Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί είναι εύκολα τα ψέματα...

Αυτές τις μέρες, ενόψει της ΔΕΘ, ακούμε πολλά και θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα – ότι η οικονομία βελτιώνεται, ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν (σε κατώτερη βέβαια βαθμίδα από αυτήν του 2014, αλλά ποιος θυμάται;), ότι βελτιώνονται οι δείκτες, ότι θα έχουμε ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2017, ότι πραγματοποιήθηκε μια επιτυχής έξοδος στις αγορές.

Τα είπε ήδη ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη κατά τη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς και είναι βέβαιο ότι θα τα ξαναπεί στην ομιλία του στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ως προς το τελευταίο, την έξοδο στις αγορές, αν θυμάμαι καλά αυτό που μας έλεγαν τις ημέρες του θριάμβου ήταν ότι όλα εξαρτώνται από τη συνέχεια και από την πορεία των ομολόγων μετά την έξοδο. Υποστηρίζοντας ότι το 2014 δεν υπήρξε συνέχεια (που, βεβαίως, υπήρξε).

Περί επενδύσεων στην εποχή Τσίπρα...

Η επιχειρούμενη φιλοεπενδυτική στροφή του πρωθυπουργού, ακόμα και αν αυτή με βεβαιότητα γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, δεν μπορεί παρά να ανοίξει την συζήτηση για τους τομείς από που θα μπορούσαν μελλοντικά να δημιουργήσουν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας.

Ένας από αυτούς με μεγάλα περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης, ο οποίος έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αποκλειστικά λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, χωρίς επιδοτήσεις και κυρίως χωρίς κεντρική στρατηγική, είναι ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών (νωπά και μεταποιημένα).