Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

W. Schaeuble: It's the implementation stupid...

«It's the implementation, stupid (είναι η εφαρμογή, ηλίθιε)» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την ανοικοδόμηση της Ευρώπης -σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας- προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών νομισματικών και οικονομικών κανόνων.

Οι συμφωνίες που υπάρχουν θα πρέπει να τηρούνται, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ (γι’ αυτό εξάλλου χρησιμοποίηση και την προαναφερθείσα παραλλαγή της φράσης «it's the economy, stupid»/ «είναι η οικονομία ηλίθιε», που είχε χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική καμπάνια του Bill Clinton το 1992 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.



Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκή κρίση, τόνισε ο κύριος Schaeuble αλλά διεμήνυσε ότι οι συμφωνίες που υπάρχουν θα πρέπει να τηρούνται. Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστικότερη, να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερα όλα τα μέλη, προσέθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί μία και καλή το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην αντίθεση περίπτωση - είπε - θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Το θέμα δεν είναι τι φράσεις χρησιμοποιήθηκαν"

Το Μαξίμου δεν εξέλαβε ως επίθεση την φράση "Ιt's the implementation, stupid - Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε" που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά την πρωινή συζήτηση στο Νταβός, όπου "μονομάχησε" με τον Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό πρόγραμμα και το προσφυγικό.

Kύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν αργότερα ότι δεν ερμηνεύουν την συγκεκριμένη έκφραση επιθετικά, ενώ επισήμαναν ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε στον Γερμανό υπουργό οικονομικών ότι κρατά την Ευρώπη στο σκοτάδι.

Παρ’ όλα αυτά στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το θέμα δεν είναι τι φράσεις χρησιμοποιήθηκαν αλλά η συνολική συζήτηση, γιατί αυτή είχε αξία. Ενώ εστιάζουν σε δύο σημεία:

Εκτιμούν ότι ο Β. Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

Παράλληλα ερμηνεύουν ως αμυντική και απολογητική τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού - όπως σημειώνουν - ο κ. Σόιμπλε δεν εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου και για ποιον λόγο πρέπει να παραμείνει.

Σημείωναν τέλος οι ίδιες πηγές, ότι στην απάντησή του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έριξε "καρφί" για την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι δική της άποψη (η συμμετοχή του Ταμείου) και ότι «οι αρχηγοί έχουν πάντα δίκιο». Ενώ την φράση του κυρίου Σόιμπλε περί κεριού και δυναμίτη, με την οποία εννοούσε ότι το να μεταφέρει στο Κοινοβούλιό του πρόταση περί εξόδου του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα είχε... εκρηκτικό αποτέλεσμα, ερμηνεύουν ως «απολογία» Σόιμπλε, καθώς παραδέχεται - όπως λένε - ότι το πρόβλημα είναι δικό του.

Νέα Δημοκρατία: Όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν σε πάνελ συζητήσεως στο Νταβός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανεξάρτητα από θέσεις, απόψεις και επιχειρήματα, όλοι οφείλουν να προσέχουν πως εκφράζονται. Και ειδικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες με ανεργία 25% στην καρδιά της Ευρώπης

Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνει χώρα στο Νταβός, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συζήτηση με θέμα την ανοικοδόμηση της Ευρώπης εν μέσω της οικονομικής αστάθειας και των απειλών για την ασφάλεια.

Στο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, ο γάλλος πρωθυπουργός κ. Manuel Valls και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Mark Rutte.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι παρά τα επώδυνα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της οικονομίας παραμένει δυσχερής, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της ανεργίας που από το 7% στην Ελλάδα του 2008 έχει φτάσει στο 28%, την ίδια ώρα που στη Γερμανία από το ίδιο ποσοστό έχει φτάσει στο 4,5%.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως πρέπει να προσελκυθούν επενδύσεις με δημιουργία ενός πλαισίου καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, ενώ δήλωσε πως κίνητρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις αποτελεί και η σταθερότητα στην πολιτική κατάσταση.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών στο Βορρά και αυτών στην περιφέρεια, αναφέροντας πως οι πρώτες δανείζονται με επιτόκιο 1% ενώ της περιφέρειας με 7%. Όπως είπε, χρειάζεται τεθούν κοινοί φορολογικοί και δημοσιονομικοί κανόνες, καθώς και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης, τόνισε ο Έλληνα πρωθυπουργός.

Στο τελικό του σχόλιο ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα προχώρησε σε μια συμφωνία την οποία σκοπεύει να υλοποιήσει. Παράλληλα απαντώντας εμμέσως στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, έκανε το διαχωρισμό μεταξύ της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των γειτόνων της Ευρώπης και της παραγωγικότητας. Κατά τον κ. Τσίπρα, οι χώρες θα πρέπει να βελτιώνονται και να ωφελούν τον γείτονά τους και όχι να ανταγωνίζονται.

Τόνισε ότι δεν είναι μοναδικό ζητούμενο η μείωση του εργοδοτικού κόστους αλλά μια σειρά από άλλα κριτήρια που πρέπει να συμφωνήσουμε, αναφέροντας το παράδειγμα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς ώστε να μοιραστεί το βάρος, για να μην προχωρήσει και γίνει πράξη η 13η μείωση και να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό.


P. Spiegel: "Δεν ακούστηκε και πολύ μαρξιστής ο Αλ. Τσίπρας"

O δημοσιογράφoς των Financial Times, Peter Spiegel, αναφέρθηκε σε tweet του στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως "δεν ακούστηκε και πολύ μαρξιστής όταν είπε πως "όταν παίρνεις ένα δισ. δάνειο στην Ελλάδα είναι 7%, στο εξωτερικό είναι 1%"."

Πηγή : Liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.