Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το κόλπο με τα non paper καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα ...

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Εδώ και πέντε σχεδόν μήνες , από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έχει όπως είναι σαφές ρίξει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

 Η συχνότητα των non paper (που ετοιμάζει ο Θόδωρος και οι συνεργάτες του στο υπόγειο του Μ Μαξίμου) είναι κάτι το ασύλληπτο και μέσω αυτών «δίνεται ενημέρωση « (αν θέλετε πέστε το γραμμή) για τις απόψεις τις κυβέρνησης και για τις σκέψεις της.

  Οφείλω να ομολογήσω ότι το «κόλπο» αυτό είναι πτυχωμένο, ως ένα σημείο, μια και είναι σαφές πως σε πρώτη φάση «περνά σχεδόν αμάσητο» στα μέσα ενημέρωσης (και μέσω αυτών στους πολίτες). Και περνά εύκολα γιατί είναι , να πούμε την αλήθεια, βολικό για εμάς τους δημοσιογράφους «να έχουμε στο πιάτο» πληροφορίες για το τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 Βέβαια, στην πορεία προκύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα.
 Αν δηλαδή οι πληροφορίες και οι λογικές που μεταδίδονται είναι «όλη η αλήθεια». Και σιγά-σιγά ανακαλύπτεται ότι τελικά δεν είναι όλη η αλήθεια. Μάλιστα μερικές φορές δεν έχουν καν σχέση με την αλήθεια.
 Γιατί με την μέθοδο της εύκολης παροχής «πληροφοριών» αποσιωπώνται οι αντίθετες απόψεις μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και «οδηγούνται» οι δημοσιογράφοι να μην ψάχνουν αφού «τα έχουν όλα στο πιάτο».
 Όμως , όλα έχουν ένα τέλος  Γιατί σιγά-σιγά, οι αντιθέσεις που υπάρχουν βγαίνουν στο φως και έτσι αρχίζει να γίνεται έντονη η αμφισβήτηση των όσων αναφέρονται στα non paper.
Όμως  όταν κάνεις  απλώς επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αυτή να εξυπηρετεί και να στηρίζει πραγματικά γεγονότα και πολιτικές που εφαρμόζονται, κάποια στιγμή «χάνεις την μπάλα».

 Αυτό λοιπόν έχει αρχίσει να  γίνεται τώρα για την κυβέρνηση και ήδη τα αποτελέσματα των εξελίξεων αυτών είναι ορατά στο σύνολο των δημοσιογράφων.
Η αμφισβήτηση των όσων διαρρέονται είναι πια μεγάλη , κυρίως γιατί τα γεγονότα όχι μόνον δεν επιβεβαιώνουν τις σχετικές διαρροές, άλλα είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
 Κι όμως , η κυβέρνηση , προφανώς πια μη έχοντας άλλη επιλογή στο θέμα, μια και έχει μπει σε έναν αδιέξοδο δρόμο, συνεχίζει την ίδια επικοινωνιακή λογική.
   Για παράδειγμα , ενώ Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, βρεθήκαμε και πάλι «με την πλάτη στον τοίχο» και οδηγηθήκαμε σε μια έκτακτη συνοδό κορυφής της Ευρωζώνης την Δευτέρα, μόνον και μόνον ως μια διάθεση τω εταίρων να δώσουν μια ακόμα ευκαιρία για λύση  επικοινωνιακά η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει τα πράγματα.

 Το «τελευταία ευκαιρία» που λένε όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μεταφράζει ως νίκη της χώρας μας  γιατί λέει τους αναγκάσαμε να γίνει αυτή η συνοδός και να συζητηθεί το θέμα σε πολίτικο επίπεδο.
Μόνον που δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Γιατί οι ηγέτες των χώρων της Ευρωζώνης, πραγματοποιούν συνοδό μέσα σε ένα πολύ βαρύ για την χώρα μας κλίμα και περιμένοντας τις «τεχνικές» προτάσεις για τα οικονομικά ζητήματα πριν.
Δηλαδή η λύση θα βασίζεται σε οικονομικά στοιχειά, δηλαδή στις νέες προτάσεις για μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
 Και όχι μόνον αυτό, άλλα είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε νέες παρατάσεις , που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο, νέο πάγωμα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στο βάθος βέβαιο νέο μνημόνιο .

Και όμως η κυβέρνηση επιμένει επικοινωνιακά.
 Μόνον που όπως όλοι γνωρίζουν, και ιδίως οι του Σύριζα, ότι η επικοινωνία είναι πολύ καλή όταν είσαι στην αντιπολίτευση και μπορείς να λες ανέξοδα ότι θέλεις και να υπόσχεσαι τα πάντα.
Όμως όταν ασκείς την εξουσία η επικοινωνία «κρίνεται" και από τις πράξεις  Και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα…

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.