Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Διαλύοντας τους μύθους των λαϊκιστών ...

Επειδή σ’ αυτή τη χώρα έχουν κατά καιρούς καλλιεργηθεί διάφοροι μύθοι, επιτρέψτε μου να σημειώσω δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις, από την επαύριο της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα επώδυνα μέτρα, αλλά και με σοβαρές αλλαγές που θεραπεύουν απίστευτες παθογένειες – ένα κεφάλαιο με το οποίο δεν ασχολείται κανείς.

Μιλώντας χθες ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στο χάος που επικρατεί επί μήνες και χρόνια στην Ελλάδα με τις συνεχείς απεργίες (που αποθαρρύνουν κάθε μελλοντικό επενδυτή), με τις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις (που δανείζονται επί χρόνια με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού), με την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, με την έκρηξη της φοροδιαφυγής.

Όλα αυτά είναι έτσι. Και αντί να κοκκινίζουμε από ντροπή που χρειάζεται να μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά ένας ξένος ηγέτης, βλέπουμε διάφορες πολιτικές δυνάμεις και διάφορους πολιτικούς που συστηματικά έκλειναν τα μάτια μπροστά σε όλα αυτά επί χρόνια, τα εκμεταλλεύτηκαν εκλογικά και πελατειακά και στήριξαν σ’ αυτές τις παθογένειες την πολιτική τους ύπαρξη, να σηκώνουν και πάλι το λάβαρο του λαϊκισμού.

Παριστάνοντας, όπως εύστοχα είπε η Μέρκελ, τους… εξωγήινους!

Δεν είπε, όμως, μόνο αυτά η κ. Μέρκελ. Μας έστειλε το μήνυμα πως για τα δεινά μας δεν ευθύνεται το μνημόνιο, αλλά η τρομερή υπερχρέωση και το έλλειμμα, το οποίο ξεπέρασε ξαφνικά το 15%, το φθινόπωρο του 2010.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες όταν το έλλειμμα έπιασε το 15%. Τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε τρόικα, ούτε κανείς επέβαλλε όρους. Το έλλειμμα έφθασε στο 15% και οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν να μην δανείζουν πλέον στην Ελλάδα με υποφερτά επιτόκια. Αυτή ήταν η αφετηρία», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αυτή ήταν η αφετηρία, πράγματι και αυτό ισχυριζόμαστε κάποιοι από την πρώτη στιγμή: Ότι η στατιστική υπηρεσία, με τους γνωστούς τρόπους που έγιναν και αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας (αλλά και κουκουλώματος από την προηγούμενη Βουλή), φούσκωσε τεχνητά το έλλειμμα, προκειμένου να επιβληθούν τα πρώτα (μετά τις «λεφτά υπάρχουν» εκλογές του 2009) μέτρα.

Όλα αυτά έγιναν με τη συμμετοχή ή την αδράνεια αυτών που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής, είτε έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς εκείνη την κρίσιμη ώρα να κάνουν κιχ), είτε έχουν φτιάξει δικά τους κόμματα, είτε δεν έδωσαν θετική ψήφο στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, είτε επιλέγουν την οδό της ανεξαρτητοποίησης.

Αυτή είναι η μία αλήθεια.

Η δεύτερη αλήθεια, διαλύει έναν άλλον μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία μας έχει ανάγκη επειδή αγοράζουμε τα προϊόντα της.

Επίσης χθες, έγινε γνωστό πως ο τζίρος των γερμανικών εξαγωγών σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, προς τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ, μειώθηκε κατά 3,4%, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, όμως, αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Προφανώς ότι οι Γερμανοί δεν εξαρτώνται απόλυτα ούτε από την ΕΕ, ούτε (αν είναι δυνατόν!) από την Ελλάδα.

Και πως έχουν ήδη στραφεί σε αγορές που τους βοηθούν να αναπληρώσουν όσα χάνουν από την χειμαζόμενη από την κρίση ευρωπαϊκή αγορά. 

Πάμε τώρα στον τρίτο μύθο.

Κάποιες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, διακρινόμενες για τη ρηχότητα και το επιδερμικό των διεθνών αναλύσεών τους, έσπευσαν να δηλώσουν την επομένη της επανεκλογής Ομπάμα, πως αυτός (ο Ομπάμα!) θα μας σώσει, επειδή ζητά νέα μείωση του ελληνικού χρέους μέσω των σχετικών πιέσεων που ασκεί το ΔΝΤ.

