκετά σημαντικά ζητήματα όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις για το 2017 αλλαγές στο ασφαλιστικό, στον κώδικα φορολογίας και άλλα. Πιθανόν οι δυσκολίες στην 3η αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες, αφού θα είμαστε στο 8ο έτος λιτότητας και δοκιμασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση.
Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε ως ένα από τα βασικότερα αίτια της κρίσης στη σχέση Ελλάδας -Θεσμών τη μη εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση ψηφισμένων ρυθμίσεων. Ουσιαστικά υποστήριξε ότι η Ελλάδα ναι μεν ψηφίζει διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις αλλά δεν τα εφαρμόζει, με δεδομένο ότι η χώρα μας με βάση πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ εμφανίζει το μικρότερο ποσοστό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν οι εγχώριοι παράγοντες ανάσχεσης καθυστερούν, μεγάλες εκκρεμότητες επιβαρύνουν τις σχέσεις μας με τους θεσμούς», επισήμανε, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου, αφού «διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος». «Δεν έχει γίνει σαφές πόσο οι καθυστερήσεις και η αδράνεια δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει», προσέθεσε ο κ. Λιαργκόβας.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup εκτίμησε ότι αν και δεν διασφαλίστηκε ποσοτική χαλάρωση και μέτρα για το χρέος, «οι πιστωτές θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις και θα κάνουν ό,τι πρέπει για την ποσοτική χαλάρωση».
Τέλος, χαρακτήρισε τον δρόμο προς την τελική συμφωνία δύσκολο, εξηγώντας ότι είναι μία εξίσωση με πέντε αγνώστους: α) ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, β) την αξία τους, γ) τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων δ) τα πλεονάσματα, ε) το χρέος.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Λιαργκόβας ξεκαθάρισε ότι πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ή 4,5% δεν είναι εφικτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μπορεί να το πετύχουμε αλλά μόνο για ένα ή δύο χρόνια», υποστήριξε και επανήλθε στις καθυστερήσεις. Όπως είπε όταν υπάρχει καθυστέρηση υπάρχει και κόστος! «Αν δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα», προειδοποίησε εκ νέου, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς αναγνώρισε ότι υπάρχουν (όπως και των εταίρων). Έδωσε ως παράδειγμα την μη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Αλέξανδρος Διαμάντης Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.