Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Μοντέλο Πορτογαλίας, αλλά του… Κοέλιο!

Ακούγεται τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σκοπεύει να υιοθετήσει το «Μοντέλο Πορτογαλίας» μετά την έξοδο από τα μνημόνια – ήγουν αύξηση του κατώτατου μισθού, χορήγηση ενιαίας 13ης σύνταξης, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακύρωση περικοπών που προβλέπονται για το 2019 και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Σωστά – αν και η Πορτογαλία δεν είχε προνομοθετήσει μέτρα και επομένως ως προς αυτό δεν χρειάστηκε να ακυρώσει κάτι. Ούτε είχε συμφωνήσει για θηριώδη πλεονάσματα ως το 2022. Επομένως, πώς θα βγουν αυτά τα πλεονάσματα αν ακολουθηθεί το «μοντέλο Πορτογαλίας»;

Η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία (όπου τις προάλλες κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικάτα υπέγραψαν συμφωνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4% το 2018 ώστε να φθάσει τα 992 ευρώ έως το 2020, εφόσον, όπως ανέφερε ο Ραχόι η ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 2,5% και η δημιουργία θέσεων εργασίας τις 450.000 τον χρόνο) ολοκλήρωσαν επιτυχώς και χωρίς «ουρές» τα προγράμματα και επομένως έκαναν το αυτονόητο.

Δεν πρόκειται δηλαδή για καμιά σπουδαία επινόηση, ούτε για θαύμα, ούτε για… επανάσταση! Πρόκειται για την φυσιολογική πορεία των πραγμάτων.

Ο κ. Τσίπρας, βέβαια, υποστηρίζει ότι το μοντέλο αυτό είναι επίτευγμα της αριστερής κυβέρνησης της Πορτογαλίας.

Μακεδονικό: εθελοτυφλούντες ανοηταίνομε ...

Ο νέος χρόνος μπαίνει με το αριστερό, όχι μόνο λόγω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί ξαναφουντώνει η ένταση γύρω από το θεωρούμενο πάντα μείζον εθνικό θέμα, δηλαδή το Μακεδονικό, που αφέθηκε να κακοφορμίσει με δική μας κυρίως υπαιτιότητα. Προσωπικά θεωρώ μείζονα εθνικά θέματα τη μόνιμη και συνεχώς επιδεινούμενη τουρκική απειλή, το δημογραφικό, που αποδυναμώνει κάθε ικμάδα τού όλο και περισσότερο γηράσκοντος ελληνικού πληθυσμού, αλλά και το Μεταναστευτικό, που θα μπορούσε μάλιστα με μια τολμηρή πολιτική να συμβάλει στην άμβλυνση του δημογραφικού. Αλλά μια που το Μακεδονικό έχει και πάλι συνεπάρει τα μυαλά μας, καταθέτω και εγώ την πάνω από 30 χρόνια ασταμάτητα υποστηριζόμενη προσωπική μου άποψη.

Η επιτυχημένη συνέντευξη της Περιστέρας Μπαζιάνα ...

«Ο σύζυγός μου είναι ένας απατεώνας. Για χρόνια κορόιδευε τον κόσμο μέχρι να καταφέρει να ανέλθει στην εξουσία. Μετά έκανε ακριβώς το ανάποδο από ό,τι είχε υποσχεθεί αφού πρώτα διαίρεσε άνευ λόγου και αιτίας τον ελληνικό λαό. Ήταν και είναι ένας αισχρός ψεύτης που έφτασε στο σημείο να κόβει συντάξεις και να λέει ότι δεν το έκανε. Και, δυστυχώς, είναι βλάκας και αμόρφωτος. Αδιανόητο πως υπάρχουν συμπατριώτες μας που εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους έναν τέτοιο τύπο. Ο δρόμος των μνημονίων ήταν ο μοναδικός για να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Θέλω εδώ προσωπικά να συγχαρώ τους ΗΡΩΕΣ κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο που κράτησαν την χώρα όρθια, αντέχοντας τις επιθέσεις που ενορχήστρωνε με ανήθικο και ύπουλο τρόπο εναντίον τους ο σύζυγός μου και τα τσιράκια του. Τον Δεκέμβριο του 2015 διαπράχθηκε ένα έγκλημα. Η άρνηση του κόμματος του συζύγου μου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα οδήγησε την χώρα σε ένα τρίτο, αχρείαστο, μνημόνιο και την καταστροφή. Στις επόμενες εκλογές, μαύρο στο χυδαίο κόμμα του συζύγου μου. Αν αγαπάτε την Ελλάδα ψηφίστε μόνο Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής».