Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το Νταβός, οι επενδυτές και η ελληνική τραγωδία...

Από αυτές εδώ τις στήλες το έχουμε πει πολλές φορές... Η χώρα δεν μπορεί να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο όποιο έχει περιέλθει , αν δεν υπάρξουν άμεσα, πολλές, μεγάλες και δυναμικές επενδύσεις στην χωρά.
 Και για να γίνει κάτι τέτοιο , θα πρέπει η χώρα να φτιάξει το πλαίσιο υποδοχής τους.
 Και αυτό το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αντικειμενικά και ταχύτατα, συγκεκριμένοι 'οροί για να λειτουργεί μια επιχείρηση στην χώρα και συγκεκριμένο (χαμηλό στα πλαίσια των ανταγωνιστριών χωρών) φορολογικό σύστημα , σταθερό.
Αν αυτά τα τρία δεν γίνουν , αν δεν υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών διεθνώς ότι ειλικρινά πιστεύουμε στην ανάγκη επενδύσεων στην χωρά , τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε επενδύσεις στην Ελλάδα που να μπορούν να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ρέντσι δεν παίζει πλέον με τους δημοσίους υπαλλήλους...

Αν μάθαινε κάτι από τον Ρέντσι καλά θα ήταν... 
Σκληρότερα μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων αποφάσισε να λάβει η ιταλική κυβέρνηση που απουσιάζουν χωρίς βάσιμη αιτία από τον χώρο εργασίας τους.

Όταν διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη απουσία τους θα τίθενται αυτόματα σε διαθεσιμότητα, ενώ μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα νέα αυτά μέτρα, θα μπορούν να απολύονται.

«Μέχρι τώρα, για την απόλυση ενός οκνηρού δημόσιου υπάλληλου χρειάζονται τουλάχιστον 100 ημέρες, ενώ στο εξής δεν θα ξεπερνούν τις 30», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Corriere dela Sera.

Η Ελλάδα «άγκυρα σταθερότητας»...

Την ίδια ακριβώς ημέρα (20 Ιανουαρίου) που ο κ. Τσίπρας συναντιόταν στο Νταβός με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «μακρύ χέρι» του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών και ίδρυμα όπου μόνο οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα βέτο, λάμβανε μια πολύ σημαντική απόφαση.

Σύμφωνα με αυτήν, καταργείται η λεγόμενη συστημική εξαίρεση από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ήταν η μέρα που ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

W. Schaeuble: It's the implementation stupid...

«It's the implementation, stupid (είναι η εφαρμογή, ηλίθιε)» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την ανοικοδόμηση της Ευρώπης -σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών νομισματικών και οικονομικών κανόνων.

Οι συμφωνίες που υπάρχουν θα πρέπει να τηρούνται, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ (γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποίηση και την προαναφερθείσα παραλλαγή της φράσης «it's the economy, stupid»/ «είναι η οικονομία ηλίθιε», που είχε χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική καμπάνια του Bill Clinton το 1992 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.