Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Τα «άμεσα» αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν ...

Όταν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου επισκέφθηκε την Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η κυβέρνηση μας είχε γανώσει το κεφάλι, προκειμένου να επιδείξει τις φοβερές και τρομερές διπλωματικές της ικανότητες.

Το τι είχαμε ακούσει δεν λέγεται!

Περί σημαντικής επίσκεψης, της πρώτης Τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια, περί επίσκεψης με… άμεσα αποτελέσματα, περί ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών!

Ακόμη ηχούν στα αυτά μας οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά (17 Δεκεμβρίου 2017, στη Real News:



«Η ίδια η επίσκεψη συνέβαλε στο να τεθούν με πιο συστηματικό τρόπο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είχαν δυσκολευτεί εξαιτίας της όλης κατάστασης στη γείτονα μετά το πραξικόπημα. Έγινε σειρά από ωφέλιμες για τις δύο χώρες συμφωνίες. Υπάρχει μια ακόμα πλευρά. Πριν από λίγες ημέρες ήμουν στην Κορέα. Ρώτησα την ηγεσία της ποιο είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα με τη Β. Κορέα και η απάντησή τους που με εντυπωσίασε ήταν «η έλλειψη επικοινωνίας». Σε δύσκολες συνθήκες η ύπαρξη καναλιών επικοινωνίας είναι το Α και το Ω, προκειμένου κάποιο λάθος και κάποιο ατύχημα να μην οδηγήσουν σε όξυνση των σχέσεων». Και επίσης:

«Η επίσκεψη Ερντογάν είχε άμεσα αποτελέσματα και δεν χρειάζεται καμία εκ των υστέρων δικαιολόγηση. Συμφωνήθηκε η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης των κυβερνήσεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και των προπαρασκευαστικών συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ είχαν γίνει πολλαπλές συναντήσεις ενόψει της ίδιας της επίσκεψης. Συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Η μεθόδευση για τη διαμόρφωση στρατιωτικών μέτρων «οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Έγινε μία ενδιαφέρουσα συμφωνία στο μεταναστευτικό, που μπορεί να μας διευκολύνει όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών. Συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση μεγάλων έργων και πύκνωσης των δικτύων της συγκοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και άλλα πολλά, τα οποία η αντιπολίτευση αρέσκεται να τα αγνοεί, προκειμένου να αερολογεί».

Τα «άμεσα» αποτελέσματα και την χρησιμότητα των καναλιών επικοινωνίας, ώστε «κάποιο λάθος και κάποιο ατύχημα να μην οδηγήσουν σε όξυνση των σχέσεων», τα είδαμε τις προάλλες στα Ίμια. Και στις άκρως επιθετικές δηλώσεις Ερντογάν.

Θυμόμαστε και την ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο των Εξωτερικών στις 7 Δεκεμβρίου «για την ανυπόστατη κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν»:

«Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής. Προτού καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου καθώς και μεταξύ των Υπουργών, στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και μέσα του αντιπολιτευόμενου Τύπου εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν την δήθεν αποτυχία της ιστορικής σημερινής επίσκεψης. Η επιπόλαια αυτή κριτική σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζει έναν ιδιόμορφο νέο-απομονωτισμό και ανάγει την αδράνεια και την ακινησία σε ύψιστη αρχή. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ν. Κορέα, οι εκεί συνομιλητές του τόνισαν εμφατικά ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους βορείους γείτονές τους είναι η έλλειψη καναλιών επικοινωνίας. Αυτοί οι παράγοντες δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα διότι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι υπήρξε καλή και λεπτομερής προετοιμασία τους. Αγνοούν δε επιδεικτικά το γεγονός ότι υπήρξαν εκατέρωθεν προπαρασκευαστικές επισκέψεις και συνεννοήσεις. Αυτή η προκατασκευασμένη κριτική βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης. Αιδώς Αργείοι». Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση τουιτάροντας ότι αγνοεί τους κανόνες της εξωτερικής πολιτικής.

Δηλαδή, είχαμε ένα «κορυφαίο γεγονός», μια «ιστορική επίσκεψη», ένα «εποικοδομητικό κλίμα», μια μεγάλη επιτυχία με λίγα λόγια. Και όλοι όσοι δεν τα έβλεπαν με τα κυβερνητικά γυαλιά αγνοούσαν τους κανόνες της εξωτερικής πολιτικής και έπρεπε να ντρέπονται ως… «Αργείοι»!

Είχε πεταχτεί τότε και το περίφημο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για να μας πει ότι αποτιμά θετικά την επίσκεψη, καθώς «έγινε ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης των δύο χωρών για την επίλυση προβλημάτων, αλλά μπορεί να ανοίξει και μια νέα σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης».

Το τι συνέβη στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης είναι γνωστό: Ο Ερντογάν αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία κατά τη γνώμη του πρέπει να «επικαιροποιηθεί» και έθεσε πάλι το θέμα της εκλογής του αρχιμουφτή – κάτι με το οποίο δεν διαφωνεί ο κ. Τσίπρας, απλά λέει ότι δεν του το επιβάλει κανείς, απλά θέλει να το κάνει – μετατρέποντας έτσι την θρησκευτική μειονότητα σε εθνική και ξηλώνοντας ουσιαστικά τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Δυο μήνες μετά, ο Ερντογάν προκαλεί, οι τουρκικές ακταιωροί εμβολίζουν ελληνικά πλοία και το ΥΠΕΞ, που μας καλούσε να ντρεπόμαστε, ανακοινώνει πως «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία».

Κατά τα λοιπά, δεν δέχονταν μύγα στο σπαθί τους, διότι είχαν οργανώσει μια «επιτυχημένη επίσκεψη», προς αποφυγήν επικίνδυνων περιστατικών…

Πράγματι! Αιδώς Αργείοι!

www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.