Πέραν του παράλογου να θεωρούμε τώρα πως… θα μας σώσει το ΔΝΤ (αλλά και του ύποπτου να προκαλούμε απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ και προσκόλλησή της στις ΗΠΑ – μετά τη Ρωσία, την Κίνα κλπ), η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Βικτόρια Νούλαντ αποκάλεσε χθές «μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» την ημέρα της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Μάλιστα, η κ. Νούλαντ δήλωσε ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους «για να υποστηριχθούν (στην Ελλάδα) οι μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες». 

Όπως συγκεκριμένα είπε, «όλοι μαζί έχουμε ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας στην οικονομία της, για να κάνουν (οι Έλληνες) τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις και για την επιστροφή της στην ανάπτυξη».

«Προφανώς, αυτό είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού, σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς υποστηρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της μεταρρύθμισης, που είναι σε εξέλιξη», ξεκαθάρισε η κ. Νούλαντ. 

Είπε κι’ άλλα, αλλά για απομείωση του χρέους μας δεν είπε λέξη.
Επομένως, τα ωραία λόγια είναι εύκολα, αλλά μ’ αυτά στομάχι δεν γεμίζει…

8 σχόλια:

  1. Αναρωτιέμαι αν ποτέ η Βούλτεψη θα ασχοληθεί με ένα θέμα της καθημερινής ζωής του έλληνα αντί για τη γνωστή θεματολογία της τσίπρας-χρεοκοπία-χρέος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχει καμία σημασία αν δεν αρέσει σε κάποιους που σε άρθρα της ασχολείται με κάποια συγκεκριμένη θεματολογία , είναι πολύ απλό , σε όποιον δεν αρέσουν τα άρθρα της ΔΕΝ τα διαβάζει...

    Επίσης ...

    Σε όποιον θεωρεί ότι ΔΕΝ ασχολείται με την καθημερινότητα στις επόμενες εκλογές ΔΕΝ την ψηφίζει...

    Υ.Γ: Δεν τα λέω γιατί με ενοχλεί το σχόλιό σου αγαπητέ αλλά γιατί στην πραγματικότητα ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος 100% από κάποιον άλλον και αυτό το θεωρώ φυσικό και αναμενόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είσαι λάθος στο σ όποιον δεν αρέσει δε διαβάζει, γιατί ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να δέχεται κριτική ειδικά όταν είναι σε κόμμα που έχει την εξουσία και κάνει αγώνα να την κρατήσει. Η Βούλτεψη δείχνει να ψάχνει τη προβολή της με όλα τα άρθρα περί συριζα ευρώ δραχμής αλλά δίνει την εντύπωση πως μέχρι εκεί είναι η πολιτική της ικανότητα. Βάζω στοίχημα πως τα επόμενα 10 άρθρα της θα είναι στο ίδιο μοτίβο και δε θα χουν καμία σχέση με πιο άμεσα προβλήματα. Ας πούμε τι λέει η Βούλτεψη για την παιδεία για τη φορολογία για τις σχέσεις κράτους πολίτη για τις ΑΟΖ για την άμυνα; Αυτά ισχύουν και για τους άλλους πολιτικούς, αλλά η Βούλτεψη έχει καταντήσει σκέτη αηδία με τη τακτική της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είμαι εγώ λάθος αγαπητέ...
    Κάνεις κριτική για την ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μίας δημοσιογράφου και (βουλευτού)σε ένα blog που αναδημοσιεύει κατα την ΚΡΙΣΗ του όσα θεωρεί ενδιαφέροντα...

    Αυτό σημαίνει ότι ούτε έχεις την πλήρη εικόνα των κειμένων της , ούτε μπορεί να σου απαντήσει...

    Όλη την κριτική μπορείς να την κάνεις στο δικό της Site (www.elzoni.gr) όπου μπορεί να λάβεις και τις απαντήσεις που ζητάς.

    Γιαυτό επιμένω , ΑΝ δεν σε ικανοποιεί η θεματολογία των άρθρων της κ. Βούλτεψη που αναδημοσιεύω μπορείς να τα παραλείψεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν έκανες λάθος θα υπήρχε έστω ένα κείμενο της Βούλτεψη στο σάιτ της που να δείχνει πως ασχολείται και με άλλα θέματα. Δε βλέπω κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία , υποθέτω ότι τώρα που ανακάλυψες το site της θα κατευθύνεις όλη σου την κριτική σκέψη απ' ευθείας σε αυτή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενημερωτικά σου λέω ότι το σάιτ της είναι γνωστό από τότε που η ίδια έλεγε πηγαίνετε στο σάιτ μου να διαβάσετε τα άρθρα μου... αδιάβαστο σε βρίσκω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδιάβαστο γιατί εσύ μου λές ότι γνώριζες το Site της;;;

    Μάλιστα...
    Ξεκαβάλα τώρα το καλάμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.