Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Επίσκεψη Ερντογάν: Ούτε ένα «mea culpa»!

Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν; Τι συμπέρασμα βγήκε; Κατάλαβε ο κ. Τσίπρας τι εννοεί ο Τούρκος Πρόεδρος όταν μιλά για «επικαιροποίηση» και «εκσυγχρονισμό» της Συνθήκης της Λοζάνης; Έλαβε (ο Ερντογάν) συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά στην εκ μέρους της Τουρκίας «ορθή τήρηση» της Συνθήκης, κυρίως σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας – όσης έχει απομείνει; Του υπενθύμισε κανείς τα Σεπτεμβριανά του 1955; Τις απαλλοτριώσεις ελληνικών περιουσιών σε Ίμβρο και Τένεδο; Του απάντησε κανείς σε όσα είπε περί ύπαρξης «θεμάτων» στη Δ. Θράκη και περί οικονομικού χάσματος μεταξύ της μουσουλμανικής μειονότητας και της υπόλοιπης Ελλάδας; Τι απάντηση έλαβε στο θέμα της μουφτείας;

Τα άλλα «δικά τους παιδιά»...

Α​​κριβολόγησε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης με την αποστροφή περί «δικών μας παιδιών», την περασμένη Τρίτη (5.12.2017), και αδίκως κατηγορείται προσωπικώς. Να θυμίσουμε τα γεγονότα: Κάποιοι αντιεξουσιαστές μπούκαραν σε εκδήλωση όπου μιλούσε στο παλιό δημαρχείο Υμηττού. Οι τελευταίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των καταδικασθέντων για ληστείες τραπεζών και τρομοκρατικές πράξεις Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Διέκοψαν την εκδήλωση, πέταξαν φέιγ-βολάν, φώναξαν συνθήματα για «πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών» και για «αλληλεγγύη στους ένοπλους αντάρτες». Μετά το χάπενινγκ αποχώρησαν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε στους παριστάμενους ακροατές του, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη διακοπή της εκδήλωσης: «Δεν πειράζει, δικά μας παιδιά είναι και αυτά. Και εμείς τα κάναμε αυτά κάποτε. Κάποιοι».

Το «σοσιαλιστικό» χριστουγεννιάτικο δέντρο των Ιωαννίνων...

Το 1919 το λαϊκό επιτροπάτο παιδείας των μπολσεβίκων ανέθεσε στον Βλ.Τατλίν να κατασκευάσει τον πύργο της Γ΄Διεθνούς.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε και σχεδίασε μια κατασκευή ύψους 400 μέτρων, που συμβόλιζε την σπειροειδή εξέλιξη της Ιστορίας, με τα πισωγυρίσματα της, αλλά τελικά η πορεία εκινείτο σταθερά προς τα εμπρός.

Η περίπλοκη σύνθεση του έργου, όπως έγραφαν τότε οι υμνητές του, «αναπαριστούσε έννοιες της διαλεκτικής και ήταν η αρχιτεκτονική έφοδος στον ουρανό των μπολσεβίκων». Συνδυασμός κονστρουκτιβισμού και προλέτ-κούλτ.( Προλεταριακή κουλτούρα).

Φυσικά, ένα έργο 400 μέτρων ήταν αδύνατον να κατασκευασθεί με τα τεχνικά μέσα της εποχής και έτσι η σύλληψη των εμπνευστών του δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.