Η απουσία ενός πρωθυπουργού από την Βουλή είναι ομολογώ κάτι το οποίο δεν μπορώ εδώ και πολλά χρόνια να κατανοήσω.
Από την στιγμή που το σύστημα μας είναι τέτοιο. Δηλαδή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είναι και μελή της Βουλής , τότε όλοι ( με πρώτον τον εκάστου πρωθυπουργό) οφείλουν να ακολούθου τους κανόνες αυτού του συστήματος. Ενός συστήματος με βάσει το οποίο εκλέγονται, ενός συστήματος που όπως φαίνεται τους αρέσει γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα το άλλαζαν.
Δεν μπορούν δηλαδή να είναι « και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλακα», που έλεγαν παλιά.
Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι πρωθυπουργοί ( και βέβαια πολλοί , παρά πολλοί υπουργοί) ξεχνούν την Βουλή και πηγαίνουν εκεί μόνον όταν είναι υποχρεωτικό. Δηλαδή στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις και τις ψηφοφορίες.
Ο Α Παπανδρέου την δεκαετία του 80, πήγαινε στην Βουλή μόνον όταν ήταν έτοιμος να κάνει επίθεση στην ΝΔ ή να δημιουργήσει θέμα με κάποια δήλωση η ανακοίνωση του.
Ο Κ Σημίτης, παρά το ότι σε πολλές από τις ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό πήγαινε στην Βουλή , δεν μπορεί κανεις να τον πει και τον πιο φανατικό κοινοβουλευτικό.
Κώστας Καραμανλής και Γ Παπανδρέου , μάλλον «κουραστικό» έβλεπαν το ‘ πέρασμα τους « από την Βουλή.
Μόνον ο Κ Μητσοτάκης, όντας κλασσικός κοινοβουλευτικός πολιτικός, ήταν εκεί πολλές ώρες και ως πρωθυπουργός.
Όπως και τα απογεύματα ήταν στο γραφείο του στην Βουλή.
Ο Α Σαμαράς, παρότι πολλές δεκαετίες βουλευτής, δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη αγάπη στην αίθουσα της ολομελείας. Σπανίως βρίσκεται εκεί ακόμα και την ώρα του πρωθυπουργού. Συνήθως ακόλουθεί τις υποχρεωτικές παρουσίες, δηλαδή συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις κλπ.
Γι αυτό και κάθε επίσκεψη του στο Κοινοβούλιο, συνοδεύεται και από φωτογραφίες με βουλευτές που συνωστίζονται διπλά του στο καφενείο της Βουλής .
Αντιλαμβάνομαι ότι ο φόρτος εργασίας του πρωθυπουργού και των υπουργών είναι μεγάλος και προσπαθούν να βρουν ώρα από παντού. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούν να βρίσκονται πολλές ώρες στην Βουλή.
Ας μην ξεχνούν όμως ότι είναι και μελή της εθνικής αντιπροσωπίας και κρίνονται από αυτή.
Αν δεν θελουν κάτι τέτοιο, αν δεν έχουν διάθεση να μετέχουν στα της Βουλής, ας αλλάξουν το σύστημα έτσι ώστε η Βουλή να λειτουργεί αυτόνομα, και οι υπουργοί να μην είναι μελή της.
Απλά πράγματα…
Γιατί πραγματικά δεν είναι λογικό να ξεκινά συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή και ο πρωθυπουργός να είναι απών. Έστω και αν βρίσκεται σε Συνοδό Κορυφής της ΕΕ.
Θα μπορουσε να ξεκινήσει η συζήτηση αύριο.
Δεν είναι θέμα ουσίας αν θέλετε, μια και τα όσα θα έλεγε ο πρωθυπουργός θα τα πει ο κ Βορινής (και πιθανόν πιο γλαφυρά). Είναι θέμα σεβασμού και θέμα τύπων και σεβασμού στο πολίτευμα , και τους θεσμούς του. Ο πρωθυπουργός πρέπει να δίνει το παράδειγμα σε ολους.
Έχει δίκιο λοιπόν η κ Μπακογίάννη , όταν λέει πως «έγινε λάθος από την πλευρά των συμβούλων του πρωθυπουργού» , που προγραμμάτισαν την συζήτηση μέρα που λείπει ο ίδιος και ότι «ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είναι στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα».
Έχει δίκιο γιατί ο πρωθυπουργός οφείλει να είναι ο πρώτος συνεπής στις υποχρεώσεις του αξιώματος του. Ακόμα και σε αυτές που δεν του προκαλούν και ιδιαίτερη ευχαρίστηση…
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.