Φαίνεται πως το άρθρο 32 που συνδέει την αδυναμία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με προσφυγή στις κάλπες, θα αναθεωρηθεί. Ετσι η επόμενη βουλή, με 151 ψήφους, μπορεί να ορίσει την σχετική διαδικασία, ώστε να αποφεύγονται οι πρόωρες εκλογές εξ αυτού του λόγου.
Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα τετραετίας και με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπενθυμίσω πως οι αλλαγές στο άρθρο 32 έλαβαν 224 θετικές ψήφους.
'Ομως η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί την επομένη των εκλογών μπροστά σε ένα δίλημμα, θεσμικό και πολιτικό. Θα επιδιώξει την υπερψήφιση της αναθεώρησης του σχετικού άρθρου και συνεπώς να κηρύξει την αναθεωρητική διαδικασία περαιωθείσα ή να την τορπιλίσει ώστε αυτή να αναλάβει ευθύς αμέσως την νέα, σύμφωνα με τις ιδεολογικές της αρχές;
Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη, πως αν έστω και ένα άρθρο αναθεωρηθεί, τότε το Σύνταγμα θεωρεί πως η αναθεώρηση επιτεύχθηκε και η επόμενη μπορεί να ξεκινήσει μετά από πέντε χρόνια. Αρα όλες οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μετατίθενται για το 2024.
Έχει διατυπωθεί η άποψη πως κάποιες συνταγματικές ρυθμίσεις μπορούν να αμβλυνθούν ή και να παρακαμφθούν ακόμα, με νομοθετική πρωτοβουλία. Νομίζω πως οι πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων θα έχουν το όπλο της προσφυγής στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στέλνοντας τες στις καλένδες.
Από την άλλη την πλευρά, βέβαια αν τελικά ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος τότε η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, θα έχει μπροστά της μιαν ολόκληρη τετραετία χωρίς εκλογική αναμέτρηση, ώστε να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της.
Όμως παραμένει, ούτως ή άλλως, ένα μεγάλο αγκάθι στην πολιτική ζωή του τόπου. Η απλή αναλογική. Πώς μπορεί να εξουδετερωθεί άμεσα; Μόνον με την διενέργεια τριπλών εκλογών, αφού προηγουμένως έχει αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Έτσι φαίνεται πως το άρθρο 32, ως έχει σήμερα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Νέα Δημοκρατία, αν η ηγεσία της κρίνει ως μείζονος εθνικής σημασίας την επαναφορά ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής.
Κατά τρόπο παρεπόμενο, στις δεύτερες εκλογές θα εκλεγεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.
Υπάρχει η άποψη πως η περαίωση της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι μια θεσμικά άψογη στάση. Εκ πρώτης όψεως έτσι είναι. Από πολιτική σκοπιά όμως αν δούμε το πρόβλημα, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, τι θα γίνει με την απλή αναλογική; Πώς θα εξουδετερωθεί; Θα αφήσει η Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα να αιωρείται απειλητικά στην πολιτική ζωή της Ελλάδος.
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος. Αντέχει ο τόπος τρείς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Και πώς θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία την κατηγορία πως παίζει με τους θεσμούς; Πολλά τα ερωτήματα.
Καμιά απάντηση-απόφαση δεν είναι εύκολη. Απαιτεί «κρύο αίμα», ανάλυση του συσχετισμού των δυνάμεων και πάνω απ΄όλα καθαρή στρατηγική σκέψη.
Ας ελπίσουμε πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, ώστε με έναν σμπάρο να κτυπήσει δυό τρυγόνια.
Του Σάκη Μουμτζή στο Liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.