Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο σκορπιός σκότωσε ξανά τις επενδύσεις ...

Το εκκλησιαστικόν έτος άνοιξε με φαινόμενα συντέλειας του κόσμου. Ο ένας τυφώνας πίσω από τον άλλον σαρώνουν τον Δυτικό Ατλαντικό και τους οικισμούς που βρίσκουν στον διάβα τους σκοτώνοντας ανήμπορους ανθρώπους, καταστρέφοντας περιουσίες, διαλύοντας υποδομές. Ισως είναι η απάντηση στον Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αμφισβητώντας την απώλεια ισορροπίας στο κλίμα του πλανήτη μας εξαιτίας της ανθρώπινης υπερεκμετάλλευσης των δεδομένων φυσικών πόρων, εξέπεμψε ύβριν. Και αντιμετωπίζει νέμεσιν. Και ενώ εκατομμύρια τρομοκρατημένων ανθρώπων εγκατέλειψαν σπίτια και περιουσίες αγνοώντας αν θα τα ξαναβρούν, συνέπεσε και η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου για να υπενθυμίσει ότι πέρα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα, δρα πάντα ανεμπόδιστα σε όλον τον πλανήτη, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το Τζιχάντ, ο Ιερός Πόλεμος των ισλαμιστών με εκατόμβες θυμάτων.
Αντίθετα στην ελληνική τουριστική όαση, που φέρνει εκατομμύρια ξέγνοιαστους επισκέπτες και άφθονο συνάλλαγμα, ξεχάστηκαν προς στιγμήν οι εκατοντάδες πυρκαγιές, που κατέφαγαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 82ΗΣ Δ.Ε.Θ....

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι, καλό μεσημέρι. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της 82ης Δ.Ε.Θ. Το λόγο έχει ο κ. Αναστάσιος Τασιούλας από το «VORIA.GR».
 
ΑΝ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, είναι η ανεργία. Όλοι, πλέον, αναγνωρίζουν πως χρειάζεται, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, να γίνουν επενδύσεις στη χώρα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε, εφόσον γίνετε Κυβέρνηση, ώστε και επενδύσεις να έρθουν και να μείνουν, όμως, οι επενδύσεις στη χώρα; Ευχαριστώ.
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι κατ’ αρχάς θετικό, κ. Τασιούλα, ότι το αναγνωρίζουν πια όλοι αυτό. Γιατί, μέχρι και πριν από κάποια χρόνια, αυτό δε συνέβαινε. Εμείς είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο  κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται, τα επόμενα 6 με 7 χρόνια, 100 δις ευρώ επενδύσεις, για να μπορέσει να φτάσει στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επενδύσεις ως ποσοστό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθούμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Τι θα κάνουμε εμείς διαφορετικό από αυτό το οποίο κάνει η σημερινή Κυβέρνηση; Κατ’ αρχάς, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μία Κυβέρνηση απολύτως συντονισμένη και αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Το λέω αυτό, διότι δεν πρόκειται να ανεχθώ οποιαδήποτε απόκλιση από αυτόν τον κεντρικό στόχο. Άρα, θα υπάρχει μία Κυβέρνηση, η οποία θα εκπέμπει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Είτε αυτές είναι ξένες επενδύσεις είτε είναι εγχώριες επενδύσεις.
Έχω δεσμευθεί σε μία μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, η οποία - εντός μίας διετίας - θα φτάσει στο 20%. Μία μείωση της φορολογίας στα μερίσματα. Και ένα σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα για, τουλάχιστον, μία πενταετία. Και θα επιδιώξω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε να εξασφαλίσουμε αυτήν την σταθερότητα στο φορολογικό μας σύστημα.
Έχω δεσμευτεί - και μίλησα αναλυτικά χθες γι’ αυτό - για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο θα μεταφέρει το βάρος της συμμόρφωσης από τον επενδυτή στο ίδιο το Κράτος.
Έχω μιλήσει για έναν διαφορετικό και απλοποιημένο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε οι επενδύσεις κεφαλαίου, κυρίως στη βιομηχανία, να μπορούν να υλοποιούνται πολύ πιο γρήγορα.
Έχω μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη Δικαιοσύνη να προτεραιοποιεί υποθέσεις που αφορούν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Έτσι ώστε, όπου υπάρχει δικαστική εμπλοκή, αυτές οι υποθέσεις να εκδικάζονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Και, βέβαια, έχω μιλήσει πολύ αναλυτικά για το πως θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε στην ελληνική οικονομία πραγματικές συνθήκες ρευστότητας. Διότι, αν δεν λυθούν τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, οι ξένες επενδύσεις από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της χώρας.
Θέλουμε, λοιπόν, λύσεις στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Έχουμε καταθέσει μια τολμηρή πρόταση, την οποία ονομάζουμε δεύτερη ευκαιρία, έτσι ώστε οι τράπεζες να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να παρέχουν πραγματική ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Ξέρετε, εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και εγώ δεν είμαι αυτός ο οποίος τη μια μέρα φοράω το κοστούμι του επενδυτή και την επόμενη το αμπέχονο του διαδηλωτή. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στον κεντρικό στόχο προσέλκυσης επενδύσεων και, για αυτό, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε αυτήν την επενδυτική έκρηξη την οποία η χώρα χρειάζεται.
 
Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Στη συνέχεια, ο κ. Βαγγέλης Πλάκας από το «TV 100» και την εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
 

Το μεγάλο πολιτικό ρίσκο του Κυριάκου ...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε στην Θεσσαλονίκη να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο: Να αναδείξει το πόσο ανίκανοι είναι ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του και να μοιράσει κι αυτός μερικές ανέξοδες υποσχέσεις. Εκείνος επέλεξε να μιλήσει στους πολίτες μιας δυτικής χώρας. Θα του βγει; Θέλουμε έναν πρωθυπουργό που θα τα αλλάξει όλα ή έχουμε «κολλήσει» στο ΠΑΣΟΚ του 1981;

Ένα από τα συνθήματα εκείνα που δόνησαν τα αμφιθέατρα τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να αποσυρθεί από την κυκλοφορία: Και Α και ΟΥ και ΔΑΠ ΝΟΥ ΔΟΥ ΦΟΥ ΚΟΥ. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αν η ΔΑΠ ήταν ποδοσφαιρική ομάδα και όχι φοιτητική παράταξη, τότε θα ήταν ένα απολύτως πετυχημένο σύνθημα. Αλλά η ΔΑΠ είναι φοιτητική παράταξη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι είναι ένας οργανισμός που όπως και όλοι οι άλλοι ανάλογοι οργανισμοί στα ελληνικά πανεπιστήμια, φροντίζει τα μέλη του. Από το να πάρουν το πτυχίο τους, να συμμετέχουν σε πάρτι και εκδρομές, μέχρι και την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι φοιτητικές παρατάξεις στην Ελλάδα δεν μοιάζουν με τις φοιτητικές λέσχες των αμερικάνικων πανεπιστημίων, όπως μας τις δείχνει ο αμερικανικός κινηματογράφος. Είναι η πηγή του κακού, είναι η βασική αιτία για την διάλυση των ελληνικών πανεπιστημίων.