Κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα προέκυψε για πρώτη φορά το 1981 με τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΑΓΠ απέφυγε στο πάρα πέντε τη χρεοκοπία το 1985, αλλά ουσιαστικά θεμελίωσε τη μεταπολιτευτική κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο που οικοδόμησε το ΠΑΣΟΚ και συντήρησε η ΝΔ κατάφερε να επιβιώσει στηριζόμενο στις ΕΟΚικές επιδοτήσεις και μετά το 2000 χάρη στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού του ευρώ.
Η χρεοκοπία του 2010 ήρθε να βάλει τέλος στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της μεταπολίτευσης. Προκειμένου να προλάβουν ένα ντόμινο οι Ευρωπαίοι απέτρεψαν τη χρεοκοπία των τραπεζών και φόρτωσαν τα χρέη στους Ευρωπαίους (κυρίως) φορολογούμενους.
Επί της ουσίας η ελληνική χρεοκοπία μεταχρονολογήθηκε και εξομαλύνθηκε δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη σε σχέση με τα αίτια και τις συνέπειες της χρεοκοπίας.
Σ’ αυτήν την περίοδο πρυτάνευσαν οι δημαγωγοί. Με αντιμνημονιακές δημαγωγικές υποσχέσεις κέρδισε το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές, με αντιμνημονιακές δημαγωγικές υποσχέσεις τις κέρδισε το 2015 και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με επιθετική αντιμνημονιακή ρητορική με αιχμές:
α) Την κατάργηση του μισητού φόρου ΕΝΦΙΑ,
β) την ονομαστική διαγραφή μέρους του χρέους,
γ) τις επανακρατικοποιήσεις,
δ) την παροχή 13ης σύνταξης και άλλα πολλά...
Μέσα σε τρεις μήνες έχει αναγκαστεί να κάνει «κωλοτούμπα» στα περισσότερα, γεγονός που επαληθεύει τα σαθρά θεμέλια συνολικά της αντιμνημονιακής ρητορικής που προβλήθηκε σαν διέξοδος στη χρεοκοπία.
Η κυβίστηση...
α) Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί και το 2015 και δεν φαίνεται στον ορίζοντα από πού θα αναπληρωθούν τα 2,6 δισ. που συνεισφέρει.
Επιπλέον, το δημοσιονομικό κενό που δημιούργησε η παράλυση της οικονομίας από την αριστερή διακυβέρνηση απαιτεί νέους φόρους από 3-6 δισ. ευρώ ανάλογα με τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν συν τω χρόνω...
β) Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης τα περί ονομαστικής διαγραφής του χρέους εγκαταλείφθηκαν οριστικά.
γ) Σταδιακά τα περί επανακρατικοποιήσεων εγκαταλείφθηκαν, ενώ για τα λιμάνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων δεν ακυρώνεται και είναι θέμα χρόνου να επανεκκινηθεί η διαδικασία διάσπασης και πώλησης μέρους της ΔΕΗ, των θυγατρικών της και ό,τι άλλο μπορεί να εκποιηθεί σε συνθήκες ασφυξίας από το χρεοκοπημένο δημόσιο.
δ) Η 13η σύνταξη υποτίθεται πάει για το 2016, ενώ όχι μόνο έχει παραπεμφθεί στις νεοελληνικές καλένδες, αλλά με την αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ ουσιαστικά χάνεται η αγοραστική δύναμη και της 12ης αλλά και μέρος της 11ης σύνταξης.
Το 2015 τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν 12,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό το 1,8 δισ. επιπλέον αντιπροσωπεύει το 14%. Το 14% αν αφαιρεθεί από την αγοραστική δύναμη 12 συντάξεων αφήνει αγοραστική δύναμη ίση με 10,3 συντάξεις. Ανάλογα μειώνεται και η αγοραστική δύναμη όλων των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που πληρώνονται με 3-4 εκατοστάρικα στην μαύρη εργασία.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω των αυξήσεων των φόρων που θα προκύψει σε λίγους μήνες είναι από μόνη της ικανή να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Στις συνθήκες αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν και η αύξηση της ανεργίας λόγω της επανόδου της οικονομίας σε ύφεση, το πλήγμα στον τουρισμό φέτος κλπ.
Η κατάσταση το Φθινόπωρο θα είναι εκρηκτική για την κυβέρνηση, αν έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τότε. Το σοκ που θα υποστεί μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας από τη διάψευση των προσδοκιών που εξέθρεψε ο δημαγωγικός λόγος του κ. Τσίπρα θα δημιουργήσει καταστάσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες, όπως την περίοδο του 2010 όταν πρωταγωνιστούσαν σε τέτοιες στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ασχέτως της όποιας συμφωνίας ή όχι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η χώρα οικονομικά και κοινωνικά καταρρέει στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης. Αυτό ήδη έχει ξεκινήσει αρκεί να κοιτάξει κάποιος τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου...
Αν δεν υπάρξει η συμφωνία η κατάρρευση θα ολοκληρωθεί άμεσα μέχρι τις εκλογές...
Αν υπάρξει συμφωνία το Φθινόπωρο η κατάσταση έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.
Έτσι κάπως θα τελειώσει ο κύκλος που ξεκίνησε το 1981 και το 2010 μπήκε στην τελική φάση. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου άντεξε 1,5 χρόνο, η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 6 μήνες, αυτή του Α. Σαμαρά λίγο περισσότερο από 2 χρόνια και του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει ακόμη βραχύτερο ορίζοντα...
Του Κ. Στούπα από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.