Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Το Νταβός, οι επενδυτές και η ελληνική τραγωδία...

Από αυτές εδώ τις στήλες το έχουμε πει πολλές φορές... Η χώρα δεν μπορεί να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο όποιο έχει περιέλθει , αν δεν υπάρξουν άμεσα, πολλές, μεγάλες και δυναμικές επενδύσεις στην χωρά.
 Και για να γίνει κάτι τέτοιο , θα πρέπει η χώρα να φτιάξει το πλαίσιο υποδοχής τους.
 Και αυτό το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αντικειμενικά και ταχύτατα, συγκεκριμένοι 'οροί για να λειτουργεί μια επιχείρηση στην χώρα και συγκεκριμένο (χαμηλό στα πλαίσια των ανταγωνιστριών χωρών) φορολογικό σύστημα , σταθερό.
Αν αυτά τα τρία δεν γίνουν , αν δεν υπάρξει εμπιστοσύνη των επενδυτών διεθνώς ότι ειλικρινά πιστεύουμε στην ανάγκη επενδύσεων στην χωρά , τότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε επενδύσεις στην Ελλάδα που να μπορούν να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

 Ίσως θα βλέπουμε κάποιες μικρές επενδύσεις με μικρή χρονική διάρκεια, όσο δηλαδή βολεύει το σχεδιασμό (κοντοπροθεσμο) κάποιων ξένων και τίποτε άλλο.
 Μόνον που η χώρα χρειάζεται σταθερές και μακροχρόνιες επενδύσεις.
 Γιατί όσο παραμένει το οικονομικό αδιέξοδο, τόσο θα αυξάνεται η κοινωνική αναστάτωση και τόσο θα επιτείνεται το πολιτικό χάος.
 Και βεβαία, όλα αυτά θα ανακυκλώνουν τελικά τι πρόβλημα, έτσι ώστε η χώρα να μην μπορεί ποτέ να ορθοποδήσει.
   Το κεντρικό θέμα-ερώτημα που έθεταν στο Νταβός στον πρωθυπουργό (χθες και προχθές) όλοι οι πιθανοί επενδυτές ή κάποιοι που επηρεάζουν με προτάσεις και αποφάσεις τους επενδυτές,  μπορεί να συνοψιστεί στην ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Bloomberg στην πόλη αυτή της Ελβετίας  την Τετάρτη.
 «Γιατί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος, γνωρίζοντας προφανώς τις ιδεοληψίες του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών του για τις ιδιωτικές επενδύσεις, γνωρίζοντας το οικονομικό , διοικητικό και φορολογικό περιβάλλον στην χώρα και προφανώς γνωρίζοντας πω μόλις πριν μερικές μέρες η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα,  (η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική) κινδυνεύει να ματαιωθεί. Κι αυτό γιατί όπως η ιδία εταιρεία καταγγέλλει η κυβέρνηση βάζει εμπόδια …
  Και ο πρωθυπουργός απάντησε με τις συνήθεις γενικότητες και ευχολόγια
 «Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και στην συνεχεία  προσέθεσε ««Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε»
 Όλα αυτά είναι ωραία λόγια, που θα μπορούσαν ίσως να χαϊδέψουν τα αυτιά αδαών περί τα της οικονομίας ελλήνων πολιτών ή φοιτητών πρώτου έτους ελληνικού πανεπιστημίου, η ακόμα και μιας ομάδας κομματικών στελεχών
 Όταν όμως στοχεύουν τα αυτιά επενδυτών που πρέπει να αποφασίσουν αν θα διακινδυνεύσαντα δισεκατομμύρια που διαχειρίζονται επενδύοντας σε μια χώρα , τότε είναι απλώς λόγια του αέρα.
 Τα θα και τα ελπίζω , δεν ακούγονται από κανέναν. Αντίθετα οι πιθανοί επενδυτές θέλουν χειροπιαστές αποδείξεις, μέτρα , κινήσεις, αποφάσεις και κυρίως θέλουν να βλέπουν ότι η συμπεριφορά της συγκεκριμένης χώρας , απέναντι σε όσους έχουν ήδη επενδύσει δεν είναι εχθρική.
 Και δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να πει τους συνομιλητές του. Γιατί συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα.
 Και το κακό είναι πως δυστυχώς, δεν φαίνεται τελικά ούτε ο ίδιος να έχει καταλάβει πως ο κρατισμός και οι λογικές της οικονομίας τύπου «Σοβιετικής Ένωσης» δεν έχουν καμία εφαρμογή στην ελεύθερη δυτική οικονομία.
 Και εδώ είναι η ελληνική τραγωδία….

Του Π. Τρουπιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.