Σταματήστε το κυνήγι των επιχειρήσεων που έχουν υγεία και προκοπή αλλά γονάτισαν από την έλλειψη ρευστότητας, το πάγωμα της τραπεζικής χρηματοδότησης, την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια, τα κρατικά φέσια και τον όγκο των ασφαλιστικών υποχρεώσεων που αυθαίρετα ορίζει το αδηφάγο κράτος. Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν αλλά εσείς τις αγνοείτε και τις πνίγετε.
Κυνηγήστε μόνο τους πραγματικούς φοροφυγάδες και τους συνειδητούς φοροκλέπτες.
Ξεχωρίστε με την βοήθεια των τοπικών Εφοριών, των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Ταμείων τους συνεπείς επιχειρηματίες που δεν τα καταφέρνουν να ανταποκριθούν στην σημερινή έκτακτη κατάσταση στην οικονομία με το στέγνωμα της αγοράς και μην καταδικάζετε και τις επιχειρήσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Αντί να καταρτίζετε στις Εφορίες, τις Τράπεζες και τα Ταμεία λίστες με προβληματικές επιχειρήσεις δώστε στις επιχειρήσεις λύσεις, με διευκολύνσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών και δανείων, που θα τους επιτρέψουν να βάλουν και πάλι μπροστά μηχανισμούς δράσης στην αγορά αφού μέχρι χθες εξασφάλιζαν θετικά αποτελέσματα.
Οι επισημάνσεις δεν είναι δικές μου. Εγώ απλώς τις προσυπογράφω.
Πρόκειται για συστάσεις που ετοιμάζει για όλα τα κράτη - μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ανησυχεί έντονα για το καθημερινό κλείσιμο 600 επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά και συμπεραίνει (μετά από βαθιά μελέτη στο όλο θέμα) ότι το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο μπορεί να ανακοπεί αν (βεβαίως βάσει κριτηρίων) δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις που μπορούν να ανακάμψουν αλλά οδηγούνται αναγκαστικά στο λουκέτο λόγω συγκυρίας και ανελαστικότητας της (φορολογικής κυρίως) πολιτικής των κυβερνήσεων των κρατών μελών.
Η αναθεώρηση της (καθαρά τεχνοκρατικής) φιλοσοφίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με ευκαιρίες επανένταξης στο επιχειρηματικό περιβάλλον επιτυχημένων επιχειρήσεων που όμως αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική πίεση και στην απουσία ρευστότητας εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη αποφασισμένης στρατηγικής παραπέρα βιομηχανικής ανάπτυξης με αξιοποίηση όλων των προσφερομένων παραγωγικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού ιδιωτικού τομέα.
Εκφράζοντας δε την νέα αυτή φιλοσοφία οι αξιωματούχοι της Κομισιόν χρησιμοποιούν (μεταξύ άλλων) και το παράδειγμα του ιστορικού αμερικανικού ομίλου «Φορντ» που απέτυχε μέσα στο πρώτο 18μηνο της λειτουργία του, αλλά η τότε αμερικανική κυβέρνηση του εξασφάλισε δεύτερη ευκαιρία η οποία και οδήγησε στα κατοπινά γιγαντιαία αποτελέσματα.
Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να προχωρήσει, μέσα στο 2014, σε συστάσεις προς τα κράτη μέλη για την εφαρμογή στρατηγικών εξυγίανσης και δεύτερης ευκαιρίας προς τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι «θύματα» της οικονομικής συγκυρίας και ειδικά των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο λόγω εκτάκτων φορολογήσεων.
Οι συστάσεις ασφαλώς και θα συνοδευτούν από οδηγίες που θα ξεκαθαρίζουν τα όρια των διευκολύνσεων από εκείνα των επιδοτήσεων καθώς και το μέγεθος της συμμετοχή της Ε.Ε. στην όλη προσπάθεια.
Μένει ασφαλώς να δούμε την πολιτική αυτή αλλά κρατάμε (ως σημείο αναφοράς) ότι στην Ε.Ε. η πρόταση σχηματοποιήθηκε ήδη σε κάποια μορφή οδηγίας και δόθηκε σε διαβούλευση η οποία και ολοκληρώθηκε.
Με τα δεδομένα αυτά ας περάσουμε τώρα στην σημασία που έχει για την Ελλάδα η πολιτική που περιέγραψα όπως όμως και για κάθε χώρα με οικονομική κρίση ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους λόγους που την προκάλεσαν.
Διερωτώμαι λοιπόν γιατί δεν πρέπει μόνοι μας να σκεφτούμε ότι από τα 300-350.000 λουκέτα που μπήκαν την τελευταία 5ετία και τα 200.000 που έρχονται σε (μικρομεσαίες κυρίως) επιχειρήσεις ίσως μπορούμε να γλυτώσουμε αρκετές χιλιάδες ,(με τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας) αν δεν ισοπεδώσουμε μαζί με τους κατ επάγγελμα απατεώνες και τους επιχειρηματίες που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με ανάλογη συμπαράσταση και διευκολύνσεις.
Δεν το έχουμε σκεφτεί προφανώς γιατί η επιχειρηματική αγορά δεν είναι κήπος αγγέλων… ή χώρος συγκέντρωσης εθελοντών υπέρ της πατρίδος...
Όμως , για όνομα του Θεού, είναι δυνατόν για τον κοινό νου να δεχτεί ότι όλοι οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους είναι απατεώνες και τις έκλεισαν επειδή η κρίση δεν τους αφήνει περιθώρια να κλέψουν ; Όλοι οι έλληνες ιδιώτες είναι κλέφτες ; Όλοι;
Εάν έχω δίκιο ποιος ο λόγος να περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας πει βάλτε στην άκρη τους απατεώνες και δώστε δεύτερη ευκαιρία σε εκείνους τους επιχειρηματίες που κατά κοινή παραδοχή (τραπεζών και κρατικών υπηρεσιών) μπορούν να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε ότι ανακόπτοντας τα λουκέτα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που αντέχουν μεν την κρίση , αλλά όχι και την υπερφορολόγηση και τον ΟΑΕΕ, ίσως πετύχουμε να συντηρήσουμε την παραγωγική μηχανή του τόπου και έτσι να σώσουμε και το ασφαλιστικό σύστημα . Αντίθετα με λουκέτα και στις σωστές επιχειρήσεις και με κατασχέσεις παγίων και εγκαταστάσεων ούτε πόροι εξασφαλίζονται για το κράτος ούτε θέσεις εργασίας για τους νέους που βγαίνουν στην δουλεία. Είναι ανάγκη να μας το πει και η Κομισιόν για να το καταλάβουμε;
Του Γιώργου Κράλογλου Capital.gr
Κυριε Κραλογλου,προφανως εσκεμμενα,σας διαφευγει οτι αυτη η περιφημη ρευστοτητα μας εφερε εδω που ειμαστε.Ο καθε χαμενος,αντι να παει να βγαλει κανενα μεροκαματο,ανοιγε μαγαζι με τα λεφτα των τραπεζων και προσλαμβανε και υπαλληλο μαλιστα.Και οταν τελειωναν τα λεφτα,επαιρνε δανειο απο αλλη τραπεζα και ουτω καθεξης για πανω απο δεκα χρονια.Καιρος ειναι να κλεισουν ολοι αυτοι οι παταχτζηδες και να πανε να δουλεψουν καποια πραγματικη δουλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή