Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Βαρυστομάχιασαν από την ίδια τους την προπαγάνδα...

Το σκωτσέζικο ντους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο οποίο υποβάλλεται ανηλεώς και υπό μορφήν βασανιστηρίου η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση παράγει περισσότερη προπαγάνδα από αυτήν που μπορεί να  καταναλώσει ο ελληνικός λαός.

Στην περίφημη «τελική ευθεία», που αποτελεί το νέο προπαγανδιστικό κυβερνητικό σύνθημα, βρισκόμαστε συνεχώς, από τη μια στιγμή στην άλλη, από το «κλείνουμε τη συμφωνία» στο «δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία».

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τη δήλωση του κ. Τσίπρα, στις 27 Μαΐου, περί «τελικής ευθείας», που απαιτεί «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» (σε ποιους απευθυνόταν άραγε;), διότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης...

Κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα προέκυψε για πρώτη φορά το 1981 με τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΑΓΠ απέφυγε στο πάρα πέντε τη χρεοκοπία το 1985, αλλά ουσιαστικά θεμελίωσε τη μεταπολιτευτική κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο που οικοδόμησε το ΠΑΣΟΚ και συντήρησε η ΝΔ κατάφερε να επιβιώσει στηριζόμενο στις ΕΟΚικές επιδοτήσεις και μετά το 2000 χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ευρώ.

Η χρεοκοπία του 2010 ήρθε να βάλει τέλος στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της μεταπολίτευσης. Προκειμένου να προλάβουν ένα ντόμινο οι Ευρωπαίοι απέτρεψαν τη χρεοκοπία των τραπεζών και φόρτωσαν τα χρέη στους Ευρωπαίους (κυρίως) φορολογούμενους.

Επί της ουσίας η ελληνική χρεοκοπία μεταχρονολογήθηκε και εξομαλύνθηκε δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη σε σχέση με τα αίτια και τις συνέπειες της χρεοκοπίας.
Σ’ αυτήν την περίοδο πρυτάνευσαν οι δημαγωγοί. Με αντιμνημονιακές δημαγωγικές υποσχέσεις κέρδισε το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές, με αντιμνημονιακές δημαγωγικές υποσχέσεις τις κέρδισε το 2015 και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα μνημόνια επιτυγχάνουν όταν τα εφαρμόζεις πλήρως...

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι τα οικονομικά μας πάνε κατά διαβόλου όχι μόνο εξαιτίας των μνημονίων αλλά και για τον αντίθετο λόγο: επειδή τα εφαρμόσαμε επιλεκτικά, με ενστάσεις και υπαναχωρήσεις και κυρίως χωρίς τις προβλεπόμενες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το μόνο που έκαναν χωρίς δισταγμό οι προηγηθέντες και οι σημερινοί κυβερνώντες ήταν είτε να κόβουν μισθούς και συντάξεις είτε να βάζουν φόρους και να αυξάνουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Δηλαδή, γονατίζοντας την οικονομία, φέρνοντας σε αδιέξοδο την επιχειρηματική δραστηριότητα και προκαλώντας ύφεση. Ετσι πάνε περίπατο η μόλις επανελθούσα ανάκαμψη και η κάποια μείωση της ανεργίας και προπαντός η μετατροπή των υπέρογκων δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή και εμείς δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω» ισχυρίστηκε εκνευρισμένος και έχοντας χάσει το χαμόγελό του ο Πρωθυπουργός. Αραγε δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει; Αλλά τότε τι κάνει το δίδυμο των υπουργών Παιδείας όταν ξαναγυρίζει την Παιδεία μας στο ζοφερό παρελθόν της; Μήπως δεν καταργούνται ή αναγγέλλεται κατάργηση κάποιων δύσκολων επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ; Δεν διατηρείται ο επάρατος ΕΝΦΙΑ εξαιτίας του οποίου εν πολλοίς αποδοκιμάστηκαν στις εκλογές οι προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι ο Αλέξης; Εντάξει! Τότε ποιος!

Να που έρχονται σιγά - σιγά στα λόγια μας, ότι η συμφωνία –αν και εφόσον υπάρξει– θα είναι επώδυνη.  Πιστεύω ότι συμφωνία θα υπάρξει, επειδή η κα Μέρκελ θέλει στην προσωπική της αίθουσα των τροπαίων την υπογραφή του Αλέξη!
Το τι θα γίνει έπειτα, αν θα ψηφίσει ο Λαφαζάνης και η παρέα του ή όχι, είναι κάτι που δεν απασχολεί την Άνγκελα. Εμένα με απασχολεί. Επειδή ζω στην Αθήνα και όχι στο Βερολίνο. Η ώρα της αλήθεια πλησιάζει. Κι αυτή δεν είναι η ώρα της υπογραφής, αλλά η αμέσως επόμενη...

Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Η μία είναι να υπογράψει για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε. Η άλλη είναι να του μείνει η χώρα στα χέρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι γεγονός ότι η υπογραφή της συμφωνία θα τον αφήσει έκθετο απέναντι σε πολλά στελέχη του κόμματός του και σε αρκετούς ψηφοφόρους του, στους οποίους είχε υποσχεθεί ότι έχει μία άλλη μαγική συνταγή για να βγούμε από την κρίση.

Ολοκληρώθηκε η «πενταμερής» του Βερολίνου για την Ελλάδα με “τεχνικό” κείμενο τύπου "take it or leave it"...

Πάνω σε ένα “τεχνικό” κείμενο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, με την Κομισιόν να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών.

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο, διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.