Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Εχουν γνώση οι φύλακες ή μόνο αυταπάτες;

Η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ περιέχει διάταξη που θα έπρεπε να μη μας επιτρέπει να κοιμόμαστε. Προστατεύει τα κράτη-μέλη μόνο από επίθεση οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Αν όμως μια χώρα-μέλος, όπως π.χ. η Τουρκία, καταλάβει ένα από τα νησιά μας, το ΝΑΤΟ δεν οφείλει να την αποτρέψει. Απλώς θα περιορισθεί να εκφράσει την ανησυχία του, όπως είθισται στη διπλωματική γλώσσα, και θα συστήσει και στα δύο μέρη αυτοσυγκράτηση. (Ας θυμηθούμε την τραγωδία της Κύπρου, που ήταν ουσιαστικά το άθλιο αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.)



Τι υποκρύπτουν σήμερα η έκρυθμη κατάσταση και τα υπερφίαλα σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν και της μαντιλοδεμένης συζύγου του, που περιέργως βρίσκεται συνεχώς δίπλα του; Η κάλυψη που του προσφέρουν τα πολεμικά του ΝΑΤΟ στις απαιτήσεις σε νησιά μας και το Αιγαίο, μαζί με το Προσφυγικό, που προσθέτει ποικίλες επιπλοκές, επαυξάνουν τους κινδύνους στρατιωτικής εμπλοκής μας, με προφανώς ολέθριες συνέπειες λόγω και της άνισης πολεμικής μηχανής που διαθέτουν οι δύο χώρες.

Διασχίζοντας προ ετών με εκδρομικό πούλμαν τις αχανείς εκτάσεις της Ανατολίας διαπίστωσα έκπληκτος πόσο πολεμικά ισχυρή είναι η Τουρκία και ταυτόχρονα πόσο εξοπλιστικά αυτάρκης. Κάθε τόσο ξεφύτρωναν στα μάτια μου τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου, όπως μας πληροφορούσε ο ξεναγός μας, κατασκευάζονταν τανκς, πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, πύραυλοι, πυροβόλα, στρατιωτικά οχήματα, πυρομαχικά και ποιος ξέρει τι άλλο. Οπως πληροφορείται ο αναγνώστης της εφημερίδας «Φλόγα της Μακεδονίας» (Ιανουάριος - Μάρτιος 2016), το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα στην Τουρκία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν σχεδόν στο σύνολό του (4,5 δισ.) εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες. Μια απλή σύγκριση με την ανυπαρξία μιας έστω και στοιχειωδώς υπολογίσιμης βιομηχανικής υποδομής στη χώρα μας προκαλεί κατάθλιψη και βαριά ανησυχία. Σκεφθείτε ότι, ενώ εμείς μετά βίας παράγουμε κάποια πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα, η Τουρκία αναπτύσσει παραγωγή ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και άρχισε τη ναυπήγηση ελικοπτεροφόρου - αεροπλανοφόρου που θα φέρει και επτά αμερικανικά αεροσκάφη F-35B σταθερής απονήωσης - προσνήωσης (ως το 2018 θα έχει παραλάβει 100 τέτοια πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ). Εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην τρίτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η τουρκική αεροπορία σε λίγους μήνες θα εντάξει στο δυναμικό της τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς! Η «Φλόγα της Μακεδονίας» (υπεύθυνος ο μαχητικός αντιστράτηγος ε.α. Ναούμ) μας πληροφόρισε ότι το ημέτερο ΓΕΑ προσπαθεί να προωθήσει την προμήθεια νέων αεροσκαφών, την αναβάθμιση των Mirage και F-16 που διαθέτουμε με ραντάρ το οποίο εντοπίζει τα «αόρατα» αεροσκάφη και την αγορά μεταχειρισμένων F-15. Σχέδια όμως για το απώτερο μέλλον, ελλείψει χρημάτων.

Η απειλούμενη από τον Ερντογάν ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αποτροπή του ανεξέλεγκτου κύματος προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά, αν δεν καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, μπορεί να βάλει σε πειρασμό τον τούρκο πρόεδρο σε βάρος της αποδυναμωμένης χώρας μας. Εχουσι γνώσιν οι φύλακες ή κυριαρχούνται και στο μείζον αυτό θέμα από αυταπάτες;

Του Γ. Μαρίνου στο Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.