Τον χειμώνα του '82, τα Νέα δημοσιεύουν, μία μνημειώδη γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου για τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης της "Αλλαγής": Η φιγούρα στο σκίτσο, που εκπροσωπεί το λαό, τρέχει πίσω από έναν ελαφρώς σνομπ τύπο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.Ο κυβερνητικός λέει καθώς τον προσπερνάει "Μα δε γίνονται όλα σε μια μέρα κύριέ μου" και ο λαός απαντά "μα έχουν περάσει εκατό".
Αναζητώ λοιπόν και γω, σαν τη φιγούρα του σκίτσου, τα έργα στον Πολιτισμό, στις 100 πρώτες ημέρες της «Αριστεράς».
Με την ανακοίνωση των Υπουργείων ήρθε, η πρώτη έκπληξη: η συνένωση των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας. Ποιος μπορεί ν' αμφισβητήσει τη σχέση Πολιτισμού Παιδείας; Από τις προγραμματικές δηλώσεις όμως φάνηκε πως τo νέο Υπερυπουργείο ήταν ένα Υπουργείο δυσκίνητο χωρίς κανένα οργανόγραμμα, χωρίς κανένα σχέδιο λειτουργίας. Η αποκαρδιωτική για κάθε σύγχρονη άποψη περί Παιδείας και Πολιτισμού, ομιλία, του Υπερυπουργού κ. Μπαλτά σήμανε πραγματικό συναγερμό. Συναγερμό, που δεν απενεργοποίησε αλλά αντίθετα δυνάμωσε, η ελπιδοφόρα και σε μια αρκετά πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κου Ξυδάκη:
Ποιος από τους δύο είναι τελικά ο υπεύθυνος για την χάραξη πολιτικής για τον Πολιτισμό, ο ιδεοληπτικός Μπαλτάς, ή ο «φιλελεύθερος» Ξυδάκης;
Η απορία μας, απαντήθηκε με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 27/2 σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός είναι αυτός που κρατά τον "προσδιορισμό της πολιτικής του Υπουργείου" (άρα και της πολιτικής για τον πολιτισμό) καθώς και την "εκπροσώπηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς"».
Κι αφού ο κος Ξυδάκης απαλλάχτηκε από τη χάραξη πολιτικής για τον πολιτισμό ξεκίνησε το έργο του.
Στις 100 πρώτες μέρες της "Αριστεράς"στον Πολιτισμό καταγράφουμε:
1. Ένα σίριαλ μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού κ. Ξυδάκη με τον πρώην πια διευθυντή του Εθνικού Σωτήρη Χατζάκη.
2. Την αποποίηση ευθυνών για τα χρέη του Υπουργείου προς τους επιχορηγούμενους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.
3. Οικονομική ασφυξία, σε συνδυασμό με την απόγνωση των απλήρωτων εργαζομένων που αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει πρόταση και προοπτική για το ΚΘΒΕ.
4. Καταστροφές μνημείων στο δημόσιο χώρο.
5. Πάγωμα των ανασκαφών στην Αμφίπολη με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον αρχαιολογικό χώρο.
6. Μία δήθεν «νέα» πολιτική στη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα της οποίας αγνοείται το σκεπτικό και οι συγκεκριμένες δράσεις.
7. Πωλήσεις αρχαιοτήτων σε ιδιώτες από τον οίκο δημοπρασιών Christie's με το Υπουργείο ν' αδυνατεί να επέμβει αποτελεσματικά.
8. Την παράλογη και άκομψη «νυχτερινή» αντικατάσταση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών.
9. Την ενοχοποίηση καλλιτεχνών για τις μεγάλες τους αμοιβές τη στιγμή που η «χώρα πεινάει».
10. Συνεντεύξεις με απρόοπτα σ' ένα εξαιρετικό παιχνίδι με τη δημοσιότητα και πολλές υποσχέσεις.
Τέσσερις μήνες μετά, όπως αποδεικνύεται συνεχίζουμε δυστυχώς, σ' ένα θολό τοπίο κούφιων εξαγγελιών και σίγουρα μακριά από μια «πολιτιστική άνοιξη».
Η καλή σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Κέντρου Κινηματογράφου και το ομολογουμένως καλό δίδυμο των κ.κ. Λιβαθινού και Αμπαζή στο Εθνικό, δε διασκεδάζουν εύκολα το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το νέο "Αριστερό" Υπερυπουργείο, αντί να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του, προτιμά, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση, να περικόπτει και να αφήνει τα περισσότερα στην τύχη τους. Συμπεριφέρεται καθεστωτικά, χωρίς πρόγραμμα και κυρίως χωρίς όραμα ανάπτυξης με βάση αδιευκρίνιστες αντιλήψεις και προσωπικές επιλογές.
Δε θα σταματήσω ποτέ να πιστεύω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμός ανάπτυξης μεγάλου βεληνεκούς. Δε θα σταματήσω να πιστεύω σε ένα Υπουργείο αποκεντρωμένο, με διάφανο οργανόγραμμα, ευελιξία στις υπηρεσίες του και ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας. Ένα Υπουργείο Πολιτισμού που θα αναδεικνύει την ελληνική ταυτότητα, χωρίς επικίνδυνες ιδεοληψίες, πέρα από τα σύνορα, στο πλαίσιο μιας εθνικής και διαχρονικής προσπάθειας.
Παρά την κριτική μου, δεν υποτιμώ τον αναπληρωτή υπουργό. Κάθε άλλο. Δεν έχω πάψει να πιστεύω στις ικανότητες και τις γνώσεις του. Απλώς φοβάμαι, ότι και ο ίδιος ακόμη δεν έχει αντιληφθεί τι πραγματικά μπορεί να κάνει, προς όφελος του σύγχρονου ελληνικού Πολιτισμού και των Πολιτιστικών Διαδρομών, εντός και εκτός συνόρων.
Του Νίκου Ορφανόυ , βουλευτή Β' Πειραιά και Υπεύθυνου τομέα Πολιτισμού στο Ποτάμι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.