Θα χάσουμε το λογαριασμό αν προσπαθήσουμε να ψάξουμε από πότε το ελληνικό κράτος προσπαθεί να πατάξει τη γραφειοκρατία που διέπει την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων.
Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο γιατί η προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας είναι τόσο παλιά όσο και η γέννησή της, αλλά και διότι το κράτος ουδέποτε έδειξε να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα όσα εξήγγελλε περί απλοποίησης διαδικασιών, διευκόλυνσης επιχειρήσεων και άλλα αντίστοιχα που έχουν κατά καιρούς καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μέσω υπουργικών ανακοινώσεων.
Αν ψάξουμε αρκετά το θέμα θα διαπιστώσουμε ότι στον τομέα αυτό το κράτος θυμίζει πολύ τις διχασμένες προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν σε μυθιστορήματα και κινηματογραφικές ταινίες, παρουσιάζοντας κατά καιρούς δύο πρόσωπα που εναλλάσσονται: αυτό του νομοταγούς πολίτη και εκείνο του στυγερού εκτελεστή. Ετσι ακριβώς λειτουργεί και η κρατική συμπεριφορά απέναντι στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στα φώτα των συνεντεύξεων και των εξαγγελιών περισσεύουν οι φράσεις αποφασιστικότητας κατά όλου του πλέγματος νόμων, θεσμών, διαδικασιών και προσώπων που αναγκάζει όποιον προσπαθεί να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα να κινείται με την ικανότητα ενός άλτη εμποδίων.
Ωστόσο, όταν αποσύρονται τα φώτα της δημοσιότητας είναι το ίδιο το κράτος που κινούμενο στο γραφειοκρατικό σκοτάδι νομοθετεί αντικρουόμενες διατάξεις, ενισχύει πολυδαίδαλες διαδικασίες, διατηρεί καταστάσεις και πρόσωπα κατά πώς βολεύει την πολική εξουσία που το διαχειρίζεται και το κομματικό στρατό της.
Και αν περίμενε κανείς ότι στα χρόνια της κρίσης κάτι θα άλλαζε, θα κινδύνευε να μείνει με δεκάδες αιτήσεις, γνωμοδοτήσεις και αδειοδοτήσεις στο χέρι, διατηρώντας απόσταση «γραφειοκρατικής ασφαλείας» από το στόχο του, που προφανώς είναι να κάνει τη δουλειά του.
Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία μετείχαν συναρμόδιοι υπουργοί με στόχο -όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ- τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων και σκοπό να παρουσιάσει στις αρχές του χρόνου σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Εκπλήσσεσαι στο άκουσμα των υπουργικών προθέσεων μαθαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, διότι αν ανατρέξεις σε όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του θα πιστέψεις ότι τα προσκόμματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων θα έπρεπε ήδη να είναι είδος προς εξαφάνιση.
Οταν επανέλθεις στην πραγματικότητα θα διαπιστώσεις ότι η σύσκεψη και η εξαγγελία ήταν απλώς μια προσπάθεια να επιδειχθεί μια τυπική συμμόρφωση σε κάποια από όσα περιλαμβάνονται στα emails της τρόικας.
Διότι, ακόμη και τώρα, η πάταξη της επιχειρηματικής γραφειοκρατίας έτσι ευκαιριακά αντιμετωπίζεται: Ως ένα δυσάρεστο προαπαιτούμενο, για το οποίο κάνουμε κάθε προσπάθεια να το αποφύγουμε και να «κλέψουμε» στην επιθεώρηση.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ Από την Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.