Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Σχέδιο Ανάν για την Μακεδονία;

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει να διευκολύνει τα Σκόπια στις επιδιώξεις τους αν και γνωρίζει πως στη γειτονική χώρα ουδείς – ούτε ο κ. Ζάεφ με τον οποίο συναντάται σήμερα στη Σόφια – είναι έτοιμος να αποδεχθεί μόνιμη και άμεση λύση, να απαρνηθεί την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να συμφωνήσουν σε ονομασία που θα ισχύει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας τους, ενισχύει τις υποψίες περί έξωθεν πιέσεων και συναλλαγής.

Οι υποψίες αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε να κλείσει το θέμα κατά την παρουσία του στο Κιλκίς για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα.

«Λέμε στη γειτονική μας χώρα ότι είμαστε εδώ να βρούμε τη λύση που θα μας συνδέσει. Όμως η λύση αυτή σημαίνει, πρώτον ως προς το όνομα που θα επιλεγεί ότι πρέπει να υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις οι οποίες αποκλείουν αλυτρωτικές τάσεις και δεύτερον απαιτείται προηγουμένως αναθεώρηση του Συντάγματός τους -όρος απαράβατος- γιατί χωρίς αυτή την αναθεώρηση οποιαδήποτε λύση και συμφωνία θα ήταν αντίθετη με το ίδιο το νομικό καθεστώς της γειτονικής μας χώρας και κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο!», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως επίσης είπε, «η Ελλάδα, όντας Χώρα φιλειρηνική, διαμηνύει σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΜΔ), σε ειλικρινές πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας, τ’ ακόλουθα:

Μεγάλων εθνικών ευεργετών εγκώμιον ...

Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που διακατέχονται από αισθήματα προσφοράς, αλλά ελάχιστα εισοδήματα έχουν για να στηρίξουν οικονομικά συνανθρώπους και έργα πολιτισμού. Πολύ περισσότεροι είναι μάλλον εκείνοι που διαθέτουν μεγάλο πλούτο αλλά μηδαμινή διάθεση προσφοράς. Ελάχιστοι απομένουν που συνδυάζουν και τα δύο χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες. Και ιδιαίτερα επίκαιρος αναδεικνύεται ο αείμνηστος Σταύρος Νιάρχος με τους κληρονόμους του. Και εμβληματικό το διπλό πολιτιστικό συγκρότημα που δημιούργησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο δέλτα του Φαλήρου: το νέο σύνθετο υπερσύγχρονο κτίριο για ιδιόκτητη στέγαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η υπό περάτωση Εθνική Βιβλιοθήκη, με τεράστιο περιβάλλοντα χώρο αναψυχής και άθλησης.

Πρόεδρος του ΣτΕ: Παραιτήθηκε γιατί δεν πέταξε ο γάιδαρος !

Υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών του αντιμνημονιακού χώρου. Αυτοί που ακόμα και σήμερα πιστεύουν πως τα μνημόνια δεν ήταν αναγκαία και αυτοί που αντιλήφθηκαν το μέγεθος της αυταπάτης τους.

Αυτοί που ακόμα πιστεύουν πως ο γάιδαρος μπορεί να πετάξει και αυτοί που, έστω καθυστερημένα, κατάλαβαν πως αυτό δεν γίνεται.

Από το κείμενο της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ προκύπτει πως ο κ.Σακελλαρίου ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Πιστεύει δηλαδή, όπως και χιλιάδες άλλοι Ελληνες πολίτες, πως θα μπορούσαμε να ζούμε σήμερα, όπως ζούσαμε μέχρι τον Μάιο του 2010.

Είναι άχαρο μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, να επιχειρηματολογώ για την αναγκαιότητα περικοπής των δαπανών και αύξησης των εσόδων του κράτους. Φαίνεται όμως πως είναι αναγκαίο, καθώς αυτοί οι πολίτες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα πως τα τελευταία χρόνια το υψηλό επίπεδο διαβίωσης τους οφειλόταν στα δανεικά. Δεν ήταν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Πράγματα τόσο προφανή, αλλά και τόσο δυσνόητα.