Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γιατί η ελληνική γραφειοκρατία είναι πραγματικό τέρας ...


Θα σας φανεί απίστευτο αλλά είναι εντελώς αληθινό. Σε κείμενο 780 σελίδων (!!!) αποτυπώνονται τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας για αντικίνητρα, περιττές διαδικασίες, άχρηστα πιστοποιητικά και απίθανες παρεμβάσεις της κρατικής μηχανής που οδηγούν σε συναλλαγή και διαφθορά. Η συγκεκριμένη δε έρευνα αφορά κατά 90% μόνο τα υπουργεία Ανάπτυξης και Χωροταξίας - Περιβάλλοντος.

Και μην νομίζετε ότι η διατύπωση κάθε γραφειοκρατικού προβλήματος αποτελεί έκθεση από μόνο του.

Αντίθετα το πρόβλημα και οι επιπτώσεις του διατυπώνονται με λίγες λέξεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή του με ακόμη λιγότερες.

Ας μην φανταζόμαστε δηλαδή ότι πρόκειται για εκπόνηση πραγματείας ή για επιστημονική φλυαρία αρχείου...

The public rich ...


Έθεσα το επαγγελματικό καθήκον υπεράνω του κινδύνου των σοβαρών επιπτώσεων του εγχειρήματος για την ψυχική υγεία μου και, αφού παρακολούθησα ολόκληρο το βίντεο της δίωρης συνομιλίας του Τσίπρα με τον Ζίζεκ, έρχομαι σήμερα να συμπληρώσω με νέα στοιχεία την εξήγηση της τελευταίας γκάφας του προέδρου.

Είχε κανονιστεί η συζήτηση να γίνει με ταυτόχρονη μετάφραση, όμως η προσέλευση του κοινού υπερέβη τις τεχνικές δυνατότητες των οργανωτών και έτσι αποφασίσθηκε η συζήτηση να διεξαχθεί στην αγγλική.

Αν «θυματοποιηθεί» η Χρυσή Αυγή –δια της απαγορεύσεως- θα γίνει πιο συμπαθής ...


Πριν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου κατά του ρατσισμού άρχισαν οι διαφωνίες για το εικαζόμενο περιεχόμενό του. Οι ενστάσεις που προέρχονται  από τη δημοκρατική περιοχή αναφέρονται στο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης και κατά πόσο αυτό υπονομεύεται. Η πρόθεση των συντακτών του σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί ο ρατσιστικός και μισαλλόδοξος λόγος που το τελευταίο διάστημα καλπάζει ασυγκράτητος, δηλητηριάζει το κοινωνικό σώμα και παράγει στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν ομάδες ανθρώπων. Το θέμα είναι μεγάλο και σοβαρό, αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Γι αυτό απαιτείται προσοχή.

Μειώθηκαν λέει κατά 1,4% οι τιμές οικοδομικών υλικών ...

Νέα μείωση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι τιμές των οικοδομικών υλικών, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η γενική πτώση των τιμών κατά 1,4% οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν είχαν γίνει οι ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ζωή συνεχίζεται κανονικά και χωρίς… ωρίμανση .


Μπορεί οι συνιστώσες να μην έχουν φθάσει στον αναγκαίο βαθμό… ωρίμανσης για να δεχθούν την αυτοδιάλυσή τους, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ η ζωή – και οι υποσχέσεις προς πάσα κατεύθυνση – συνεχίζονται κανονικά και μετά τα γεγονότα της Κ.Ε. του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Τα έμπλεξαν κάπως μεταξύ του ενιαίου κόμματος και της ενιαίας δράσης, αλλά παρ’ όλα αυτά, συμπεριφέρονται σα να μην συμβαίνει τίποτε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως την επομένη της ημέρας που παρέπεμψαν τις διαφωνίες τους στο Συνέδριο (μπας και μέχρι τότε «ωριμάσουν» κάποιες από τις λιγότερο σκληρές συνιστώσες), εξαπολύθηκαν προς πάσα κατεύθυνση.

Έτσι, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και είχαν, όπως μας ενημέρωσαν, πολύωρη συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του σωματείου τους.

Ποια χώρα που εφαρμόστηκαν σοσιαλιστικά πειράματα δεν έζησε με ελλείψεις σε βασικά είδη;


Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν η Βενεζουέλα πραγματοποίησε τη στροφή προς τα αριστερά,  οι εξαγωγές της  είχαν πέσει κάτω από τα 20 δισ. το χρόνο, όσο της Ελλάδας όταν χρεοκόπησε.

Η άνοδος του συστήματος Τσάβες στην εξουσία συνέπεσε με την υπερδεκαετή άνοδο της τιμής του πετρελαίου από τα 10 δολ. το βαρέλι το ’99 έως και τα 150 δολ. το 2008. Τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές ξεπερνούν τα 90 δισ. δολάρια.

Με εξαγωγές σχεδόν διπλάσιες ανά κάτοικο σε σύγκριση με την Ελλάδα η Βενεζουέλα έχει καταφέρει να έχει κατά κεφαλή εισόδημα λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του αντίστοιχου ελληνικού.  Η Βενεζουέλα είχε το 2012 κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα περί τα 13.000 δολάρια και η Ελλάδα κοντά στα 27.000 δολάρια παρά την πτώση μετά τη χρεοκοπία.

Τούτο σημαίνει πως παρά την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας η υπεραξία που αυτή προσέθεσε στην οικονομία της νοτιοαμερικάνικης χώρας είναι ελάχιστη και τηρουμένων των αναλογιών αρνητική.

Ένας εθνικοποιημένος φυσικός πόρος που εισφέρει σε μια κυβέρνηση περί τα 90 δισ. δολάρια  το χρόνο για διαχείριση, κοινωνική πολιτική και δημιουργία  πελατειακών γραμμών εξάρτησης, αποτελεί ισχυρότατο όπλο αναπαραγωγής της εξουσίας. Οι συνεχείς εκλογικές νίκες του συστήματος Τσάβες ακόμη και μετά το θάνατο του δημιουργού αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τις τελευταίες μέρες η Βενεζουέλα απασχόλησε τον διεθνή τύπο για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, τους νεκρούς των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και την έλλειψη χαρτιού υγείας μεταξύ άλλων βασικών ειδών.

Πως μπορεί να καταφέρει μια χώρα με 90 δισ. σκληρές εξαγωγές από πετρέλαιο να έχει ελλείψεις σε χαρτί υγείας και άλλα βασικά είδη, όπως αλεύρι, καφές;

Ποια χώρα που εφαρμόστηκαν σοσιαλιστικά πειράματα δεν έζησε με ελλείψεις σε βασικά είδη;

Saloon -Bar : "Η Βουλή"...

Πληρώνουμε (σαν φορολογούμενοι...) την ελίτ της  αστυνομίας για να προσέχει την βουλή (σαν κτήριο) αλλά και τους πολιτικούς εγκεφάλους που επιλέγουμε στις εκλογές...

ΚΑΝΕΝΑΣ πολίτης δεν μπορεί να μπεί στην βουλή αν δεν ελεγχθεί εξονυχιστικά...

Και πολύ ΣΩΣΤΑ...